Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Tuesday, December 1, 2009

Nasib baik di negeri PR, alahai PDRM.


Ana nak ucapkan tahniah dan syabas kepada KPN kerana telah mempelajari apa yang telah dilakukan oleh polis dinegara maju dalam menghadapi keadaan rakyat berdemo dinegeri yang diperintah oleh pakatan rakyat, namun harap perkara ini dapat juga ditunjukkan dinegeri yang diperintah oleh BN.

Ini mungkin kerana kebanyakan ketua polis dinegeri pakatan ini telah mendapat didikan atau tarbiah daripada pimpinan pakatan hasil dari ilmu yang dipelajari lebih dari setahun dibawah pentadbiran yang dijalankan oleh MB dan KM pakatan ini.

Apa yang tergambar dan jelas terbukti bila pendemo yang membakar gambar YAB Lim Guan Eng di Pulau Pinang semasa sidang DUN berlangsung dan pendemo yang mengadakan demo di depan pejabat YAB MB Kelantan serta baru-baru ni pendemo yang engusung dan memijak kepala lembu didepan pejabat SUK Selangor, tidak disembur air asid, tak ditembak gas pemedih mata , dirotan dengan cota , ditendang dan dipijak serta ditangkap dan dihalau saperti yang dibuat oleh pendemo dinegeri yang dikendalikan oleh BN.

Lihat saja apa yang berlaku di Perak semasa sidang DUN bawah pokok dan lain-lain demo yang dibuat oleh ahli Pakatan baik PAS, DAP atau Keadilan Rakyat , pasti akan ada kepala mereah dan uniform biru dan lay man yang datang dan kenakan tindakan.

Ini hebatnya pemerintahan Pakatan, walaupun PDRM di bawah menteri pusat, tetapi ketua polis boleh bertindak profesional macam negara maju, hanya kawal pendemo nak meluahkan hasrat hati mereka kerana itulah sebenarnya yang patut berlaku tidak saperti dinegeri BN dimana setiap pendemo akan kena hujan asid, belantan dan cota, gas pemedih mata dan gari serta dikejar kehulu kegilir.

Tahniah KPN dan padanlah dapat kontrak setahun lagi. Tahniah juga menteri Hisham , harap dinegeri diperintah BN pun lepas ni kalau buat demo PDRM dan FRU boleh kawal macam ni juga lah. Biakan peluru gas pemedih mata dan air asid tu tersimpan baik didalam stor mereka, polis hanya datang dan kawal suasana.


Rasanya kalau macam ni, kan lebih baik semua negeri di Malaysia ni berada dibawah pakatan.
Tapi apa yang berlaku kalau dinegeri diperintah oleh Bn adalah saperti inilah.

Monday, November 30, 2009

Sumbangan untuk mangsa banjir.

Sumbangan kepada mangsa banjir oleh pusat bencana alam negara kedah mangsa banjir yang melanda negara disebelah utara dan pantai timor baru-baru ini yang disampaikan kepada Menteri Dato' Nazri Azri selaku pengerusi bencana alam negara oleh Pengerusi Amanah Raya Malaysia Datuk Hj Dusuki Ahmad di bangunan Parlimen. Kawasan yang menerima bantuan yang telah diberikan kepada mangsa di Padang terap, Pokok Sena, Marang, Tumpat dan Pendang.Baru-baru ini menteri sendiri turun dan beri sumbangan kepada mangsa, tapi ana sebagai tuan rumah tak diberitahu pun, entah kemana sumbangan sampai ana pun tak tahu, harap mereka yang terlibat dengan banjir dapat merasalah habuan tersebut. Kalau mereka datang beritahu bila dan dimana dan kalau ana ada dikawasan bolehlah turun sama, sebab duit tu adalah sumbangan Amanah Raya, dari rakyat dan untuk rakyat juga.

Doa yang ditakuti oleh penganiaya yang hak!!
Anda boleh lihat dan nilai sendiri apa yang ada dalam doa ini dan buatlah keputusan sendiri. Dah heboh seluruh dunia sekarang ini pasal doa kerana pusat menafikan royalti minyak 5 % yang termaktub didalam perjanjian yang ditandatangani dalam tahun 1974.

Ku Li akan bersama memperjuangkan hal agihan hasil minyak ini yang ditandatangani semasa beliau mula merangka perjanjian tersebut bersama Tun Salleh Abas .Yang TS Muhyiddin sebuk nak halang tu buat apa, bak kata Ku Li beliau pun boleh buat pendirian sendiri dalam hal perjanjian hak agihan hasil minyak 5% ni.

Kita perlu ingat bahawa doa adalah senjata orang mukmin, dan doa orang yang dizalimi tidak hijap dihadapan Allah. Zalim maknanya tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya, kalau dah berjanji dan termaktub dalam perjanjian dan dilanggari perjanjian tyersebut, apakah tidak zalim namanya.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.