Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, September 10, 2010

Tan Sri tahukah masalah kami ni?

Tak kan Tan Sri boleh tidur lena kut dengan imbuhan yang dikatakan jutaan ringgit setiap tahun , tetapi anak buah kais pagi makan petang, kais petang sampai tak makan ni , sudah 53 tahun merdeka tak kan Indon dan Bangla dilayan baik tetapi anak negeri sendiri masih berada dalam tahap kemiskinan tegar nih.
Tan Sri tak kan nak beri janji kepada mereka setiap kali menjelang pilihanraya " kita akan beri hak milik tanah kepada tuan-tuan yang telah menyelesaikan hutang tuan-tuan", lepas pilihanraya senyap sehinggalah datan pilihanraya sekali lagi maka janji nak beri hakmilik sekali lagi. Apakah ini tidak akan menjadi persoalan apabila kita memasuki kubur nanti aduhai Tan Sri?.
Tan Sri tidak prihatinkah dengan rumah mereka yang bocor dan saluran kumbahan yang tersumbat yang sudah berkali dan berbuih mulut laporan dibuat tetapi masih belum dapat diselesaikan oleh pengurusan dibawah seliaan Tan Sri nih?
Tan Sri tahu tak bahawa pendapatan mereka masih jauh dibawah pendapatan sebuah negara merseka dimana dalam wawasan ekonomi PM yang hendakkan rakyat berpendapatan tinggi masih jauh dari mencapai kenyataan , bahkan ada yang dinafikan untuk membuat kerja overtime untuk mendapat sedikit lebihan pendapatan pun dihalang?
Tan Sri adakah TS sedar masalah kami ni?

Thursday, September 9, 2010

Siapakah yang wajar dicontohi??

Diharap artikel dan gambar ini akan memberikan kesedaran dan sikap terbuka serta minda yang lebih luas kepada mereka yang terlalu sempit pemikiran dan tidak dapat menerima penerangan orang lain betapa luas dan adilnya sepatutnya sikap umat Islam sehingga ia dapat diterima oleh bukan Islam terutamanya contoh dan teladan yang dapat diambil oleh mereka untuk menjadikan Islam itu sebagai pegangan hidup dan sikap terbuka umat inilah perlu diberikan oleh mereka sebagai dakwah bilhal yang sudah menjadi satu kunci yang cukup berkesan untuk membuka hati umat sebelum ini menerima hidayah Allah sehingga Islam dapat memerintah 3/4 dunia ini dizaman keagungan Islam.
Harapan kita agar sejarah akan berulang dengan melihat kepada contoh teladan umat yang cukup prihatin dengan kehendak masyarakat masakini yang sudah tidak lagi berpijak dibumi nyata kerana kebejatan sosial dan masalah masyarakat terkini sehinggalah mereka menjadikan Islam sebagai pegangan hidup mereka didalam kehidupan dalam setiap segi.
Contoh yang paling baik buat dijadikan teladan adalah tidak lain dan tidak bukan adalah pimpinan para ulamak yang muktabar dan mereka yang benar-benar bertaqwa kepada Allah, bukan mereka yang hanya bercakap tentang Islam, tetapi tidak melakukan apa yang diarahkan oleh Islam itu sendiri. Contoh paling mudah, mereka bercakap pasal adap Islam didalam emasuki masjid, tetapi mereka sendiri membiarkan anak isteri mereka dalam hal keadaan tidak menutup aurat denagan sempurna apabila memasuki masjid, apakah manusia sebegini wajar dijadikan contoh untuk menaikkan nilai Islam dimata masyarakat bukan Islam?.

Dimana sensitiviti agama mereka? siapa dalang !

Sengajakan atau tidak, itu tak perlu kita persoalkan, tetapi itulah apa yang berlaku setelah 53 tahun kita mencapai kemerdekaan, tetapi ugama kita makin dihina dan dijajah oleh anak bangsa kita sendiri kini. Kalau dulu penjajah tidah sampai hendak meresapi agama melalui jalan halus, tetapi kini orang kita sendiri yang menjadikan agama itu diresapi oleh untuk yang boleh menyelewengkan akidah umat kita.
Hairan kita kenapakah perkara ini boleh terlepas atau sengaja dilepaskan, dan nasib baik ada juga umat dan pertebuhan yang sensitif sehingga menyebabkan TV3 menarik balik iklan raya yang penuh dengan propaganda yang menyesatkan umat ini.
Kalau kita lihat ulasan iklan tersebut, maka jelas jarum-jarum halus itu memang dihidangkan secara halus bertujuan menyesatkan umat dan seterusnya menjadikan perkara tersebut sebagai biasa dan tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan lagi , sehingga akhirnya kita akan hanyut dek kesyirikan yang tidak kita sedari yang dirancang khas oleh musuh Islam dan umat. Amat malang sekali dan tidak bererti kita menjadikan Islam sebagai agama persekutuan padahal kita sendiri yang membiarkan ianya dihina dan dijajah sekali lagi. Mana maruah pemimpin dan ketua kita kalau hal sebegini dibiarkan, dan dalam tajuk ini ana mengucapkan syabas kepada Dewan Pemuda PAS yang nampak dakyah ini dengan cepat dan terus mendesak TV3 agar menghapuskan ikalan raya ini , tetapi kenapa ulama muda membisu atau bapak mereka diam tidak berketik bila agama kita dihina, atau ada apa-apa disebalik agenda tersembunyi ini, kera kita tahu siapa sebenarnya pemegang terbesar saham TV3 ini.
Ana amat tertarik membaca ulasan iklan tersebut disini.Sama-sama kita renungi dan insapi akan jarum halus dakyah mereka menerusi TV3 ini?. Apakah kita masih lasih nak berterusan didakyah dan ditipu oleh golongan sebegini???

Mana ni yang dok kata PAS sesat?

