Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, September 10, 2009

Pejuang Islam ???????

Najib tegaskan Umno adalah parti Islam sebenar

SIK: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, Umno adalah sebuah parti Islam yang sebenar walaupun ia tidak menggunakan label Islam dalam membela dan merancang pembangunan umat Islam dan negara ini.

Katanya, Umno sememangnya membela dan menaikkan taraf hidup umat Islam dengan membasmi kemiskinan menerusi pelbagai program kerajaan terutamanya menerusi rancangan Felda.

"Dalam Islam, kemiskinan itu menghampiri kekufuran dan Umno sejak 53 tahun yang lalu berusaha membasmi kemiskinan di kalangan umat Islam dengan membuka tanah rancangan Felda dan adakah ini bukan tuntutan Islam?," katanya ketika menghadiri majlis Rahmat Ramadan di Felda Teloi Timur di sini, hari ini.

Tak hairan ana nak dakwa apa pun , bahkan kalau kita lihat balik dakwaan TS Sanusi junid dulu menyatakan PEKEMBAR ( UMNo tu bahasa Inggeris) adalah parti Islam terbesar didunia.

Nak mengaku memang mudah dan boleh, tak ada sapa yang boleh marah, tapi kena lihat realiti dalam apa yang diperjuangkan dan semangat yang terdapat didalam perjuangan tersebut.
Kalau memerintah tapi buat kezaliman didalam mengagihkan rezeki yang Allah taala bagi, sepatutnya Kelantan terima royalti, sepatutnya Terengganu terima royalti, sepatutnya rakyat miskin semua kefahaman terima rumah PPRT dan rumah KEDA , sepatut semua rakyat yang miskin mohon pinjaman TEKUN dapat pinjaman, sepatutnya semua jalan kampong yang belum berturap diturap untuk kemudahan semua rakyat yang sering bayar cukai, tetapi apa yang berlaku hanya diberi dan diutamakan kepada PEKEMBARputra dan kroni putra , yang lain biar merempat dan biar makan pucuk kayu, bahkan kalau boleh biar mampus hampa semua.
Lihatlah betapa 52 tahun merdeka, siapa yang sering dapat kontrak dan projek, siapa yang kaya dan raya, siapa yang mewah dan milionair, bukankah puak mereka kerana semuanya dilakukan tanpa ada keadilan dan ihsan. Kalau keadilan dilaksanakan tanpa memilih bulu, rasanya tidak akan berlambak lagi jumlah kemiskinan teruk dalam negara kita ini, kalau perumahan dibuat untuk keselesaan rakyat bukan untuk super mewah, rasanya tiada lagi rakyat yang merempat tiada berumah, dan kalau agihan kekayaan tidak disonglap oleh komisyen dan duit kopi, rasanya ramai lagi rakyat yang boleh dapat merasai habuan kek negara tersebut.
Tapi malang sekali, kezaliman didalam melaksanakan tanggungjawab sosiallah, maka semua ini telah terlaksana hasil daripada kekayaan yang Allah anugerahkan kepada negara kita ini.
Kata Mahatma Ghandi' the world is enough for the needy, but never enough for the greedy'
Walau pun beliau (PM) membaca maksud hadith Rasulullah, ka dal fakru an yakuuna kufran', tetapi kenapakah ketidakadilan sosial masih lagi dilaksanakan, turunlah kebawah dan lihat apa yang telah, sedang dan akan dilakukan oleh JKKKP yang dilantik dinegeri PR ini. Apa pula perana pegawai pembangunan persekutuan di Kedah ini, apa pula peranan penghulu persekutuan dan pegawai pembangunan daerah pusat di Kedah ini kalau bukan tujuan untuk melaksanakan diskriminasi pentadbiran. Apakah ini yang dihasratkan oleh Parti yang mengaku saperti didakwa PM tersebut.

Baca berita dibawah, sedih juga ana , mana tak kena nih. Kesian kawan kita tu, dah habis RM 218 juta, dah la duit tak dibayar, tetapi kena pula denda RM 10 K. Inilah bahananya berurusan dengan parti yang menyatakan memperjuangkan saperti dakwaan PM tersebut diatas. Ana malas nak sebut perkataan tu, kerana geli, tak sesuai rasanya nak pelaga dengan PEKEMBAR dan Islam.

Pada 17 Julai tahun lalu, Umno sebagai defendan telah diperintah oleh Mahkamah Tinggi membayar Elegant Advisory RM218 juta, serta kos dan faedah selepas defendan gagal menjawab saman.

Tetapi hari ini, Mahkamah yang sama telah membatalkan saman tersebut dengan alasan ia tidak memenuhi Seksyen 71 Akta tersebut dan tidak ada kaitan kontrak antara Elegant Advisory dan Umno.

Malah Hakim tersebut juga mengarahkan Elegant Advisory membayar RM10,000 kepada UMNO dalam tempoh 14 hari!

Tentulah terkebil-kebil mata Elegant Advisory.Sudahlah RM218 juta lebuh hilang entah kemana, kena pula bayar RM10 ribu! Memang tiada untungnya berniaga dengan Umno. Serik!Hebat permainan silap mata yang didalangi oleh siapa lagi kalau bukan oleh Umno sendiri! Macam ini ke nak bela peniaga Melayu? Siapa yang makan Melayu? Memang dasar Umno menjahanamkan orang Melayu disebalik laungan berapi-api kononnya membela Melayu!

