Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, June 5, 2010

Banjir kilat di Bukit Pinang.

6 Jun 2010.
Namanya Bukit Pinang, Pendang, tetapi nasib penduduk disini agak malang kerana hujan yang turun agak lebat dan berpanjangan malam tadi meninggalkan banjir kilat dan melibatkan 6 buah rumah penduduk disitu. Sebelum ini walaupun hujan turan begitu , tidak pernah berlaku banjjir , tetapi selepas adanya pembinaan landasan berkembar yang sedang berjalan sekarang ini, perkara ini sering terjadi.
Keluhan penduduk disini saya tinjau petang tadi dan antara punca yang mungkin menyebabkan berlaku aliran air perlahan kerana saliran air keluar dari projek landasan berkembar ini hanya dibuat melalui pembetung yang kecil sehingga tidak dapat menampung air yang banyak lalu ia melimpah balik memasuki kampong yang terletak dikawasan bukit tersebut.
Saya pergi melihat saliran keluar tersebut , memang didapati saliran yang melintasi lebihraya PLUS dibuat jembatan, begitu juga saliran melintasi landasan keretapi lama juga dibuat jembatan, tetapi untuk landasan berkembar hanya pembetung yang sempit dan sudah tentu ianya tidak berupaya untuk mengalirkan air yang banyak dengan cepat, jadi segala air yang ada sudah pasti akan melimpah balik memasuki kampong halaman mereka.
Saya merayu kepada pihak Gamuda untuk membaiki perkara ini serta pihak MADA untuk melakukan pembersihan segala tumbuhan yang memasuki kawasan sungai sehingga menjejaskan aliran air kelau kesungai seterusnya diseberang kawasan binaan tersebut.


Gambar yang dilampirkan menunjukkan kawasan rumah En Abu Bakar Ismail yang dimasuki air.


Gambar saliran dibawah jembatan lebuhraya PLUS.


Gambar dibawah jembatan landasan keretapi lama.


Gambar pembetung dibawah landasan berkembar yang sedang dalam pembinaan.


Gambar pembetung yang hampir tenggelam kerana air yang melimpah, dan ini mamperlahankan aliran air keluar dan menyebabkan banjir didalam kampong.

Friday, June 4, 2010

Seminar Hubungan antara Islam non Muslim.

