Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, February 12, 2010

siapa agaknya Menteri jaga Pertahanan negara kita ni!!

Masihkah anda ingat suatu ketika dulu bilamana satu lakonan yang dibuat untuk menunjukkan kononnya ratusan senjata M16 boleh dimasukkan kedalam land rover dalam masa beberapa minit saja kerana rakyat tak percaya bahawa itu memang di rancang kerana ramai tak percaya bagaimana senjata yang disimpan rapi dan biasanya dirantaikan ditempat simpanan boleh dengan mudah dicuri dan dibawa lari dari kem tentera di Sauk, Gerik beberapa tahun lepas ?.

Itu kisah kehilangan dari tempat simpanan di Kementerian Pertahanan, sudah tentu rakyat merasa tak selamat lagi apabila banyak kisah didalam Kementah sekarang ini yang cukup menggusarkan hati kita semua.

Kisah kehilangan enjin jet F5E yang masih dipersoalkan bagaimana boleh berjalan dari dalam simpanan di Butterworth terus ke Argentina dulunya kemudian sampai ke Uruguay sekarang ini , tetapi yang pelik dan ajaibnya adalah yang mampu melakukannya hanya seorang sarjan dan peniaga barangan second hand saja.

Kemudian terkeluar pula kisah rahsia Negara yang bocor kenegara asing dan kemudian dengan mudah dapat diselesaikan melalui rundingan diplomatic. Itu semua atas kecekapan Menteri Pertahanan konon.

Siapa yang membocorkan rahsia dan siapa yang menyelesaikannya melalui saluran diplomatic itu dan rahsia bagaimana dan siapa yang terlibat serta apakah tindakan yang telah dikenakan kepada pengkhianat Negara tersebut.

Belum sejuk kisah rahsia Negara yang bocor, timbul pula sekarang ini kapal selam yang dibeli dari Perancis dengan harga 1 billion tetapi baru beberapa bulan berada diperairan Malaysia tidak dapat menyelam kerana mengalami kerosakan teknikal, kata menteri biasalah tu, ianya masih dalam jaminan pengeluar lagi. Cuma apa yang rakyat rasa gusar lagi kenapa kapal yang sepatutnya boleh menyelam tetapi itu menjadi masalahnya, apakah itu perkara kecil. Kalau jet tak boleh menyelam memang padan la.

Apakah bahana yang menimpa negara dari tentera darat ketentera udara dan kini tentera laut pula yang mengadapi masalah itu. Cubalah selidik siapa yang menjadi menteri pertahanan ketika kes rampasan M16 dari Sauk, Gerik dulu, siapakah yang menjadi Menteri Pertahanan semasa kejadian kehilangan enjin jet F5E pada 2007 dan siapakah yang menjadi Menteri Pertahanan ketika Scopene dibeli dan ketika kes Antantunya diletup mati dengan C4 yang juga dikeluarkan dari Kementah sehingga ada yang telah sanggup melakukan peletupan sesama manusia tanpa ada apa-apa motif saperti yang kita ikuti dalam perbicaraan kes ini dalam mahkamah. Peliknya lagi kenapa yang dibicarakan itu ditutup dengan uniform khas agar muka mereka tidak dikenali oleh mana-mana manusia .Mengapa dan kenapa.

Apakah pula motif dan alasan yang menyebabkan Menteri Pertahanan sekarang menyelak balik segala apa yang terjadi dalam Kementah ini diketika bekas Menteri Pertahanan sudah menjadi ketua segala Menteri dalam Kerajaan Malaysia sekarang ini. Jawapannya pasti ada didalam kotak pemikiran anda semua.

Thursday, February 11, 2010

Terima kasih daun keladi, nak tambah dosa hantarlah lagi !!


Dalam ruangan hari ini ana nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada sahabat dari belah sana ana rasa yang mengambil inisiatif menghantar surat berbentuk fitnah kedalam post box dan menghabiskan begitu banyak cd dan stem untuk pos surat dari pusat mel Alor Setar saban hari berhubung dengan kes sodomi 2 dan krisis Perak yang khabarnya tidak dapat diterima oleh lebih 80 % rakyat Perak sendiri.

Ana memang cukup faham dengan kegelisahan puak ini dan mempertikaikan kenapa DSAI tak mahu bersumpah menafikan dia men'sodomi' Si pemuda Saiful ini. Dengan bangga mereka menyatakan bahawa yang benar adalah yang berani bersumpah, yang tak berani bersumpah adalah yang tak benar, maknanya Saiful benar mengaku dia di sodomi dan DSAI tak berani bersumpah bermakna ianya benar men'sodomi' Saiful. Satu analalogi yang tak berpijak kepada nas dan juga hukum.

Didalam Islam wahai sahabat yang menulis surat fitnah ooi, bukti hendaklah dikemukakan oleh sipenuduh dan bukan oleh orang yang mempertahankan diri (yang kena tuduh). Dalam hal ini si Saiful kenalah bawa bukti yakni empat orang saksi yang melihat apa yang berlaku tersebut macam dengan batang celak masuk dalam lubang ibu celak, kalau tak mampu dia jangan buat tuduhan dan kalau buat tuduhan juga maka kenalah dia dibawa kemuka pengadilan melalui hukum qazaf pula, yakni membuat tuduhan tanpa empat saksi boleh dikenakan hukuman 80 sebatan dan persaksian beliau tidak boleh diterima selama-lamanya , dan Allah menempelak mereka sebagai orang yang fasik melainkan bertaubat dan kembali an ber’islah ‘.

4. Dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka deralah mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik.

