Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, February 20, 2010

SRI Islah hari Idul Ilmi.

Hari ini ana menghadiri program Hari Idul Ilmi di Sekolah Rendah Islam (SRI) Al Islah tempat anak ana yang bongsu belajar. Sekarang udah tamat dan sudah mauk tingkatan satu.
Program diresmikan oleh YTM Dato' Seri Tunku Suraya binti KDYMM Sultan Abdul Halim Muazzam Shah, Pengerusi Titian Bitari Yayasan Sultanah yang juga telah menjadikan sekolah SRI Islah ini sebagai sekolah angkat mereka.
Berbagai persembahan pelajar diadakan sebelum majlis penyampaian anugerah dilakukan , dan ana cukup tertarik melihat keletah palajar kecil Pra yang membawa kisah arnab dan kura-kura dan juga bercerita serta sajak yang disampaikan oleh para pelajar yang memberikan persembahan dalam bahasa Melayu, Arab dan Inggeris.

Persembahan burdah yang dialunkan oleh pelajar lelaki mengimbau kembali ingatan semasa kecil dahulu dimana sama-sama ana terlibat didalam burdah di rumah nenek semasa kecil selepas pengajian al Quran di sekolah rendah dahulu. Alunan ansyid yang cukup mengasyikkan dengan puji-pujian kepada Rasulullah saw. Cukup sebagai bekalan kepada anak-anak ini untuk berada didalam masyarakat kelak.


Harapan Tunku Suraya semoga anak kecil yang dihantar belajar disini akan menjadi insan yang dapat memnfaatkan masyarakat, bangsa dan negara dimasa akan datang dan tidak terjebak didalam gejala yang meruntuhkan masyarakat kelak.

Baginda begitu kagum dengan kebolehan pelajar menghafaz ayat-ayat suci Al Quran dan begitu mudah mengingati skip latihan yang diberikan dan inilah merupakan permata ibu bapa untuk masa hadapan yang menjadi harapan kepada negara kita.

Persembahan menarik juga dihidangkan oleh pelajar Maktab Mahmud Pendang melalui kumpulan Nasyid Dzul Fiqar dengan beberapa buat nayid yang cukup menghiburkan.

Anugerah disempurnakan oleh YTM Tunku Suraya sendiri dengan diiringi oleh Tuan Pengetua Hj Ghazali Abdullah kepada pelajar cemerlang dari darjah satu sampai enam dan pelajar cemerlang peperiksaan SRA dan UPSR yang mendapat 5 A termasuk juga anak ana Muhammad Fayyadh yang mendapat 5A dalam UPSR lalu dan Tokoh Pelajar Cemerlang 2009 yang sekarang sedang belajar di MTS Kok Lanas Kelantan.


Tuan Pengetua menyatakan bahawa pelajar sekarang di SRI Islah berjumlah 31 orang dan memerlukan bangunan tambahan untuk pembelajaran dan pentadbiran . Sekolah yang baru berusia 9 tahun ini tetapi mendapat sambutan yang begitu menggalakkan daripada ibu bapa didaerah Pendang ini kerana sitem pendidikan yang bersepadu antara didikan akedamik dan agama untuk menjadikan anak-anak ini berjaya didunia dan diakhirat.

Kepada mereka yang ada kelebihan untuk menyumbangkan dana buat mendapat saham akhirat bolehlah menyalurkan sumbangan kepada sekolah berkenaan pada bila-bila masa untuk mempercepatkan lagi proses penambahan bilek kelas dan pentadbiran.

Tahniah kepada ibu bapa dan pelajar cemerlang dan menjunjung kasih kepada YTM Tunku Suraya kerana sudi mencemar duli untuk menyampaikan anugerah pada hari ini.

Thursday, February 18, 2010

Tahniah kerana dah layak jadi monyet ( berdemo).