Sebuah hadis yang mana nabi memberi amaran kepada umat Islam yang menjadikan umat sebelum kita menjadi sedih yang amat sangat dan mengalirkan air mata kerana merasakan pemergian Ramadhan , bulan penuh barakah dan ganjaran sudah meninggalkan kita yang membawa erti" celaka bagi mereka yang apabila pemergian bulan RAMADHAN, mereka tidak mendapat keampunan daripada Allah Taala.". Maknanya apabila sudah masuk Syawal, mereka tidak mendapat kempunan segala dosa mereka daripada allah, kerana Ramadhan memberikan ganjaran yang cukup besar yakni diakhirnya dibebaskan dari api neraka Allah, dan disabdakan pembersihan kita ini adalah saperti kita baru dilahirkan dari perut ibu kita , diri kita bersih saperti bayi baru lahir yang tiada dosa setelah kita berada dibulan Ramadhan, dan merayakan Eidul fitri.
Amat malang dan celakalah bagi mereka yang tidak mendapat keampunan ini,dan amat nmalang sekali ada pula manusia dari set yang menyatakan PAS sesat itu mengadakan satu program yang melalaikan umat dan entah apa-apa lagi yang akan menjadikan pahala puasa kita akan dihakis dengan amalan tersebut. Syaitan sebenarnya telah menggantikan amalan puasa dengan mainan dan amalan syaitan sehingga menyesatkan anak-anak Adam ini.
Apa yang ana maksudkan adalah sapertimana terdapat dalam iklan berikut, cuba perhatikan dan telita apakah layak manusia begini nak menuduh dan melabelkan PAS itu 'parti ajaran sesat', sebenarnya siapakah yang sesat dari ajaran Allah nih?.

Perutusan Eidul fitri Mursyidul Am PAS.


Bismillahir Rahmanir Rahim

Allahuakbar, allahuakbar, allahuakbar.Lailaha Illallah Wallahu akbar.Allahuakbar Walillahil Hamd

Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh.

Segala kebesaran milik Allah SWT yang telah mengizinkan kita untuk terus berabdi di dalam bulan Ramadhan dan seterusnya menyambut Hari Raya Idulfitri 1431H pada tahun ini. Sesungguhnya kesempatan yang diberikan oleh Allah SWT ini wajar dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya dengan memperbanyakkan aktiviti ibadah dan seterusnya meningkatkan ketaqwaan selari dengan tujuan berpuasa.

Orang yang bertaqwa hidupnya selari dengan agama. Hidup beragama terlalu jauh berbeza dengan hidup berdasarkan perlembagaan buatan manusia. Kerana tuan punya dunia ini telah menetapkan adanya hari pembalasan dan ini wajib diulang-ulang berbelas-belas kali setiap hari di dalam solat (maliki yaumid din). Oleh yang demikian, apalah sangat pihak yang mereka perlembagaan dapat membawa ruh perlembagaan buatan ini untuk memuaskan hati pihak hakim di akhirat kelak iaitu Allah SWT. Tanpa ada seebarang keraguan di mahkamah Allah (without any shadow of doubt). Bolehkah perlembagaan buatann ini menyelamatkan seseorang manusia itu darripada neraka Allah SWT.

Perlembagaan sebenar (alsirat al-mustaqim) ialah al-Quran yang kita tadarus, yang kita baca di dalam solat, di pejabat, di dalam perjalanan ke pasar atau ke mana-mana. Ia mengandungi nur iaitu cahaya.

Cahaya itu bukan cahaya matahari, bulan, bintang tetapi cahaya yang menyuluhi qalbu insan, bagi menentukan halal dan haram, dosa pahala, taat maksiat dan syurga neraka. Tanpa adanya cahaya ini mansua akan meraba-raba dalam kegelapan. Itulah gunanya al-Quran, iaitu untuk menimbal kelemahan-kelemahan manusia.

Sebab itu di dalam saat manusia berhibur pada hari ini, galak dengan makan minum, pakaian yang baru, manusia tetap disuruh, melaungkan Allahuakbar sekuat-kuatnya, di merata-rata tempat, bukan sahaja di masjid dan di surau. Ini kerana jika Allahuakbar adalah akbar, terbesar, terpenting, maka segala urusan hidup lain menjadi kecil, boleh diketepikan bila bertembung dengan kehendak Allah SWT. Di negara kita, umat islam masih agak terikat dengan budaya bertakbir di masjid dan di surau sahaja. Saya mencadangkan agar kita mempelopori suasana yang baru, berteraskan sunnah iaitu bertakbir di merata-rata temppat.

Insya-allah jika semangat takbir ini dihayati sepenuhnya, banyak permasalahan yang berlaku di dalam negara dapat diselesaikan. Masyarakat dapat hidup aman dan damai tanpa sebarang pertembungan yang melibatkan keturunan dan kebudayaan. Kita sudah tentu mengimpikan masyakarat di negara kita khususnya dapat hidup sejahtera tanpa sebarang gangguan dan ancaman yang terhasil dari perbezaan kaum dan keturunan. Melayu misalnya dapat menerima menantu dari keturunan Cina, India tidak merasa kekok untuk bemertuakan seorang Melayu bahkan Melayu dengan senang hati berjemaah dan berimamkan seorang Cina atau India Muslim. Ini boleh terhasil apabila semangat takbir dapat dilaksanakan sepenuhnya dan bukan hanya sekadar meniti di bibir semata-mata.

