Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, September 5, 2009

Sumbangan dibulan Ramadhan

Semalam dua program sumbangan sempena kehadiran Ramadhan tahun ini dilakukan diduan tempat didalam parlimen Pendang ini.
Satu bertempat di Felda Sungai Taiang disebelah pagi dan disebelah petang dilakukan di Dewan Majlis Daerah Pendang.

Sumbangan yang dikelolakan oleh Muslimat PAS Kawasan Pendang di Felda Sungai Tiang disebelah pagi dengan kerjasama syarikat pengeluar kosmetik dan makanan Muslim Era edar bertempat di Bandar Darulaman Jitra . Penyampaian dilakukan oleh wakil syarikat dan Ketua Muslimat Pendang Dr Rahimah Sahit.

Penerima sumbangan terdiri daripada mereka yang memerlukan dari Felda Sungai Tiang dan kawasan sekitar yang dilakukan di Surau didalam kawasan Felda tersebut.

Pihak kami mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat didoakan moga Allah memberkati usaha tersebut dan dimurahkan rezeki dan bertambah keuntungan diatas usaha perniagaan mereka ini.

Disebelah petang, satu lagi majlis diadakan di Dewan Majlis Daerah Pendang .
Majlis penyampaian sumbangan kepada masjid dan surau didaerah Pendang untuk majlis berbuka puasa . Sejumlah 49 majid didaerah Pendang ini dan 90 buah surau telah dipilih untuk menerima sumbangan yang diberikan oleh ana sendiri melalui peruntukan daripada kerajaan negeri. Majlis dimulakan dengan ucapan oleh ana dan penyampaian sumbangan serta tahlil yang diketuai oleh imam Masjid Jamek Allutfi Batu Hampar Ust Ghazali Abdullah dan disudahi dengan program berbuka puasa.
Didalam ucapan tersebut, ana menyeru agar tuan imam masjid dan surau memberikan komitmen yang tinggi didalam menyedarkan masyarakat di Pendang ini agar masyarakat dapat memahami Islam sebenar supaya akan terlaksana syiar dan syariaat Islam didalam negeri Kedah khasnya dan malaysia amnya. Tugas ini bukan saya dipikul oleh hanya tuan Imam, tetapi oleh semua anggota masyarakat dengan bimbingan daripada tuan-tuan imam semua. Dengan adanya peranan positif ini diharap agar masyarakat kita akan lebih bersedia untuk merelakan diri didalam melaksanakan tuntutan agama agar kita tidak kecewa apabila dibangunkan semula menemuai Allah diakhirat kelak.

Setiap masjid diberikan RM 200 dan surau RM 100. Walaupun jumlah ini kecil, tetapi oleh kerana dana yang diperuntukan juga kecil, maka terpaksa ana agihkan sedemikian kerana banyak surau dan semua masjid perlu diberikan perhatian, mungkin ada dana lain yang diperuntukan untuk menampung kos yang lain pula dimasa akan datang. Didalam ucapan ana menyatakan peruntukan untuk berbuka puasa tersebut walaupun kecil untuk setiap katagori tersebut, tetapi ianya dapat dirasai oleh kebanyakan surau dan semua masjid didaerah Pendang ini, memandangkan peruntukan yang diberikan kepada wakil rakyat adalah kecil cuma tetapi ana ingin mengagihkan kepada rakyat untuk dirasai diperingkat bawah, kerana kami selaku wakil rakyat tidak dapat memenuhi semua undangan untuk berbuka disemua tempat pada bulan Ramadhan ini kerana banyak jemputan di Masjid dan surau terpaksa dipenuhi, jadi inilah cara yang dilakukan untuk semua dapat merasai serba sedikit dan berharap moga ditahun hadapan kalau dimurahkan rezeki oleh Allah , jumlah tersebut dapat kita tingkatkan lagi dan mana-mana surau yang belum menerima pada tahun ini akan diagihkan pula pada tahun hadapan.

Friday, September 4, 2009

Teruskan perjuangan wiraku.

