Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, April 25, 2009

Tanyalah menteri ambillah nasihat mufti

Kata Mohamed Nazri, Menteri di JPM ,jaga undang-undang dan jaga parlimen, keputusan itu adalah berdasarkan pandangan jawatankuasa khas yang ditubuhkan bagi menyelesaikan kes Pathmanaban atau nama Islam, Mohd. Ridzuan Abdullah, 40.

Jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perpaduan Nasional dan Pengurusan Prestasi), Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon turut disertai Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom; dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Tiga kanak-kanak berkenaan iaitu Tevi Darsiny, 12; Karan Dinesh, 11 dan Prasana Diksa, setahun, yang dibawa memeluk Islam oleh Mohd. Ridzuan pada 12 April lalu dengan hanya menggunakan bukti sijil kelahiran.

Agaknya pasai tu lah yang Mat Sabu kata UMNO sekarang sedang mengorek kubor untuk mengkebumikan dakwah . Rasulullah berjuang bermati-matian mengembangkan Islam kepada masyarakat jahiliah, tiba-tiba datang Menteri yang konon menjaga integrasi kaum dalam perjumpaan dengan Menteri lain , buat keputusan yang cukup menyedihkan. Kalaulah ini tak dapat nak kita pertahankan, ana rasa amat sedih dengan para sahabat yang menyebarkan Islam dizaman jahiliah dahulu hingga ada yang tercabut nyama kerana menyebarkan dakwah Islam ini. Tetapi apa yang cukup ana sedih lagi adalah apa yang dikatakan oleh Menteri di JPM sendiri.

Nazri said Minister in the Prime Minister's Department Maj-Gen (R) Datuk Jamil Khir Baharom, who is in charge of Islamic affairs, had been instructed to meet with Ridzuan to settle the case amicably.
"He will also meet the relevant authorities (like the Perak Islamic Affairs Department) to settle this in accordance with the cabinet decision."
Kesian orang masuk ikut pintu depan, dia masuk ikut pintu belakang. Dahl ah pintu belakang, tak payah berlawan dalam MT pulak tu, tetiba dapat jadi menteri.
Last sekali kerja menteri kena ikut arahan jumpa orang tu jumpa orang ni. Nak kata menteri 2 nd class kesian, sangat kat dia, tetapi kalau ikut tok guru dia kata ulama terompah kayu kalau macam ni.
Adakah patut suruh menteri selesaikan masalah macam suruh budak sekolah saja, ingat mntenag-mentang lah dia tu menteri junior, tetapi dia ada pangkat kepahlawanan didepan dia tu Datok ooi.
Tapi dua kali fikir, bila dah duduk dalam lubuk tu, memang itulah saja kerjanya. Selain baca doa, baca talqin dan yang sewaktu dengannya, maka kena arah pi situ dan pi sini macam cerita diatas tu lah.

Berpeganglah kita kepada hadis Rasaulullah bermaksud" setiap yang dilahirkan itu dilahirkan dalam keadaan fitrah, maka kedua ibu bapanyalah yang akan menjadikan ia Yahudi, Nasrani, atau majusi". Atas kesedaran Islam dan Iman, maka sibapa telah menjadikan anaknya sama beriman dengan beliau dan ini adalah sesuatu yang lumrah naluri manusia bah siibu juga perlu didakwah untuk turut sama menurut jejak langkah anak dan sisuami tersebut.
Satu lagi yang harus SS Mufti dan Menteri beri perhatian adalah bilamana salah seorang mereka memeluk Islam maka perkahwinian mereka tidak terbatal, itu suatu yang perlu diberikan perhatian oleh semua pihak terutama pakar perundangan dan syariah, kerana sebagai seorang yang berpegang kepada ajaran Islam, kecuali ahli kitab, semua ini hendaklah diselesaikan mengikut lunas syariah apabila mereka berdua berlainan ugama. Kita tidak mahu apa yang berlaku di Indonesia merebak kenegara kita kerana soal agama adalah soal yang akan diperhitung dihari akhirat tatkala mana semua amal sudah tidak boleh dilakukan lagi, hanya masa untuk menerima balasan sahaja.

