Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Tuesday, December 23, 2008

Jimat masa berada agar senang masa susah.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memaklumkan ekonomi negara masih dalam landasan untuk mencapai sasaran pertumbuhan 5.7 peratus tahun ini.

Beliau turut menyatakan ekonomi Malaysia juga mampu mengharungi krisis kewangan dunia kerana ianya dilindungi sistem pengawasan yang baik dan tidak terlalu terdedah kepada pasaran kewangan global.

Sekarang apa dah jadi. 4,749 bakal diberhenti. Tajuk Utusan Malaysia hari ini menjelaskan segala-galanya.

Persekutuan majikan-majikan Malaysia(MEF) pula menganggarkan 200,000 hingga 400,000 pekerja akan hilang pekerjaan tahun depan ekoran keadaan ekonomi yang diramal pada suku tahun pertama dan kedua 2009.

Terdahulu di Petaling Jaya, Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, pada Januari ini sebanyak 35 majikan akan memberhentikan 3,111 pekerja diikuti Febuari, tiga majikan memberhentikan 1,523 pekerja manakala Mac, 64 majikan bakal memberhentikan 115 pekerja.

Itulah mungkin salah satu kesan keruntuhan ekonomi global yang turut dirasai oleh negara kita, tapi bakal PM kita dia tidak nampak yang global, dia hanya tahu glokal saja, satu istilah baru yang dia sendiri cipta sampai ahli pun tak faham apa makna. Cari dalam kamus muktabar pun tak jumpa, mungkin kamus orang Pekan ada la kut.

Bercakap pasal ekonomi ni, kesian ana lihat orang kampong sekarang ni, yang pak cik menoreh getah, sekerap harga 1.05 sen sekilo dengan harga barang yang masih tinggi ditakok lama, harga sawit tinggal 200 setan dan berbagai kerenah barangan yang tak nampak nak turun harga, dah la anak-anak nak mula masuk sekolah minggu depa, terpaksa bayar yuran itu dan yuran ini, baju sekolah, buku, beg dan berbagai lagi semuanya akan menbocorkan poket ibu dan bapa yang bergantung hidup pada hasil komoditi negara yang kian menjunam akibat kemelesetan ekonomi dunia, tapi bakal PM kata kita tak terjejas dengan kemelesetan ekonomi dunia.

Kalau masa Dr M dulu , dia kata George Soros punya hal, tapi yang ni, tak tahu lah nak cakap sapa punya hal pula, tapi jangan dok dabik dada kata ekonomi kita kukuh tak terjejas pun. Ana rasa tahun depan tahu lah kita apa akan terjadi kepada ekonomi dunia dan kita, cuma kita harap dapat dilakukan sesuatu agar kita tidak terus terjejas lebih teruk , takut tengok sahabat di Somalia yang besar kepala kecil perut keran tidak ada makanan berbanging dengan kita diMalaysia yang kecil kepala besar perut kerana lebih makanan. Beruntunglah mereka yang mendengar nasihat Nabi Yusuf Alai hissalam , imat semasa berada untuk menghadapi kemelesetan semasa susah yang akan tiba.

Monday, December 22, 2008

Runtuh lagi, sampai bila da !

Menurutnya, jeti yang dibina pada tahun 2000 dengan kos RM9 juta sebagai transit mengangkut barang-barang keperluan harian, urusan harian penduduk ke pulau besar dan pengangkutan pelancong.

“Disebabkan jeti ini roboh, semua penduduk terjejas dan kami amat malu kerana para pelancong akan takut datang ke sini kerana bimbangkan keselamatan mereka,” katanya.

Tambahnya, pihak JKKP telah beberapa kali membuat aduan tentang perkara tersebut, namun tiada tindakan susulan dibuat.

Hari tu dalam usul 18(1) ana dalam parlimen untuk membahaskan Hospital QEH yang retak nak kena roboh tu, speaker tak beri ruang untuk bahas dan kini menunggu masa nak menyembah bumi kerana terpaksa dirobohkan pasal dibuat dengan pasir laut yang mudah mengkaratkan besi, kerana ada garam , lalu menjadi mudah retak bila terkena gegaran walau sedikit pun, itu baru dibina dalam tahun 1985 , baru 23 tahun, sudah nak dirobohkan, harga dekat 85 juta.

DiPulau Tuba ni. baru dibina dalam tahun 2000, siapa punya kerja dan kontraktor mana punya hal dan kita harap lepas ni SPRM kena masuk siasat la tengok, betul ke harganya berjuta tapii lapan tahun sudah ranap menyembah laut. Sayang duit rakyat, hangus begitu saja, ni tak lain dan tak bukan daripada kerja tangan ghaib yang meluluskan projek yang tak sepatutnya diluluskan, mungkin kerana ada manusia yang makan duit haram ni.

