Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, May 10, 2008

Cuba pembaca sekelian perhati dan renungi apa yang telah di jawab oleh PM dalam parlimen ni, jumlah wang yang kerajaan terpaksa keluarkan untuk ketiga -tiga penasihat yang hampir expired ni , bukankah ini semua duit rakyat, kenapa harus dibazirkan begitu saja hanya untuk menutup mulut mereka yang dah tak diterima rakyat ni, aku kenal sapa Mid Man t, tanya MP Sik la, Cikgu Uda, adik ipar dia, ana biasa dengar dia ceramah kat budak-budak sek men agama sik satu ketika dulu masa anak ana belajar disitu, dia baca ayat quran , bermaksud bumi ni diwarisi untukorang-orang yang soleh, maksud nya kata TS Mid adalah untuk menceriakan bumi dengan jalan, lampuletrik, lebuhraya, taliair dan sebagainya, itu maksud orang soleh, ana fikir juga yang Samy Vellu dan King Yik adalah orang yang ceriakan bumi, jadi mereka tu orang yang soleh ikut tafsiran mid man yang dapat gaji bertaraf menteri sebagai penasihat agama PM tu.
Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi sekali lagi dibidas kerana membelanjakan jumlah peruntukan yang besar sebanyak RM1,134,401.40 setahun untuk menanggung tiga penasihat beliau. -->-->
Tiga penasihat ialah Penasihat Petronas Tun Dr. Mahathir Mohamad;Penasihat Agama Islam Tan Sri Abdul Hamid Othman dan Penasihat Khas Hal Ehwal Pembangunan Wanita & Sosial Dato� Shahrizat Abdul Jalil.
Dalam jawapan bertulis Abdullah kepada soalan lisan Ahli Parlimen Zulkifli Noordin (KeADILan- Kulim Bandar Baharu) menyatakan bahawa peruntukan seperti gaji, emolumen, elaun dan kos untuk penasihat Petronas itu berjumlah RM15,000-00 sebulan.
Ini tidak termasuk kemudahan yang disediakan seperti kos kakitangan, pejabat, logistik dan lain-lain yang tidak diberikan jumlahnya.
Manakala peruntukan untuk Penasihat Agama Islam pula ialah RM27,163.00 sebulan dan RM18,643.25 untuk gaji serta elaun kakitangan.
Bagi Shahrizat selaku Penasihat Wanita, beliau dibayar RM33,727.20 sebulan dan tidak termasuk gaji dan elaun kakitangan yang masih dalam proses kelulusan JPA.
"Ini adalah satu jumlah yang besar untuk menanggung tiga orang Penasihat yang tiada sebarang fungsi ataupun fungsi yang bertindih (duplicate).
"Sedangkan Abdullah sudah punya Lembaga Pengarah Petronas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Bahagian Agama Dato' Dr. Zahid Hamidi dan Menteri Pembangunan Wanita & Sosial Dato' Ng Yen Yen untuk menasihati beliau dalam hal-hal berkaitan,"
Patutla BN kalah pun, banyak duit untuk rakyat yang dibazirkan tak tentu hala dan boleh digunakan untuk kebajikan rakyat, pasai tu bila PR kata nak buat negara kebajikan, ooi marah bukan main, kerana banyak suku sakat yang dah labuh duit tu.
Tunggulah jawab depan Allah taala esok.

Thursday, May 8, 2008

Alahai PERKIM sekarang.

Masalah saudara baru yang mudah murtad. Ini satu isu yang amat serius yang dibawa oleh Ust Taib Azamuddin pagi tadi sebagai menyambung semula perbahasan beliau yang berhenti semalam. Ana cuma bangun mencelah berhubung dengan peranan yang dimainkan oleh PERKIM satu ketika dulu semasa Tunku, Yun Razak dan Tun Husin On jadi PM, PERKIM ini diberikan peranan yang penting untuk menjadikan saudara baru itu lebih mantap akidah mereka dengan kursus-kursus yang diadakan melalui peruntukan yang disumbangkan oleh kerajaan, tetapi sejak zaman Dr Mahathir menjadi PM, nampaknya semuanya itu nampak berkurangan. Adakah ini menyebabkan punca gejala murtad bagi saudara baru berleluasa kerana iman yang tidak mantap , oleh itu dalam celahan ana pagi tadi ana mengesorkan supaya Ust Taib menyeru kerajaan agar PERKIM mendapat suntikan semangat baru untuk memantapkan peranan mereka kepada saudara baru dan seterusnya menjadikan enakman murtad itu satu agenda yang lain selepas ini.

