Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, November 29, 2008

Terima kasih beri kepercayaan kepada PAS

Demi untuk survival politik yang nampak makin kabur dan akan tenggelam, maka sanggup beliau yang selama ini menghentam dan menghina kita, tetiba hari ni bila nampak macam ada cahaya dihujung terowong, maka dengan tak semena-mena menyokong pula supaya PAS menjadi ketua pentadbir di Selangor.

Ana cuma nak ucap terima kasih kepada Saudara yang nama bapanya sama saperti Ust Fadhil Nor dan TS Rahim Nor. Satu yang disanjong oleh umat seantaro dunia dan satu lagi dipenjarakan kerana membelasah bekas TPM sehingga seluruh dunia juga mengutuk, itu pun setelah dibentuk suruhanjaya diraja, kalau tidak mungkin akan lenyap ditelam zaman saja.

Ana kesian dekat hamba Allah sorang ni kerana masa dia serah borang jadi ahli UMNO hari tu timbalan presiden tak kata apa pun, jadi bila dia nampak presiden sudah nak expired sekarang ni, mulalah dia nak cari landasan baru. Nak berbaik-baik dengan keadilan dah nampak macam teruk sangat, baru saja kutuk dan hina bekas bos dia dulu, tak kan nak telan kahak dan gelema kali kedua dan ketiga kut, maka apa yang dia nampak boleh ( mungkin) beri peluang kepada beliau adalah PAS pula, pasal tu dah mula nak berbaik dengan kita pula. Tapi SUA PAS dah jawab, kita dah ada 3 MB tak kan nak bagi jadi 4 kot. Kau punya jawapan, terhenyak kawan kita tu, lain kali dok diam sudahlah.
Ana tak kisah sapa nak mai pun, tapi kena bersih dan suci dululu jiwa tu, kalau mai sekadar nak buat bising dan heboh pasal nak pinda itu dan ini, please la tolong jangan dekat. Perjuangan dalam PAS bukan macam yang sedia beliau bawa selama ini, kalau ada hasrat lain, harap perkasakan balik NGO yang dia bentuk dulu tu, apanama yang nak benteras rasuah tu.

Ana rasa bila dia dengar DSAI berbahas pasal Eurocopter dan broadband hari tu serta pembelian bank di Indonesia tu, maka sebab tu dia nampak jalan nak benteras rasuah dalam UMNO ni makin gelap dan kelam, agaknya pasal tu lah perlu dia cari landasan baru, agaknya lah, tuhan saja yang tahu apa yang ada dalam hati perut.Tapi dia juga silap, nak benteras rasuah, tapi masuk dalam lubuk rasuk sampai bekas presiden pun nak tolong dedah nama orang yang lakukan rasuah.

Alkisah satu lagi yang orang bercakap la ni sama saperti yang orang pernah bercakap semasa PRK Permatang Pauh dulu, hamba Allah ni mungkin akan jadi calon di KT yang baru kematian wakil rakyat, bagus juga ana rasa. kalau nak lihat ikhlas ke tidak UMNO terima dia masuk semula dalam kumpulan mereka dan inilah tandanya budi patut dibalas dan jangan hanya cakap terima saja keahlian beliau. kalau tak benar, maka jahanamlah hasrat beliau kali ni ,terpaksa buat lebih baik lagi lah untuk berbaik dengan kepimpinan PAS bukan setakat syor supaya PAS mengetuai Selangor tetapi PAS kena ketuai Pulau Pinang sama, dan lepas ni mungkin boleh jadi calon bagi pihak PAS pula .

Dimana beza manusia dan haiwan !!


Ana tertarik bila membaca surat khabar 2 hari lepas pasal wujudnya segolongan manusia yang menjerumuskan diri mereka sama tahap dengan haiwan yang sanggup mendedahkan anu dan anu mereka untuk ditonton oleh orang ramai dalam satu demo yang bernama demo bogel kerana satu sebab ! membantah kenaikan sewa rumah yang diduduki oleh rakyat kononnya tak mampu nak bayar. Nak bantah dengan nak tunjuk anu dan anu dekat depan orang awam.

Ana rasa berita ini patut diberitahu keseluruh nusantara dan bahkan kedunia agar pengendali rancangan you believe it or not dan guiness book of world record dapat datang mengambil gambar dan masuk dalam buku rekod mereka agar menjadikan Malaysia boleh dan manusia yang masih lagi mengamalkan budaya tahun 20 an dan 30 an teramai yang masih lagi ujud dalam dunia moden sekarang ini yang dapat ditontoni dikhalayak ramai.

Kalau benar-benar ini terjadi, syabas diucapkan kepada manusia-manusia ini dan kalau jadi mereka ini merupakan spesis terasing dan tak boleh diakui oleh Malaysia negara Islam hadhari ini, kerana ana rasa Islam hadhari pun tak dapat menerima mereka dari spesis sebegini. Mereka juga sekarang sedang berusaha untuk mendapatkan permit dari polis Selangor , cantik juga masalah ni, kita nak tengok kalau polis beri permit, rasanya Pejabat Ugama sajalah yang terpaksa menjadi halangan mereka untuk demo bogel ini, bahkan kalau Pejabat Ugama juga bagi kebenaran, maka akan tercacat dalam sejarah negara Malaysia tercinta ini permulaan kepada kelab pertunjukan anu-anu percuma kini.


