Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Wednesday, July 23, 2008

Komisyen kepada POS Malaysia berapa nak bagi?

Tuan Pengerusi [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Ya, Pendang.
12.32 tgh.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Pengerusi, tentang
RM5 bilion untuk rebat ini, saya ingin mendapat penjelasan daripada Menteri Kewangan
berhubung dengan dakwaan dia mengatakan kita belum menentukan komisen sebanyak mana
akan diberikan kepada Pos Malaysia. Saya hendak tanya apakah RM5 bilion ini termasuk
komisen yang akan ditentukan? Sebab benda ini belum tentu lagi. Bila belum tentu kita tidak
tahu. Mungkin perlu pertambahan daripada RM5 bilion kerana jumlah kenderaan yang terpaksa
mendapat rebat ini mungkin bertambah selepas ini.
Yang keduanya, tentang hak nelayan-nelayan untuk mendapat kuota minyak. Saya
harap perlu ditambahlah sebab nelayan di Kuala Kedah banyak yang mengeluh sebab tidak
kecukupan minyak dengan kadar subsidi yang baru RM1.43 sen itu. Terima kasih.

Ana tanya ni dalam peringkat JK pasal nak tahu berapa banyak yang POS Malaysia dapat, kerana dalam POS Malaysia tu ada juga saham yang dimiliki Capital Aveneu dan dalam tu ada lah lagi orang -orang yang dekat dengan Menteri Kewangan, jadi masalah disini bukan apa, bila kerajaaan naikkan harga minyak kerana nak kurangkan subsidi, jimat 13.4 billion, kerajaa terpaksa bagi ribet 5 billion dan struktur semula subsidi sebanyak 10 Billion, jumlah 15 billion, maka minta tambahan 15 billion dari parlimen. Nampak bodoh lah kalau macam ni , pasal tu ana tanya berapa komisyen yang POS dapat setiap ribet yang dibayar 5 billion tu, tapi macam biasa tak jawab. Hari tu kata tak bincang berapa nak bagi, macam ni orang BN buat kerja, esok2 minta tambah lagi pasal kalau POS minta lebih kerajaan terpaksa bagi kerana dah guna khidmat mereka untuk bagi ribet kepada org ramai. Macam tu lah BN buat kerja, tak cukup duit, rakyat tanggung, nak duit minta dari rakyat, lebih duit bagi kat syarikat anak cucu. Mampus rakyat macam ni, dah nak lingkup pun masa ni lah mereka ni nak kaut habis -habisan.
Kadang-kadang meluat dok dalam tanya soalan pasal tu la, lebih baik dok atas pentas ceramah kat rakyat, depa tak jawab punya geng ni.

Kuat pemimpin kerana kuat ahli dan penyokong.

"Siapa tidak tahu track record Paklah, menipu dan memungkiri janji, dia bukan sahaja memungkiri janji dengan lawan politik tetapi kawan dalam pasukannya termasuklah perjanjiannya dengan Dr Mahathir. Menipu dan berbohong adalah sikap utama dalam golongan orang Fasiq, malah orang Fasiq kesaksiannya juga ditolak oleh Islam. apakah pemimpijn Pas tidak tahu kegemaran Paklah menipu dan menikam kawan dan lawan dari belakang? dari sejarah geng Parti Semangat 46, isu pendidikan sekolah Agama Rakyat sehinggalah dalam hal hal melibatkan kepentingan Rakyat Paklah sememangnya penipu.

Bermuzakarah tidak ada salahnya.. kenapa kita tidak sahaja cari mana mana ahli Parlimen dari Umno yang mahukan perubahan dan beralih kepada Islam untuk berunding? ramai ahli Umno diluar sana bersedia berubah tetapi mereka tidak yakin untuk terjun kedalam Parti seperti Keadilan yang disifatkan sebagai parti bermusim seperti semangat 46, kenapa tidak sahaja Pas mengikut rentak Anwar bertemu dengabn pemimpin pemimpin dalam Umno berunding untuk mereka lompat Parti dan beralih kepada pakatan rakyat? tetapi berbicang soal tawaran jawatan dan kuasa dari Paklah yang paling kuat menipunya, terus terang saya cakap dari hari pertama Paklah menjadi Perdana Menteri naluri hati saya tidak pernah suka dengan Paklah. malah kebencian saya kepada Paklah lebih dari kebencian saya kepada Dr Mahathir. dia menggunakan agama(Islam hadhari) menipu Rakyat, malah menjadi penyebab banyak dari sekolah agama rakyat yang dahulunya melahirkan pejuang pejuang Pas tutup satu persatu dengan asakan dan tawaran Dunia dari paklah. dia laksanakan JQAF menyebabkan guru guru sekolah agama rakyat lari dan graduan yang pulang dari mesir dan jordan menebal sikap penakut untuk dekat kepada PAS, secara jujur saya minta orang Pas lihat sekeliling anda, dalam jamaah anda? mana pergi ustaz ubtaz dari mesir? saya rasa lebih ramai profesional dan bukan ahli agama yang dekat dengan jamaah Islam, sebab apa? sebab kebanyakannya takut kalau kalau hilang gaji dan elaun.JQAF. ini yang saya lihat disekeliling saya dan sikap penakut kawan kawan saya. Dosa Paklah terlalu banyak kepada Islam apakah pemimpin Pas tidak pernah sedar. lihat apa jadi dengan warisan sekolah agama rakyat yang dibina oleh ustaz ustaz dan pak pak lebai dalam Pas, sudahkah ianya tergadai kepada kerajaan Pusat? "