Harap Menteri yang baru masuk lubuk ini dapat bersilat dan kuntau dengan sempurna dan dapat memenangi pertarungan yang amat licik ini, maklumlah bukan sebarang pahlawan yang diambil tetapi pahlawan yang handal dan hebat didalam angkatan tentera, jangan jadi terompah kayu lagi sudahlah.

Sumbangan kepada yang memerlukan.

Buat kali ketiga dalam siri sumbangan kepada mereka yang kurang mampu, maka pihak wakil dari PKWR Parlimen Pendang dan DUN Tokai telah mengadakan majlis ringkas penyerahan bantuan kepada penerima yang dipilih oleh wakil ketua kampong kali ini.
Seramai 20 penerima hadir pada hari ini di Pejabat Pusat Khidmat dan majlis memang cukup ringkas kerana kami sudah kesuntukan masa dan hanya mencuri masa tengah hari untuk dapat berjumpa dengan penerima kerana plan awal telah disibukkan oleh PRK Bukit Selambau yang memberikan kemenangan manis kepada Pakatan di Kedah ini. Mungkin oleh sebab itulah maka di letakkan pula orang Sabah untuk mengemudi UMNO Kedah ini oleh PM baru yang sudah cuak nak menghadapi pilihanraya buat kesekian kali ini.
Majlis hanya diaturcarakan dengan ucapan oleh ana dan terus member sumbangan basikal dan insyaallah pada masa akan datang kita mungkin akan mengadakan majlis agak besar dan sumbangan yang akan bertambah jika sekiranya rezeki allah beri lebih kepada kerajaan negeri dan hasil penjimatan yang dibuat oleh kepimpinan yang mentadbir sekarang ini.


Semasa memberikan ucapan ana ada menyentuh berhubung dengan sikap MKK yang dilantik oleh kerajaan negeri agar membuat pemantauan didalam kawasan kendalian mereka dan memberikan tumpuan kepada seluruh rakyat yang dipertanggungjawabkan kerana ini adalah amanah yang perlu diberi perhatian dan akan disoal apabila kita dihidupkan semula oleh Allah diakhirat kelak. Hiadup kita adalah dua kali, Cuma mati hanya sekali, itu yang kita kena buat kerja betul-betul, jangan ada pilih kasih dan kezaliman didalam pentadbiran kita, kalau tidak samalah kita dengan pentadbiran lama UMNO dahulu, nak pinjam TEKUN dan minta rumah PPRT mesti kena hulur boring UMNO dulu, kena sain JKKK, kalau sain penghulu atau wakil rakyat bukan UMNO atau BN tak laku dan sekarang pun ana mendapat maklumat kalu nak pohon rumah KEDA bagi yang miskin, mesti disokong oleh JKKKP , kalau sekadar penghulu dan wakil rakyat mereka tidak akan layan.
Kepada kita sesiapa yang layak yakni daif dan perlu bantuan, itu yang akan kita berikan inysallah selagi bekalan ada.
Oleh itu diharap pentadbiran kerajaan Kedah yang baru dengan kadar kuasa yang ada janganlah melakukan sebegini kerana rakyat akan bangun membenci kita nanti diatas kertas undi.
Majlis berakhir sekitar jam 2.30 petang.
Terima kasih kepada Pak Ngah Li, Saudar Hj Sobri, Saudar Ramli Hamid, Azmi lahar batu dan MKK yang hadir pada petang itu.

Wednesday, April 22, 2009

Alahai macam macam perkara pelik la ni .

