Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, July 18, 2009

Ada berhajat nak tambah koleksi ...... kalah?

Sejarah PRK I Kelantan memang enak untuk dibicarakan. Kalau sebelum ini didalam mana-mana PRK yang dilakukan baik kerana kematian atau berhenti atas sebab bersalah, maka letaklah siapapun sebagai calon, maka pasti calon BN atau Perikatan pasti akan menang.
Dalam kontak Kedah, ana masih teringat masa masih disekolah lagi apabila wakil kesayangan orang Pendang YB Allahyarham Ismail Kassim meninggal dunia, beliau diganti oleh Allahyarham Dato’ Ust Fadhil Nor berlawan dengan YB Safirol Hashim. Ust Fadhil adalah Timb Presiden ABIM dibawah DS Anwar Ibrahim semasa beliau menjadi Presiden ABIM , bekas pensyarah UTM di Johor dan seorang tokoh yang terkenal seantaro dunia dalam gerakan Islam , tetapi ternyata kekalahan kepada PAS yang diwakili Ust Fadhil. Allahyarham Safirol hanya seorang biasa yang berguling bergolek dengan masyarakat dikampong.
Begitu juga bagi kawasan Parlimen Padang Terap bilamana Allahyarham Dato’ Asri mewakili PAS , selaku Yang Di Pertua PAS Malaysia, berlawan dengan En Baharom daripada BN , ia dimenangi oleh BN , yakni En Baharom. Masih teringat ana bila menang rakyat menggelar beliau sebagai wakil rakyat yang suka memikat burong.
Itulah suasana yang berlaku dulu , dan senario ini ana rasa juga berlaku pada Abe Uji di Manik Urai bilamana TS Muhyiddin Yassin dan pemimpin UMNO yang lain menghina pekerjaan beliau yang tidak pun terkenal sebagai penjawat jawatan besar tetapi berada didalam rentak dan denyut nadi masyarakat, maka beliau terpilih menjadi wakil mereka didalam PRK tersebut.
Sebut PRK di Kelantan, sebelum ini memang agak sukar bagi mana-mana parti selain BN untuk menang PRK dimana-mana juga kecuali Kelantan.
Kita tinjau pada 9 januari 1997 di Pulai Chondong dimana Yb Zulkifleee Mamat bertanding melawan Yusof Hamzah , dimana PAS menang dengan memperolehi 4778 undi mengalahkan En Yusof yang hanya memperolehi 4660 undi dengan kelebihan 118 undi. Dimana Pulai Chondong adalah kawasan tradisi UMNO sejak 1959 , tetapi tumpas pada 1990 ditangan Semangat 46. Ini antara satu PRK yang dimenangi PAS .
Pada PRK Semerak , YB Dato’ Kamaruddin Mohd Noor , sekutu DSAI didalam ABIM pada 11 Ogos 1997 telah Berjaya mengalahkan Wan Fauzi Wan Hussin dengan majority 778 undi. Perbandingan antara 5370 dengan 4592 undi hasil daripada 82.42 % keluar mengundi. Memang PAS kalah kali ini, walaupun menjadi kerajaan di Kelantan.
Begitu juga dengan PRK Pengkalan Pasir pada 6 Disember 2005 diantara Haniffa Ahmad dari PAS dengan Hanaffi Mamat BN , dimana PAS dengan undi 7290 dikalahkan oleh BN yang mendapat 7419 undi dengan majority 129 undi dan Dato’ Ibrahim Ali seorang kuat di Pasir Mas hanya memperolehi 414 undi sebelum diberi nafas baru oleh PAS untuk PRU 12 lalu.
Memang sejarah telah menunjukkan bahawa PAS lebih banyak kalah sebelum ini didalam mana-mana PRK yang diadakan, tetapi scenario ini berlainin selepas rakyat puas menilai kebobrokan BN pasca PRU 2004 dizaman Paklah menjadi PM dengan berbagai kelemahan dan diskriminasi pentadbiran kepada rakyat sehingga hilang 2/3 majority pada PRU 2008.
Satu demi satu PRK yang diadakan menjadikan BN sudah kehilangan taring sehingga satu ketika mengangkat bendera putih cabut lari dari gelanggang untuk bertanding sehinggalah timbul semangat baru di Manik Urai hari tu hasil dari idea hadiah 100 hari PM baru menaikki tampuk pemerintahan.
Maka datanglah beliau dengan 11 hadiah dan wazir beliau juga membawa beg misteri dan kantung ala Santa Claus ke Manik Urai berjumlah jutaan ringgit dalam bentuk masjid, jambatan, tentera, kementerian kesihatan, giat MARA, Tabung Haji, Pelajaran , dan sebutlah apa saja pasti aka nada sumbangan untuk membantu rakyat diketika Prk tersebut . Risda, Kesedar, Kebajikan dan beranika macam sehingga tidur dirumah pengundi dan menolong menorah dikebun getah pun ada.
Cuma apa yang dikesalkan belumpun ada terdengar SPRM masuk menyiasat apakah ugutan projek jika tak undi BN atau pemberian projek jika undi BN itu boleh disiasat atau tidak. Mungkin sahabat ana dari Guar Kepayang, yang jaga SPRM tu masih mencari apa istilah sesuai untuk memulakan siasatan kut.
Ucapan takziah kepada Keluarga Teoh Beng Hock atas kematian mengejut beliau ketika dalam SPRM vicinity dan SPRM custody. Teringat kata bekas KPN ‘DSAI berada dalam keadaan sound and fine ‘suatu ketika dulu sebelum muncul gambar beliau dengan mata lebam.
tulisan ini adalah pandangan dari pemilik blog , tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau mati.

