Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, April 29, 2010

Rumah terbakar.

Musibah boleh datang bila-bila masa.Allah nak menguji Iman kita.

Itu semua takdir Allah. Itulah ucapan yang saya dengar daripada En Abdul bin Ahmad , di Kampong Kubang Pisang yang rumah beliau dijilat api malam tadi.
Bersama SU Pemuda PAS Pendang En Sabki bin Shaari, saya bergegas untuk melihat sendiri peristiwa malang menimpa En Abdul ini bersama isteri dan anak beliau yang berada di Tingkatan 3 Sek Men Tobiar, tinggalsehelai sepinggang dalam masa tidak sampai 20 minit.

Punca kebakaran masih disiasat bomba dan mereka mengagak mungkin litar pintas. Walau bagaimana pun, dalam kunjungan malam tadi saya menasihatkan beliau agar banyak bersabar dan ini semua adalah dugaan Allah keatas hambanya dan buat masa ini beliau menumpang dirumah jiran sebelah En Abd Wahab.
Beliau memang mempunyai anak yang ramai, seramai 12 orang , tetapi semuanya sudah tinggal diluar dan yang bongsu itu sahaja yang tinggal bersama ketika kejadian berlaku.

Menurut MKK Kubang Pisang, kejadian berlaku sejurus selepas waktu Isyak, nasib baiklah tidak ada kemalangan jiwa. Kerugian dianggarkan berjumlah RM50 ribu .

Wednesday, April 28, 2010

Penyerahan Notis 5A di Pejabat Tanah Pendang.

28 April 2010.
Pagi tadi bertempat di ruang legar Pejabat Tanah dan Daerah Pendang diadakan majlis penyerahan Notis 5A kepada para pemohon tanah kerajaan di Daerah Pendang. Majlis peresmian dilakukan oleh YB Dato' Hj Mohd Taulan Mat Rasul, EXCO Kerajaan Negeri Kedah selaku ADUN Tokai dan penyampain notis telah diserahkan oleh ana sendiri selaku Ahli Parlimen Pendang.

Seramai 94 orang penerima telah menerima notis mereka pada pagi ini. Ada diantara penerima yang telah meninggal dunia , diwakili oleh anak mereka . Permohonan ada yang memakan masa sampai puluhan tahun tidak dapat diselesaikan, tetapi kini mereka dapat menguntum senyuman gembira kerana kerajaan negeri dengan bantuan pegawai Tanah dan Galian negeri telah bertungkus lumus menyelesaikan segala karenah dan berjaya melunaskan permohonan rakyat yang dahagakan tanah . Pada dasarnya semua rakyat Kedah berhak untuk mendapatkan tanah dan setiap pemohon akan dikaji latar belakang masing-masing dan setelah berpuas hati dan tidak ada bantahan dan pertindihan milikan, maka barulah permohonan tanah itu diluluskan.
Menurut Tuan Hj Yushak Ismail , Pentadbir Tanah Pendang yang memberikan taklimat dalam ucapan alu-aluan beliau, setelah mereka menerima notis 5A ini, maka mereka perlu menjelaskan premium dalam masa 3 bulan, setelah itu tanah yang diusahakan akan diberikan LMS setelah 5 tahun dan selepas itu barulah diberikan geran penuh.
Daripada senarai penerima tadi, didapati 14 orang adalah masyarakat Siam disekitar Pendang, dan premium yang perlu dibayar adalah bergantung kepada keluasan dan nilai tanah serta status pemohon.

Pada hari ini, premium paling rendah dapat dikutip oleh kerajaan negeri adalah RM 414.00 dan yang paling tinggi adalah RM 15,000.00.

Dianggarkan lebih kurang RM 231,000.00 dapat dikutip hasil dari penyerahan notis pada hari ini jika sekiranya kesemua mereka menjelaskan premium tersebut. Seandainya mereka gagal menjelaskan premium, maka lanjutan selama 3 bulan diberikan dan sekiranya tidak juga dibayar, maka tanah tersebut akan kembali kepada kerajaan negeri.
Penyampaian notis dilakukan oleh ana sendiri, dan Tuan Hj Yushak dan En Mahazi Ibrahim, Ketua Penolong Pegawai Daerah Pendang.