Alasan mereka kononnya kerajaan Pakatan Selangor tidak prihatin dengan rakyat sehingga naikkan sewa rumah 100 %. Kalau tak silap ana, YB Iskandar EXCO dah bagi tahu, kalau mereka yang berpendapatan kurang dari RM 1500.00 sebulan , mereka akan dibantu agar sewa rumah mereka masih lagi macam yang dulu, tetapi kalau yang lebih daripada itu, maka kena bayar dengan baru la. Kalau kita lihat sewa rumah ditaman dekat rumah ana dihulu Pendang ni pun, RM 250 tu adalah sesuai untuk rumah kampong saja, kalau rumah yang ada 3 bilek pun mesti RM 300.00. Ana masih ingat masa ana sewa rumah Pak Cik Jamaludin Alias di Jalan mahmud Kpg baru tahun 83-84 dulu pun , rumah dua bilek dengan pintu yang ditolak dengan tangan pun boleh kopak, pun sewanya RM 350 ditahun awal 80 an, inikan pula rumah batu tinggi pula tu, siap dengan lif dan lain-lain lagi, tak kan kurang dari RM 200 kot, stedy la brother.

Tapi tak apa la, kalau dah bersemangat sangat nak berdemo bogel, biarkan mereka , kita ramaikan dengan orang utan dari zoo negara dan Sepiluk di Sabah, tolong bawa mereka dengan Air Asia boleh sponsor agar dapat disamakan dengan manusia yang beria-ia nak demo bogel tu. Kita boleh bandingkan yang mana satu lebih 'cun' dan 'macho'. Bawa sama suami atau isteri mereka agar dapat betul-betul penghakiman dilakukan berdasarkan jantina. Barulah dunia boleh solute kat kumpulan ini. Kalau nak best lagi, suruh TV buat siaran langsung dan siarkan sama dalam internet .

Cuma satu saja pesanan ana, nanti bila lepas sembahyang dan sebaik saja beri salam, berdoalah kepada Allah, dimana iman kita dan apa kah agama yang kita anuti ini tidak mengira dosa dan pahala yang kita lakukan ini didalam amalan hidup harian kita , dan sanggupkah kita menjadi mangsa bakaran api negara Allah hanya dengan berseronok berdemo padahal kita tahu itu adalah perbuatan yang dianjurkan oleh iblis dan syaitan .

Friday, November 28, 2008

Bahas peringkat JK Men Kesihatan.