Friday, July 17, 2009

Cuba teka teki !

Ulasan dari insiden penemuan mayat Mendiang Teoh

Ada yang kata, tunggulah polis buat siasatan. Siasatan ke atas kes pembunuhan A Kugan lagu mana? Mungkin ada yang akan kata, kes Kugan baru lagi. Bagaimana dengan siasatan kes pembunuhan Asy-Syahid Othman Talib?

Saya tidak akan lupa pembunuhan Othman di Felda Lubok Merbau dalam pilihan raya kecil Padang Terap pada tahun 1985. Saya terlibat sebagai petugas pilihan raya PAS ketika itu. Sebagai Ketua Pemuda Umno pada masa itu yang berucap kepada pengikutnya, Datuk Seri Najib Tun Razak pula dituduh sebagai dalang yang berucap mengapi-apikan kegilaan sehingga berlakunya pembunuhan di Lubok Merbau itu.

Dah 24 tahun dah, bagaimana sebenarnya siasatan polis terhadap pembunuhan Othman? Siapa bertanggungjawab dan siapa mengapi-apikan?

Itu ana pungut dari blog sahabat ana yang tarik beca tu.

Ada juga sahabat tambah lagi, Altantunya tu siapa dia, bila dia mati, kenapa penarik beca bawa kes kamus yang tulis perkataan tu?

Siapa punya zaman da dan kenapa banyak sangat perkara yang penuh teki teki berlaku ?
Kes kehilangan penuh mistri SI Subra, kes pohon biasiswa dirumah TPM dan berbagai lagi depa soal ana, manalah ana tau , ana bukan jaga depa. Tunggulah pihak berwajib siasat.
Ana jawab, wallahu aklam.

Thursday, July 16, 2009

Apa lagi lepas ni !!!!

Nampaknya kehangatan politik Negara selepas Manik Urai masih belum berakhir.
Berbagai onak dan duri yang harus dihadapi oleh PR didalam melayari bahtera pentadbiran Negara nampaknya tidak melalui lorong yang mudah.
Pelbagai onak dan duri yang penuh berbisa terpaksa dilalui oleh pemimpin PR dan ini semua harus dihadapi dengan tabah dan sabar.
Dalam suasana bahang yang masih membara, kini kita dikejutkan pula denganterjumpanya mayat pembantu kepada EXCO Selangor dari DAP disebelah bangunan MACC ( SPRM) kelmarin yang sudah pasti akan meningkatkan syak wasangka diatas kredibiliti badan yang dikatakan bebas itu menyiasat pelbagai kes rasuah dan penyelewengan . Sepatutnya segala penyisatang yang dilakukan adalah untuk mendapat keterangan dan dalam suasana yang penuh hikmah, tetapi dari cerita yang kita dengar berbagai bentuk cara digunakan sehingga ada yang menerima kekasaran dan ugutan.
Kita tidak mahu menuding jari kepada mana-mana pihak yang bertanggung jawab atas kes ini, Cuma beberapa cerita yang tak enak didengar perlukan penjelasan agar rakyat tidak meletakkan satu tanggapan negative dan tidak yakin terhadap badan yang kami baru saja bahaskan dan luluskan dalam parlimen ini SPRM.
Cerita beliau disiasat sehingga 4 pagi, masih berlegar di pejabat SPRM sehingga 6 pagi dan akan kahwin keesokan harinya sudah pasti akan menimbulkan satu tanggapan yang tak enak kita dengar padahal ketika itu beliau masih didalam pejabat SPRM sebelum mayatnya ditemui diatas bumbung bangunan sebelah. Adajuga yang menyatakan baju beliau terkoyak bila diperiksa mayat, entah apa yang terjadi hanya Allah yang maha mengetahui.
Kalau kit abaca balik dalam surah Yusof dimana berlaku perubutan untuk keluar dari bilik antara Nabi yusof dan Zulaikha, dikatakan kalau koyak didepan, maka Yusof yang bersalah , tapi jika koyak di belakang, maka Zulaikha yang berlaku curang. Ana cuma nak tanya pegaai yang kata koyak tu, didepan atau dibelakang?, jaki siapa yang curang sebenarnya !.
Kepenatan isu babi di Kedah masih belum hilang, timbul Kpg Buah Pala yang dijelmakan sejak TS Koh Tsu Koon jadi KM Penang dan masih merah membara, kes Perak yang tak tentu hala sampai sekarang ni pun belum ada keputusan muktamad , nak bubar ke tak nak, lalu rentetan ini semua sudah pasti akan mematangkan PR mentadbir dan dalam kes terbaru ini diharap satu badan bebas dalam bentuk Suruhanjaya dapat dibentuk untuk mencari ketelusan kerana rakyat sendiri sudah muak dengan segala bentuk siasatan sebelum ini dimana KPN siasat KP BPR dan KP BPR siasat KPN, lalu akhirnya hang garu belakang aku, aku garu belakang hang, masalah tak selesai. Saperti kes DSAI digodam dalam lokap, bila tubuh suruhanjaya baru tahu yang godam bekas TPM adalah KPN sendiri. Rupanya ketika itu yang jadi pembuli dan boxer adalah KPN sendiri. Bagimana tak harap rakyat percaya hasil siasatan mereka.
Bagaimana kes rumah bekas MB Selangor, dah sisat ke, kes Balkis dah selesai ke, dan banyak lagi kes di elabuhan Klang sampai tuan punya dah menemui Allah dah selesai siasat ke?. Semua ni membangkitkan lagi apakah motif disebalik siasatan sekarang ini di Selangor. Kes stadium runtuh bagaimana, kes Jambatan Manik urai tak ada orang report ke, tak kan nak tunggu sampai berjela report kut baru nak siasat?.
Kalau nak senarai sepagi ni pun tak habis, Cuma nak harap kepada mereka yang ikhlas bertugas bahawa apa yang kita buat semua Allah Nampak, dan apa yang kita lakukan pasti aka nada ganjaran disisi Allah dan kalau ada ganjaran baik, maka pasti ada ganjaran azab juga jika yang salah kita lakukan tanpa mengira siapa yang kena. Jadi lakukanlah kerja kerana allah dan bukan atas arahan ………….!