Tuesday, April 27, 2010

Yahoo!!, sudah boleh berpolitik dalam sekolah!!

Dalam perbahasan dalam Parlimen baru-baru ni, ana dah sebut pasal penyalahgunaan sekolah untuk aktiviti politik, dan kita kaur dengan peraturan yang dibuat oleh kementerian palajaran, tetapi nampaknya mereka sendiri yang tak mahu akur dengan peraturan tersebut.
Yang rakyat mushkil dan nak tahu adalah kenapakah masih lagi wujud aktiviti saperti ini dalam masyarakat pendidikan yang dikatakan moden dan maju ini. Apakah ini satu fenomena yang boleh kita ikut . Kalaulah ini perkara yang hendak kita terapkan dalam sekolah kita maka biarkan semua orang gunakan kemudahan tersebut kerana wang untuk membina sekolah dan segala kelengkapan termasuk bil elektik dan airnya adalah hasil wang rakyat yang dikutip dari cukai dan hasil mahsul negara dimana rakyat berhak keatas setiap sen wang tersebut, mereka yang memerintah hanya menjalankan amanah.

Apakah menggunakan dewan sekolah ini secara paksa keatas pengetua sekolah dan adakah pihak terbabit menyewa dewan tersebut atau hanya janji mulut lepas tu tuang begitu sahaja, kerana perkara ini pernah berlaku dan mungkin ianya terjadi ditempat lain.
Ana ingin juga bertanya kepada Pengetua lepas ni kalau parti yang memerintah Kedah nak gunakan dewan tersebut, bolehkah kita mendapat kebenaran Pengetua dan kami sanggup membayar sewa secara cash sebelum kami gunakan dewan Al Marbawi tersebut.

Dalam perjumpaan dengan PIBG atau Guru-guru, menteri setiapkali menerangkan bahawa perkara politik jangan dibawa masuk kedalam sekolah, takut mengganggu pelajar dan tugas guru, tetapi dengan adanya kesekian kali program sebegini, apakh ini bukan membawa politik kedalam sekolah. Kalau ini hasilnya dan diluluskan, maka alhamdulillah lepas ni ramai-ramai kita akan menyemarakkan sekolah dengan politik pula.

Bolehkah Menteri Pelajaran yang juga TPM menjawab bahawa sekarang ini semua guru-guru tak kira gred boleh menceburkan diri dalam politik saperti juga kakitangan lain kerana mereka juga mempunyai kelulusan saperti juga yang lain dan mereka sepatutnya menjadi teladan kepada yang lain dalam mendahului memberi ilmu, termasukkan mendahului menceburkan diri dalam parti.

Satu lagi ana nak tanya?
Siapa yang mempergunakan agama untuk politik atau mengguna agama untuk politik atau menaikkan agama dengan politik. Tolong hurai sat!!

Mendekati pertanian organik

Malam tadi bertempat di Pejabat PAS Kpg Gajah Mati, Pendang, majlis penyerahan sijil kepada peserta "pertanian organik" yang telah dijalankan sebulan yang lalu di Markas Gajah Mati Pendang . Peserta seramai 20 orang telah terlibat didalam proses membuat EM , untuk baja, semburan serangga dan larutan EM ini diberikan kepada peserta setalah sebulan diperam untuk proses menghancurkan bahan kompos yang dibawa sendiri oleh peserta sebulan yang lalu.

Kursus ini dijalankan oleh Kedah Agro melalui anak Syarikat Kedah Biotech yang berhasrat untuk melaksanakan pertanian secara organik melalui kaedah tranformasi dan buat permulaan ini ianya diajarkan dahulu kepada petani agar mereka memperolehi ilnu ini dan seterusnya melaksanakan dirumah mereka secara sendirian kerana kaedah membaut larutan EM ini amat mudah dan tidak memerlukan belanja yang banyak.

Apa yang diperlukan hanyakan sisa buangan hasil makanan saperti sayuran yang lebih , atau yang tidak digunakan, buaha-buahan yang lusuh yang tidak dapat dimakan serta sedikit gula merah, garam dan yeast untuk fermentasi bahan semasa pemeraman dan air yang tidak berklorin lalu disimpan selama 30 hari untuk pereputan dan kemudian ditapis untuk mendapatkan larutan EM .
Larutan ini kemudian dicampur dengan air pada kadar 1:500 untuk disembur sebagai baja atau menghalau serangga . Untuk menghalau serangga ditembah daun mambu dan lengkuas.