Apa yang syok nya JKKP yang baru terlantik, sebuah organisasi asing didalam negeri Kedah ni kata dah lapor, tapi tak ada orang/agensi ambil tindakan. Kalau dah buat dengan bahan yang low quality sampai senang-senag boleh runtuh, nak maintain macam mana lagi aduhai JKKP oi, pi la suruh Tok Menteri hampa tu maintain tengok, kot-kot dapat yang terlebih bawa balik duit cash dari Australia tu boleh lah tumbang semangkuk.

Lepas ni tak tau apa benda lagi yang bakal menyembah bumi, lepas satu satu Allah taala tunjuk kesan daripada kerja tak baik yang dilakukan , lalu yang terima akibatnya adalah rakyat juga, nasib baik tak ada yang mati dalam peristiwa tu, kalau tidak tambah lagi la juga yang masuk dalam statistik kematian terkena bencana alam, padahal manusia yang melakukannya dengan cara yang tak ikut spesifikasi.


Baru ni di Bukit Antarabangsa,

kawasan curam yang tak sepatutnya dibuat rumah pun, boleh diluluskan untuk buat bangalow dan rumah teres sampai JKR kata selamat pun , penghuni tak berani nak duduk semula dirumah mereka. Siapa yang meluluskan projek tu walaupun sudah digazetkan tak boleh diluluskan, tentu ada tangan ghaib yang memberikan lampu hijau.

Ana cuma risau satu saja, takut jadi macam apa yang ana sebut dalam perbahasan SPRM hari tu, menteri lepas, KSU yang kena, arah hanya dengan tulis tangan, pakai pensil pula tu, bila nampak nak sangkut, terus padam. Masuk mahkamah, hilang bukti, ana teka saja tu, tapi kalau betul sungguh, apa tindakan kita selepas ni, agar nyawa manusia tidak menjadi pertaruhan kerana wang dan fulus berjuta-juta.

Celik mata betul-betul, jangan sepet sebelah !


Nasihat KPN kepada mereka yang sudah dan akan menggunakan kanak-kanak dalam apa juga program yang berbentuk demo walaupun untuk tujuan menegakkan demokrasi. Rasanya amaran dan teguran ini diberikan oelh KPN kepada mereka yang jelas menyalahgunakan kanak-kanak yang secara perlembagaan masih belum boleh menjadi pemilih dan tidak boleh digunakan untuk menjadi bahan berkempen. Apakah tindakan yang akan dikenakan kepada mereka ini dan apakah Ketua Polis Selangor juga akan menyuarakan perkara yang serupa kepada mereka ini.


KUALA LUMPUR 21 Dis. – Kumpulan yang sering melakukan demonstrasi jalanan termasuk memperalatkan kanak-kanak tidak boleh dibiarkan bertapak di negara ini kerana mereka akan melahirkan generasi pemberontak yang membahayakan negara.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang ditemui pemberita di sini hari ini menegaskan, walaupun bertopengkan perjuangan menuntut hak asasi dan menegakkan demokrasi, kumpulan itu sebenarnya golongan democraze iaitu gila melakukan demonstrasi.

Menurutnya, kumpulan democraze ini sebenarnya bukan pejuang demokrasi sebaliknya terang-terangan mencabar undang-undang demi kepentingan diri atau organisasi masing-masing.

Tambahnya, tindakan kumpulan itu memperalatkan kanak-kanak atau remaja bawah umur menyertai demonstrasi jalanan akan mewujudkan generasi muda yang suka memberontak dan melanggar undang-undang.

“Kumpulan ini bukan pejuang demokrasi tetapi golongan democraze... kalau benar mereka melaung-laungkan demokrasi, mesti bertamadun tinggi, kalau ada masalah boleh berbincang dan perkara ini (demonstrasi mengeksploitasi kanak- kanak) tidak akan dilakukan.“Tindakan mereka mengeksploitasi kanak-kanak untuk kepentingan sendiri sebenarnya menganiaya dan mendera mental serta fizikal kanak-kanak terbabit,” katanya.

Betul dan memang betul tu aduhai KPN , tapi jangan sepet sebelah mata saja, buka kedua-dua belah mata, baru nampak yang biru sama, bukan yang pakai T shirt merah saja. Suruh SPR masuk campur sama, siapa yang guna kanak-kanak untuk kempen, nanti hilang kelayakan untuk jadi calon pilihanraya.

Sunday, December 21, 2008

Siapa sebenarnya yang melantik Ketua Hakim Negara?.