Tahniah, rakyat didahulukan.Hadiah ke 12.

Hadiah kedua belas ( 12) sempena 105 hari jadi Perana Menteri.
Sebelum pilihanraya kecil Manek Urai, Perdana Menteri Najib Razak telah mengumumkan berbagai hadiah buat rakyat. Dikira oleh pelajar yang belajar math dalam bahasa Inggeris eleven kesemuanya. Namun, selepas BN tewas di sana kini, rakyat juga menerima "hadiah istimewa" kedua belas (twelveth) daripada Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional.
Kadar tambang baru bas sekolah di Semenanjung (kadar bulanan) bagi sektor bandar dibenar dinaikkan 6.33 sen, iaitu RM21.10 sekilometer pertama sekarang kepada RM27.43 sekilometer pertama. Manakala itu tambang bas ekspres dibenarkan naik lagi 2 sen dari 6.5 sen sekilometer kepada 8.5 sen sekilometer mulai 1 Ogos ini.
Kerajaan juga membenarkan tambang bas henti-henti di Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya dinaikkan antara 25 sen hingga 70 sen menjadikan tambang baru antara RM1 hingga RM3.10 sen. Dalam pada itu bagi tambang bas mini dan bas pengantara pula akan dinaikkan sebanyak 20 sen. Lebih mendukacitakan ialah kadar tambang bas sekolah berhawa dingin dibenarkan naik sehingga 30 peratus bermula 1 Ogos. Kenyataan perihal kenaikan ini telah dibuat oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, hari ini.
Sementara itu, beliau juga mengumumkan bahawa tambang baru teksi turut akan dinaikkan daripada RM2 sek m kepada RM3 sekm mulai 1 Ogos ini. Dengan kenaikan ini, jelas sekali membuktikan bahawa memang apa yang diwar-warkan oleh DS Najib Razak bahawa "rakyat didahulukan" kini terbukti benar dan tepat. Tahniah diucapkan kepada semua yang terus membenarkan Pekember/ BN berkuasa.
Mungkin mereka tidak merasa impaknya, kerana semuanya ada kenderaan sendiri, boleh lalu tol banyak-banyak sehingga dapat diskaun 20 % setiap bulan. Ya lah semua mereka guna smarttag dan touch and go.
Atau apakah kenaikan ini adalah hukuman kepada pengundi yang memenangkan YB Hj Fauzi Abdullah di Manik Urai 14 julai lalu.
Sekali lagi tahniah kepada Pekember /BN yang mendahulukan rakyat dengan segala kenaikan ini dan juga tahniah kerana dapat mengekalkan pretasi tanpa menang anda dalam kesemua 6 PRK di Semenanjong Malaysia ini. Insyaallah buatlah lagi PRK, rakyat akan menambahkan lagi koleksi rekod tanpa menang ini sekiranya hadiah demi hadiah yang diberikan oleh PM kepada rakyat berterusan begini. Panggillah editor Malaysia book of record untuk memasukkan ccatatan ini buat kenangan anak cucu kita dimasa akan datang.
Masa nak naikkan harga minyak dulu, dikatakan 4 billion dapat dikumpul untuk meningkatkan taraf perkhidmatan pengangkutan awam seluruh negara, tetapi yang rakyat dapat bukan perkhidmatan yang lebih baik, hadiah tambang yang akan mencanak naik.
Mulanya surcaj dikenakan dalam kenaikan tambang hanya beberapa bulan, tetapi lepas tukar PM baru, katakan pula surcaj tu bukan pasal kenaikan harga minyak, tetapi kos lain termasuk overhead dan spare part dan survice yang naik.
kalau cakap dan janji tak kelentong, bukan nama BN , kata seorang kawan.