Daripada pengalaman mereka yang telah pernah mengerjakan tanaman dengan EM ini, hasilnya agak memberangsangkan, dan diharapkan ianya akan dapat menjadikan bumi kita lebih selamat dengan kaedah organik ini, terutamanya dengan larutan EM ini.

Monday, April 26, 2010

Takziah dan tahniah BN

Ana menyebut takziah lebih dahulu kepada BN atas kemenangan dengan majority 1725 undi tidak saperti target PM 1 Malaysia kata nak dapat 8 ribu majority dan kata TPM Muhyiddin 6 ribu majority dan ana setuju bahawa BN tak menang kalau dapat bawah 3 ribu majority kata Presiden Perkasa pembela Melayu di Hulu Selangor. Tak tahulah dia tu sokong belah mana dalam hati kecil dia, tetapi diluar dan yang zahirnya nampaknya dia kempen untuk calon dari MIC. Itulah dunia politik.

Apa yang sedihnya pada fahaman ana adalah bila meninjau balik majority BN daripada semua 3 DUN yang mereka menangi dalam PRU 12 dulu, dicampur majority kemenangan mereka adalah 6300 undi, maknanay masih ramai lagi pengundi yang menolak BN pada PRK HS ini.

Juga kalau kita tinajau kepada keluarnya Datuk Dr Halili daripada PKR dan berkempen untuk BN pada kali ini, sudah pasti penyokong beliau akan ramai yang berpindah memberi sokongan kepada BN, tetapi nampaknya sokongan PKR makin bertambah kepada 95 undi, dimana signifikannya keluarnya Dr Halili dalam hal PRK ini.

Ditambah lagi dengan penafian 1000 pengundi daripada hak mereka membuang undi dengan ketiadaan nama disaat akhir yang dikatakan dilakukan dengan kerjasama SPR adalah juga tidak menolong kepada penambahan majority undi BN kali ini.

Apa yang lebih malang lagi adalah pelanggaran Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 seksyen 10 dengan wujudnya rasuah pilihanraya yang jelas dan nyata untuk mentokong BN akan diberi wang dan projek saperti yang berlaku di RASA , Sekolah Jenis Kebangsaan dimana diijanjikan duit 3 juta RM kalau BN menang dan 200 buah rumah kos rendah.

Apakah ini tidak membuka mata SPR dan SPRM yang katanya tidak pilih bulu dan tidak rabun warna itu. Tunggu apa lagi, jalankan amanah yang dibebankan atas kepala kamu atau nak tunggu bala yang Allah akan turunkan pasal lantik pemimpin yang tidak beramanah.

Ketua Pembangkan menyatakan setiap pengundi di HS bernilai 65 ribu ringgit kalau dibandingkan dengan perbelanjaan kos projek yang dihamburkan di HS dalam masa kempen tersebut berjumlah 165 juta ringgit.

Setiap yang gagal lebih 15 tahun boleh dilunaskan dalam masa 1 minggu kempen, apakah ini petanda bahawa kalau nak cepat masalah diselesaikan kenalah tunggu wakil rakyat mati dulu dan diadakan PRK baru penyelesaian segera dapat dilakukan, walaupun syarikat tersebut telah bengkrap, dari mana wang yang dibayar kepada peneroka Sg Buaya itu diambil, apakah masuk didalam bajet semasa perbahasan didalam parlimen, ataukah buiot daripada tabung BN , atau duit daripada kocek PM atau TPM sendiri tanpa melibatkan wang tabungan negara atau wang rakyat, kita harap PM dapat jelaskan hal ini kepada rakyat diseluruh negara terutamanya di Sibu anati.

Apakah hasil daripada kesan PRK ini akan menyebabkan ibdeks rasuah negara kita akan terus merudum dimata dunia saperti berlaku setiap tahun hasil kajian ICP.? Tunggu dan lihat sajalah, nampaknya kita makin terkebelakang kalau dibandingkan dengan negar Asia yang lain, sekali lagi takziah BN.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.