Biasanya orang nak lelong ni barang yang lama dan tak puas pakai, daripada buang saja, elok dijual dengan harga murah, iaitu lelong. Tetapi yang yang berlaku dinegeri rampasan kuasa didalam Negara aku ni, barang baru beli bukan satu dah nak dilelong bulan empat. Itulah cerdik tak boleh tumpang dan bodoh tak boleh diajar. Susah nak cakap dalam bab ini kerana yang menjadi mentor pun mungkin dari jenis yang sama juga. Kalau start lelong 140 ribu, agaknya berapa harga yang akan laku akhirnya untuk sebiah kereta, nak kata antic tak mungkin, kalau KE 20 boleh lah masuk dalam kategori lelong, ini Camry, baru keluar dan model baru. Mungkin mereka nak tukar beli Exora kut, boleh naik ramai sikit dalam satu trip, bawa anak isteri dan body guard sekali. Alahai nasiblah mereka yang berketuakan tyol tahap moden, lepas tu canang seluruh Negara mohon restu supaya sekelian rakyat sokong mereka.
Itulah sebabnya bila buat perjumpaan dengan rakyat, angkut dengan bas dan kerah sekelaian rakyat jelata untuk sambut ketua baru, sesiapa yang tak pergi, akan diambil tindakan. Kalau pelajar akan ditolak markah. Yang malang kakitangan kerajaan Malaysia dan Negeri serta penuntut dan pelajar sekolah serta pelatih PLKN. Nasib lah labu ooi. Kita tunggu PRU 13 la kut, boleh ubah semuanya insyaallah.
Ha, ana dah kata, kan jadi sungguh. Dalam blog ni juga ana suruh YB Puchong bawa speaker ke Mahkamah pasal gantung dia dan kes ni dah berlaku di Perak. Maknanya walaupun ada disebut doktrin pengasingan kuasa antara legislatik, eksekutif dan kehakiman, oleh kerana nak juga kuasa bagi yang gila kuasa di Perak, maka apa yang menjadi amalan sejak merdeka mahu dicabar dan ini dah terjadi maka sekarang segala keputusan yang dibuat oleh speaker DUN atau Parlimen boleh dijadikan precident dengan apa yang berlaku di Perak ni. Mungkin lepas ni apa jugha perkara yang berlaku didalam dewan yang dibuat oleh speaker atau ahli Dun atau Ahli Parlimen, boleh dibawa dan dicabar didalam mahkamah dan akan jadilah saperti yang dimulakan di Perak negeri perampas kuasa tu. Tak kan dengan tiga orang janji nak sokong terus boleh dijatuhkan kerajaan pilihan rakyat, bawa lah kesidang DUN dan bawa usul undi tak percaya baru lah boleh dimasukkan dalam sejarah dan precident. Ini hanya sekadar kata sokong, terus kata boleh ubah kerajaan, tak cun la macam ni. Lepas tu buat macam-macam perkara yang akan menjadi contoh yang tak baik untuk pelajar undang-undang ikut dan lepas ni bila satu RUU diluluskan, maka boleh bawa masuk mahkamah untuk pertikai kerana segala keputusan boleh dicabar, menangis nanti semua speaker dan akhirnya terpaksa letak jawatan pasal sudah tidak boleh lagi buat kerja kerana kerja sudah diambil alih oleh mahkamah.

Sebut pasal PRK, ana tertarik melihat alas an demi alas an yang diberikan oleh PM dan Ketua Parti gabungan BN ( taktahu samada pertubuhan berdaftar atau tidak Bn ni), kata tak mahu membazirlah, tak perlu buat pasal bukan berlaku kematian lah, nak tumpu majukan ekonomilah dan sebagainya. Tapi yang rakyat Nampak adalah kerana takut hatrik kalah lagi kerana masing-masing kecut perut, yang berani hanya sorang saja iaitu bekas PM ke 4, buka ke 5. Mungkin dia rasa dengan dia menjadi pelobor didalam kempen PRK nanti, ia akan menambah cepatkan lagi kekalahan BN di PRK nanti. Sebut pasatl tak perlu buat kerana bukan YB yang mati, terikat ana kisah di Pahang dan Selangor semasa Dato’ Lim Ah Leck letak jawatan ADUN dan EXCO nak jadi Menteri MCA , diadalan pilihanraya kecil padahal YB tu tak mati pun, begitu juga dengan di Selangor semasa Mat Taib terpaksa letak jawatan ekoran bawa pelari puteri raja dan bawa duit 12 kilo ke Australia , tetapi tak tersangku8t kerana tak pandai bahasa Inggeris, diganti dengan Dato’ Abu Hasan Omar , juga diadakan PRK padahal YB tak mati pun. Apakah kalau depa buat itu bukan membazir, kalau orang dan takut kalah itu membazir.
Memang lah kalau orang tak pernah kalah bertanding, kalau nak kalah memang dia phobia sampai mati lah.