6.37 ptg.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Pengerusi.
Assalamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh. Pertama sekali 030200 – Pengurusan
Hospital, saya hendak sentuh tentang Hospital Sultan Ismail di Johor Bahru. Ia dibuka pada Julai
2004 tetapi ditutup setelah dua bulan dibuka kerana infeksi aspergillus dan panesilium, fungus
dua jenis fungus. Ditutup selama 17 bulan, kos untuk merawat fungus ini RM14 juta. Kemudian
sekarang ini ia dijangkiti semula oleh fungus aspergillus dan khabarnya kos untuk merawat
dianggarkan sebanyak RM3 juta, baru empat tahun dibuka.
Jadi saya hendak tahu di manakah punca sebenarnya masalah ini terjadi? Apakah
disebabkan oleh masalah dalam pembinaan hospital tersebut kerana kita tahu pada tahun lepas
di Mahkamah Jalan Duta kegunaan paip-paip yang standard di dalam bekalan air menjadi
masalah. Adakah Hospital Sultan Ismail ini juga ditimbulkan masalah begini?
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: [Bangun].
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Yang Berhormat Kepong, saya ada
banyak perkara.
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: [Bercakap tanpa menggunakan pembesar suara].
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Jadi, yang kedua.
Tuan Pengerusi [Datuk Ronald Kiandee]: Tidak bagi Yang Berhormat. Tidak bagi.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Kedua, Hospital Queen Elizabeth.
Saya sudah bawa usul 18(1) tetapi ditolak oleh Tuan Pengerusi, saya dengar khabar
bahawasanya hospital ini akan dirobohkan. Hospital ini sebenarnya dibina pada tahun 1981
dengan 589 katil dan ia didapati retak pada lebih kurang setahun yang lalu, lapan tingkat. Unitunit
yang terlibat yang saya rasa penting adalah ICU dan juga VIP ward dan pesakit khabarnya
telah dipindahkan ke dan menyewa Sabah Medical Centre (SMC).
Jadi saya hendak tahu banyak manakah sewa yang terpaksa dibayar ke Sabah Medical
Centre ini? Bagaimana doktor-doktor pakar yang bertugas adakah mereka ini share pesakit
dengan SMC ataupun dengan Hospital Queen Elizabeth? Apakah punca keretakan tersebut
kerana kita tahu di Sabah, perairan Sabah dan Filipina dan juga Indonesia sering berlaku
gegaran gempa bumi. Apakah ini penyebab kepada bangunan yang baru 20 tahun retak dan
terpaksa dirobohkan? Di manakah tempat hospital baru yang akan dibina menggantikan Queen
Elizabeth hospital ini?
■1840
DR. 27.11.2008
129
Saya juga lalu dekat Hospital Queen Elizabeth ini saya tengok kuarters dia terutamanya
hospital kuarters terlalu teruk. Tidak bercat mungkin sudah 10 tahun, lima tahun saya tidak
tahulah. Dengan kain bergayutan, jemuran-jemuran di tingkap-tingkap dan tidak sesuai untuk
dihuni oleh houseman ataupun doktor di situlah. Saya harap pihak kementerian tolong ambil
perhatian terhadap kuarters kerana kalau sudah duduk di kuarters macam itu terpaksa kerja
dengan bebanan kerja sebagai houseman saya rasa memang tidak sesuai kita hendak duduk di
situ. Kemudian 010200 - Sumber Manusia.
Kita tahu housemanship sekarang sudah dipanjangkan ke dua tahun. Tujuan
berpanjangan ini adalah untuk mereka melakukan rotation supaya banyak unit-unit yang dapat
mereka ikuti dan juga menambah pengalaman untuk housemanship ini. Akan tetapi apa yang
menyedihkan kita, penambahan ini bukan kita dapati untuk menambahkan ilmu ataupun
pengalaman kepada mereka tetapi lebih kepada membebankan ataupun kalau kita sebut dengan
bahasa kasar membulilah. Saya kata tidak sampai membulilah tetapi memang teruk sehinggakan
mereka tidak ada ruang atau masa untuk melakukan study.
Bayangkan kalau daripada ambil darah hendak trace result dan juga kerja-kerja yang
sepatutnya dilakukan oleh attendant dan juga nurse terpaksa juga mereka lakukan. Kalau sekali
sekala ini tidak ada masalah. Macam kami dulu kerja sebagai houseman pun kena set drip, ambil
darah itu tidak ada masalah tetapi kalau sering kali dilakukan mungkin kita punya hasrat untuk
menambahkan masa daripada dua tahun ke tiga tahun untuk mereka menambah pengelaman ini
tidak akan tercapai. Butiran 030300 - Kecemasan, saya sudah sentuh tentang bot ambulan pada
tahun 2006 apabila berlaku kecemasan ataupun kematian di Pulau Langkawi. Ini masalah
kepada mereka-mereka yang duduk di pulau-pulau seperti Langkawi, Pangkor dan juga Labuan.
Mereka hendak membawa pesakit daripada pulau-pulau ke tanah besar memang sukar.
Apabila terjadi accident pada tahun 2006 di Langkawi timbul hasrat pihak kementerian untuk
mengadakan bot ambulans dan Timbalan Menteri sudah mengatakan pada jawapan beliau kita
sekarang berada di unit engineering untuk mencari satu kaedah untuk membina bot. Jadi saya
hendak tanyalah pada hari ini setakat manakah progress kepada bot ambulan ini. Seterusnya
Tuan Pengerusi, tentang radioterapi.
Saya pernah bekerja di unit radioterapi dan perubatan nuklear dua tahun dan saya dapati
ramai pesakit-pesakit yang datang di unit radioterapi ini daripada tempat yang jauh-jauh.
Misalnya dari utara, dari selatan kerana tidak ada pusat-pusat radioterapi di sebelah utara. Hanya
yang ada adalah Mount Miriam Hospital merawat penyakit kanser dan mereka ini yang jauh-jauh
ini terpaksa menghuni di masjid kalau orang Islam, kalau bukan Islam terpaksa menginap di
rumah kawan-kawan yang memerlukan masa yang terlalu lama. Kadang-kadang sampai enam
minggu mereka terpaksa menginap. Jadi tidak tempat untuk mereka landing untuk berehat.
Jadi saya rasa perlu ada satu unit di sebelah utara ataupun selatan, tambah unitlah.
Kalau di Mount Miriam Hospital, di swasta ini saya rasa mungkin ia membebankan kerajaan dan
DR. 27.11.2008
130
juga pesakit itu sendiri. Kemudian seterusnya tentang 031100 Oftalmologi. Saya hendak sentuh
tentang cataract operation. Banyak rungutan daripada pesakit-pesakit yang datang mengatakan
mereka terpaksa kena bayar kos lens ataupun kanta untuk melakukan cataract operation dan
ada setengah mengatakan RM600 dan ada setengah mengatakan RM400 dan ada setengah
mengatakan RM200. Jadi sebenarnya saya hendak tahu apakah kategori kanta yang digunakan
di dalam cataract operation ini.
Adakah ianya mempunyai brands macam kita ada jam Pierre Cardin, Rolex. Adakah
macam itu yang dibekalkan kepada pesakit kerana dia hendak masuk dalam mata, hendak
letakkan dalam mata kerana kos-kosnya berlainan ataupun ada orang tengah yang mengaut
keuntungan daripada kos-kos untuk lens ataupun kanta yang dimasukkan di dalam mata untuk
cataract operation ini. Kemudian Butiran 030900 - Ortopedik. Saya rasa sudah sampai masanya
kementerian menukar strategi kita menggunakan plaster of Paris untuk patah ini kerana ia
terlalu berat kalau sekiranya Menteri Kesihatan pun dapat full length POP daripada kaki sampai
ke paha saya rasa, ‘crutches’ yang kita gunakan pun boleh patah. Sekarang orang ini guna fiber
glass.
Jadi saya rasa kita bertukarlah kepada yang lebih ringan untuk pesakit bawa. Saya ada
anak dua orang yang biasa patah dan terpaksa menggunakan POP yang cukup, memang susah.
Kita hendak angkat dia walaupun umur dia baru empat tahun, lima tahun cukup berat untuk kita
menggunakan ini. Carilah satu kaedah untuk kita menukar daripada POP atau plaster of Paris ini
kepada fiber glass. Satu lagi Butiran 030300 - Kecemasan untuk dressing di pusat-pusat
kesihatan.
Saya ada klinik menghadapi banyak masalah daripada pesakit-pesakit yang terpaksa
melakukan dressing terutamanya apabila cuti Jumaat dan Sabtu di sebelah utara. Mereka
terpaksa datang ke klinik kita dan sudah semestinyalah klinik swasta ini chargelah. Bukan saya
yang run, isteri saya yang run. Kita kena caj, bergantung kepada kebesaran atau keluasan
dressing yang kita kena buatlah. Sebab gauge kita beri, solution kita beri, plaster ataupun
micropore kita beli terpaksa charge. Jadi saya rasa ini membebankan. Kalau sekiranya kita ada
di pusat kesihatan sekurang-kurangnya mereka yang bertugas untuk misalnya hospital assistant,
nurse berada di situ khas untuk mereka yang terpaksa menghadapi dressing terutama daily
dressing ataupun hari-hari untuk mereka melakukan dressing ini boleh mengurangkan bebanan
kewangan kepada mereka.
Seterusnya 30600 - Surgeri. Saya ingin bertanya kepada pihak kementerian, HUKM telah
mengambil Profesor Tan rakyat Malaysia di Australia melakukan pediatric surgery menggunakan
kaedah ‘Key hole’ Jadi saya hendak tanya beliau di bayar RM8 juta untuk empat tahun, maknanya
RM168 ribu untuk satu bulan. Apakah khidmat beliau ini telah digunakan oleh Kementerian
Kesihatan untuk melatih pakar-pakar daripada Kementerian Kesihatan untuk melakukan prosedur
ataupun mendapat faedah daripada ‘key hole’ surgery ini. Jika sekiranya tidak saya rasa ini tidak
DR. 27.11.2008
131
patutlah kepada Kementerian Kesihatan kerana baru-baru ini beliau telah pun renovate satu
dewan bedah kalau tidak silap saya harga berjutalah, saya tidak ingat berapa angkanya. Berjuta
ringgit juga yang telah digunakan untuk renovation dewan bedah untuk melakukan ‘key hole’ surgery
untuk pediatrik untuk pesakit kanak-kanak.
Seterusnya TCM, saya sudah sentuh dalam perbahasan dalam sesi lepas tapi apabila
saya tengok dalam buku bajet tidak ada diletakkan di mana-mana traditional and complimentary
medicine ini. Di manakah diletakkan dan siapakah yang berhak untuk mempraktikkan TCM ini
dalam hospital. Di hospital Kepala Batas dan juga Hospital Putrajaya telah dijadikan sebagai
pioneer untuk TCM ini. Bagaimanakah sambutan daripada masyarakat terhadap traditional dan
complimentary medicine ini. Adakah mereka yang hendak praktis ini dia mesti mempunyai
kelulusan sijil ataupun anugerah daripada mana-mana. Kita tidak mahu jadi macam yang
ditunjukkan oleh televisyen Korea tentang Pusat Perubatan Cakera Alam.
Tuan Pengerusi [Datuk Ronald Kiandee]: Masa habis Yang Berhormat.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Masa habis?
Tuan Pengerusi [Datuk Ronald Kiandee]: Habis masa.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Banyak lagi ini. Okeylah last tentang
makmal menteri tidak menafikan ia akan diswastakan. Saya maklum bahawasanya makmal
pesakit-pesakit sekarang ini digalakkan untuk menjalankan ujian di makmal. Kalau di Alor Setar
itu di Path Lab dengan Gribble. Jadi saya hendak pastikan sama ada ianya betul-betul akan
diswastakan ataupun tidak kerana kita dapati di makmal, di hospital ini dia punya mesin
dibekalkan oleh syarikat tetapi reagent terpaksa dibeli oleh kementerian.
Akan tetapi reagent ini kalau kita beli dua kali, tiga kali harganya lebih daripada harga
mesin. Ini yang menjadi masalah kepada mereka yang mengendalikan di hospital awam ataupun
hospital kerajaan ini.
■1850
Last sekali Tuan Pengerusi, ini betul-betul last ini akta peralatan perubatan. Menteri
Kesihatan yang lalu mengatakan akan, the propose medical devise act expected to come into
effect in 2007. Saya hendak tanya setakat ini setakat mana progress akta peralatan perubatan ini.
Saya tengok brosur-brosur yang datang ini memang cukup banyak mengatakan alat ini boleh
menyembuhkan penyakit itu, alat ini boleh menyembuhkan penyakit ini sehingga kita pun pening.
Kalau macam ini orang yang duduk tepi jalan pun boleh beli alat ini duduk bawah pokok boleh
rawat semua jenis penyakit. Kencing manis boleh, darah tinggi boleh, ulser boleh, gastrik boleh,
migrain boleh, mata buta pun dia boleh rawat. Sekian, Tuan Pengerusi. Terima kasih.