Alhamdulillah, ini dapat kita saksikan sepanjang Ramadhan khususnya apabila masjid-masjid dan madrasah-madrasah dipenuhi dengan kaum. Tanpa mengira bangsa, semua kita melafazkan amin apabila imam menghabiskan bacaan al-fatihah. Kita tidak merasa kekok apabila bahu kita bersentuhan dengan saudara seagama dari kaum lain ketika mengerjakan solat. Kita tidak berasa janggal untuk menghulurkan salam kepada rakan sebelah yang berbeza keturunan. Persoalannya, kenapakah perasaan ini tidak muncul di luar masjid dan madrasah? Jawapannya, kerana kebesaran Allah SWT hanya diikrarkan di dalam masjid sahaja dan tidak dibawa keluar sebagai asas kehidupan.

Oleh yang demikian, besarlah harapan saya agar hari raya yang disambut pada tahun ini dan tahun-tahun yang seterusnya berjaya menjadi alat penyatuan di antara kaum yang berbeza dengan berteraskan kalimah takbir. Laungan takbir ini jauh lebih menjamin keselamatan dan keamanan jika dibandingkan dengan laungan perkauman yang dikumandangkan oleh golongan-golongan yang tertentu. Bahkan masyarakat non muslim sendiri pun tentunya merasa jauh lebih terjamin keselamatan dan ketenteraman mereka di bawah syiar Islam dibandingkan dengan syiar bangsa dan keturunan. Insya-allah, jika ini dihayati, matlamat untuk menyatu padukan masyarakat Malaysia akan tercapai.

Selain itu, tidak lupa saya berpesan agar anak-anak Kelantan di perantauan dapat berhati-hati semasa berada di jalan raya. Perlulah diingat bahawa kepulangan kita ditunggu-tunggu oleh orang yang tersayang. Janganlah pula kepulangan di hari raya disambut dengan kedukaan akibat perkara yang tidak diingini semasa di jalanraya. Akhir kata, marilah kita sama-sama berdoa agar setiap amalan yang kita lakukan sepanjang Ramadhan khususnya diterima sebagai amalan yang soleh dan akan diganjari oleh Allah SWT dengan sebaik-baik ganjaran.

Salam Idulfitri. Minal ’aidin wal faizin.Dengan hormat,

YAB TUAN GURU DATO BENTARA SETIA HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
1 Syawwal 1431H 

Bila dua solat eid bergabung, bagaiman Solat Jumaat?

Hukum Bila Hari Raya Bertepatan Dengan Hari Jum’at
30 Ramadhan 1431H.

Fatwa Lajnah Daimah berkaitan dengan hari raya apabila bertepatan dengan hari Jumat no: 21160 tanggal 8/11/1420 H.

Segala puji bagi Allah semata, Shalawat serta salam semoga tercurah kepada Nabi yang terakhir dan kepada keluarganya dan sahabatnya. Amma ba’du:

Telah banyak beredar pertanyaan berkaitan dengan apabila hari raya bertepatan dengan hari Jumat dimana telah bertemu dua hari raya: yaitu Idul Fitri atau Idul Adha dengan hari raya Jumat yang merupakan hari raya mingguan, maka apakah sholat Jumat wajib atas siapa yang telah menghadiri sholat Ied ataukah sholat Ied sudah cukup baginya sehingga dia hanya harus sholat Dzuhur sebagai gantinya, dan apakah wajib dikumandangkan azan untuk sholat dzuhur di masjid-masjid atau tidak? Dan beberapa pertanyaan lainnya, maka Lajnah Daimah lil Buhuts Ilmiyah wal Ifta berpendapat untuk mengeluarkan fatwa berikut:

Jawaban:

Dalam hal ini ada beberapa hadits yang marfu’ dan atsar yang mauquf diantaranya:

1-Hadits Zaid bin Arqam radliallahu anhu bahwa Mu’awiyah bin Abi Sufyan radliallahu anhu bertanya kepadanya: Apakah kamu menyaksikan dua hari raya yang bertemu dalam satu hari? Dia menjawab: Ya, dia berkata: Bagaimana beliau melakukannya? Dia menjawab: (Beliau sholat Ied kemudian memberikan keringanan untuk sholat Jumat dengan bersabda: barangsiapa yang hendak sholat Jumat maka dia boleh sholat). Hadits riwayat Imam Ahmad, Abu Dawud, An-Nasaie, Ibnu Majah, Ad-Darimi, dan Al-Hakim dalam Al-Mustadrak dan dia berkata: (ini hadits yang shahih sanadnya namun tidak dikeluarkan oleh Imam Bukhari dan Muslim, dan ada penguatnya yang sesuai dengan syarat Muslim) dan disepakati oleh Adz-Dzahabi, dan Imam Nawawi berkata dalam Al-Majmu’: (sanadnya baik).

2- Dan hadits penguat yang disebutkan diatas adalah hadits Abu Hurairah radliallahu anhu bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: (telah berkumpul pada hari kalian ini dua hari raya, maka barangsiapa yang berkehendak tidak sholat Jumat maka sholat Ied sudah mencukupinya, namun kami menggabungkannya) hadits riwayat Al-Hakim sebagaimana diatas, dan diriwayatkan Imam Abu Dawud, Ibnu Majah, Ibnu Al-Jarud, Al-Baihaqi, dan yang lainnya.

3- Hadits Ibnu Umar radliallahu anhu berkata: (telah berkumpul dua hari raya di zaman Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam maka beliau sholat dengan manusia kemudian bersabda: barangsiapa yang hendak mendatangi sholat Jumat maka dia boleh mendatanginya dan siapa yang tidak mendatanginya maka dia boleh meninggalkannya) Hadits riwayat Ibnu Majah, At-Thabrani dalam Al-Mu’jam Al-Kabir dengan lafal: (telah berkumpul dua hari raya dizaman Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam: yaitu hari Idul Fitri dan Jumat, maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam sholat Ied bersama mereka, kemudian beliau menghadap kepada mereka dan bersabda: wahai manusia sesungguhnya kalian telah mendapatkan kebaikan dan pahala dan kami akan menggabungkannya, maka barangsiapa yang hendak menggabungkan bersama kami maka hendaklah dia menggabungkan, dan barangsiapa yang hendak pulang kepada keluarganya maka dia boleh pulang).