Tuesday, May 6, 2008

Punca kematian rakyat Malaysia.

Alhamdulillah, hari ni pada sebelah pagi semasa soaljawab yang disiarkan secara langsung oleh RTM ana bangun bertanya soalan tambahan kepada soalan asal Sri Gading pasal punca kematian rakyat Malaysia dan jangka hayat . Menteri menjawab kata jangkitan kuman, kanser, kemalangan, kardiovaskular dan ada dua tiga lagi punca utama. Ana tambah soalan selepas dia jawab tu menanyakan pasal apakah cara yang dilakukan oleh KKM untuk menghadapi punca kepada kematian yang dibuat oleh KKM tersebut itu. Apa yang ana tanya lagi tentang punca kepada kematian yang telah dilakukan oleh KKM itu adalah penghidupan yang sihat, tidak merokok , senaman yang sering dilakukan dan makanan yang kurang lemak dan manis.
Juga ana beri tambahan supaya kerajaan memberikan perhatian kepada kajian yang dibuat oleh Prof Dr Adlina Sulaiman ,Prof Bersekutu UiTM untuk mengkaji kesan pancaran elektromegnatik kepada seseorang untuk menyebabkan kanser kepada seseorang. Dan Menteri telah memberikan persetujuan yang kementerian akan memberikan perhatian kepada kajian beliau dan kemungkinan akan meberikan peruntukan grant kepada beliau untuk kajian tersebut.
Diucapkan terima kasih kepada janji tersebut kerana sekarang ini memang semua orang merasa risau terhadap banyaknya pemancar yang ada dalam negara kita walaupun memncarkan gelombang ini yang digunakan oleh sistem telco baik dikampong atau dibandar lebih-lebih lagi dikawasan kediaman dan sekolah. Ana juga rasa hairan kenapa di Cina yang mempunyai sistem telco yang banyak tetapi tidak ada banyak pemancar saperti yang kita ada.
Bukanya apa, bila Menteri kata penyakit yang kedua menjadi punca kepada kematian dalam negara kita ini adalah kanser, maka ana pun risau kerana dulu bukan kanser tetapi penyakit lain, apakah ini kerana wujudnya banyak sangat pemancar telco dalam negara kita mutaakhir ini lah yang menjadi puca semuanya ini, kalau macam tu tunggulah hasil kajian Dr Adlina nanti.
Negara barat memang menjadikan agenda ini salah satu daripada kerisauan dan kajian ada yang menunjukkan kesan tetapi tidak berapa mendapat perhatian rakyat sangat pasal hal ini. Jadi ana harap lepas ni kkiita kenalah memberi perhatian yang serius tentang hal ini serta cara permakanan kita.
Sebut pasal permakanan, ana rasa bukan saja yang selamat, tetapi juga kenalah kepada yang halal dari segi zat dan sifat.