Kerana masa dah tak cukup, sebenarnya banyak lagi yang dah disediakan nak bahas, tapi speaker dah warning , kena patuh la. Antara perkara yang penting ana tak dapat sentuh adalah akta kawalam mutu makanan 1985 yang perlu diperkasakan kerana sekarang ni kita dapati banyak makanan yang kita makan mengandungi jenis bahan kimia yang boleh merosakkan kesihatan kalau dimakan untuk jangka masa panjang, saperti didedahkan oleh Penang consumer association baru-baru ni, asid boric dalam mi dan bihun dan kue teow, juga pasal kandungan melamine dalam biskut yang dibuat didalam negara kita menggunakan amonium karbonate yang diimport dari negara China.
Sebenarnya makmal kita tak cukup, negeri Sembilan dan Melaka tak ada makmal untuk test ni, pasal tu di Singapura ambil masa dua hari tau result tapi kita dua minggu baru dapat result, padahal makanan dah bertebaran masuk dalam pasaran dan kalau dah masuk kampong susahlah nak ditarik balik, nak ambil balik pun pekedai nanti menanggung kerugian.
Satu lagi masalah adalah cara pengambilan sampel yang tak berapa kena, dalam teguran ketua audit negara pun ada sebut pasal kursus untuk mengambil sampel yang tak ditekankan dalam kursus kepada petugas dipusat kesihatan sehingga kebanyakan sampel yang diambil ditolak oleh makmal. Begitu juga pasal air mineral yang terjual dipasaran sekarang ni yang banyak tak patuhi piawaian yang telah Kementerian buat, tetapi mereka tak kisah asalkan boleh jual dan dapat untung juta -juta sudah. Patut ujian dibuat tetapi banyak yang tak buat, patut kandungan bahan kimia dan bakteria ditest 3 bulan sekali dan hantar analisa kepada kementerian, tetapi didapati daripada 189 syarikat yang dapat lesen , lebih daripada 20 yang tak hantar analisa dalam masa yang diarahkan, tetapi kementerian haram tak ambil tindakan pun.
Yang jadi mangsa adalah rakyat ramai, tengok dok dalam botol terus beli, kata ia bagus, tetapi kandungan sudah berubah ke, ada bakteria ke, ada bahan tiksik ke, sapa pun tak tau, tokeh dapat untung juta-juta, last sekali sakit buah pinggang, kena dialisis dan mati.