4- Hadits Ibnu Abbas radliallahu anhuma bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: (telah berkumpul dua hari raya pada hari kalian ini maka barangsiapa yang hendak meninggalkan Jumat maka itu sudah mencukupinya namun kami menggabungkannya Insya Allah) Hadits riwayat Ibnu Majah, Al-Bushiri berkata: (sanadnya shahih dan para perawinya tsiqat).

5- Hadits mursal dari Dzakwan bin Shalih berkata: (telah berkumpul dua hari raya di zaman Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam pada hari Jumat dan hari raya lalu beliau sholat kemudian bangun dan berkhutbah dihadapan manusia kemudia beiau berkata: sungguh kalian telah mendapatkan dzikir dan kebaikan namun kami tetap menggabungkannya, maka barangsiapa yang ingin duduk maka dia boleh duduk- yakni dirumahnya- dan siapa yang ingin menggabungkannya maka dia boleh menggabungkannya) hadits riwayat Al-Baihaqi dalam As-Sunan Al-Kubra.

6- Dan dari Atha bin Abi Rabah berkata: (Telah sholat bersama kami Ibnu Zubair hari raya pada hari Jumat pada awal siang kemudian kami datang untuk sholat Jumat namun beliau tidak keluar bersama kami, maka kamipun sholat sendiri, dan ketika itu Ibnu Abbas sedang berada di Thaif dan tatkala kami datang kami ceritakan hal itu kepada beliau, beliau berkata: dia telah menepati sunah) Diriwayatkan oleh Abu Dawud, dikeluarkan oleh Ibnu Khuzaimah dengan lafal lain dengan tambahan di akhirnya: (Ibnu Zubair berkata: Aku melihat Umar bin Khathab apabila berkumpul dua hari raya beliau melakukan seperti itu).

7- Dan dalam Shahih Al-Bukhari rahimahullah dan Muwatha Imam Malik rahimahullah dari Abu Ubaid bekas hamba sahaya Ibnu Azhar berkata Abu Ubaid: (aku telah menyaksikan dua hari raya bersama Utsman bin Affan, saat itu hari Jumat, maka beliau sholat sebelum khutbah kemudia berkhutbah, lalu berkata: wahai manusia sesungguhnya ini adalah hari yang berkumpul padanya dua hari raya, maka barangsiapa yang ingin menunggu sholat Jumat dari penduduk desa-desa maka dia boleh menunggunya, dan siapa yang ingin kembali maka aku telah mengizinkannya).

8- Dari Ali bin Abi Thalib radliallahu ‘anhu berkata ketika berkumpul dua hari raya dalam satu hari: (barangsiapa yang ingin menggabungkan maka dia boleh menggabungkan, dan siapa yang ingin duduk (dirumah) maka dia boleh duduk) Sufyan berkata: (yakni duduk dirumahnya) Diriwayatkan oleh Abdur Razaq dalam Al-Mushannaf dan oleh Ibnu Abi Syaibah.

Kesimpulan:

Berdasarkan hadits-hadits yang marfu’ kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam ini dan atsar-atsar yang mauquf dari sejumlah sahabat radhiallahu anhum dan berdasarkan ketetapan jumhur ulama, maka Lajnah Daimah menjelaskan kedudukan hukumnya sebagai berikut:

1- Barangsiapa yang telah menghadiri sholat Ied maka diberikan keringanan untuk tidak menghadiri sholat Jumat, dan dia cukup sholat Dzuhur di waktu Dzuhur, dan jika dia mengambil keazaman dengan sholat Jumat bersama manusia maka itu lebih utama.

2- Barangsiapa yang tidak menghadiri sholat Ied maka dia tidak mendapatkan keringanan ini, oleh itu tidak gugur kewajiban Jumat atasnya, maka dia wajib untuk menghadiri sholat Jumat, dan jika tidak cukup jumlah jamaah untuk sholat Jumat maka dia cukup sholat Dzuhur.

3- Wajib atas imam masjid Jumat mengadakan sholat Jumat pada hari itu sehingga bisa dihadiri oleh siapa yang hendak menghadirinya juga oleh siapa yang tidak menyaksikan sholat Ied jika jumlah jamaah sholat Jumat mencukupi, jika tidak maka diadakan sholat Dzuhur.

4- Barangsiapa yang telah menghadiri sholat Ied dan mengambil keringanan tidak menghadiri sholat Jumat maka dia sholat Dzuhur setelah masuk waktu Dzuhur.

5- Tidak disyariatkan pada waktu ini adzan kecuali dimasjid-masjid yang ditegakkan didalamnya sholat Jumat, maka tidak disyariatkan adzan untuk sholat Dzuhur pada hari itu.

6- Pendapat yang mengatakan bahwa siapa yang menghadiri sholat Ied gugur atasnya sholat Jumat dan sholat Dzuhur pada hari itu adalah pendapat yang tidak benar, oleh karena itu para ulama meninggalkannya dan menghukuminya sebagai pendapat keliaru dan asing karena menyelisihi sunah dan menggugurkan satu kewajiban Allah tanpa dalil, barangkali yang berpendapat demikian belum sampai kepadanya sunah-sunah dan atsar-atsar dalam masalah itu yang meringankan bagi siapa yang menghadiri sholat Ied untuk tidak menghadiri sholat Jumat, dan bahwa dia wajib untuk melaksanakan sholat Dzuhur Wallahu A’lam.

Lajnah Daimah lil Buhuts Ilmiyah wal Ifta:

Ketua: Abdul Aziz bin Abdullah bin Muhammad Alu Syaikh.
Anggota: Abdullah bin Abdur Rahman Al-Ghadayan.
Anggota: Bakr bin Abdullah Abu Zaid.
Anggota: Shalih bin Fauzan Al-Fauzan

Renungilah aduhai semua hamba Allah yang bergelar PDRM.