Memang agak menarik bila melihat manusia yang menyatakan demo bukan budaya kita dan mengumpamakan berdemo dijalanan itu macam monyet. Tiba-tiba buat kesekian kalinya kini beliau sudah termasuk dalam golongan ‘monyet’ tersebut bersama dengan provokator terkenal Negara yang memang sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Manusia yang sentiasa mencari peluang untuk menjadi glamour tetapi masih lagi belum dapat menjamin masa depan yang stabil bagi dirinya. Sedang mencari tapak tetapi tidak ada sesiapa yang sudi melamar beliau. Hidung tak mancung, pipi tersorong sorong. Pantang ada ruang nak tertonjol muka dalam akhbar, maka beliaulah orangnya yang akan menonjolkan diri, konon membela bangsa dan agama.
Sebab itulah apabila ada saja isu yang konon boleh melonjakkan diri keatas , maka beliau akan pasti ada disana. Cuma ana belum lihat lagi apakah lepas ini beliau juga akan berdemo bila sebut pasal Kelantan tidak mahu mengadakan sambutan perarakan Maulidurrasul saw yang disebut oleh Mufti Perak sebagai tidak ada pun dalam sejaran Islam dan tak menjadi kesalahan pun kalau ditiadakan.
Nak hari ini 3 negeri, Pahang, Johor dan Perlis tidak mahu mengadakan perarakan sambutan saperti yang selalu diadakan diperingkat nasional, apa kata TS Muhyiddin , Pak Lah dan sekor lagi manusia tuh. Malas nak sebut.,rasa loya dan geli. Alasan mereka tidak ada mufti yang kata wajib kena adakan perarakan. Awatlah hampa tak tanya Mufti Perak rasa, kan dia dah kata tak ada pun dalam nas kata kena buat perarakan, tapi dah jadi tradisi, kena buat lah. Ala macam bersanding, walaupun tak ada dalam kitab, tapi nas Melayu kata ada maka kahwin kena bersanding, sebab tu dulu kita lihat ramai anak mufti pun bila kahwin bersanding, tapi tak semua la.
Mohon komen daripada PS Muhyiddin Yassin tentang Johor yang tak nak berarak sambutan mauled nabi ni, kan hari tu bila surat khabar fitnah LGE, bukan main melatah lagi dia. Buat apa la berarak kalau bercampur baur tak kira lelaki perempuan, pakai baju belah sana belah sini, jarang marang dan tudung pun hanya ala kadar tidak saperti yang nabi suruh. Lepas tu selawat dan pusing sana pusing sini, habis cerita. Kan lebih baik kalau nak buat berhimpun dan adakan tazkirah pasal sirah perjuangan nabi, bagaimana baginda menyebarkan dakwah dan kesabaran baginda menghadapi mehnah dan fitnah kaum Quraish Mekah yang terdiri dari bapa saudara baginda, lepas tu arahan berpindah untuk melaksanakan perintah Allah dibumi Madinah . Lepas tu selawatlah banyak-banyak kerana selawat ini ada nas dan dituntut. Berarak tidak ada pun dituntut. Ana sekali lagi mencabar TS Muhyiddin supaya mengeluarkan komen kepada Johor, Pahang dan Perlis pasal perarakan ini dan berikan hujjah dan nas. Begitu juga dengan Pak Lah, pengerusi IKIM yang nampaknya sudah mula bersuara sekarang ini setelah terjaga kot.
Pernah berlaku didalam sejarah kelahiran Nabi Muhammad SAW bahawa manusia yang paling gembira menyambut kelahiran baginda adalah Abu Jahal dan Abu Lahab, bapa saudara baginda sehingga mensedekahkan 100 ekor unta sebgai tanda gembiranya mereka tetapi ternyata merekalah orang yang paling kuat menentang dakwah baginda hatta sampai keperingkat untuk dibunuh dan terpaksa baginda berhijrah ke Madinah untuk mencari tapak baru didalam melaksanakan kerja dakwah dan syariaat Islam.