Ana tertarik dengan artikel dalam laman Marhaen ini dan sengaja ana copy dan paste disini agar ia menjadi renungan atas salah satu dari ribuan keluhan yang disuarakan oelh rakyat dan penyokong ekoran terbongkarnya isu perbincangan antara pemimpin PAS dan UMNO baru-baru ini dan disensasikan oleh media perdana setiap hari. Inilah yang ana rasa perlu direnungi oleh para pemimpin parti yang menerajui PAS pusat sekarang ini. Kalau kita berbincang dengan musuh kita tanpa restu dan pengetahuan ahli diperingkat bawah , inilah jadinya, bila mereka tahu apa yang berlaku sekarang. Para pemimpin itu pergi secara senyap kepada musuh, kononnya nak berbincang pasal perpaduan Melayu dan Islam, tetapi musuh tradisi kita itu dengan jelas dan terang membongkar rahsia pertemuan dengan kita dan dilondehkan semuanya sekali apa yang telah dibawa dalam perbincangan itu, nah, sekarang siapa yang sudah nampak tehegeh-hegeh dan malu, bukankah kita yang digambarkan sebagai kebulur jawatan dan tak tahu nak jaga hati rakyat yang mengundi. Ingatan kepada yang menjadi pemimpin diperingkat atasan, kita naik kerana orang bawah, ana sudah puas mendengar bermacam rungutan dan keluhan mereka diakar umbi mengatakan bahawa kalaulah begini rupa mereka yang menjadi perunding dan pemimpin, kalau silap haribulan, dijangka suatu yang lebih buruk dari 1978 boleh berlaku dalam parti yang kita sayangi ini. Kita rela pemimpin pergi, dan telah ramai pemimpin yang pergi meninggalkan PAS, tetapi kita tidak rela ditipu oleh musuh tradisi kita yang banyak menyusahkan kita dalam perjuangan Islam ini. Tidak cukupkah kita dengan satu demi satu penipuan yang telah mereka lakukan kepada kita, sudah lupakah kita dengan satu demi satu penginiayaan yang terkena terhadap kita, berapa ramai ahli kita yang dirundung kecundang dalam berbagai aspek kehidupan dengan kerja buat mereka ini dan pulak tu diizinkan oleh Allah, tidak cukupkah dengan jatuh lubang sekali dan nak jatuh lagi dalam lubang yang sama kali kedua. Percayakah kita kepada perundingan dengan musuh, tentu mereka datang dengan tektik dan teknik untuk menipu dan menginanya kita. Nak sekarang lihat, apa sudah jadi dengan perpaduan sesama kita, ada ura-ura nak adakan demo menyokong kenyataan TGNA dalam penentangan terhadap muzakarah ini, apa pula terjadi kepada penyatuan PAS selepas ini jika ini benar-benar berlaku, bagaimana dengan kerjasama kita didalam pakatan rakyat nanti.
Jadi harap kalau pemimpin nak buat sesuatu, ingatlah bahawa kita naik kerana ada orang bawah, jangan buat sesuatu hanya kerana janji dan habuan yang dikilaukan oleh pihak musuh, ingatlah bahawa sesungguhnya musuh itu mesti ada muslihatnya, kalau tidak takkan seluruh media digunakan untuk mempromosi muzakarah ini.
Renuglah wahai pemimpin ku, agar yang dikendong tak keciciran, yang dikejar tak kesampaian, nanti besok tinggal kita kesaorangan , nak cari pencadang dan penyokong pun susah bila nak isi borang nak masuk jadi calon, kena lari sana dan lari sini.