Rumah siap, penghuni tiada.

Permasalahan rumah guru yang tak berpenghuni di luar bandar ni menjadi satu fenomena yang perlu diatasi oleh Kementerian dengan kadar yang segera, semasa ana mencelah Tim Menteri Pelajaran semasa penggulungan peringkat JK Kem Pelajaran.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Penjelasan tadi tentang rumah guru.
Terima kasih Menteri, Tuan Pengerusi. Tempat saya ada tiga perumahan guru ini. Satu di Jelai,
yang kedua di Tokai dan ketiga di Kubur Panjang. Dalam sesi lepas, saya tanya timbalan
menteri di Sungai Petani juga mengatakan 70% ratenya tetapi saya lihat sekarang ini kalau di
Kubur Panjang itu dalam 20% di Tokai dalam 40% dan di Jelai mungkin dalam 30%, 40%.
Masalah diberitahu oleh guru-guru adalah rumah ini empat tingkat. Meter air semua itu
dia guna satu meter begitu juga dengan elektrik. Kemudian dia empat tingkat tetapi tidak ada lif,
jadi apabila mereka ditempatkan di tingkat atas, ini menjadi masalah. Kalau yang ajar sekolah
menengah, yang sudah tua itu, dia sakit lutut. Jadi hendak naik tidak boleh. Kadang-kadang
yang ada anak kena dukung anak naik turun naik turun, jadi itu masalah yang dihadapi oleh guruguru
yang tinggal di perumahan guru ini. Saya minta kementerian tolong lihat perkara inilah.
Terima kasih.
Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong: Terima kasih Yang Berhormat. Ini satu input yang sangat
baik kerana dari segi practicalitynya bangunan yang direka bentuk itu kita kena mengambil kira.
Kadang kala guru itu mungkin duduk bersama dengan orang tua, maka ianya patut diambil kira
semasa reka bentuk. Saya rasa saya yakin pihak kementerian juga sedar tentang perkara ini
dan dalam mereka bentuk yang baru bagi KIP ini ianya akan mengambil kira aspek-aspek
tersebut.

Takziah kepada keluarga bekas MP Kuala Terengganu.
Datok Razali Ismail
Ucapan Penangguhan Yang Berhormat Dato’ Razali bin Ismail. Saya rasa Timbalan
Menteri bukan? Kuala Terengganu pada 21 Jun 2007, membahaskan Kementerian Pelajaran.
Apa dia kata? Saya ambil nombor empat. Ini bukan politik ya, ini bukan politik. “Penggunaan
bahasa Inggeris yang begitu berleluasa di sektor swasta seolah-olah mencabar status bahasa
kebangsaan”. Kerajaan, dengar ini. “Perlu mengekalkan komitmen politik untuk terus mendukung
penggunaan bahasa Melayu dalam domain pendidikan dan urusan rasmi kerajaan”. Ini Yang
Berhormat Timbalan Menteri punya kenyataan, bukan saya punya kenyataan.
Tuan Pengerusi [Datuk Ronald Kiandee]: Masa dia di back-bencher kot itu.

Itu ucapan Allahyarham YB Kuala Terengganu semasa menjadi ahli BBC pada sidang parlimen ke 11 dulu, ia menjadi satu asas kepada KPM supaya pembelajaran sains dan metametik dalam Bahasa Inggeris ( PPSMI ) dapat dipinda semula dan aspek lain untuk mengagungkan bahasa Melayu/ Malaysia dapat diperkasakan semula .
Ana mengucapkan takziah kepada keluarga allahyarham diatas pemergian mengejut beliau pada petang ini di Genting Highland. Al Fatihah. Beliau nampak senyap saja pada hari Khamis 27 November kelmarin semasa Timbalan Menteri dari Air Itam tanpa sepatah kata yang dikeluarkan semasa jawapan usul potong gaji menteri dan semasa penggulungan peringkat jawatankuasa.

Dato' Haji Tajuddin Abdul Rahman [Pasir Salak]: Minta laluan. Sekarang boleh? Dah
masuk dah.
Dr. Mujahid Yusof Rawa [Parit Buntar]: Lagi satu,..
Dato' Haji Tajuddin Abdul Rahman [Pasir Salak]: Oh, tak masuk lagi?
Tuan Pengerusi [Datuk Ronald Kiandee]: Dia tak bagi Yang Berhormat, tak bagi.
Dato' Haji Tajuddin Abdul Rahman [Pasir Salak]: Dia tak masuk lagi? Dah lama tak
masuk-masuk. Main tepi saja.
Dr. Mujahid Yusof Rawa [Parit Buntar]: Yang Berhormat Pasir Salak sabarlah.
Dato' Haji Tajuddin Abdul Rahman [Pasir Salak]: Bila nak keluar lagi air dia?
Ini satu lagi masalah yang perlu diberikan perhatian oleh rakyat yang melantik Pasir Salak kebangunan parlimen . Ini bukan sekali dua beliau nampak menggunakan unpalimentarian word , tetapi telah berkali-kali dan bila dipertikaikan oleh MP lain maka beliau tarik balik dan lain hari beliau akan kata lagi perkataan macam tu dan tarik balik sehingga lah semua orang menjadi pening dengan beliau.

Thursday, November 27, 2008

Ziarah kematian Siam di Padang Pusing.