Wednesday, July 15, 2009

Tahniah Pekembar , tambah jadi 6-1.( bila nak tambah lagi!)

Tahniah kepada Pekembar( kerana perkataan UMNO adalah bahasa penjajah) / BN kerana dapat mengekalkan kekalahan ke enam (6) selepas PRU 12 yang lalu daripada 7 PRK.
Tahniah kerana menurunkan bala tentera yang ramai dari menteri ke ketua pemuda yang disahkan rasuah oleh parti sendiri sehinggalah kepada sejumlah wang yang banyak dalam bentuk janji dan projek .
Tahniah kepada penuntut giat mara yang berguling bergolek dirumah mak angkat pak angkat disepanjang waktu PRK Manik Urai dan tahniah kerana segala rumah rumah, wiring karat dan uzur telah dapat dibaiki oleh mereka sepanjang berguling bergolek disana.
Tahniah kepada pengundi yang telah mendapat pekerja diladang getah yang turun khas untuk menoreh dan kempen terutama dari kalangan VVIP yang berperasaan dan berjiwa rakyat.
Tahniah kepada TPM yang akan membina jambatan 7 ke 10 juta antara Manik Urai baru dan Lama , tetapi apakan daya rasuah politik ini rakyat lebih arif kerana mereka melihat janji di Pengkalan Pasir dulu pun masih belum tertunai dan Jambatan Yahya Putra pun habis duit banyak tapi belum siap.
Tahniah kepada Askar yang membawa peralatan jentera benar nak bina jambatan segera macam semua infra dah runtuh akibat peperangan, padahal keterlibatan tentera adalah masa emergency dan peperangan untuk baik pulih, bukan masa kempen PRK.
Tahniah kepada PM yang mewajarkan diri tidak turun kerana memang dah agak nak kalah, kalau turun dengan 11 hadiah dan kalah ,maka akan lebihlah lagi sedih gundah gulana beliau.
Tahniah kepada bekas PM yang tidak turun berkempen ke Manik Urai kerana beliau tahu bila beliau buka mulut saja, maka rakyat Bukit Gantang terus menolak Pekembar (kerana UMNO adalah perkataan penjajah Inggeris) /BN disana.
Tahniah kepada anda dari Pekembar kerana menjelaskan bahawa andalah pengguna segala kemudahan kementerian untuk menarik undi dan SPR tak kata apa-apa pun , walaupun mereka tahu duit diberi untuk beli undi.
Cuma dengan rasa sedih nak ucapkan takziah kepada semua petugas dan pekerja PRK Manik Urai dari PAS dan rakan PR kerana menang walaupun dengan 65 undi kerana dengan kemenangan itu mengesahkan bahawa semua kaum sekarang ini sudah menolak Pekembar ( kerana UMNO adalah perkataan penjajah Inggeris) /BN , baik di Bkt Selambau, Bukit Gantang , KT dan kini Manik Urai yang menggambarkan komposisi kaum yang berbeza-beza. Jadi kalau Pekembar /BN nak dapat balik mandate, janganlah diskriminasi rakyat yang sama-sama bagi duit untuk memajukan Negara melalui berbagai bentuk cukai dan perkhidmatan. Lepas tu Pekembar/ BN belanja ikut selera politik mereka.
Akhir sekali tahniah kepada Datuk Mustapha Ketua Perhubungan Kelantan kerana telah mengesahkan bahawa memang royalty kepada Kelantan memang adalah hak Kelantan sebab itu Petronas tidak dapat memberi penjelasan sebelum hari mengundi saperti yang dijanjikan oleh TPM. Kalau belum mengundi dah mungkir janji, bagaimana rakyat nak bagi kemenangan lagi , bukti dak banyak pasal tak tunai janji ni. Pengkalan Pasir yang Pekembar ( kerana UMNO adalah perkataan penjajah Inggeris) menang dan janji dulu pun belum tunai lagi.

Tuesday, July 14, 2009

boleh caya ke belum pilihanraya dah mungkir janji

Petronas akan diarah beri penjelasan pasal apa Kelantan tak layak dapat royalti minyak dan gasn lebih kurang itulah janji pak Din kita TPM yang berkampong di Manik Urai sepanjang PRK ini. Sebab bunyinya dan yakin lagaknya agar jawapan yang diberikan itu telus dan berintegriti kerana tiada campurtangan orang politik. Mulanya rakyat memang ternanti-nanti apa nak dikata oel Petronas, betulkah Kelantan buat tuntutan kosong dan hanya gimik pilihanraya saja nak tutupdan dijadikan alasan pasal duit tak adaM tunggulah segala pemberita disemua saluran TV dan radio yang ada untuk mendapat kepastian yang nyata tanpa ada olahan politik dari kerajaan.
Tunggu dari saat keminit, dari minit ke jam dan dari jam dijanjikan oleh TS Pak Din sampailah kehari ni dah mengundi pun belum muncul lagi maklumat dari petronas s@erti janji TPM sebelum hari mengundi.
Sekelian rakyat dah tahu la ni siapa sebenarnya yanh kelentong dan mungkir janji. Kalau belum mengundi pun dah mungkir janji, bagaimana rakyat nak percaya kepada jambatan 7 juta walhal jambatan Yahya Petra yang dah habis berjuta pun masih belum nampak bila nak boleh guna lagi. Memang beginilah rakyat nampak, janji BN walau siapa pun yang buat pasti kantul punya, mesti tak terjawab punya, seluruh dunia dah tahu.tulisan ini adalah pandangan dari pemilik blog , tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau mati.