Ana amat tertarik menghadiri Seminar ini yang diadakan di Kota Baru hari Khamis baru-baru ini 3 Jun 2010 menghuraikan hubungan antara Islam dan Non Muslim dalam kontak negara Malaysia pada hari ini. Perkara menarik mengenai hubungan kekeluargaan yang dibawa oleh dua orang penganut Muslim daripada ugama asal mereka iaitu Buddha dan Hindu , Sdr Ann Wann Seng dan Sdr Shah Kirit bin Kakulai Govindji amat menarik perhatian semua hadirin.
Kedua-dua mereka sudah memeluk Islam dalam lingkungan 14 tahun tetapi hubungan kekeluargaan mereka dengan keluarga dan saudara yang masih belum Islam tidak terjejas dan masih utuh walaupun berlainan agama , cuma ada batasan tertentu dari segi larangan pergaulan dan makanan serta keagamaan dalam kontak sembahan dan lain-lain dipelihara dengan baik . Cerita mereka sebelum Muslim dan selepas Muslim memberikan satu pengajaran yang baik dalam kontak kita didalam Masyarakat majmuk di Malaysia ini dan juga ulasan yang dibuat oleh YB Dr Mujahid selaku Pengerusi Lajnah Perpaduan Kaum PAS serta Dato' Dr Johari Mat CEO KIAS juga memberikan suatu penerangan jelas betapa pentingnya keharmonian kaum yang dibawa oleh PAS melalui DHPP ini diberi sokongan oleh semua kalangan.
Seminar ini menghuraikan kertas kerja yang dibentangkan oleh Prof Datuk Dr Haron Din berdasarkan kepada buku tulisan Prof Dr Yusof Al Qaraqhawi Bukan Islam didalam Masyarakat Islam yang sesuai didalam suasana kita di Malaysia ini.
Ulasan yang dibuat oleh Sdr Ann Wan Seng dan Shah Kirit banyak memberikan contoh dan teladan berguna untuk dilakukan didalam kontak kerja dakwah kita kepada Non Muslim dan juga adab serta tata susila yang perlu dimainkan didalam hubungan antara kaum dan agama didalam kontak masyarakat majmuk ini. Seminar diresmikan oleh YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat MB Kelantan.Beberapa orang peserta seminar yang terdiri dari wakil India dan China Non Muslim telah memberikan pandangan berhubung dengan hubungan Muslim-non Muslim ini dan ianya dirasai amat wajar diberikan perhatian oleh kita semua yang menjadi pendokong kepada kerja dakwah dan kepartian ini.
Ramai juga kalangan India dan China non Muslim yang hadir pada seminar ini dan ana merasakan contoh program sebegini perlu diberikan perhatian dan mesti kerap diadakan untuk memberi kefahaman didalam masyarakat betapa Islam sebenarnya tidak membenarkan peaniayaan sesuatu kaum kepada kaum yang lain hanya kerana perbedaan agama dan bangsa.
Sewaktu peresmian Tuan Guru Dato' Nik Abd Aziz menjelaskan betapa manusia yang dijadikan Allah berlainan bangsa dan agama adalah untuk kenak mengenal antara satu sama lain serta saling faham memahami budaya antara mereka , dan beliau juga menekankan betapa seluruh manusia yang ada dimuka bumi Allah ini sebenarnya adalah dari keturunan yang satu yakni bapa segala manusia Nabi Adam Alaihissalam, mungkin kerana terlalu lama dan perpisahan goegrafi, maka wujudlah kepelbagaian warna kulit dan bahasa serta berlainan budaya yang diamalkan masing-masing. Walau bagaimanapun, apa yang lebih penting bagi umat Islam adalah ketaqwaan kepada Allah. Kerana manusia yang paling mulia disisi Allah adalah mereka yang bertaqwa diantara kamu.

Program Ziarah dan Sumbang Kpg Choras Luar.

Program ziarah dan dialog di Kpg Bukit Choras Luar.

4 Jun 2010.
Petang tadi, sejak jam 5.30 petang , ana bersama pembantu ,SU Lajnah Kebajikan dan MKK Bukit Choras Luar serta SU Pemuda Pendang serta AJK Cawangan PAS Bukit Choras telah mengadakan sesi lawatan dan ziarah kepada beberapa orang penduduk dicawangan tersebut.
Program telah disusun lama tetapi oleh kerana kesuntukan masa dan beberapa halangan lain , maka hari ini baru dapat ditunaikan. Ziarah disebelah petang dan dialog dengan penduduk disebelah malam selepas waktu maghrib.
Beberapa orang yang sempat ana dan rombingan ziarah kebanyakannya ibu tunggal dan warga emas dan pesakit kronik yang tidak mendapat bantuan daripada mana-mana pihak.Ada diantara mereka yang sudah lanjut usia dan menghadapi masalah penyakit lumpuh dan hanya berbaring diatas katil dijagai oleh isteri yang juga kurang berada , jadi mereka dalam kategori inilah rasanya memerlukan bantuan.
Ada seorang warga emas yang sudah berusia hampir 100 tahun , agak nyanyuk dapat ana ziarahi pada petang tadi. Warga emas tersebut bernama Che Puteh bt Mat Isa , dalam keadaan berbaring sahaja diatas katil , mengharapkan bantuan makan dan minum dari anak cucu kerana sudah terlalu uzur.Kesempatan bertemu dengan pemuda di Kampong tersebut, ana juga menyumbangkan sebiji bola untuk kegunaan mereka sempena dengan demam bolasepak piala dunia sekarang ini.Program dilanjutkan disebelah malam dengan majlis dialog yang juga disertai oleh EXCO kerajaan YB Dato' Hj Mohd Taulan Rasul , berligar disekitar hal kerajaan negeri, kepimpinan kerajaan, kemudahan untuk rakyat di kampong serta keperluan dan hajat rakyat perlukan dikampong serta sedikit sebanyak kemarahan kepada wakil rakyat dan kerajaan negeri. Secara amnya apa yang diharapkan adalah perubahan yang perlu dilakukan agar kerajaan yang ada ini dapat dibezakan dengan kerajaan dahulu.