Ana copy dan paste artikel ini dari Kedahlanie agar sama-sama kita renungi dan jadikan topik perbincangan pada hari raya ini, semoga kesedaran akan terserlah bila tibanya PRU ke 13 nanti agar polis kita tak jadi insan yang hanya dicucuk hidung didalam menjalan amanah yang akan dijawab dihadapan Allah nanti, dimana letak ketelussan dan keadilan sekiranya mereka menjadi manusia yang sanggup dan diarah untuk patuh kepada arahan pihak yang lain?????


Pendedah Serius KPN.. Takan Nak Dengar Saja Jee...!!??

Pendedahan KPN menggemparkan!
A. NuriSelama ini, rakyat hanya mendengar dari mulut pimpinan Pakatan Rakyat dan beberapa NGO tentang campur tangan kerajaan 1Malaysia terhadap institusi keselamatan di negara ini. Polis sering kali dituduh menjadi alat dan boneka kepada kerajaan Umno-BN.

Ramai yang melenting dan marah-marah dengan kenyataan itu. Menganggap segala tuduhan dan dakwaan itu fitnah dan tidak berasas. Tetapi ternyata apa yang didakwa selama ini terbukti benar bahawa kerajaan Umno-BN memang selama ini memperalatakan polis untuk menutup kelemahan,skandal dan penyelewengan untuk mengekalkan kuasa.

Kenyataan ini bukan keluar dari mulut orang kampung di kedai kopi tetapi dari Ketua Polis Negara sendiri! Tan Sri Musa Hassan dalam kenyataannya semalam mengesahkan bahawa Kementerian Dalam Negeri campur tangan dan terlibat secara langsung sehingga menjejaskan proses sisasatan polis.

Bagi saya kenyataan ini sangat bahaya kerana ia melibatkan kepentingan masyarakat dan imej negara di mata dunia. Bermakna ada pihak yang teraniaya dan dizalimi. Tidak mustahil ada penyelewengan, jenayah dan skandal yang tidak mendapat keadilan dan siasatan yang adil dan telus.

Rakyat berhak tahu sejauh mana penglibatan kerajaan melalui Kementerian Dalam Negara yang mengganggu dan menjejaskan siasatan polis. Ini bukan hal main-main ini perkara besar. sebelum ini rakyat dikejutkan dengan pelbagai isu yang mengemparkan institusi keselamatan dalam negara.

Rakyat masih belum lupa isu pemecatan hakim-hakim kanan satu ketika dahulu. Rakyat masih belum lupa bekas Ketua Polis Tan Sri Rahim Nor yang menumbuk hingga lebam Dato Seri Anwar Ibrahim. Isu pita rakaman Linggam masih lagi menimbulkan persoalan apakah kesudahannya. Rakyat masih tertanya-tanya apa di sebalik isu mendiang Teoh Beng Hock yang dikatakan 'mencekik diri sendiri' sebelum terjun dari bangunan SPRM.Malah banyak lagi isu yang melibatkan pihak keselamatan seperti polis dan SPRM yang menimbulkan pelbagai spekulasi dan 1001 persoalan yang masih tidak terjawab.Adakah dalam hal ini kes pembunuhan model Monggolia, Altantuya terkecuali?

Rakyat juga ingin tahu apakah kes yang melibatkan campur tangan dan 'gangguan'dari Kerajaan Umno-BN. Adakah ia melibatkan juga kes Liwat 1 dan Liwat 2 Dato Seri Anwar Ibrahim? Bagaimana kes berfrofil tinggi yang lain seperti penyelewengan PKFZ, kes rasuah yang melibatkan beberapa pimpinan Umno dan BN antaraya yang melibatkan Ketua Menteri Melaka, Dato Norza Zakaria dan ramai lagi yang umum sedia maklum.

Kenyataan Ketua Polis Negara ini seolah-olah mengesahkan bahawa ada konspirasi, siasatan dan pendakwaan terpilih yang boleh menjejaskan reputasi dan berkait rapat dengan keselamatan negara.

Maka satu badan siasatan bebas seperti Suruhanjaya Diraja wajar ditubuhkan bagi membersihkan imej polis dan memulihkan keyakinan rakyat terhadap institusi ini. Saya teringin mendengar komen daripada Menteri Dalam Negeri adakah dakwaan KPN ini benar dan berasas atau sekadar melepas perasaan yang terpendam menjelang detik-detik akhir persaraan beliau

Alahai kesian, dah semakin jelas nyanyuknya .