Monday, July 13, 2009

Islam kita bagaimana?

Pakai Tudung, Walaupun Tidak Islam , moga mendapat hidayah dan terus peluk Islam.


SPENCER Wall, seorang wanita Amerika Syarikat (AS) berusia 20 tahun asal West Texas, tergolong unik dan luar biasa di tengah masyarakat majoriti bukan Islam. Dia yang beragama Kristian, tetapi sejak akhir April lalu telah memutuskan untuk memakai pakaian Muslimah, bertudung lengkap selama satu tahun ini. Apa tujuannya?

Wall mengatakan dia bukan ber'eksperimen' tetapi belajar dari pengalaman. Dia nak rasa bagaimana menjadi golongan minoriti seperti komuniti Muslim, yang selalu dipandang sebelah mata dan dicurigai di negaranya, walaupun dia bukan mewakili komuniti tersebut. "Saya bukan ingin mewakili Muslimah atau komuniti Muslim.. Saya hanya ingin tahu bagaimana rasanya menjadi seperti mereka.. sebentar saja ..." ujar Wall.


Perubahan penampilan Wall tentu sahaja mengundang banyak tanya dari teman-teman dan orang-orang sekeliling.Wall memang mengalami hal-hal yang tidak diharapkannya sejak memakai tudung dan pakaian Muslimah. Orang kerap memandang Wall dengan curiga, tidak mahu bercakap dengannya dan sering dicemuh. Bahkan pernah ada pengunjung di restoran tempatnya bekerja, menolak dilayani Wall. Tetapi seperti kebanyakan Muslimah di AS yang kerap menerima kelaku seperti itu, Wall tidak ambil peduli dan tetap terus melangkah.

Pertanyaan yang kerap diterima ialah, asal dari mana? Kerana orang-orang Amerika masih melihat warga Muslim sebagai imigran atau pendatang. Mulanya Wall menjelaskan, 'ingin belajar dari pengalaman..' Tapi lama-lama, dia pun bosan juga, dan jawab pendek,"Saya bukan Muslim, tetapi saya pakai tudung kerana sukakanya!" Meski demikian, Wall mengakui jawapan itu tidak sepenuhnya benar, kerana jauh di dalam hatinya ia merasa tidak boleh keluar rumah tanpa berpakaian Muslimah. "Saya pernah cuba tak pakai tudung sehari saja, tetapi tak boleh..."

Kini bukan hanya dalam berpakaian, Wall juga mengikuti kebiasaan bagaimana sepatutnya sikap seorang Muslimah. Ia menolak hubungan bebas terutama dengan lelaki. Pernah di toko pakaian, Wall meminta pelayan toko itu menutupi ruang terdedah apabila kakinya ternampak semasa mencuba-cuba pakaian. Wall mengatakan, pengalamannya 'menjadi seorang Muslimah' mengajarnya untuk menghargai dan menghormati hal-hal yang bersifat peribadi. Satu hal yang tidak pernah ia rasakan dalam ajaran agama Kristien.

Bahkan katanya, suatu hari nanti ia juga ingin rasa bagaimana hendak bersolat 5 kali tiap hari. "Seperti yang anda tahu, kami hidup di tengah masyarakat yang tidak peduli dengan aktiviti ibadah. Dengan pengalaman saya sekarang, saya rasa diri saya lebih dekat dengan Tuhan," ungkap Wall. "Pengalaman ini mengajar saya untuk menghormati wanita yang membuat keputusan ' tinggal tetap di rumah, menjaga dan mendidik anak-anak saja..' menghormati mereka yang bertudung lengkap, beraktiviti di luar atau menjadi seorang CEO.." sambungnya.
Marilah kita sama-sama berdoa, semoga di suatu saat Allah SWT memberikan hidayah Islam padanya. Wallahu 'aklam.

sumber:http://drbadrulaminbahron.blogspot.com/

Ugut dan janji dimana SPRM.

Beliau berkata, projek pembinaan jambatan itu untuk rakyat, sama seperti pembinaan sekolah, klinik dan sebagainya.

"Pembinaan jambatan dikatanya rasuah tetapi bantuan persekolahan kerajaan pusat untuk pelajar miskin, anak orang PAS ambil juga.

"Kita nak tengok kalau jambatan itu dibina nanti, adakah orang PAS lalu atau tidak," tambahnya.

Semalam, Muhyiddin dilaporkan berkata, kerajaan pusat menawarkan untuk membina jambatan baru yang dianggar berharga RM7 juta hingga RM10 juta, sekiranya pengundi memilih BN dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai esok.