Dalam hal ini ana sungguh hairan bila sahabat ana di Maahad Mahmud dulu yang mengaji ugama lebih daripada ana yang duduk dibawah dagu DS Najib sekarang membuat permohonan agar permohonan Qazaf yang termaktub dalam surah Annur ni ditolak oleh mahkamah syariah, sepatutnya beliaulah menjadi contoh dan teladan bahawasanya hukum Alquran ini kita mulakan dengan Qazaf ini dahulu lepas tu diikuti dengan hudud pula . Agaknya ada yang rasa panas punggung kut, maklumlah daripada mula lagi rakyat dah nampak banyak percanggahan fakta yang berlaku dalam pertuduhan sodomi 2 ini.

Daripada cerita dia jumpa TPM nak mohon biasiswa tapi selepas kena pecat dari U kerana tak lulus, lepas tu dua hari kena sodomi baru pi periksa doktor setelah tahan berak 2 hari pula tu, kawan tanya ana lepas kena tu tak mandi wajib ke , kerana kalau ada ‘dukhul ‘macam dalam cerita dia tu kena la mandi wajib, cuci bersih-bersih. Lepas tu kata kena paksa, tapi dalam laporan kata 8 hingga 9 kali, kalau dah banyak kali kena paksa pa namanya. Lepas Nampak pula gambar di pi pula ke pejabat DSAI buat kopi kepada peserta meeting pada 27 hb , padahal kena paksa pada 26 hb. Sukar sikit rakyat nak percaya macam sukarnya nak percaya logic akal apa yang berlaku keputusan di Perak. Mengaku sokong tanpa ada apa-apa petunjuk ke, undi tak percaya ke, terus dapat kuasa jadi MB. Lepas ni kena ambil kaedah yang sama kepada PM kita, baru dia tau kot .

Bercakap pasal bersumpah ni, rasanya Abdullah bin Ubai dizaman Rasulullah saw pun boleh kata setiap hari bersumpah dengan nama Allah walaupun dia bukan Islam pun.
Dalam surah Munafiquun Allah menempelak mereka yang suka bersumpah ini menjadikan sumpah mereka sebagai perisai didalam menafikan sesuatu perkara dan itulah sifat-sifat golongan munafiqun.

2. Mereka itu menjadikan sumpah mereka sebagai perisai, lalu mereka menghalangi (manusia) dari jalan Allah. Sesungguhnya amat buruklah apa yang telah mereka kerjakan.

Harapan mereka dengan bersumpah maka jalan yang dikehendaki Allah yakni membawa 4 orang saksi tak perlu lagi dan harapan orang terus percaya dengan sumpah mereka itu.

Sekali lagi terima kasih kepada golongan desperado ini yang menghabiskan wang membuat sebaran fitnah yang tiada alamat dimana dicetak dan mengepos sehingga rasanya sudah beribu wang habis untuk kerja fitnah kali kedua ini , apakah mereka menyangka Allah tidak akan bertanya kemana wang mereka dipergunakan untuk kerja fitnah ini?.

Walaupun didunia yang serba fana ini mereka terlepas, tetapi diakhirat besok ingatlah azab api allah yang maha panas membakar dan igantikan semula dengan kulit yang lain lalu dibakar lagi dan angatlah bahawa fitnah itu lebih dahsyat daripada membunuh.

Ana menjadikan kertas sebaran mereka ini sebagai kertas pembakar sampah dikebun ana dan berharap kirimlah lagi kertas tersebut kerana banyak lagi longgokan sampah yang ana nak bakar ni, terutama dalam musim kering ni, mudah sikit nak dilupuskan.

Sunday, February 7, 2010

Sumbangan kepada pesakit kronik

Hari ini ana ada sikit ruang masa untuk menziarah dan menyampaikan sumbangan berupa wang bantuan yang diberikan daripada Tabung Kemiskinan Harakah kepada 2 orang pesakit kronik dikawasan ana yang memerlukannya untuk rawatan mereka.
Mulanya pesakit Hjh Teh Hj Awang dari Kampong Batu 15, Tokai yang telah 10 tahun lumpuh kerana darah tinggi dan sejak tahun lepas mengudap masalah kerosakn buah pinggang kronik yang memerlukan rawatan dialysis 3 kali seminggu.

Sumbangan RM 1000 telah diberikan daripada TKH tersebut . Ana berkunjung kerumah anak beliau dimana beliau sedang dijagai oleh En Shafee Yaacob, tahniah ana ucapkan dan syabas kepada beliau dan isteri yang telah menjaga dan membawa emak beliau untuk rawatan setiap selang sehari untuk dialysis yang memakan masa 4 jam sekali rawatan. Bukan mudah untuk menegndalikan kerja ini kerana ia memerlukan pengorbanan yang tinggi dan sebagai anak beliau telah melakukan sesuatu yang amat murni didalam menjaga emak yang sudah tua, tidak saperti sesetengah anak-anak yang sanggup meninggalkan saja ibu atau bapa disurau atau distesyen bas saperti yang dipaparkan didalam akhbar baru-baru ini. Moga Allah memberikan rahmat dan kemudahan kepada saudara Shafiee serta memudahkan kerja beliau .

Sumbangan kedua kepada Puan Natrah Abd Malik berusia 59 tahun yang mengalami masalah Parkinsinism yang agak teruk sehingga mengganggu kerja buat beliau sebagai surirumah dan ini menyebabkan kerja rumah beliau agak terbatas. Sekarang beliau masih didalam rawatan dan mengikut suami beliau, En Abu bin Hussin, bolehlah dikatakan agak kurang sekikit simptom penyakit isteri beliau dan sekarang beliau agak kurang getaran anggota. TKH menyumbangkan RM 500 kepada beliau. Moga beliau dapat meneruskan rawatan dan kita berdoa moga beliau dapat segera sembuh atau menjadi lebih cepat pulih untuk melakukan semula kerja beliau saperti biasa, insyaAllah.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.