Kesian juga ana bila baca berita pasal manusia sorang ini yang dulunya pernah mendapat sanjungan seluruh dunia Islam, tetiba sekarang ini sudah menjadi penyokong kepada sebuah pertubuhan yang UMNO sendiri tak mau Presidennya menjadi calon atau menyokong calon kalau presiden pertubuhan itu menjadi calon dalam PRU ke 13, kesian orang ni, yang mungkin mudah lupa sekarang ini dan nampak makin nyanyuk pemikiran beliau.
Beliau ada menyebut dalam siaran berita bahawa PAS sudah tidak mau hudud lagi sejak berkawan dengan DAP dan keAdilan la ni, tetapi memang sah beliau sudah nyanyuk dan tak ingat yang beliaulah yang menghantar surat kepada MB Kelantan yang masih lagi jadi MB sekarang ini membuat amaran dimana pusat tidak akan beri kerjasama dalam pelaksanaan enakmen syariah 2 tersebut dan pusat akan ambil tindakan jika Kelantan terus laksanakan nya juga. Memang sah beliau dah lupa dan nyanyuk sehingga ketahap tak dapat membezakan apa yang PAS perjuangkan dikatakan sama dengan apa yang telah UMNO buat untuk memartabatkan Islam sehinggalah kepada pengharaman kulliah ilmu didalam surau dan masjid oleh Prof yang mengajar pensyarah ilmu agama di Universiti dan melatih para Qadi dan Mufti pun diharamkan menjadi penceramah didalam masjid dan surau ketika beliau yang pernah menjadi orang kuat OIC suatu ketika dulu , bahkan pernah juga orang yang jadi Mufti Selangor pun tidak dibenarkan mengajar didalam masjid dinegeri yang dia pernah jadi Mufti, dizaman manusia sorang ni jadi pemimpin kita dulu .
Memang sesuai andaian saperti kata Allahyarham Datok Fadhil Nor, dia ni patut pi dok pondok dan menadah kitab diusia tua sebegini agar beliau berada dalam keadaan yang anak-cucu dan rakyat terus sanjung , takut nanti jadi macam kucing jantan tua yang diluati oleh semua kerana masuk rumah kecing rata tempat sehingga menghancingkan seluruh rumah.
Harap beliau jangan lagi banyak bercakap kerana makin banyak bercakap, makin nampak nampak jelas nyanyuk beliau tu. Sampai apa yang majlis fatwa dah putuskan pun masih lagi beliau nak pertikaikan. Apakah beliau sudah tidak ingat bahawa hukum menuutp aurat itu wajib begi setiap muslim dan muslimat dan tak ada apa pun kewajipan kepada yang bukan Islam, tetapi apa pendangan beliau jika yang tidak tutup aurat tu seorang muslimah tetapi masuk kedalam masjid/surau juga nak beri tazkirah?.

Ana copy komen Ketua Penerangan PAS dari Harakah daily dibawah untuk tatapan bersama.
PAS kecam Mahathir tuduh jual agama
Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 9 Sept: PAS mengecam Tun Dr Mahathir Mohamad yang menuduh parti itu menjual agama untuk kepentingan politik sedangkan hakikat yang berlaku Umno yang perkudakan Islam untuk mencapai cita-cita politik.

“Tun Mahathir melahirkan kemarahan kepada PAS kerana insya Allah PAS akan mengganti Umno sedikit masa lagi,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Katanya, Mahathir sedar generasi baru hari ini mual dengan Umno, dan telah menjadikan PAS pilihan mereka dalam perjuangan walaupun bapa mereka ‘berkarat biru’ macam bekas perdana menteri itu.

“Kenapa PAS menjadi pilihan mereka, tidak lain dan tidak bukan kerana dasar Islam yang menjadi teras perjuangan PAS yang sentiasa segar, berbanding dengan dasar Umno yang sudah lapuk dan berkulat,” ujarnya.

Menurutnya, mereka yang menyokong Umno termasuk anak-anak Mahathir adalah mereka yang hanya berkepentingan untuk memenuhi tembolok dan perut sahaja sementara perjuangan untuk membela agama dan bangsa memang jauh ke belakang.

Justeru, tegasnya PAS menyangkal tuduhan Mahathir yang menyamakan PAS bekerjasama dengan bukan Islam sama seperti Umno dalam Barisan Nasional.

“Untuk maklumat Tun, PAS bekerjasama dengan Pakatan Rakyat dalam bentuk tahalluf yang tidak menggadaikan prinsip Islam yang PAS bawa sejak ditubuhkan.

“Umno berkawan dengan orang bukan Islam sehingga menggadaikan prinsip Islam. Selama 53 tahun Umno dalam kerajaan BN gagal mempertahankan Islam, malah imej Islam semakin buruk pada pandangan orang bukan Islam, rakan-rakan dalam parti komponen,” jelasnya.

BN, katanya semakin keliru pemahaman Islam mereka walaupun mereka lihat setiap tahun musabaqah al-Quran diadakan di negara ini tetapi isteri pemimpin Umno daripada muda sampai tua tidak menutup aurat.

Tambahnya, kalau perkara yang kecil macam itu pun Umno gagal memahamkan rakan-rakan BN, apakah lagi perkara yang lebih besar.

PAS, ujarnya ingin menegaskan dalam kerjasama politik yang pernah dilalui oleh PAS sejak kerajaan campuran Barisan Nasional, Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Alternatif dan Pakatan Rakyat, semuanya mengangkat martabat Islam.

Kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat telah berlaku proses Islamisasi yang lebih baik walaupun usia tidak sampai 3 tahun berbanding dengan Umno yang berkuasa lebih 53 tahun.

Justeru, tambahnya PAS mengharapkan Tun Mahathir masih normal dalam membuat penilaian dan perbandingan kejayaan PAS berbanding dengan Umno.

“Apakah Tun Mahathir sakit hati apabila masjid di bawah kerajaan Pakatan Rakyat penuh dengan majlis ilmu sedangkan masjid di bawah kerajaan Umno sudah menjadi kubur?

“Bukankah masjid zaman Tun berkuasa dahulu masjid dibelenggu, ahli jawatankuasa yang aktif dipecat dan diganti dengan AJK yang bukan ahli masjid yang rendah moral dan akhlak?” soalnya.

Katanya, bekas perdana menteri itu bertindak kerana masjid telah menjadi medan penyebaran ilmu yang merugikan Umno terutama selepas keputusan pilihan raya umum 1999.

Katanya lagi, Tun Mahathir juga pertikai kenapa PAS menyokong orang bukan Islam masuk ke masjid dan surau.

Jelasnya, PAS berpendirian demikian bukan kerana PAS membelakangkan hukum agama di mana sebelum satu keputusan hendak dibuat, PAS merujuk pada hukum dahulu, bukan menyatakan secara membuta tuli sahaja.

Pendirian itu, katanya selari dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada 1 Mac 2010.