Monday, May 5, 2008

Sawah yang akan terhakis, adalah kerja BN

Masa YB Batu Pahat bangun berucap tadi, ana terus masuk dewan bila beliau menyebut pasal padi dan beras yang naik harga pasal beras berkurangan sekarang ni dan pasal padi yang kurang. Ana cuma nak mencelah nak bagi tau kat dia pasal di negeri ku baru-baru ni bila MB baru batalkan usaha MB lama Kedah nak musnahkan 3000 ekar sawah padi di Yan nak buat kilang proses minyak di kawasan sawah grade A, apakah beliau setuju bahawa usaha itu adalah salah satu cara untuk menambah jumlah padi sumber makanan negara dan ini sudah tentu akan boleh menjamin jumlah makanan negara sekurang-kurangnya untuk masa terdekat ni, tidak saperti MB lama yang akan dan sudah menjahanamkan beribu ekar sawah yang menjadi hasil padi utama di Kedah lesap jadi kedai dan rumah sejak berapa lama, sesuai dengan moto bekas PM DR M , satu relong bendang boleh beratus orang kerja, kalau buat kilang, tapi hanya berapa orang dalam keluarga boleh kerja kalau masih jadi sawah. Jadi usaha MB baru Kedah membatalkan 3000 ekar ZIPY dan menambah lagi 6000 ekar kawasan tanah rang berhampiran MADA amat dialu-alukan untuk menghasilkan padi dan beras negara.
Tapi apa kan daya dia tak beri jalan untuk ana mencelah. sayang, sayang, kita nak juga menaikkan nama MB Kedah yang ada visi dan misi ni.
Apabila ketua pembangkang berbahas menyentuh dengan diskriminasi berhubung dengan pembahagian peruntukan kepada ahli parlimen, ana ada menyentuh pasal apa yang berlaku dikawasan ana. Sejak dari Allahyarham Dato' Hj Fadhil Nor menjadi wakil rakyat Pendang, peruntukan yang dikatakan diturunkan ke Pendang adalah melalui ketua bahagian, maka di tempat aku berlakulah apa yang dikatakan perebutan diantara kedua-dua orang yang mencari pengaruh sehingga berlaku pergaduhan antara ketua bahagian dan yang nak merebut ketua bahagian, sehingga jatuh menjatuh antara satu dengan lain, lalu satu pihak menjatuhkan pihak yang lain sehingga ada yang berkata aku menang mudah kerana satu pihak akan berusaha supaya pihak lain tak menang. Bukan senang saudara, RM 500 k akan turun kekawasan setahun. sapa dapat buncit perut. Baru-baru ni, ada lagi peruntukan sebelum PR 12, 3 juta RM satu bahagian UMNO, sebab tu mereka dari Serawak marah pasal tak ada UMNO maka ketua bahagian disana tak dapat. Dalam parlimen masa perbahasan ketika bajet dulu, Ketua Pembangkang ketika tu tanya dari mana duit RM 3 juta satu kawasan PR untuk UMNO saja tu, mereka kata peruntukan dibawah PM, tak ada pun perlu bahas daripada bajet masa tu, kerana kami cari tak ada dalam peruntukan dalam bajet. Rupanya memang dimasukkan terus daripada peruntukan JPM.
Dunia, dunia, macam-macam dilakukan daripada duit rakyat, pasal tu sapa yang jadi ketua bahagian, kaya la, sampai ada yang sanggup bagi rasuah nak rebut ketua bahagian.

Sunday, May 4, 2008

Baru dapat.

Hari rasa sangat frust la ana pasal masa soal jawab tadi banyak kali ana bangun nak tanya soalan tambahan, tapi punya la susah nak dapat, banyak persoalan yang timbul tapi nak tumpang tanya tak boleh, speaker tak beri jalan, maklumlah ramai YB yang bangun tak tanya soalan.
Banyak persoalan pasal harga barangan yang naik mendadak sekarang ini yang perlu diberikan perhatian oleh kerajaan yang membebankan rakyat mutakhir ini , dan kerajaan perlu bertul-betul mengawal harga. Ana cuma nak tumpang tanya pasal dengar kata banyak serbuan yang dibuat oleh penguatkuasa dan banya barang yang dirampas, tetapi setakat ini berapa ramai peniaga yang menaikkan harga barang yang di dakwa. Sebab itulah peniaga tak takut langsung dengan menteri yang buat berbagai amaran pasai tak ada yang kena dakwa pun setakat ini.
Lepas tu pasal perbahasan oleh YB Permatang pauh, ada ana celah bila beliau sampai kepada SPR yang sekarang ini kata dia menjadi kompenen BN, bila masuk pasal dakwat kekal, ana sentuh tentang kenyataan ketua polis negara yang menyatakan ada buat tangkapan terhadap 4 orang yang bawa masuk dakwat kekal, konon kata polis untuk keselamatan negara. Ana suruh Kak Wan masukkan soalan ana itu dalam tek ucapan beliau. Dimana 4 orang tersebut dan apakah mereka ini akan didakwa atau hanya gimik polis dan SPR nak menggagalkan usaha PR ketika itu untuk menghalang pengundian dua kali dan melakukan penipuan dalam pilihanraya. Kalau tidak tentu PR akan memerintah Malaysia.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.