Ana tidak merasa pelik kalau LGE seorang Cina yang bukan Islam tidak melaksanakan sambutan Maulidurrasul saw , tetapi beliau membuat juga sambutan tersebut atas sensitive beliau dengan masyarakat Islam di Pulau Pinang, tetapi saperti apa yang disebut oleh Tuan Guru Dato’ Nik Aziz memang diakui bahawa tiada ada apa fadhilat didalam Islam untuk menyambut maulidurrasul dengan perarakan atau apa-apa sambutan berbanding dengan bulan Ramadhan yang diberikan berbagai fadilat dari awal sehingga akhir bulan Ramadhan. Memang ada yang menyatakan kalau terlampau sangat aksi kita, ini akan menimbulakan bidaah dholalah yang sudah pasti akan mengundang dosa pula.
Rasanya mungkin mufti Perak dapat bersetuju dengan hujjah ini dan lepas ini kalau ada negeri yang diterajui oleh Pakatan atau BN tak mengadakan perarakan janganlah sesiapa pertikaikan lagi. Kita nanti akan lebihkan amalan di bulan Ramadhan yang penuh dengan fadhilat yang dituntut pula untuk kita laksanakan.
Kembali kepada isu demo depan kedutaan Australia tadi, rasanya mereka lebih sensitive dengan suasana yang berlaku didalam Negara kita, macam sensitifnya kita dengan apa yang berlaku di Palestin . Mereka sudah melihat apa yang terjadi pada tahun 1998 dan kini ulang tayang oleh mereka yang sama berada ditampuk kekuasaan yang dulu juga , cuma kali ini berada ditahap yang lebih tinggi lagi.
Bukan Australia, bahkan Amerika dan lain Negara juga memberikan respon terhadap isu ini dan jelas apa yang dikhautiri adalah cerita yang tidak masuk dek akal yang waras terus-terusan dijana sehingga dunia melihat bahawa Malaysia ini tidak ada benda lain yang nak dibicarakan , bahkan ini sudah tentu akan memalukan Negara kita dan juga mereka yang bersahabat dengan kita.
Kalau dulu tarikh diubah sampai tiga kali dek kerana Trivoli Villa masih belum siap dan tilam masih belum dibeli, kali ini apa pula yang akan dibuat oleh mereka yang sepatutnya takut kepada azab Allah bukannya kepada arahan dari mana-mana pihak. Apakah tidak timbul keraguan bilamana 3 doktor pakar dan 1 doktor swasta yang periksa menyatakan tidak ada kesan penetrasi tetapi ada pihak kata ada kesan semen didalam rectum Saiful , bagaimana ia masuk dan siapa yang memasukkan dan dari mana semen itu datang. Tak taulah ana kalau ini bukan merupakan ‘reasonable doubt’. Mungkin Dr dari langit kut yang boleh meyakinkan rakyat bahawa ini boleh terjadi.
Ana Cuma nak peringatkan kita sebagai hamba Allah ini akan mati dan akan berhadapan dengan Allah hakim yang maha adil dan didalam hadis nabi ada mnyebut 3 hakim, dua keneraka dan satu kesyurga, siapakah agaknya yang akan dibakar hingga hancur renting dan dijadikan semula dan dibakar semula dan dijadikan semula dan dibakar semula itu dan siapakah yang akan kesyurga?? Hanya iman yang akan menentukan semua balasan tersebut, itupun kalau masih ada iman didalam dada. Arahan siapa diikut, arahan manusia atau arahan Allah?.
Sepatutnya geng ini perlu mendesak agar laksanakan apa yang Allah taala suruh iaitu bawa bukti kalau nak tuduh sesiapapun dengan empat orang saksi yang melihat perbuatan terkutuk tersebut dan kalau tidak bawalah undang-undang khazaf keatas mereka yang menuduh tanpa ada saksi . Seandainya ini tidak berlaku, maka kita serahkan kepada Allah untuk mengenakan azab api Neraka yang amat pedih kepada mereka yang melanggar hukum Allah tersebut.