“Tun perlu jujur, apakah tidak ada wakil rakyat BN yang masuk ke masjid?

“ Apakah hukum menjadi halal kalau wakil rakyat bukan Islam daripada BN masuk ke masjid dan berubah menjadi haram kalau daripada DAP, feqah mana yang Tun rujuk?” tanya beliau.

Secara sinis, katanya memanglah ‘feqah Umno’ bukan sahaja orang bukan Islam daripada DAP tidak boleh masuk, malahan ustaz PAS seperti Datuk Dr Haron Din, almarhum Datuk Ishak Baharom, Datuk Ismail Kamus pun tidak boleh masuk ke masjid atau surau untuk memberi ilmu kerana mereka ‘ulamak politik’.

“Kalau ustaz Umno bercakap supaya sokong Umno itu tidak politik, kalau cakap sokong Islam, maka ini politik,” ujarnya lagi.

Mengenai Mahathir membangkitkan PAS sudah tidak mahu kepada hudud sejak berkawan dengan DAP, beliau mempersoalkan adakah sekarang bekas perdana menteri itu pula menyokong hudud.

Katanya, mungkin Mahathir sudah lupa surat amaran yang pernah beliau hantar kepada kerajaan Kelantan supaya jangan melaksanakan kanun jenayah syariah di negeri itu.

“Malahan menuduh ini hudud PAS, bila dicabar pula mana hudud Umno sampai hari ini tidak timbul-timbul. Bukankah sebagai seorang Islam semacam Tun yang sudah meningkat umur tidak sepatut berfikiran begitu,” ujarnya lagi

Wednesday, September 8, 2010

Sumbangan IPTA

Sebagaimana biasa saperti tahun lepas, pada tahun ini Kerajaan Negeri Kedah sekali lagi telah memberi sumbangan kepada pelajar yang memasuki IPTA dinegara ini dan luar negara wang saguhati sebagai tanda ingatan diatas kejayaan mereka melanjutkan pelajaran didalam menambah ilmu pengetahuan mereka demi nuntuk masa depan anak bangsa dan demi untuk menjadi lebih baik daripada kalangan generasi terdahulu. Sesunggunya ilmu amat penting untuk kita mencapai hajat kehidupan kita baik didunia maupun diakhirat.
Rasulullah bersabda, sesiapa yang hendakkan dunia, maka hendaklah dengan berilmu, sesiapa yang hendakkan akhirat, hendaklah dengan berilmu dan sesiapa yang hendakkan keduanya juga maka hendaklah dengan berilmu.
Pelajar kebanyakannya sudahpun berada di IPTA masing-masing, jadi ibu bapa mereka sahjalah yang hadir untuk mengambil sumbangan yang diadakan di pusat khidmat wakil rakyat.
Kelihatan En Abd Aziz dari Kpg Titi Kera sedang menerima sumbangan batuan IPTA di PKWR Pendang sambil diperhati oleh Cik Suraya petugas di PKWR.

Kesian ada, kesal pun ada.

Kesian dekat TS Musa Hassan ni, bakal mantan KPN yang akan menjadi orang biasa selepas 12 September 2010 nanti, maknanya dalam suasana kemeriahan Eidulfitri, maka beliau akan tidak bergelar manusia berkuasa dalam PDRM lagi. Kesian jga amat tak terhingga bilamana beliau kata ada pihak lain yang mengawal PDRM sehingga beliau tidak lagi berkuasa penuh dalam PDRM tersebut. Satu saja soalan dalam kes usung tilam tahu 1998 dulu tu, ada pihak ketika yang mengkontrol polis juga ke wahai TS.? Juga rasa kesian kerana pemnamatan kontral beliau yang sebelum ini disambung 2 kali hanya diberitahu atau diketahui melalui laoran berita sahaja oleh beliau, ish tak kan sampai macam tu depa buat kat TS, masa nak sambung kontrak hari tu main kali depa pertahan. Juga apa yang dihasratkan oleh TS adalah nak jadi orang baik lepas bersara nanti, baguslah tu, harap jangan adalah syarikat yang besar-besar yang dapat lesen daripada kerajaan pusat BN beri pula jadi pengerusi syarikat di Genting atau syarikat yang jual minuman yang memabukkan tu sduah lah aduhai TS no! Kalau depa beri pun tok sah terima lah no.
Yang rakyat kesal adalah bila dia kata ada orang kowal PDRM ini semasa dah nak bersara dah,maknanya bila masa tengah bertugas dulu dia boleh buat kerja dalam keadaan dimana kuasa di dikonyrol oleh pihak lain. Maknanya apa juga keputusan beliau tersebut bukan bermakna daripada arahan PDRM dimana beliau sebagai KP, tetapi oleh pihak ketiga. Jadi apakah siasatan keatas DSAI semasa liwat 2 ini juga adalah atas arahan pihak ketiga juga, jadi dimanakah sebenarnya integriti siasatan tersebut kalau ada pihak lain yang mengarhkan PDRM. Bagaimana dengankes usung tilam dan ubah tarikh beberapa kali pada kes liwat 1 1998 dulu, apakah juga sisatan dan tindakan polis atas arahan pihak lain juga?, kesal kenapa semasa menjadi orang kuat polis beliau tidak bangun membenteras ketidakbetulan ini, tetapi setelah tidak ada gigi dan taring lagi, beliau suruh orang lain yang beliau tinggalkan itu untuk bertegas, dimana kewibawaan KPN kita nih?.
Walau bagaimana pun, kita ucapkan selamat bersama dan janganlah jadi macam yang lepas-lepas, jadi pengerusi dan orang kuat syarikat itu dan ini yang jelas ALLAh haramkan perniagaan tersebut.

Petua ke fatwa nih?