Sunday, July 20, 2008

Bentuk DNA yang tersimpan, bukan perlu darah baru

antara gambaran DNA data yang trsimpan dari 6 orang yang berlainan.


Tan Sri Musa Hassan dan TS Ghani Patail, tak akan terlibat dalam siasatan kes DSAI. Begitulah agaknya bunyi penegasan PM dalam kes DSAI ni, dan berharap dapat juga sampel darah untuk ujian DNA nanti, yang dulu sampel DNA dah lama, tak boleh digunakan lagi.
Kesian kat ketua wazir kita, tanyalah doktor sikit , dan tanyalah pegawai undang-undang sama. Kalau Ketua polis tak boleh terlibat dengan siasatan, sapa nak siasat lagi, bukankah semua polis dibawah arahan KPN, begitu juga kalau pendakwaan tidak boleh dilakukan oleh Peguam Negara, siapa lagi yang nak mendakwa, kerana semuanya berada dibawah bidang kuasa peguam negara. Awat tak cerdik sangat ketua wazir kita ni tak tau. Mungkin mengantuk lagi kut.
Ana nak tegaskan sekali lagi pasal DNA lama ke tak lama ke, bukan bukan soalnya. Sebab DNA ni adalah satu bentuk macam data yang boleh dipaparkan atas komputer screen atau gambaran yang boleh disimpan datanya untuk beribu tahun, kalau nak tengok sama ke tak sama dengan bahan ujikaji yang dibawa kemudian, misalnya kita dah ada data DNA si A, bila kita buat tuduhan dan jankaan bahawa siA adalah pelakunya, maka ambillah data yang lama tersimpan tu, bandingkan dengan apa juga sel dari tisu si A yang baru ni, bulu, kuku, rambut, darah, air mani, liur , kulit dan sebagainya. Kalau kita dah ada data yang telah dilakukan ujian DNA sebelum ini dan masih ada dalam simpanan, tak perlu lagi nak ambil sampel apa-apa pun dari si A yang disuspek tu, kerana data DNA dah ada. Sebab itulah di negara maju, mereka ada data DNA untuk rakyat dia dalam bank data DNA, bila sesuatu malapetaka atau jenayah berlaku, cari saja bentuk data DNA dalam bank data dan bandingkan dengan sampel data DNA yang diuji tu, kalau sama, maka itulah orangnya yang terlibat.
Ambillah sampel dari punggung/ dubur yang buat laporan polis tu, colek sikit tisu punggung dia tengok samada ada atau tidak hasil mahsul yang DSAI punya dalam dubur dia kalau benar dia kena liwat la, pas tu tes la DNA dari tisu tu, bandingkan dengan data DNA DSAI yang tersimpan dalam data bank sejak 1998 tu, tahulah samada dia kena liwat sungguh atau pun tidak. Apa tujuan nak ambil darah baru, pas tu calit kat dubur sipengadu, pas tu calit dengan cotton bud, pas tu tes DNA, memanglah yang DSAI punya, dah darah baru ambil dari lengan DSAI. Itu yang DSAI takut nak bagi darah tu, bukan apa.
Dalam kes DSAI ni, apa yang peguam dia kata memang telah berlaku dan bila nak dihujahkan dalam mahkamah dulu, hakim tak bagi.
Darah yang diambil, kalau ditanam dalam punggung /dubur simangsa liwat, kemudian dr akan ambil sampel dari dubur mangsa liwat tu, tes DNA sampel tu dan didapati DNA data dia sama dengan DNA yang dah ada dalam simpanan, maka DSAI akan dituduh melakukan jenayah liwat, begitu mudah difahami suasana yang akan terjadi. Ana rasa orang kampong pun boleh faham tanpa perlu mengaji tinggi. DNA tak perlu diulang-ulang dan tak akan rosak disimpan lagi. Cuma darah perlu diambil, mungkin ulangan apa yang mereka telah lakukan pada 10 tahun lalu itu yang dikhuatiri oleh DSAI saperti yang dilaporkan oleh peguam beliau. Sebab darah beliau 10 tahun dulu memang dah dibuang dan dah rosak, jadi perlu darah baru untuk ditanam saperti mereka tanam dalam tilam macam peguam dia kata tula, pas tu tes DNA, memangla DNA DSAI yang ada disitu. Dunia akhir zaman, tapi rakyat makin cerdik dah. Tak kan nak tipu sampai banyak kali kut.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.