Sebaik saja selepas membahaskan beberapa perkara dalam peringkat JK Kementerian Kesihatan petang semalam, ana bersama dengan YB Pokok Sena terus balik ke kawasan kerana jangkanya pada keesokan hari kena menziarahi seorang warga emas keturunan Siam yang meninggal dunia di Padang Pusing. Lalu pagi tadi bersama dengan rombongan kelab penyokong PAS Pendang, ana dan YB Dato' Hj Mohd Taulan Rasul telah pergi menziarahi mendiang dirumah beliau. Kebetulan kehadiran kami ketika masyarakat Siam disitu sedang dalam persediaan untuk mengadakan majlis sempena kematian tersebut sebelum Tok Tan dan Sami datang untuk melakukan upacara sebelum majlis pembakaran dilakukan.
Ana bersama YB Dato' Taulan disambut dengan mesra oleh ahli keluarga simati dan nampak jelas akan kemesraan dan tanda hormat mereka diatas kehadiran kami berdua.
Apabila Tok Tan dan Sami datang untuk memulakan upacara mengikut Agama Buddha, maka kami pun mohon izin untuk pulang.
Nampak jelas dalam majlis tersebut masyarakat Siam selama ini telah dipisahkan dengan PAS begitu jauh di sebelah Kedah ini gara-gara BN dan kunco-kunco nya. Apabila kita dapat memechkan tembok ini, maka mereka sekarang faham bahawa apa yang dibawa oleh PAS selama ini telah dipesongkankan dari kebenaran kepada mereka.
Saya berharap kunjung mengunjung dan ziarah menziarahi ini akan terus menjadi satu penyambung kepada komitment PAS untuk menjadi pemerintah yang diterima oleh semua ahli masyarakat, cuma selama ini kita telah ditohmah dengan berita yang diseleweng oleh pihak musuh..

Sebenarnya dizaman Nabi Muhammad saw pun, baginda tetap memberikan penghormatan kepada orang Yahudi yang meninggal dunia. Kami menziarahi dan menasihatkan ahli keluarga agar bersabar atas kematian ketua keluarga mereka.

Wednesday, November 26, 2008

Yoga, satu renungan kenapa tak perlu diamalkan.

Ana amat bersimpati bila mendapati apa yang dikeluarkan oleh majlis fatwa kebangsaan dipertikaikan oleh setengah golongan tertentu yang mengaku bahawa mereka Islam dan organisasi Islam, tapi bila tengok rupa mereka tu pun tak macam mereka itu mengamalkan ajaran Islam yang sebenar saperti yang terdapat didalam ajaran Islam yang semua kita ketahui.
Ana dah lihat didalam surat penjelasan sebelum dibuat keputusan oleh majlis fatwa adalah cukup jelas kerana banyak amalan dan perkara-perkara yang dibuat sebelum aktiviti yoga itu dilakukan ada amalan mentera dan tafakkur atau meditasi yang berhasrat menyatukan kemurnian jiwa dengan roh tuhan.
Yoga ialah perkataan Sanskrit bermakna Yuj bermaksud mengawal, menyambung atau menyatu . Yoga dari segi Istilah ialah 'union' kesatuan, sambungan atau kuk roh individu dengan roh alam semesta , penyatuan dengan roh Illahi.(The practical Sanskrit dictionary).

Kalau kita tinjau dan lihat apa yang terdapat didalam amalan yoga dan aktiviti seterusnya memeng mengarah kepada banyak amalan yang menyerupai amalan ketuhanan hindu . Apabila kita menyebut tentang yoga ni, kita pasti akan tergambar seorang manusia bersila dengan tangan memegang peha dan bermeditasi dan apa yang membimbangkan kita adalah ia melibatkan kita terpaksa melupakan semuanya pada masa itu hatta melupakan Allah sekalipun , maka sudah pasti pada pandangan saya ianya tak patut berlaku dalam keadaan seorang itu beriman kepada Allah.

Itu kita tak bercakap lagi pasal mentera dan amalan lain selain fizikal yang diamalkan oleh pengamal yoga ini yang agak janggal dan pelik untuk diamalkan oleh seorang yang mengaku Islam.

Apa yang menarik adalah Singapura pun telah lama mengeluarkan fatwa pengharaman yoga ini dan menyatakan ianya adalah 'bidah dholalah' dan tak patut diamalkan oleh umat Islam, begitu juga dengan Mesir juga menyatakan ianya tidak harus diamalkan oleh umat Islam.

Terdapat banyak risalah yang menerangkan bagaimana cara-cara mengamalkan dan melakukan yoga ini dengan tujuan dapat bersatu dengan roh alam, antara sebelum melakukan yoga, tiga perkara perlu dipatuhi saperti,
-melakukan dan menguasai cara-cara bernafas ( bukan cara bernafas biasa )
-berdoa termasuk menyebut kalimah suci OM atau AUM dan
-bermeditasi ( semua a,b dan c ini dengan cara agama Hindu).

Cara meditasi adalah dengan mengamalkan konsentrasi pada satu titik saperti titik cahaya didinding, atau memusatkan perhatian mata kepada batang hidung sendiri atau boleh jadi satu fikiran atau kewujudan tuhan sendiri .

Melalui disiplin ini sebenarnya seorang yogi bermujahadah hendak membebaskan fikiran daripada belenggu kebendaan deria agar dapat mencapai samadhi -bersatu dengan tuhan brahma lalu menjadi satu.

Ana rasa sebagai seorang Islam, kita patutlah menjadikan sembahyang sebagai satu amalan wajib harian yang menjadikan fikiran dan fizikal kita sentiasa terikat dengan Allah 100 % tanpa perlu kita mengubah pemikiran kita kepada sesuatu yang lain sesaat pun dan bayangkan disaat kita tidak mengingati Allah itu kita dimatikan oleh Allah subhanahu wataala.

Monday, November 24, 2008

Tak kan ISA pun nak dibela kut.