BN lari dari Siputeh,gunakan SPR sebagai perisai, konon mereka yang menetukan kekosongan kerusi, setelah di Perak mereka berjaya menipu rakyat walaupun perlembagaan Kedah kata kosong, mereka bermain kata-kata dengan tafsiran ikut hati busuk mereka, menyatakan tak hadir dua kali dalam penggal berlainan, kalau macam tu apa pasal dalam parlimen dikatakan kalau tak hadir 6 bulan tanpa alasan maka akan gugur kerusi tersebut, bagaimana boleh datang dua kali dalam penggal berlainan.
Apa yang ada pada kuasa Allah yang memberikan juga bagi kali PRK kesembilan di Negeri 9 ini. Perancangan Allah tiada siapa yang tahu, dijadikan sembilan sebagai dasar untuk semua bertarung pada kali ini, bulan sembilan ( September), mati dalam bulan Ramadhan( bulan sembilan kalendar Hijrah), tahun 2009 di Negeri Sembilan yang menjadi kawasan Parlimen Teluk Kemang diwakili oleh Dato' Kamarul Bahrin Abbas SUA Keadilan Rakyat serta dimenangi DAP dan PKR sebagai ADUN dimana Bagan Pinang ini adalah dikhaskan kepada PAS untuk bertanding . Ketua Bahagian UMNO bagi kawasan ini adalah TS Isa Samad , manusia yang pernah digugurkan kerana rasuah politik walaupun telah menang. Begitu juga N9 adalah tempat ketua pemuda yang terlibat dengan rasuah politik tetapi boleh berlawan dan menang ketua pemuda tetapi tak dilantik jadi menteri yang belum berlaku dalam sejarah Malaysia boleh iniInilah yang dikatakan perancangan Allah melebihi segala jenis perancangan manusia. N9 menyaksikan hanya 6 kerusi saja lagi DUN akan berpindah kepada pakatan , dan ternyata ini sudah pasti akan menyecutkan hati para pendokong BN disana.
Diharap kali ini tidak ada lagi pertikaian antara Speaker N9 dengan SPR tentang kekosongan kerus DUN N9 ini dan tidaak akan ada sesiapa yang mungkin mempertikaikan kekosongan kerusi DUN yang akan dinyatakan oleh speaker nanti.
Kali ini rasanya mesti SPR tak lagi mempertikaikan penisytaharan speaker tentang kekosongan kerusi DUN Bagan Pinang tersebut dimana musuh utama politik tanah air PAS dan UMNO bertarung lagi kali ini. BN kali ini mungkin lebih bernasib baik kerana kawasan teguh mereka yang ada di Kedah , Kota Siputeh tak lagi berlawan kerana diberi perlindungan talian hayat oleh SPR, tapi kali ini mesti mereka mahu bertarung kerana dah tak boleh dipertikaikan lagi kematian ADUN dan pengetasan speaker tentang kekosongan kerusi tersebut, cuma apa yang sedang berlaku didalam MCA dan MIC serta PPP dan UMNO sendiri pasti akan menjadikan mereka sedikit gementar walaupun didalam kubu mereka satu ketika dulu. Dengan jumlah peratus bukan Melayu yang tinggi hasil dari persempadanan semula untuk mengenakan pembangkang suatu ketika dulu, kini akan memberikan tekanan balik kepada mereka hasil ketidak percayaan masyaakat kepada BN hasil ketidakadilan mereka menjadi pemerintah didalam negara yang serba mewah ini. Dengan isu rasuah, penyelewengan, pilih kasih dalam pemberian projek dan kemudahan awam serta agihan kekayaan negara yang tidak adil menjadikan mereka saperti LDP di Jepun yang sudah tumbang setelah 45 tahun memerintah Jepun.
Moga pertarungan kali ini akan lebih sihat dan akan menggambarkan keadaaan senario sebenar politik negara dari segi komposisi kaum terbesar saperti di Bukit Selambau tempoh hari.
Selamat berjuang wahai sahabatku, insyaaalah kemenangan lagi kali ini walaupun yang ke 9 tidak jadi di Kedah, tetapi kesembilan tetap ada tetapi diletakkan oleh Allah secara kebetulan di N9.