Maka Peguam Umno , Hafarizam bukan main seronok lagi lalu dengan gah berkata bahawa keputusan mahkamah itu membuktikan parti itu tidak terbabit dalam perbelanjaan mewah dalam kempen pilihanraya.

Lain kali kalau mana-mana pihak yang nak berniaga dengan PEKEMBAR ni, kena minta duit dulu baru boleh supply barang, kalau tidak lesap macam syarikat ni lah, bukan setakat alaong, ini lebih dahsyat daripa along nih.

Kesian depa, tak sedax ka!!

KUALA LUMPUR, Sept 10 — Mirzan Mahathir, the eldest son of Tun Dr Mahathir Mohamad was recently appointed to the board of San Miguel Corp, the biggest food and beverage conglomerate in the Philippines and the owner of San Miguel Brewery Inc.

San Miguel Corp told the Philippines stock exchange last week about Mirzan’s appointment which is to represent the interests of Q-Tech Alliance Holdings Inc on the board.

Q-Tech, a Manila-based investment company in which Mirzan has a stake in, recently acquired a 19.9 per cent share in San Miguel Corp for 39.61 billion pesos (RM2.9 billion).

It bought the stake from Japan’s Kirin Holdings, which used the funds to help finance the acquisition of a 43 per cent stake in San Miguel Brewery Inc.

With this latest corporate exercise, San Miguel Corp still maintains a 51 per cent stake in San Miguel Brewery Inc.

San Miguel Brewery controls 95 per cent of the Philippine beer market. The company has made San Miguel Beer for more than a century. The beer is brewed in the Philippines, China, Indonesia, Vietnam, Thailand and Malaysia, and is sold in 60 markets worldwide, according to the company’s Web site.

San Miguel Corp has been selling its food and beverage assets since 2007 to expand into the mining, infrastructure and property industries.

Mirzan’s involvement in the deal, while a sound investment decision, has raised some eyebrows among Malaysia’s conservative Muslim community.

Since news of Q-Tech’s acquisition of San Miguel Corp shares began circulating here, a number of news blogs have used it to attack Dr Mahathir’s Muslim credentials.

Mirzan’s corporate forays have not been without controversy.
He once controlled Konsortium Perkapalan Bhd when Dr Mahathir was prime minister, but was forced to sell its shipping assets to Malaysia International Shipping Corporation (MISC), in what critics said then was a bailout.

Alahai apa la nak jadi dengan orang Islam di malaysia nih.
Adakah ini namanya Islam hadhari hasil didikan PM Pak lah dulu, demi untuk mengejar tamaddun maka apa saja yang ada sumber wang maka boleh saja ambil dan balun biar buncit perut dengan duit yang jelas nabi kata haram tu. tak ingat ka apa kata hadis' setiap daging yang tumbuh dari hasil yang haram maka api neraka lebih layak baginya'.
Ana harap berita tu tak betul kot, kerana ini merupakan sesuatu yang tak sepatutnya berlaku kepada seorang anak bekas PM kita yang disanjung oleh seluruh dunia Islam dulu sampai Amerika pun takut kat dia.

Harap kalau beliau sedar segera lepaskanlah kerana hidup diakhirat selama-lamanya bukan macam dunia ni hanya 80 hingga 90 tahun lepas tu mati.
Janganlah tambah lagi koleksi umat Islam yang menguasai bisness kilang arak ni, kalau di Malaysia orang boleh tahu , tapi luar negara walaupun rakyat tak tahu tapi Allah dan malaikat tahu.

Kadang-kadang bila datang bulan puasa ni, ana lihat ramai anak-anak yatim dijamu berbuka dengan juadah yang sedap-sedap dari hotel mewah oleh tokoh korporat yang kaya raya, alahamdulillah kalau wang mereka dari sumber yang dijamin halal, tapi bagaimana kalau sumber wang tersebut dari yang jelas haram atau syubahat.
Tepuk dada tanya iman.
Mungkin itulah sebabnya kekadang doa yang kita pohon bagai diangin lalu, tak diterima oleh allah.
Minta allah ampunkan dosa kita dibulan yang mulia ini.
Moga berita yang saya baca diatas tu tak benar .

Wednesday, September 9, 2009

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Sekijang Anuar Abd Manaf bagaimanapun menolak tanggapan tersebut dan menjelaskan program yang diatur olehnya itu, sememangnya berlaku secara kebetulan dengan program Anwar pada hari berkenaan.

"Kita sudah rancang program ini sejak sebelum bulan Ramadhan lagi. Kita cadang untuk agihkan zakat pada akhir Ramadhan, tetapi pejabat agama (daerah Segamat) nasihatkan kita beri awal sikit supaya penerima zakat dapat guna duit itu untuk persiapan hari raya," jelasnya.

Oo, baru tahu, selama ni yang sering bari sumbangan tu bukannya duit depa atau yang dikumpulkan oleh depa, tapi duit dari jabatan kerajaan, saperti diatas ambil dari pejabat ugama sebagao agihan zakat tetapi digahkan oleh kerana Pemuda UMNO yang beri.
Yang sering dijaja kepada rakyat bahawa itulah yang mereka sumbangkan kepada rakyat, lepas tu kata pula pembangkan beri apa.
Kalau nak mengaku macam tu sapa pun boleh ambil yang jabatan kerajaan punya lepas tu beri kepada rakyat dan terus mengaku yang itu adalah sumbangan mereka. banyak cantik.
Kalau macam ni berkenjah la atas dunia ni.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.