Berapa ramai orang Islam yang beramal dengan Yoga, dan berapa ramai pula yang beramal dengan mentera dan meditasi yang dilakukan didalam yoga tu. Tanyalah mereka yang setia menjadi penyunjung kelab yoga dan tanyalah mereka yang berminat mengkaji dan beramal dengan yoga ni.
Sebagai seorang Islam ana rasa kalau sembahyang itu kita lakukan dengan penuh kyusuk dan mengikut segala rukun dan aturannya, rasanya ia lebih memberikan kesihatan fizikal, mental dan spiritual kepada umat Islam dan tak perlulah kita memilih yang lain lagi.

Cuba lihat fakta dibawah ini,

Semalas-malas umat Islam menunaikan sembahyang yakni dengan hanya menunaikan sembahyang fardhu sahaja pun, mereka akan melakukan 17 kali ruku’, 17 kali i’tidal, 68 kali sujud, 32 kali bersimpuh dan 10 kali paling muka ke kanan dan 10 kali paling muka ke kiri.

Kebanyakan alim ulamak akan memastikan jumlah sembahyang yang dilakukan adalah sebanyak 50 rakaat sehari semalam bila dicampur jumlah sembahyang sunat dan fardhu dan lazimnya sembahyang sunat dilakukan sebanyak dua rakaat.

Maknanya setiap hari mereka melakukan 50 kali ruku’, 50 kali i’tidal, 318 kali sujud 164 kali bersimpuh, 76 kali memalingkan muka ke kanan dan 76 kali lagi memalingkan muka ke kiri. Dengan sebanyak itu pergerakan anggota badan dilakukan, maka ianya sudah lebh dari cukup bagi tujuan senaman untuk kesihatan badan.

Ana tak berhajat nak memberi apa-apa komen tentang fatwa mufti tu, cuma ana rasa ada juga perkara lain yang perlu diberi perhatian juga oleh SS Tok Mufti yang kita hormati dan sanjung tinggi ilmu mereka ini demi untuk kesejahteraan ummah dan masyarakat amnya. Ana masih tertanya-tanya seorang diri apakah tidak ada pandangan daripada SS Tok Mufti kita pasal menangkap orang lepas tu kurong sampai tak tahu berapa lama tanpa beritahu apa kesalahan mereka didalam mahkamah atau luar mahkamah, pengabaian terhadap anak dan isteri sampai terpaksa memohon simpati orang lain kerana suami atau ayah entah bila akan pulang kepangkuan mereka.Ana juga nak ucapkan syabas kepada Sahabat ana masa di Asrama Klnikal UKM dulu, Dato' di PPIM yang begitu bersemangat membela agar ISA ini diteruskan dan berbagai lagi slogan perjuangan Melayu beliau. Buat demo polis tak sembur gas pemedih mata pula tuh, siap berarak pi balai polis pulak buat report polis.!

Ana masih ingat semasa bersama beliau didalam usrah Ust Rushdi dan didalam perjuangan amar makruf nahi mungkar semasa sama-sama berada dalam JK Asrama Klinikal dulu, harap beliau dapat teruskan perjuangan memperjuangkan apa yang sama-sama kita mulakan dulu dan pesanan ana hanya 'tiada kelebihan bagi arab atau ajam , melainkan mereka yang bertaqwa kepada Allah'. Apa pun bangsa kita, walau segelap Bilal bin Rabah, atau seputeh Micheal Jackson dan Cat Steven, atau sesawo matang macam kita ini, yang akan menentukan kita dihadapan Allah samada syurga atau neraka adalah Taqwa kepada Allah atau tidak dengan ihsan dari Allah subhanahu wataala.

Laungan hidup bangsa itu dan hidup bangsa ini tidak akan membawa kita kemana, tetapi hidup dan amalkan Islam itu sajalah yang akan mempunyai nilai dihadapan Allah kelak. Ana harap segala usaha untuk melonjak naik keatas dengan memijak orang lain usahlah dijadikan agenda utama dalam hidup kita takut nanti kejatuhan kita akan lebih menyakitkan lagi.

Pejabat TEKUN dalam kompleks UMNO.