Terima kasih Ninamaju dan era.fmAna hanya mampu mengicapkan terima kasih kepada Syarikat beras Ninamaju , pengeluar beras dan produk beras cap udang dan radio era.fm yang telah bermurah hati memberikan sedikit sumbangan kepada penduduk di Pendang pada petang tadi.
Kali ini kami telah memilih Kampong Sungai Jagong untuk memberikan sumbangan tersebut dan seramai 50 penduduk
yang kurang mampu telah menerima sumbangan tadi.
Sebagai wakil dari syarikat Ninamaju SB, En Sidek telah mengucapkan terima kasih keran telah menyediakan tempat untuk mereka mengagihkan sumbangan beras dan bihun untuk mereka yang kurang berada sebagai salah satu sumbangan tanggungjawab sosial mereka sempena dengan bulan ramadhan yang penuh keberkatan ini.
Ini merupakan kali kedua mereka menghulurkan sumbangan dan ada lagi dua kali iaitu di Sik dan Kuala Ketil, majlis saperti ini akan diadakan setelah kali pertama diadakan di Langgar pada minggu lepas.

Bagi pihak rakyat Pendang, ana selaku wakil rakyat mengucapkan ribuan terima kasih keatas Ninamaju semoga tahun hadapan sumbangan saperti ini dapat diteruskan dan syarikat ini akan llebih maju dimasa hadapan.

Wednesday, September 2, 2009

Bintang sukan bina masjid

Mantan Bintang NBA: "Tegakkan Islam Dimanapun Kalian Berada""Ilmu pengetahuan bisa membuat seorang budak menjadi seorang raja," itulah nasehat yang disampaikan oleh Mahmoud Abdul Rauf, mantan bintang National Basketball Association (NBA) yang kini menjadi imam masjid yang dibangunnya sendiri di Gulport, Mississipi.
Malam itu, di lantai dua masjidnya, Abdul Rauf memberikan ceramah di hadapan para jamaah yang kebanyakan remaja dalam acara makan malam dan penggalangan dana untuk sekolah Islam masjid tersebut. Dalam ceramahnya, ia berpesan pada anak-anak muda Muslim untuk menegakkan Islam dimanapun mereka berada dan menuntut ilmu sebanyak mungkin.
"Kita senantiasa melihat pendidikan sebagai bekal untuk mencari kerja demi keamanan finansial. Tapi kita melupakan tujuan utama pendidikan yang seharusnya menjadi bekal bagi seseorang agar bisa bertahan dalam kehidupan," kata Abdul Rauf.
Ia membandingkan pendidikan Barat yang berbasis sekularisme, memisahkan antara negara dengan agama. Menurutnya, pendidikan dalam Islam harus mencakup segala aspek kehidupan. "Umat Islam tidak bisa menyingkirkan agamanya ke dalam 'kloset'," ujar Abdul Rauf.
Pada kesempatan itu, ia menguraikan hasil studi yang dilakukan oleh para profesor di Universitas Harvard dan Universitas Yale. Hasil studi itu menunjukkan bahwa anak-anak Afrika memiliki bakat lebih cepat menangkap pelajaran. "Sejarah membuktikan bahwa orang-orang Afrika dan Muslim adalah para penemu disiplin ilmu modern seperti aljabar dan berbagai ilmu pengetahuan lainnya," tutur Abdul Rauf.
Ketika masih menjadi bintang di NBA, Abdul Rauf pernah menimbulkan kontroversi karena menolak berdiri saat dipedengarkan lagu kebangsaan. Menurutnya, sikap itu adalah pengejewantahan dari agama yang dianutnya dalam kehidupan sehari-hari. "Saya memanfaatkan kontroversi itu sebagai alat untuk menjelaskan pada orang lain tentang agama saya," tukas Rauf.
Pada akhirnya, ia berhasil meyakinkan banyak orang untuk menghormati nilai-nilai dan prinsip yang dianutnya. Mereka menghormati Rauf dan bahkan dalam banyak hal mengikuti langkah yang dilakukan Rauf. Secara khusus, ia berpesan pada anak-anak Muslim yang bersekolah di sekolah publik dan bukan sekolah Islam, agar bisa mengambil posisi sebagai pemimpin agar melakukan pendekatan seperti yang dilakukannya, terutama bagi mereka yang non-Muslim.
"Kita harus belajar tentang sejarah kita, memahami masa yang sedang kita jalani dan menyiapkan masa depan kita," pesan Rauf.
Abdul Rauf adalah mantan bintang NBA yang bermain untuk klub basket Denver Nugget dari tahun 1990-1995. Ia adalah bintang lapangan bagi timnya dan memenangkan penghargaan sebagai pemain yang paling kaya improvisasinya pada tahun 1993.
Rauf kemudian pindah ke klub basket Sacramento Kings lalu ke klub Vancouver Grizzlies. Ia membawa kemenangan bagi timnya tahun 1994 dan 1996. Setelah itu, Rauf memutuskan untuk meninggalkan lapangan basket dan mulai giat berdakwah. Ia membangun masjiddi kota kelahirannya di Gulport, Mississipi dan menjadi imam di masjidnya.