Bagaimanapun, katanya, ia hanya akan dibina sekiranya pengundi DUN tersebut memilih Tuan Aziz.

Yang perenggan atas tu, ulasan dan kata-kata Puan Rohani Abd Majid, Ketua Wanita UMNO tempatan , ana rasa bunyi macam Menteri yang jaga Pertanian yang jawab dalam Parlimen hari tu saja. Maknanya taraf pemikiran Menteri tu lebih kurang sama lah dengan ketu wanita tadi nih.
Adakah buat jalan lepas tu tak bagi orang PAS lalu. Bagi duit anak sekolah, lepas tu tak bagi kepada anak orang PAS. One Malaysia menatang pa macam ni. Rakyat cuma nak tanya, duit buat jambatan tu mai dari poket UMNO atau BN ke atau dari duit cukai dan hasil negara hak rakyat semua?.Duit yang bagi kepada anak sekolah tu duit dari poket ketua hampa ke atau duit dari tabungan negara hasil daripada cukai yang dikutip dari rakyat?. Kalau macam ni otak Ketua Wanita, padan la pun hampir 20 tahun tak dapat balik Kelantan tuh. Pemikiran tak guna akal, hanya guna otak, kalau nak banding otak lembu lebih besar dari otak hampa kalau macam ni, tapi akai tak boleh pakai.
Kekadang kesian juga bila tengah manusia spesies ni bercakap, mereka jangka rakyat ni macam barang dagangan boleh dijual beli , macam harga sekupang dua, nak dihargakan rakyat dengan sebuah jambatan, kalau tak undi maka jambatan tak buat, padahal wang 1 billion hasil gas dari laut jajahan Kelantan tu mana bawa pi. Tak usahlah nak bagi alasan luar kawasan ke, kawasan tuntutan bertindih ke, cakap saja nak aniaya rakyat Kelantan takut Kelantan maju lagi bawah PAS, nanti tak ada harapan langsung UMNO nak perintah Kelantan sampai kiamat insyaallah.
Janji dan janji setiap kali pilihanraya, macam mereka janji nak bina hospital di tempat ana masa PRK 2002 selepas Ust Fadhil meninggal dulu, sampai la ni dah jadi hutan tapak hospital tu, dan dalam bajet 2007 dulu sekali lagi janji tapi hanya tinggal janji. Begitu juga Balai Polis Pendang, sampai naik hutan dan dihuni ular sawa tempat tu, janji masa PRK 2002 dulu, pun masih belum diteruskan, dah berapa kali tukar Menteri, dan tahun lepas pun Menteri yang kena tendang tu dah melawat dan berjanji dalam 2009 nak buat, tapi bila dah terkeluar, nampaknya tinggal janji sajalah.
Begitu juga janji masa PRK Pengkalan Pasir dulu di Pasir Mas, apakah sudah tertunai semuanya wahai kerajaan BN dipusat!!!!

SPRM tunggu apa lagi, takkan nak siasat lembu dan kereta saja kot, MACC Malaysian agency for COWS and CARS saja ke macam LKS sebut dalam parlimen hari tu.

Sunday, July 12, 2009

100 hari ni dia aku beri. Tak percaya nanti lagi !