Hanya ini yang mampu, apa boleh buat!!

Tahniah ana ucapkan kepada pelajar Mohd Faridzuan bin Yaacob dari Kampong Paya Mengkuang yang belajar di Sekolah Model Khas Jenun yang telah mendapat 7A dalam peperiksaan PMR baru-baru ini. Walaupun seorang remaja kampong yang belajar disekolah yang tidak berprestij mengikut kadar KPM , tetapi dengan berkat usaha dan ransangan guru serta ibu bapa, maka beliau telah mendapat kejayaan yang membanggakan. Beliau sekarang ini ketika ana temui masih lagi bersekolah disekolah yang sama dan berharap untuk mendapat tawaran kesekolah berasrama penuh atau kesekolah lain untuk menambahkan lagi ransangan kepada beliau untuk menghadapi SPM 2 tahun lagi.
Bapa beliau hanyalah seorang penoreh getah dan ibunya adalah suri rumah sepenuh masa. Dalam kekangan hidup yang serba sederhana itu, beliau telah berusaha bersungguh-sungguh untuk menggapai kejayaan cemerlang dan hasilnya kita ucapkan tahniah atas kadar yang beliau capai tersebut.
Didalam kunjungan saya tersebut, saya memberi ransangan untuk beliau terus berusaha lebih gigih untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang dimasa yang akan datang dan menyampaikan sedikit sumbangan peribadi diatas kejayaan tersebut.

Satu lagi kunjungan adalah kepada pemuda di Kampong RTP Paya Mat Inson untuk menyampaikan sumbangan papan karom dan bolasepak untuk mereka gunakan sebagai memenuhi masa lapang dan menasihatkan mereka agar tidak melibatkan diri dengan mat rempit atau aktiviti yang memudaratkan saperti hidu gam atau dadah. Moga sedikit sumbangan ini akan dapat dimanfaatkan oleh mereka semua dipetang dan malam hari dikampong tersebut..

Wednesday, February 17, 2010

Gong Xi Fa Cai di Mentaloon

Suatu majlis yang julung kali diadakan ,kali ini untuk kaum Cina pula setelah AidilFitri diadakan selepas Puasa dahulu dan Deepavali untuk masyarakat India dan kini untuk kaum Cina pula diadakan. Seramai 400 orang warga emas dan mereka dari rumah kebajikan serta organisasi kebajikan untuk warga tua dari seluruh negeri Kedah telah menerima sumbangan daripada Menteri Besar Kedah.

Dalam ucapan beliau MB telah mengucapkan terima kasih diatas kerjasama ketua Komuniti Masyarakat yang bertanggungjawab menyampaikan hasrat kerajaan negeri didalam melaksanakan moto Kedah sejahtera yakni memberi hak kepada semua kaum yang menjadi rakyat negeri Kedah tetapi kerajaan tidak akan berkompromi didalam masalah agama .

Oleh itu beliau meminta kejasama semua pihak untuk sama-sama memajukan negeri Kedah agar semua dapat hidaup dengan aman dan harmoni tidak berlaku saperti sesetengah negeri yang lain.
Tahun ini adalah tahun harimau, datang selepas tahun lembu, walaupun nampak garang, tetapi kegarangan ini diharap dapat memberikan satu impak yang positif kepada rakyat dan bukan impak untuk merosakkan rakyat.
Setiap wakil rakyat yang mewakili kawasan masing-masing termasuk wakil rakyat angkat dijemput untuk sama-sama memberikan sumbangan kepada mereka yang layak menerimanya pada hari tersebut.
Moga program julung kali ini dapat diteruskan untuk masa yang akan datang.