" border="0" alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5478958428739121106" />


Majlis dilangsungkan dalam keadaan harmoni namun ada beberapa soalan yang agak panas terutama dari golongan muda, namun apapun, dari program ini dapatlah disimpulkan bahawa ianya perlu diadakan selalu semoga segala permasalahan dapat diselesaikan dengan baik melalui saluran tertentu.
Diharap segala keperluan untuk peringkat kampong, dapat disalurkan melalui permohonan daripada MKK di kampong tersebut , cuma diharap mereka dapat bersabar kerana kekangan yang dihadapi adalah peruntukan yang agak kurang .
Kita bedoalah agar rancangan yang diatur oleh kerajaan negeri dan projek yang dirancang dapat dilaksanakan dan berjalan mengikut jadual supaya ianya boleh menmbah dana kerajaan dan ini sudah pasti akan dapat mempercepatkan turunnya peruntukan keperingkat kampong.

Tuesday, June 1, 2010

Penghargaan negara untuk mereka.

Siapa tidak merasa sedih, lebih-lebih lagi kalau berada didalam tawanan kerajaan zalim dan kejam Yahudi Israel Laknatullah . Itulah yang tergambar diwajah En Ismail bapa kepada En Ashwad Ismail yang berada didalam tawanan Israel di Haifa semasa kami berkunjung kerumah beliau pagi tadi untuk sisi ziarah dan bacaan Yaasin memohon agar Allah taala memberi ketenangan kepada mereka berdua dan juga membebaskan semua tahanan yang ditawan ashkar Israel laknatullah tersebut.


Program ziarah dan bacaan Yaasin tadi diketuai oleh Dato' Mahfuz Omar diserta oleh YB Nasir Zakaria MP Paddang Terap, YB Ust Izzat Shauqi, Timbalan Speaker Kedah, YB Dato' Hj Roshidi Osman ADUN Bukit Pinang, AJK PAS Alor Setar dan Pokok Sena dan beberapa jiran En Ismail. Apa yang memcetuskan semangat kami dan terharu adalah En Ashwad ini merupakan anak tunggal pasangan mereka berdua ini, dan kesungguhan dan iltizam beliau untuk menyertai misi bantuan ini perlu diberikan penghormatan kerana mnegharumkan nama Malaysia dimata dunia.Ini lah pengorbatan yang perlu dihargai dan disanjong tinggi sebagai wira negara.

Munajat dan doa dipohonkan agar Allah memberikan ketenanagn dan perangsang kepada mereka berdua kerana kezaliman Yahudi Israel ini memeang telah terkenal keseluruh dunia, bahkan Nabi pun mereka sanggup bunuh, bahan ribuan nabi dibunuh mereka, inikan pula manusia biasa.

Apa yang paling menggembirakan kami, seusai habis bacaan Yaasin tadi, kami mendapat berita dari anak beliau bahawa mereka yang ditawan dibebaskan semuanya sekali dan Alhamdulillah doa dipanjatkan kehadrat Illahan diatas pertolongan Nya sehingga mereka selamat dibebaskan dan insyallah akan kembali kepangkuan keluarga, tetapi apa yang masih sedih adalah bantuan yang diharap untuk disampaikan kepada rakyat Palestin di Gasa yang terkepong teruk masih belum tertunai.