4.11 ptg.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Pengerusi. Hanya
beberapa butiran yang akan saya sentuh. Yang pertama sekali 01502 - Tabung Ekonomi Usaha
Niaga (TEKUN). Saya tidak mahu sentuhlah sebab perkara yang disentuh oleh Yang Berhormat
Titiwangsa tadi. Cuma saya hendak tahu setakat ini berapa peratus kejayaan mereka yang
meminjam di TEKUN ini, setakat mana kejayaan mereka, hasil pinjaman yang diberikan oleh
TEKUN ini kerana bila kita tahu mereka ini hanya peniaga-peniaga kecil, adakah mereka selepas
meminjam, kemudian terpaksa meminjam balik dengan TEKUN ini atau mereka ini sekali pinjam
sudah boleh berdikari di atas usaha niaga yang mereka lakukan.
Satu lagi, harapan saya kepada menteri adalah tentang pejabat TEKUN ini. Saya sudah
sentuh pada sesi yang lepas iaitu kepada menteri dari Lenggong kalau tidak silap saya,
berhubung dengan pejabat ada di Kompleks UMNO. Saya tengok di Selayang pun begitu juga di
dalam Kompleks UMNO. Jadi saya hendak tahu, apakah sebenarnya fungsi TEKUN ini. Adakah
mereka ini untuk membantu rakyat atau hanya orang-orang tertentu sahaja kerana kalau duduk
di pejabat itu, menteri yang lepas jawab, dia kata sewa murah. Takkan duduk pejabat UMNO,
kena sewa juga kot. Saya pun tidak tahulah. Jadi saya harap menteri dapat memberikan
penjelasan.
Kemudian yang kedua tentang MRSM. Saya sedih jugalah pada keputusan dua tahun
lepas, MRSM Pendang ini dikatakan yang tercorot sekali dalam Malaysia, wallahualam, saya
tidak tahu. Selepas tukar dia punya pengetua, menjadi tercorot, sebelum itu baik. Saya hendak
tahu berapa peratusan pelajar-pelajar bukan bumiputera yang masih berada di dalam MRSM.
Katanya akan dinaikkan menjadi 15%. Apabila pelajar-pelajar peratusan bukan bumiputera
berada di MRSM, setakat mana dapat ia memajukan daya saing pelajar-pelajar bumiputera yang
berada dalam MRSM. Kerana itulah sebab mereka dimasukkan di situ pada awal-awal dahulu
lagi.
Yang ketiga tentang Program Keusahawanan Siswa dan Siswazah. Apakah siswa dan
siswazah ini dipilih daripada mereka yang masih lagi berada dalam universiti. Maknanya mereka
ini berada pada tahun akhir ataupun mereka dilatih sejak mereka dalam universiti, selepas itu mereka akan meneruskan usaha-usaha membantu menjadi seorang usahawan daripada siswa
dan siswazah ini atau kah hanya selepas mereka keluar daripada universiti dan tidak mendapat
pekerjaan dalam masa-masa tertentu, barulah mereka ini dimasukkan dalam program-program
yang dirancang oleh kementerian ini.
Setakat ini usahawan-usahawan yang bagaimanakah siswa dan siswazah ini
menceburkan diri. Apakah mereka ini dalam bidang perniagaan sahaja ataupun dalam
usahawan-usahawan yang melibatkan mereka sendiri mengusahakan produk-produk yang
digunakan oleh orang ramai.
Kemudian tentang Program ICT Bumiputera Entrepreneur. Saya dapati banyak
peruntukan yang disediakan tetapi pada tahun 2009 hanya RM500 ribu sahaja kerana ICT ini
merupakan sesuatu yang cukup penting dalam dunia pada hari ini. Kalau kita dapat
mengadakan satu hab ICT macam mana terdapat di Low Yatt untuk bumiputera, saya rasa ini
sesuatu yang cukup membanggakan dan menteri boleh mendapat kredit yang cukup besar
dalam hal ini.
Saya tengok di KB Mall, di Kota Bharu memang ada satu hab ICT yang kita kata agak
berjaya. Itu di Kota Bharulah. Kalau di negeri-negeri atau tempat-tempat lain boleh diadakan
sebegitu, memang cukup membanggakan kita kerana bekalan-bekalan untuk mendapat barangbarang
ICT ini agak sukar bagi mereka-mereka yang berada di dalam business ICT ini kerana
mereka terpaksa melalui atau menempuh banyak halangan terutama sekali kalau tidak ada
kerjasama dengan pihak-pihak yang tertentu yang membekalkan bahan-bahan tersebut.
Kemudian 09001 - Ruang Niaga. Saya sudah sentuh dulu tentang Kompleks MARA di
Alor Setar dan juga Kompleks MARA di Pendang. Saya harap kalau sekiranya pihak
kementerian hendak membina bangunan-bangunan MARA untuk perniagaan, buatlah bangunan
itu sesuai untuk perniagaan. Jangan nampak macam court badminton, selepas itu kita ubah suai
menjadi bangunan untuk peniaga. Juga pejabat MARA di Pendang, bangunan MARA dia tidak
guna, tetapi dia terpaksa sewa bangunan yang lain untuk menjadi pejabat MARA. Jadi saya rasa
ini sudah tentu akan merugikan pihak MARA sendirilah. Bangunan kita ada, sewa bangunan
orang. Jadi bangunan yang kita ada tidak digunakan untuk pejabat kita.
Kemudian pembudayaan keusahawanan untuk pelajar-pelajar sekolah. Ini saya rasa
satu usaha yang baik, bagus dan sesuatu kredit boleh juga diberikan kepada menteri yang
hendak bertanding ini. Saya hendak tahu adakah sekolah tajaan MARA sahaja ataupun sekolah
yang di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia kerana kalau sekolah di bawah Kementerian
Pelajaran mungkin terpaksa mendapat kebenaran daripada menteri berkenaan kerana usahausaha
niaga di sekolah ini adalah amat penting untuk kita didik pelajar-pelajar mereka dan
adakah mereka ini hanya dididik dari segi teori ataupun praktikal sekali. Sekolah ada koperasi,
adakah mereka ini menjadi anggota koperasi sekolah dan berniaga dalam koperasi-koperasi tersebut kerana kalau sekolah kementerian, MARA hendak ambil alih, saya rasa ini kemungkinan sukar sedikitlah.
Jadi saya harap mendapat penjelasan daripada pihak menteri. Itulah, Tuan Pengerusi,
terima kasih.

Itu yang ana bahas peringkat JK Kementerian Pembangunan Usahawan.

Hari ini bermulalah pula perbahasan bajet 2008 peringkat JK yang ana telah sentuh dalam perbahasan hari Khamis lepas.Antara persoalan yang ana timbulkan adalah pinjaman tekun yang memerlukan borang permohonan itu mestilah dari mereka yang menjadi ahli UMNO dan kenapakah pejabat TEKUN berada didalam kompleks UMNO. Hari ini menteri jawab dan menafikan perlunya seseorang itu jadi warga UMNO baru boleh mohon, ini bertepatan dengan borang yang baru saja ana sign untuk sokongan hari Ahad semalam, tiada pun syarat yang memerlukan seseorang itu mesti ahli UMNO dan penyokong adalah MP atau ADUN dan pemimpin masyarakat , bukan ketua UMNO dan beliau harap kalau ada yang menjadikan keahlian UMNO sebagai alasan, maka sila beri nama dan maklumat, beliau akan ambil tindakan. Pasal pejabat TEKUN dalam kompleks UMNO tu memang diakui 60 drp 152 pejabat TEKUN berada didalam kompleks UMNO, kerana sewa murah dan kadangkala tiada sewa dan hanya bayar letrik dan air saja, ini memang diakui oleh menteri.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.