Semuga kita juga diberi kekuatan dapat bekerja untuk Islam.....
Bintang sukan kita yang banyak duit tu bila lagi, kalau bukan masjid pun surau sudah lah.
Wassalam w.w


Hari ketiga mangsa banjir ditempatkan dipusat pemindahan kompleks sukan Pendang hari ini menerima kunjungan EXCO Kebajikan dan wanita Kedah YB Ust Aishah Ghazali .
Daripada taklimat yang diberikan didapati seramai 187 mangsa berada dipusat pemindahan daripada 51 keluarga dan 4 mukim disekitra Pendang.
Kampong teramai adalah Banggol Besi belakang masjid , iaitu kawasan paling hampir dengan sungai Pendang. Siang tadi kebanyakan kawasan ukuran air sungai adalah melebihi paras bahaya tetapi suasana agak terkawal kerana arus tidak deras dan kebanyakan kawasan yang air naik sampai kedalam rumah, anggota masyarakat telah berpindah ke pusat pemindahan.

Mangsa paling kecil dipenempatan ini berusia baru 40 hari , terpaksa diberi minum susu menggunakan Ryles tube kerana lelangit terbelah ( cleft palate).
Ada diantara mereka yang terlalu 'desperate' kerana setahun sampai dua tiga kali berpindah kerana rumah ditepi sungai dan permohonan untuk mendapat rumah KEDA tidak pernah dapat sejak 1991 lagi. Ana pun tak faham kenapa ini berlaku padahal beliau bukanlah penyokong PAS yang kuat pun ketika BN perintah dulu, tetapi mereka yang rumah elok dan senang tetapi dek kerana sokongan JKK ketika itu maka diberikan rumah KEDA atau rumah PPRT dan ini sudah tentu mengabaikan hak mereka yang lebih memerlukan. Mungkin masa itu belum ada lagi Islam Hadhari atau satu Malaysia, kerana pada ketika itu Malaysia tengah melaungkan Malaysia Boleh!!

Sempat menolong memasak juadah untuk berbuka puasa untuk mangsa di penempatan tersebut.
Ana dan YB Ust Aishah sewaktu meninjau pusat pemindahan di Kompleks Sukan Pendang.

Tuesday, September 1, 2009

Melawat pusat pemindahan banjir.

Banjir datang lagi.
Begitulah setiap tahun dibulan Ramadhan ini , Pendang sering dilanda banjir dari dulu hinggalah kini. Berbagai janji dah didengar dan ditabur , bahkan yang paling besar sekali iaitu bekas PM Pak Lah Badawi pun sudah menjanjikan RM 27 juta bila melawat Pendang beberapa tahun lepas dan meninjau sekitar sungai Pendang lalu angka itu disebut, dan dah beberapa kali ana unkit dalam parlimen, namun hingga kini JPS kata tak ada pun yang gugur kesini dan tak nampak ada bunga pun lagi, apatah lagi nak menunggu buah yang nak gugur.