Tuesday, February 16, 2010

Gong Xi Fa CaiAna nak ucapkan Gong Xi Fa Cai kepada semua kawan-kawan Cina yang menyambut Tahun Baru Cina pada tahun harimau ni dan diharap mereka akan membuka mata dan berhati-hati dengan apa yang sedang berlaku didalam negara Malaysia sekarang ini yang semua merasa sudah kurang selesa dengan berbagai masalah yang dirancang oleh pihak desperado untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa mereka sudah dipinggirkan oleh golongan tertentu.
Kalau sebelum ini ada yang marah kepada Hindraf kerana menyatakan kaum India di'merginalize'kan, kini wujud pula golongan yang sama di Pulau Pinang menyatakan Melayu dinegeri Pulau Mutiara itu pula yang terkena bahadi tersebut sehingga membuat perhimpunan dan demo diketuai oleh manusia yang tak dapat diterima oleh semua parti politik sekarang ini lari dari pantai timur kepantai barat pula, konon bangsa beliau telah terjajah baru 2 tahun ini.

Amat malang persepsi ini digambarkan kepada rakyat ramai bahawa kita sudah di 'marginalize' 2 tahun sejak Pakatan perintah Pulau Pinang, tetapi apakah kita tidak sedar dimana aset dan hak yang telah berlaku sejak 50 tahun Perikatan dan BN perintah Pulau Pinang ?. Dimana mereka yang dulu berada di Tanjong Bunga, dimana mereka yang dulu berada di Bayan Lepas dan banyak lagi tempat yang jenuh kita sebut suatu ketika dulu yang kini tinggal kenangan setelah 50 tahun mereka terajui. Biarlah rakyat sendiri buat kesimpulan.
Ana baru balik dari Kelantan , apa yang menarik bila lihat poster Ceramah pasal royalti minyak di Kelantan yang bakal diadakan di Perkarangan Bangunan UMNO Kelantan di Kota Bharu yang khabarnya akan dilelong oleh seorang ahli UMNO kerana apa pun tak berminat ana selidiki. Antara penceramah didalam set blok UMNO tersebut adalah MP Pasir Mas , nama yang sedang meningkat naik sekarang ini didalam PERKASA yang berganding bahu dengan Dato' Mustafa Mohamah, ana ucap tahniah kepada Dato' kerana sudah boleh masuk blok dan kem tersewbut, moga lepas ni dapatlah restu untuk jadi ahli semula setelah dipecat seumur hidup, kot-kot ada orang teringin nak ambil.
Bercakap pasal Tahun Baru Cina yang ana hadiri di Pendang tu, ianya diadakan bertujuan untuk mengutip sumbangan untuk bomba sukarela Pendang yang sekarang ini kekurangan dana untuk terus menjalankan operasi mereka terutama menjelang musim kemarau sekarang ini. Pernah ana menyuarakan hal ini kepada Menteri kerajaan tempatan , apa yang diberikan hanyalah sedikit bantuan berupa peralatan yang kini sudah tidak boleh digunakan lagi, dah rosak. Entah barang yang macam kapal selam scopene dapat la kot, baru setahun dak tak boleh menyelam. Kita pohon balai bomba di Pendang, depa kata RM ke sepuluh baru nak buat, begitu juga dengan balai polis IPD Pendang dan Hospital Pendang. Tapi bila sampai ke Cukai, belum cerah lagi nak sapu daripada rakyat, sale and service tax la, GST la dan berbagai lagi depa nak kaut.
Harap Menteri dapatlah semak senarai yang diberikan , jangan jadi macam Menteri Dalam Negeri dari Kota Tinggi hari tu, berjanji bila melawat tapak IPD Pendang kata nak mula buat IPD Pendang pada 2009, dah lepas 2 bulan habuk pun tarak lagi. Sampai penuh dengan ular sawa dan musang membiak. Dah beberapa kali ana bising pasal hal ini, bersama wakil dari Jerai dulu, tapi no responce.


Moga tahun harimau ni dapat menjadikan mereka lebih garang dan membuat lebih banyak porubahan didalam negeri yang lain selain 5 negeri yang telah dibuat didalam PRU 12 lalu.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.