11 perkara kononnya hadiah dari PM kepada rakyat jelata masih diperbahaskan oleh ramai kalangan penganalisa. Memang amat menarik hadiah PM kali ini. Kalau kita tinjau apa itu hadiah dan apa itu tanggungjawab dengan pemikiran yang waras dan akal yang sempurna , maka jelas sekali apa yang dikatakan hadiah oleh PM tersebut adalah jauh sekali daripada kebenaran dakwaan beliau tersebut.
Sesuatu yang kita beri tanpa perlu ada balasan kewangan daripada pihak penerima dan diberikan hasil dari usaha dan titik peluh kita dengan menggunakan wang ringgit dari kocek kita, itu pemahaman umum berhubung dengan hadiah tu. Pendek kata bagi percuma diatas sesuatu kejayaan yang kita capai.
Tetapi kalau ditinjau daripada apa yang dijanjikan dan dilakarkan didalam akhbar hari ini, jelas sekali apa yang dikatakan hadiah itu semuanya adalah auta menjelang PRK Manek Urai sahaja.
Kalau dikira satu persatu apa yang dikatakan hadiah itu, seseorang yang kurang sempurna akal dan pemikiran pun boleh berhujjah menafikan istilah tersebut.
Potongan 20 % tol bagi yang menggunakan 80 kali dalam sebulan. Bayangkan untuk mencapai kadar 80 kali kita kena melalui 4 kali tol sehari waktu pergi balik bekerja dalam 20 hari bekerja sebulan. Dan ini pula diberikan setelah dinaikkan 20 hingga 60 % suatu ketika dulu. Maknanya ada yang masih berlebihan 40 % daripada diskaun yang diberikan oleh PM kali ini hasil kenaikan yang dibuat oleh DS Samy Vellu dulu. Dimana hadiahnya. Mereka ingat rakyat sudah lupa, naik 20 hingga 60 % lepas tu bagi konon hadiah 20 % itupun kalau lalu tol 80 kali dalam sebulam, Jenuh habis duit baru nak dapat. Tetapi bukan bagi orang biasa, kena masuk dulu duit dalam akaun mereka melalui Touch and go dan smart tag, bayangkan kalau berjuta orang masuk dulu duit dalam akaun t& G tu, berapa banyak untung mereka dak cekau dulu. Auta punya idea.
Pasal bagi permit teksi 3000 lagi tu, ana tak nak ulas panjang Cuma bila jumpa pemandu teksi, apa mereka kata lepas ni kena joint menteri pi motong getah la balik sebab dalam suasana permit yang ada pun nak dapat bayar hutang kereta pun agak perit, ni tambah lagi 3 K, nampaknya kena cari kerja lain la kot. Persoalan yang mereka Tanya, permit tu bagi free sebagai hadiah kea tau kena juga bayar tiap-tiap tahun, atau teksi tu ke yang dapat hadiah ?
Pasal rumah yang di Wilayah dibenarkan untuk dibeli oleh penghuni melalui sewa beli dan bukan macam lani SSM, sewa sampai mati, ramai sahabat kata hadiah penama macam ni, serupa macam lama jiga la, Cuma kalli ni boleh jadi hak milik tapi kena bayar, usah lah buboh nama hadiah, tukar le kepada beli saja tetapi melalui kaedah ijarah thumma baik, baru rakyat Manik Urai tak keliru. Mungkin nak tunggu PM pi Manik Urai kot baru nak beri penjelasan pasal segala auta hadiah ni.
Cuma yang boleh sikit dinamakan hadiah bila sebut pasal saham 1 Malaysia tu. Nak beri kepada orang tertentu, tapi siapa pilih orang tu, dan siapa siasat orang tu, betul ke layak atau hanya pakai tangkap muat, yang miskin dan betul-betul memerlukan macam selalulah tak dapat, yang sudah ada kereta berderet itu yang dapat. Tapi yang keluar saham berbilion tu, tak kena bayar ke, yang namanya hadiah tu hanya berapa persen saja, yang lain tu bukan hadiah. Usahlah kelrukan rakyat kata hadiah, cakaplah jual saham, itu pun nampaknya nak jadi saham kora bau. 20 tahun kalau beri harga RM1, la ni tinggal RM 0.25 . Tak caya Tanya lah saham-saham negeri yang macam nak mampus mereka yang hutang bank beli saham dulu nak bayar balik. Hadiah pa nama macam ni.
Pasal elektrik di Sabah dan Serawak, jalan raya dan yang lain tu, nak buat tu duit dari gaji PM kea tau duit dari kantung Negara. Kalau duit PM boleh lah sebut hadiah, tapi kalau duit kantung Negara itu namanya tanggungjawab dan amanah untuk laksanakan kewajipan sebagai pemerintah. Kalau tak buat, tunggu nanti azab Allah diakhirat pasal tak tunai amanah. Duit tu bukankah hasil dari bumi Negara ini dan cukai dari rakyat jelata semua, janganlah namakan hadiah kalau macam tu.
Pinjaman TEKUN dinaikkan, la pening kepala rakyat nak fikir. Apa punya idea ni, dah nama pinjaman naik ke kurang ke bukan lah boleh sebut hadiah. Kalau kata 150 juta PM berihadiah kepada rakyat yang miskin nak berniaga tanapa perlu bayar, barulah boleh nama hadiah. Pelik betul otak orang nak kalah pilihanraya ni, bagi pinjaman dikatakan hadiah pulak, itulah kalau belajar math dalam bahasa inggeris sampai pinjam dan hadiah pun dah keliru.
Cegah jenayah, apa pulak hadiahnya. Bukan kah kerja polis yang dibayar gaji oleh duit rakyat itu adalah mencegah jenayah, atau selama ini polis tak berusaha cegah jenayah sehingga PM nak kena bagi hadiah kepada rakyat pasal cegah jenayah ni. Atau tugas polis cegah jenayah tak payah bayar gaji kut, kerana PM kata itu adalah hadiah kepada rakyat sempena 100 hari dia perintah Negara. Mana dia kes siasatan Kugan, Kes video Lingam, kes BPR siasat KPN dulu dan kes KPN siasat Pengarah BPR dulu dan banyak lagi kalau nak korek, apakah ini juga hadiah untuk rakyat. Sampai tanggungjawab dengan hadiah pun dah keliru PM kita ni, siapalah yang jadi penasihat dia pun tak tau. Sebut juga sebagai hadiah adalah nak cegah rasuah, tu yang tubuh SPRM bagai nak rak kami bahas dalam parlimen tu apa ke bendanya, bukankah itu lah tugas SPRM, bukan nak siasat kereta dan lembu saja, siasat la sama pasal apa stadium boleh runtuh walau dignakan hanya baru setahun, pasal kolam renang yang bocor sampai peniaga takut nak berniaga takut dinding pecah, pasal ketua Menteri dan Ketua Pemuda yang rasuah tu tak kan lupa kot, ini nak nak beri hadiah ke, atau senagai hadiah kepada rakyat maka yang rasuah pun boleh pegang jawatan Ketua Menteri biar habis hak negeri dilelongnya.