Walau bagaimana pun dengan berlakunya peristiwa ini dan kutukan antarabangsa, diharap Mesir dan Negra Jiran lain termasuk Israel sendiri selepas ini akan membuka mata dan tidak lagi meyekat bantuan dunia kepada rakyat Gaza untuk meneruskan hidup mereka, yang pengganasnya adalah Israel yang merampas tanah orang dan menindas rakyat Palestin.
Penyekatan bantuan kepada rakyat di Gaza ini ana serta rombongan kami sendiri rasai semasa kami mengadakan kunjungan untuk bantuan kepada penduduk Gaza awal tahun lalu disekat di Rafah Mesir daripada memasuki Palestin yakni Gaza melalu sempadan Mesir walaupun banyak bantuan yang dibawa tetapi ada yang dibuang begitu sahaja bahkan ada yang disimpan di Stadium di Al Arish tanpa dibawa kepada yang memerlukan di Gaza sana.
Kita bedoa moga peristiwa ini akan menyedarkan umat Islam betapa Yahudi Israel ini bukanya manusia yang ada hati perut dan lawan mereka hanya lah perjuangan jihad, bukannya rundingan. Oleh itu kita juga mendesak agar segala kerjasama negara kita dengan apa juga bentuk yang ada kaitan dengan Israel ini ditamatkan segera agar tidak akan mendapat kutukan anak bangsa dan dunia dimasa hadapan.
Kita juga menyeru agar kerajaan memberikan penghargaan kepada 12 orang rakyat Malaysia ini sebagai wira negara diatas keberanian mereka menempuh segala kepayahan dan rintangan dan juga kesanggupan mereka untuk syahid seandainya dipanggiloleh Allah Taala, insyaallah. Allah akbar.

Akan berakhirkah bubur lambok Kpg Baru?

Kami tidak akan menyerahkan walau seinci tanah kami kepada orang lain, begitulah tegasnya penduduk Kpg Baru Kuala Lumpur apabila ditanya mengenai pembahagian 60:40 tanah yang akan dibangunkan di tengah bandaraya Kuala Lumpur ini.
Para Mufti di Palestin pernah memfatwakan bahawa penjualan tanah kepada kaum Yahudi di Palestin adalah HARAM dan mungkin ini merupakan salah satu kesedaran yang muncul didalam sanubari penduduk Kpg Baru di mana ana pernah menghuni disitu sekitar tahun 80an dahulu semasa menjadi warga kerja di Kuala Lumpur.
Mereka mempunyai semangat yang kental dan inilah yang patut ada didalam setiap jiwa bangsa dan warga Kpg Baru yang mewarisi pesaka nenek moyang mereka yang hanya tinggal sekangkang kera ditengah kota metropolitan tersebut. Alasan pembahagian yang diberikan menteri adalah supaya nilai tanah akan meningkat, agak pelik dan janggal kalau nilai meningkat maka ia akan terlepas ketangan orang lain dari kita, apakah itu yang diperjuangkan oleh mereka selama ini demi bangsa dan agama konon?


Ana amat hairan kenapa tidak boleh digunakan segala kesempatan dan kemudahan yang ada saperti UDA, MARA, TH dan agensi yang lain untuk membangunkan kawasan ini tanpa berlaku pindah milik kepada orang lain kerana inilah satu-satu kawasan yang hanya sanya diduduki dan dipunyai oleh kita!
Harapan agar apa yang berlaku kepada rakyat di Palestin dapat membuka mata kita agar tempat tumpah darah kita tidak wajar digadai sehingga kita tiada lagi tempat untuk berteduh , lebih-lebih lagi dikota yang serba membangun ini.
Ayuh sama-samalah kita mempertahankan Kampong Baru agar ia kekal dan membangun dengan identiti asal Kampong Baru yang dimiliki Orang Islam/Melayu yang hebat dengan Masjid Kpg Baru dan bubur lambok nya sehingga kewarisan dan anak cucu seterusnya.

Jangan ikut yang ini.Harap jangan dijadikan teladan macam ini dalam keluarga kita.Sesungguhnya ada negeri yang memfatwakan itu haram , tetapi ada yang makruh, tetapi pokoknya ianya memang membahayak kesihatan dan menghabiskan wang ringgit. Bayangkan apa yang akan terjadi seandainya sampai besar ia begini, kalau dalam video ini kata satu hari bapanya menghabiskan 5 dolar untuk rokok, bayangkan untuk susu dan lain-lain berapa julah yang terpaksa dibazirkan untuk usia dia.
Kalaulah rokok itu jenis butan sendiri di Indonesia, boleh tahan tetapi kalau ianya buatan syarikat yag ada hubungkait dengan Yahudi laknatullah yang sedang mengepung kapal bantuan penduduk Gaza, apa hal pula, maknanya sama-sama menolong Israel membeli senjata membunuh umat Islam di Palestin.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.