Sedap juga baca komen DS Najib pasal orang bukan Islam masuk masjid, kata dia YB Teo beri tazkirah, dan yang jadi tak bolehnya pasal kawan tu tak tutup aurat, jadi betullah tindakan MAIS tu kepada AJK surau tuh, pasal bukan Islam tak sopan bila masuk masjid, tak tutup aurat. Setahu ana lah, orang bukan Islam tidak ada istilah aurat bagi mereka, sebab dah memang mereka tida hukum taklif didalam apa jua hulum hakam Islam, sebab mereka dah bukan Islam, macam puasa dan zakat, kewajipan hanya kepada orang Islam sahaja.
Oleh sebab itu kalau orang Islam yang masuk masjid tak tutup aurat, maka barulah layak dan wajib dikenakan tindakan, jadi kita rakyat Malaysia nak tanya apa tindakan yang telah diambil oleh Pengarah MAIS atas manusia yang digambarkan dalam gambar dibawah ni hah, tolong lah beritahu rakyat sama, kami yang jahil nak tahu juga apa hasil siasatan, ke yang ini bileh walaupun istilah tutup aurat yang diterima caranya oleh orang besar MAIS tu la.
Nampaknya PM kita ni belum baca kut keputusan Majlis Fatwa yang mengharuskan bukan Islam masuk masjid tetapi dengan tujuan baik dan mendapat keizinan AJK surau/ masjid dan berpakain bersopan. Agaknyalah kalau yang Islam nak masuk masjid tu bersopan tu macam ni lah kot.
Hukum membaca Al-Quran tanpa menutup Aurat

SOALAN 1
APA hukumnya membaca al-Quran tanpa menutup aurat?

JAWAPAN: Hukumnya haram. Untuk membaca al-Quran itu sekalipun mesti dengan mengangkat hadas kecil dan besar, inikan pula membacanya dengan membuka aurat.

Al-Quran dibawa oleh malaikat yang suci daripada Allah dari lapisan langit yang pertama. Membaca al-Quran adalah ibadat, maka ibadat itu mestilah dilakukan dalam keadaan menutup aurat.

Ini kerana kebanyakan ibadat dalam Islam menuntut kita supaya menutup aurat, termasuklah amalan yang wajib dan sunat. Jika seseorang itu ingin menunaikan solat fardu, maka wajib dia menutup aurat. Ini bermakna solat sunat juga diwajibkan menutup aurat.

Yang kedua, kita perlu ingat ketika membaca al-Quran si pembaca sedang berinteraksi dengan kalam Allah s.w.t., sedang meneliti perintah-perintahnya serta larangan-larangannya. Justeru mestilah memelihara kesopanan ketika menatap kalam Allah.

Boleh dikira semua ibadat yang khusus dalam Islam dituntut supaya ketika melakukannya dalam keadaan menutup aurat. Di sini ada beberapa perkara yang perlu dipelihara ketika membaca al-Quran supaya maksud tarbiyah melalui bacaan dapat dicapai oleh pembaca:

Adab secara batiniah

* Ambil wuduk dan kemudian duduk menghadap kiblat dengan cara yang penuh sopan.

* Jangan membaca terlalu pantas tetapi bacalah dengan teratur dan betul tentang penyebutnya.

* Cuba berusaha untuk menangis walaupun anda terpaksa memaksa diri anda untuk melakukannya.

* Tindakbalas terhadap ayat rahmat (keampunan) atau azab hendaklah seperti yang telah diterangkan di atas .

* Bacaan hendaklah dilakukan dengan perlahan jika didapati diri anda tidak ikhlas ataupun akan menyebabkan gangguan terhadap orang lain. Jika tidak, bacalah dengan suara yang kuat.

* Bacalah dengan suara yang merdu kerana banyak hadis yang menekankan tentang amalan ini.

Adab secara lahiriah

* Hati kita hendaklah penuh dengan rasa keagungan al-Quran dan menyedari tentang kemuliaannya.

* Hendaklah merasakan di dalam hati bagaimana Maha Halus Maha Agungnya dan Maha Gemilangnya Allah Yang Maha Berkuasa kerana al-Quran ini adalah wahyu daripada-Nya .

* Hati kita mestilah bebas daripada gangguan dan keraguan.

* Selamilah maksudnya dan perolehilah kenikmatan daripada bacaan kita.

Monday, September 6, 2010

Sekitar sumbangan di Ramadhan Al kareem

Edar bubur Lambuk.
Ana nak ucapkan terima tidak terhingga kepada Pemuda PAS batu Hampar, Kawasan dan Cawangan Pendang yang telah mengambil inisiatif untuk membuat bubur lambuk pada petang tadi dan mengedarkan di Bazar Ramadhan di Pekan Pendang. Satu periuk besar bubur lambuk habis diedarkan dalam masa setengah jam kepada pengunjung yang lalu lanag sambil membeli juadah berbuka di Pekan Pendang dan juga kereka yang melalui jalan dihadapan Pejabat Daerah.

Walaupun hari ini merupakan hari yang ke 27 kita berada didalam bulan Ramadhan ini, nampaknya pengunjung bazar tidak berkurangan bahkan bertambah dengan kepulangan ramai warga kota kedesa untuk merayakan Eidul Fitri di kampong halaman masing masing.
Cuaca yang agak redup tanpa hujan, menjadikan susana petang tadi cukup selesa untuk petugas sukarela mengedarkan bubur lambuk tersebut.


Bubur lambuk Hampar memeng menjadi kegemaran rakyat tempatan dan diharap resepi yang ditinggalkan oleh Pak Teh bihun sup ini dapat dinikmati dan diteruskan kegenerasi yang akan datang .


Sekali lagi terima kasih kepada semua.
Ini merupakan tahun kedua pengedaran bubur lambuk di bazar Ramadhan ini dilaksanakan. Insyaallah didoakan moga kita mendapat peluang lagi ditahun hadapan.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.