Hadiah ke tanggung jawab!!Terbeliak biji mata rakyat berfahaman UMNO bila meneliti hadaiah yang dijanjikan PM 100 hari semalam. Ana bukan apa, terkejut kerana PM kita ni sanggup melanggar adat dan budaya yang telah kemas tertanam dalam benak rakyat semua bahawa 100 hari seolah-olah harinkeramat untuk menilai seseorang baik atau tidak masa depan politik beliau dalam negara . Terkedu juga bila terlalu banyak hadiah yang dilakarkan dalam akhbar harian hari ini pasal sebelas hadiah tu, kenapa tidak seratus atau beratus-ratus hadiah lagi. Naik hairan juga ana kenapa semua yang dihadiahkan itu hanya merupakan hak rakyat yang dirompak oleh kerajaan UBN selama ini. Apakah yang dikatakan hadiah itu adakah duit elaun atau gaji PM kita atau pun hasil dari kocek beliau sampai dinamakan hadiah kepada rakyat.
Ataukah selama ini rakyat yang jenuh membayar tol sehari dua kali pergi dan balik kerja yang disekat oleh bekas Menteri Kerja Raya setiap hari tidak lagi layak mendapat diskaun, hanya kalau bayar 80 kali baru boleh. Kalau macam tu maknanya setiap pekerja yang kena melalui jalan bertol untuk pergi kerja tidak adalah harapan untuk hadiah ini. Kenapa tidak dimasukkan saja diskaun kedalam setiap kali kita hendak top up saja, bukan kepada 80 kali bayar tol .
Begitu juga dengan kos mendapat lesen, kenapa dipayahkan proses sehingga begitu sekali mahal harga nak ambil test lesen motosikal sehingga tak sanggup anak sekolah yang layak hendak belajar memandu sehingga mereka lebih rela merempit daripa mengambil lesen.

Janji nak kurangkan jenayah, dah berapa kali dah janji hanya tinggal janji, nak kurangkan rasuah, tubuhlah apa badan pun kalau yang masih merasuah pun masih lagi jadi menteri dan orang besar politik pemerintah, rasanya sampai kiamat pun rasuah ini tak boleh dihapuskan. Lihat saja apa yang berlaku kepada dakwaan didalam parlimen pasal penglibatan KPN dengan along saperti terdapat dalam ucapan MP Kubang Kerian. Apakah tindakan SPRM kepada aduan Kak Min semasa PRK Penanti hari tu, dah selesai siasatan ke atau bila habis PRK maka kes pun habis , mana bukti dan mana orang yang benar-benar terlibat atau SPRM hanya menjadi anggota BN yang ke 16 saja atau saperti kata LKS MACC ini hanya Malaysian agency for cars and cows.
Kalau pasal lembu dan kereta cepat-cepat siasat, mana pergi pegawai adakah telah menjalankan siasatan terhadap rumah bernilai 24 juta atau 3 juta saja , dah buka fail ke belum.
Begitu juga dengan amanah saham, apa sudah jadi dengan ASn dan ASB yang merangkak naik macam kora bau ( kata Dato' Fadhil Nor), dan amanah saham negeri-negeri yang jauh lebih murah berbanding harga mula dilancarkan dulu, yang letih kena bayar hanya hutang bank yang menimbun dek terpengaruh degan janji amanah saham dulu.Nasib baik mereka yang tak pernah terpedaya dengan janji kora bau ini.
Permit teksi, adakah ini hadiah yang menggembirakan pemandu dan penyewa teksi, dalam suasana 2 ribu permit yang ada sekarang ini pun, merangkak mereka nak dapat penumpang dan membayar hutang, bayangkan ditambah dengan 3 ribu lagi, kalau mereka duduk dibandar besar mungkin ada penumpang bagaimana dengan yang berada dibandar kecil dan sederhana, dah pasti hutang kereta pun agak sukar nak lunas nanti.
Pasal pembangunan Sabah dan Sarawak, ana rasa inilah penipuan yang maha dahsyat diabad ini yang sanggup dilakukan oleh PM sorang ini yang itu adalah tanggungjawab sebagai kerajaan bukannya hadiah kepada rakyat.
Bahkan kalau ikhlas, mana dia royalti minyak dan gas untuk rakyat Kelantan yang dikaut oleh Petronas. Tak kan dikambing hitamkan petronas padahal yang cekau duit adalah kerajaan. Kalau pun dikatakan kawasan bertindih, kenapa didaratkan di Songkla yang jauh lebih jarak berbanding dengan Bachok yang lebih dekat. Adakah kepada Thaiand dan Vietnam boleh beri, tetapi kepada Kelantan tiada diberi faedah atas hasil bumi mereka.
Janganlah nak kelentong rakyat, apakah Manik urai menjadi alasan untuk umumkan hadiah yang bukan jadi hadiah tersebut.
Rakyat sudah cerdik sekarang ini, internet menjadi sumber kecerdikan rakyat, RTM sudah jadi sampah masyarakat saperti dalam rancangan ISu yang menampilkan Prof Ramlah Adam malam tu.
Malu ana menjadi bekas pelajar Kolej Islam mempunyai senior saperti itu punya pemikiran.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.