Rang Undang-undang Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman 2008 yang dibentangkan kali pertama di Dewan Rakyat semalam bakal mencetuskan masalah dalam pemilihan pelantikan Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad berkata masalah tersebut timbul apabila mesyuarat pemilihan dalam suruhanjaya itu akan dianggotai oleh orang-orang yang sama yang mempunyai kepentingan bagi mengisi kekosongan jawatan Ketua Hakim Negara atau Presiden Mahkamah Rayuan.

"Saya cuma menarik perhatian dan membangkitkan perkara ini untuk difikirkan oleh ahli-ahli Parlimen dalam membuat keputusan mereka," kata beliau kepada Bernama di sini, hari ini.

"Diperhatikan bahawa mengikut peruntukan rang undang-undang ini, Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman mempunyai bidang kuasa melantik Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan, Hakim Mahkamah Rayuan, Hakim Mahkamah Persekutuan, Hakim Besar Malaya, Hakim Besar Sabah dan Sarawak dan Hakim Mahkamah Tinggi.

"Juga diperhatikan bahawa suruhanjaya ini akan dianggotai oleh sembilan orang anggota termasuk lima hakim kanan di mana empat daripadanya adalah hakim-hakim yang paling kanan di negara ini."

Beliau merujuk kepada fasal 5 rang undang-undang tersebut yang memperuntukkan Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman dianggotai sembilan ahli terdiri daripada Ketua Hakim Negara sebagai pengerusinya, Presiden Mahkamah Rayuan, Hakim Besar Mahkamah Tinggi Malaya, Hakim Besar Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak, Hakim Mahkamah Persekutuan serta empat orang yang terkemuka yang dilantik oleh Perdana Menteri.

Menurut fasal 21 rang undang-undang itu, suruhanjaya tersebut akan bertanggungjawab bagi memilih calon yang sesuai dan wajar untuk dilantik sebagai hakim mahkamah atasan.

Calon yang layak untuk pemilihan itu pula perlulah memenuhi beberapa kriteria termasuk mempunyai peribadi moral yang baik, berintegriti serta mempunyai kebolehan menguruskan kes dengan baik.

Dalam temu bual itu Abdul Hamid berkata mengikut peruntukan rang undang-undang tersebut, pemilihan pelantikan seorang pesuruhjaya kehakiman, hakim mahkamah tinggi, hakim mahkamah rayuan, hakim mahkamah persekutuan, hakim besar Malaya dan hakim besar Sabah dan Sarawak tidak akan menimbulkan masalah, tetapi keadaan adalah sebaliknya bagi pemilihan Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan.

"Dalam pemilihan Presiden Mahkamah Rayuan, anggota suruhanjaya iaitu Hakim Besar Malaya, Hakim Besar Sabah dan Sarawak malah Hakim Mahkamah Persekutuan adalah orang-orang yang berkepentingan untuk menjawat jawatan tersebut yang bererti bahawa mereka terpaksa mengecualikan diri.

"Oleh sebab rang undang-undang ini mengkehendaki korum (sic) (bagi mesyuarat pemilihan) seramai tujuh orang, maka ada kemungkinan korum (sic) itu tidak boleh dicapai.

"Keadaan menjadi lebih rumit mengenai pemilihan Ketua Hakim Negara. Presiden Mahkamah Rayuan, Hakim Besar Malaya dan Hakim Besar Sabah dan Sarawak adalah orang-orang yang berkepentingan dan mereka juga terpaksa dikecualikan. Ini bererti bahawa korum (sic) tujuh orang tidak boleh diperolehi (sic) juga," kata Abdul Hamid, yang telah bersara Oktober lalu.

Malah katanya, jika Ketua Hakim Negara tidak ada pada masa mesyuarat pemilihan hendak diadakan maka mesyuarat itu akan berjalan tanpa kehadiran Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan, Hakim Besar Malaya dan Hakim Besar Sabah dan Sarawak.

"Ini akan memberikan dua akibat, pertama korum (sic) tidak akan diperolehi (sic). Kedua ini bererti untuk pelantikan hakim-hakim yang lebih rendah, mesyuarat pemilihan akan dianggotai sepenuhnya oleh ahli-ahli termasuk empat hakim paling kanan tadi, sebaliknya untuk pelantikan hakim yang paling kanan iaitu Ketua Hakim Negara, keempat-empat hakim yang terkanan tidak akan mengambil bahagian dalam mesyuarat itu.

"Ini juga bererti untuk pemilihan Ketua Hakim Negara, mesyuarat itu hanya akan dihadiri oleh anggota yang paling tinggi iaitu Hakim Mahkamah Persekutuan bersama-sama empat anggota bukan hakim yang dilantik oleh Perdana Menteri.

Apa makna ungkapan diatas, orang yang dilantik PM ada empat (4) orang ditambah seorang Hakim Mahkamah Persekutuan. Siapa yang sebenarkan berkuasa disini. Fikirlah sendiri.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.