Begitu juga tempat pemindahan dah pun disediakan, namun dek kerana peruntukan tak ada, maka hanya kerajaan negeri saja nampaknya yang nak beri peluang mangsa berpindah tetapi yang pusat tak nak tolong bantu sampai sekarang ini. Kesian mereka, tahun sudah beraya dipenempatan banjir, tahun ini tak tahu lah. Dah lah rumah tenggelam, padi juga turut ditimpa banjir, maka kekeringanlah nampak gayanya lagi tahun ini mereka itu.
Harap bersabarlah menghadapi dugaan tuhan ini.

Monday, August 31, 2009

Merdeka, merdeka, merdeka.

Semalam 31 Ogos , perhimpunan kemerdekaan negara kali ke 52 diadakan di Dewan , satu kelainan daripada yang pernah berlaku sebelum ini dimana kebiasaannya dibuat dipadang dengan kawat dan lintas hormat pasukan beruniform memberikan tabik hormat kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan dengan dihadiri pemimpin rakyat negeri Kedah dan ketua-ketua jabatan.

Ramai dikalangan hadirin menyatakan program ini menjimatkan banyak wang kerajaan dan atas dasar inilah kemungkinan konsep ini patut diteruskan untuk sambutan kemerdekaan dimasa depan. Walaupun ianya nampak tidak gah saperti perarakan, tetapi demi menjimatkan wang , rasanya ianya perlu diteruskan .
Walaupun dibanyak negeri bersesuaian dengan bulan Ramadhan yang sedang kita hadapi , inilah bentuk sambutan yang diadakan kerana wabak HiNi yang melanda negara, bagi ana seandainya sambutan dapat memupuk perasaan cintakan tanahair dan mengeratkan semangat perpaduan dan keharmonian kaum apalah salahnya ianya diteruskan. Banyak maklumat dan informasi yang dapat dipetik dari program semalam daripada sajak yang dideklamasikan oleh Cikgu Mahathir dan ceramahttp://www.blogger.com/img/blank.gifh oleh Prof Dr Sidek Baba , ianya sudah pasti akan memberikan impak yang besar kepada setiap hadirin apa itu erti kemerdekaan dan apakah yang harus kita lakukan untuk mengisi kemerdekaan dan apakah yang terkandung didalam hasrat pemimpin lama yang berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan.
Amat menarik perhatian ana bila sajak yang dibaca oleh cikgu tadi membariskan ramai ulama di Kedah ini yang bersama berjuang untuk menghalau penjajah British diawal semangat kemerdekaan dulu, tetapi nama-nama tersebut tidak terdapat didalam buku sejarah kemerdekaan kita walaupun ramai generasi awal sebelum merdeka tahu bahawa itulah sebenarnya yang sanggup bergolok bergadai berusaha untuk mencapai kemerdekaan negara, tetapi sesudah merdeka hasrat dan cita-cita mereka semasa memperjuangkan kemerdekaan diabaikan oleh kepimpinan awal negara. Nama-nama saperti Tuan Guru Husin Dol, Pak Ya Junid dan ramai lagi disebut, tetapi dimana nama tersebut didalam sejarah negara kita.
Begitu juga dengan ceramah kemerdekaan oleh Prof Sidek Baba yang menyentuh banyak berhubung dengan perjuangan pasca kemerddekaan , pengisian kemerdekaan dengan wajah kita sendiri tanpa meniru timur atau barat yang merusakkan umat dan bangsa serta kemajuan yang seimbang untuk mengimbangi ketidak samarataan agihan antara kaum atas dasar pemilik asal tanah tumpah darah ini serta apakah seterusnya yang perlu dilakukan untuk mengisikan ruang yang ada untuk dipenuhi oleh generasi akan datang agar kemajuan negara akan terurus dengan baik dan mendapat keredaan Ilahi.
Apa yang menarik juga adalah Titah Ucapan Tuanku Sultan yang menyentuh tentang hasrat Raja-raja Melayu kepada sebuah negara merdeka yang mempunyai rakyat berjiwa merdeka bukan rakyat yang merempit, meragut , menggunakan kuasa untuk kerja-kerja tak baik saperti penyelewengan dana dan salahguna kuasa serta rasuah , kerana semua ini akan menjahanamkan negara dimasa depan.
Moga semangat merdeka terus berkobar dan pengisian merdeka tidak meminggirkan bangsa dan agama kerana satu lagi dunia yang kita akan tempuh dan akan kekal selama-lamanya disana, dan tempat untuk menimba bekalan tersebut adalah disini, bumi yang kita pijak dan langit yang kita junjung ini.
Merdeka.!!