Monday, April 20, 2009

Nasihat Tuanku Sultan perlu di beri perhatian

Antara petikan titah ucapan Baginda Sultan Perak yang dimuatkan didalam media perdana Negara ‘ tindakan kumpulan politik berkenaan turut mencemar institusi raja dengan menyemai rasa benci rakyat terhadap raja merupakan satu perbuatan 'menyalakan api dalam sekam' yang amat berbahaya dan boleh memusnahkan kerukunan rakyat dan negara.’

"Betapa perbuatan kuasa politik telah mencemar dan mempamerkan wajah hodoh dengan membenarkan kelakuan orang-orang sedemikian. Matlamat kini dibenarkan menghalalkan cara.

"Betapa kumpulan politk tertentu merasakan mereka tidak pernah silap serta memiliki kekebalan. Betapa pula beberapa individu politik yang merasakan diri mereka tidak pernah melakukan kesalahan, memiliki imuniti daripada sebarang tindakan undang-undang sehingga undang-undang diketepikan atas matlamat untuk mendapatkan kuasa," titah baginda di istiadat menghadap sembah taat setia dan penganugerahan darjah kebesaran negeri Perak sempena ulang tahun keputeraan ke-81 Baginda di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar hari ini, lapor Bernama.
Memang benar apa yang dititah Tuanku itu dan ia patut di berikan perhatian oleh sekelian rakyat jelata bukan sahaja di negeri Perak tetapi juga diseluruh Negara , sebab itulah maka semua akhbar menyiarkan titah ucapan baginda tersebut. Beberapa perkara yang disentuh baginda memang tepat mengenai mereka dari kalangan pemimpin politik tertentu yang telah menganggap bahawa mereka ada kekebalan sehingga sanggup melakukan sesuatu diluar bidang perlembagaan iaitu dengan menculik beberapa wakil rakyat lalu merampas kuasa untuk memerintah negeri Perak padahal sekelian rakyat telahpun membuat keputusan menolak mereka didalam PRU ke 12 yang lalu. Sikap wajah hodoh dan tidak baik pemimpin politik inilah yang dapat kita sekelian rakyat jelata simpulkan dan mengambil pengajaran daripada titah ucapan baginda tersebut.
‘Matlamat kini menghalalkan cara,’ iaitu teori Machevelli , itulah antara keluhan baginda dimana untuk mendapat kuasa memerintah, mereka tidak lagi mengikut perlembagaan negeri yakni mendapat mandate melalui undi tidak percaya didalam Dewan undangan negeri terhadap Menteri Besar yang sah yang dilantik oleh baginda Sultan, atau dengan cara sukarela perletakan jawatan oleh Menteri Besar atau dengan mengadakan pilihanraya semula untuk mendapat balik mandate daripada rakyat.
Pemahaman kita memang jelas bahawa inilah situasi yang berlaku sekarang , mereka dari golongan politik tertentu ini memang telah melakukan sesuatu tindakan politik yang mempamerkan ‘wajah hodoh mereka ‘ dimata masyarakat dalam Negara dan dunia lalu mereka menganggap mereka ini mempunyai imuniti dan segala kuasa sehingga perlembagaan negeri yang termaktub pun mereka sanggup melanggarinya. Hatta mahkamah pun sanggup mereka guna untuk mengganggu perjalanan sesuatu procedur dewan walaupun mereka faham bahawa terdapat pemisahan kuasa antara kuasa eksekutif, kehakiman dan judisiari didalam perlembagaan Negara kita ini.
Patik sekelian menjunjung kasih diatas ucapan DYMM Duli Tuanku Sultan yang telah memperingati rakyat dan pemimpin politik tertentu tersebut agar mereka ini sedar bahawa apa yang mereka lakukan di negeri di bawah naungan pemerintahan Tuanku adalah bukan mendapat mandate daripada rakyat negeri Perak seluruhnya, melalui keputusan pilihanraya umum 2008 yang lalu. Patik rakyat jelata sekelian menyeru agar pemimpin politik yang Tuanku maksudkan itu insaf bahawa jika sekiranya mereka berterusan dengan apa yang berlaku sekarang ini, ianya ibarat api dalam sekam yang akan merungkai ikatan kemasyarakatan didalam negeri dibawah naungan Tuanku saperti yang Tuanku titahkan didalam ucapan Tuanku tersebut.