Sumbangan kepada ibu tunggal

Pagi tadi, Muslimat PAS Pendang telah mengadakan majlis sumbangan kepada ibu tunggal dan duafak di Kampong Petani Barat dan Kerkau serta penubuhan cawangan Muslimat PAS Pendang DMPP cawangan yang ke 107.

Seramai 28 orang penerima telah menerima sumbangan tersebut yang disampaikan oleh Ketua DMPP Puan Dr Rahimah Sahit, isteri kepada Ahli Parlimen Pendang, Dr Mohd Hayati Othman.

Sumbangan tersebut adalah bagi meringankan beban mereka sedikit sempena menyambut Ramadhan yang mulia ini .

Sumbangan dilakukan di Surau Kpg Petani Barat dan Masjid Kerkau.
Golongan muda sudah jelak dengan UMNO.
Semalam, sebelum majlis berbuka puasa , satu majlis penyerahan borang keahlian PAS telah diadakan dirumah Ketua Cawangan PAS Kampong Lincan, En Abdul Rahman Ismail .Apa yang menggembirakan kami adalah kesemua mereka terdiri daripada golongan muda dan mereka ini ternyata sudah jelak dengan UMNO dan ingin mendampingi PAS dan ingin memberikan sokongan padu kepada PAS untuk terus mencapai kejayaan dimasa depan dalam politik di Kedah dan Malaysia.
Majlis semalam didahului dengan ucapan ana yang menyentuh mengenai trend didalam negara sekarang yang mana UMNO dan BN sudah menjadi semakin terpinggir . Keadaan ini semakin jelas kelihatan didalam PRK Permatang Pasir baru-baru ini dimana didalam 9 UPU dengan 39 saluran , PAS memenangi 36 saluran dan UMNO hanya memenangi 3 saluran sahaja. Apa yang cukup menggembirakan juga adalah saluran yang UMNO menang itu adalah saluran satu , dimana golongan veteran / tua yang sanggup berpaut pada UMNO sekarang ini. Bagi UPU yang mempunyai pengundi Kaum Cina yang ramai juga , saluran tersebut dimenangi oleh PAS.
Masyarakat terutama kaum muda jelas menolak UMNO /BN sekarang ini kerana mereka telah melihat betapa 52 tahun negara merdeka , tetapi suasana masyarakat masih ada lagi yang berkeadaan sebelum merdeka tetapi pemimpin UMNO /BN senang mewah hidup dalam istana hasil dari berbagai bentuk penyelewengan yang dilakukan terhadap dana negara dan hak rakyat. Cuma yang masih teguh bersama mereka adalah pihak yang kurang melihat perkembangan semasa melalui media alternatif saperti internet dan akhbar alternatif.

Majlis penyerahan tersebut disempurnakan oleh En Rahmat bin Mat Isa kepada ana sambil diperhatikan oleh Tuan Hj Sobri Awang Setiausaha PAS Kawasan dan Ketua cawangan En Abdul Rahman Ismail.

Majlis berbuka puasa dan solat Maghrib berjemaah juga diadakan disitu.Slepas itu kami terus menuju ke Surau Kampong Chelong untuk solat tarawikh.


Moga mereka terus istiqamah dengan PAS dan menjadi penggerak menggantikan golongan tua disitu.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.