Memang golongan politik tertentu ini menganggap mereka mempunyai kekebalan setelah kumpulan mereka sanggup membuang imuniti Tuanku Sultan di Negeri-negeri sapertimana yang telah terjadi pada tahun 80an dan 90an sehingga mereka sanggup turun kejalan raya menghimpun rakyat dan mendedahkan segala apa yang berlaku didalam Istana Tuanku Sultan-sultan, dan rakyat jelata masih ingat mereka inilah yang menjadi dalang sampai hari ini dimana perasaan kekebalan kepada undang-undanglah maka mereka sanggup melakukan rampasan kuasa tanpa mendapat sokongan rakyat tersebut. Bahkan ada diantara ahli kumpulan ini yang sanggup menabalkan Sultan di sebuah negeri didalam Malaysia ini dipadang sekolah bukan didalam Istana. Sampai begitu sekali kumpulan ini sanggup menghina taraf dan darjat Tuanku Sultan didalam Negara kita ini. Mereka merasakan bahawa setelah kekebalan tuanku dilucutkan, mungkin kekebalan itu telah diwarisi pula oleh kumpulan mereka pula kini.
Nasihat baginda Tuanku Sultan kepada golongan politik sebegini amat bertepatan pada masa kini dan masa depan kerana akibat daripada krisis yang menghalalkan cara oleh pelahap politik ini, maka Negara dan negeri Perak khususnya sekarang menghadapi masalah sehingga apa juga system pentadbiran yang dijalankan terpaksa berhadapan dengan implikasi undang-undang yang rumit sehinggalah kepada keputusan Speaker pun boleh dicabar oleh mahkamah sekarang ini gara-gara kegelojohan golongan politik menghalalkan cara ini. Cuma Baginda tidak menyebut siapakah kumpulan politik ini agar rakyat sendiri yang menilai dimana kewarasan fikiran rakyatlah yang akan membuat keputusan. Ini menggambarkan betapa bijaknya pandangan Tuanku Sultan Perak, seorang ahli yang pakar dalam bidang undang-undang.
Karenah mereka ini bukan hanya setakat masalah dalam Negara sahaja yang tidak dapat dirungkaikan, bahkan masalah mereka juga sudah diketahui diluar Negara dan seantario dunia melaluai penyiaran berita dimedia dan akhbar serata dunia , namun tidak ada sebaranng usaha untuk memadamkan berita dan cerita tersebut seandainya tiada kebenaran dengan bantahan atau saman dan sebagainya, mungkin inilah juga antara punca yang menyebabkan masalah ekonomi dan pentadbiran Negara menghadapi berbagai kemelut sekarang ini.
Atas nasihat Tuanku Sultan tersebut, patik rakyat Tuanku sekelian berharap agar suasana kekalutan politik dan ekonomi di Negeri bawah naungan Tuanku dapat segera mendapat jalan penyelesaian dan suasana kehidupan rakyat akan harmoni semula dan segala kerjasama antara kakitangan negeri dan persekutuan dapat berjalan mengikut kehendak perlembagaan dan didoakan semoga segala kekeruhan akibat tangan durjana pengacau keharmonian masyarakat ini insaf diatas ketelanjuran mereka. Juga diharapkan agar kerja kotor dan keji rampasan kuasa ini tidak akan merebak kenegeri lain .

Didoakan moga Allah lanjutkan usia Tuanku didalam perlindungan dan rahmat Allah dan semoga rakyat mendapat limpahan nikmat diatas rezeki yang diberikan kepada negeri Perak Darul Ridzuan.
Amin ya rabbal alamin.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.