Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, August 6, 2010

Kelebihan ayat kursi.!!

Untuk renungan dan pengajaran buat muslimin dan muslimat.

Kenapa Tak Rogol Saya?Posted on Friday, August 06 @ 06:05:04 PDT Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih Oleh: albangi"Kenapa Tak Rogol Saya? (Thursday, July 15, 2010 at 12:47pmKisah benar ini berlaku di US.Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus.Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.
Disebabkan hari yang agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan bersaorangan.
Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu.
Masa dia melepasi tempat lelaki itu bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.
Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu.
Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.
Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).
Dia pun tanya perogol itu..
“Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?” (Kenapa awak tak buat apa-apa kat sayamalam tu walaupun awak tau saya seorang je masa tu?)
Perogol tu jawab:
“No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.” (Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)
Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.
p/s : MORAL CERITA INI???
Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita danmemelihara kita. Wanita tadi pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam.Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.
“…Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya …” [Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]
Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan ku…semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat…sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….
semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari kejahatan syaitan yang di rejam…….
http://albangi.wordpress.com
Mungkin sekarang sudah pentadbir negeri Malaka boleh mula mendaftar untuk masuk kedalam Guiness Book of World Record bagi negeri bersejarah 1Malaysia iaitu Melaka yang mana KM dia telah membuat keputusan yang mungkin akan menggembirakan anak-anak murid di Melaka yang ketelanjuran bercumbuan sehingga menjadi bakal ibu , tetapi apakah ini juga akan diberikan keistimewaan juga kepada bakal bapa nanti?. Mungkin kalau nak sebut negeri pertama disebelah kita ini yang mengadakan sekolah khusus untuk mereka yang mengandung anak yang tidak berdosa hasil dari kerja buat mak bapak yang penuh dengan maksiat dan dosa yang cukup besar iaitu menghasilkan zuriat dengan jalan yang amat ditegah oleh agama Islam.
Siapa yang akan bertanggungjawab untuk mendidik dan mengendalikan persekitaran sekolah yang dipenuhi dengan bakal ibu yang tidak sepatutnya ini nanti, apakah dengan adanya sekolah ini akan menjadikan gejala mungkin ini dapat dibendung dan apa yang akan terjadi kepada sianak yang tidak berdosa hasil ibu bapa yang tidak sah ini?.
Bagaimana pula akan terjadi kepada masyarakat mungkin 10 atau 20 tahun akan datang terhadap anak-anak yang bakal membesar dan menjadi remaja kelak, dimanakah nanti suasana masyarakat kita , apakah akan meniru keadaan masyarakat dibarat dimana anak-anak yang sebegini sudah memenuhi setiap pelusuk yanahair mereka ?.
Nampaknya keadaan ini pasti akan berlaku dan inilah yang sering dibimbangi oleh ibu bapa kita masa lalu akibat daripada gejala sosial yang sudah menular dan tidak terkawal kini. Program dan pesta liar yang dianjurkan oleh berbagai pihak yang mengenepikan asas ajaran agama, bahkan kalau ada yang menentang dikatakan kolot dan ketinggalan zaman, tetapi bayangkan kalau sudah sampai ketahap terpaksa buat sekolah khas untuk murid mengandung, apakah ini bukan satu musibah yang ditempah sendiri oleh kita agaknya?. Apakah nasihat ulama dan ahli agama itu tidak pun memberi satu bentuk benteng pertahanan keatas mengekat gejala dan budaya jahat anjuran syaitan ini.!.
Kita cukup bimbang, apa yang berlaku ini sudah lama diajar oleh Rasulullah saw, 'setiap daging yang tumbuh dari sumber yang haram, maka api negara lebih layak baginya'. Tetapi dimana kita sebenarnya, sebagai ibu bapa sekelian, dari mana sumber rezeki kita yang disuap kemulut anak isteri kita, adakah hasil rasuah, tipu, pembohongan didalam tugas atau curi tulang, tidak menjalankan amanah didalam tugas, memakan harta orang lain dengan cara menipu ?. Sekiranya apa yang diberi makan anak isteri dari sumber yang haram itu, maka sudah pasti ia sedang menempah jalan kearah api negara untuk mereka ,kerana didalam penghidupan mereka ada saja perkara yang dibuat nanti sudah dijanjikan balasan saperti yang disebut oleh rasulullah tadi.
Oleh sebab itu, keinsafan perlu ada pada punca rezeki yang hendak diberikan kepada anak-anak dan isteri. Kalau kita ingat kembali sejarah ibu bapa kita dahulu mencari rezeki, mereka dari pagi hingga kepetang mengerjakan sawah atau menoreh getah dari satu pokok kesatu pokok dengan tekun, untuk mendapat rezeki yang halal walaupun sedikit, tetapi halal, bahkan terpaksa bergolok bergadai , tak dapat hidup didalam keadaaan mewah, cukup hanya untuk makan pakai, untuk membesarkan anak dan isteri, sebab itulah tidak banyak gejala sosial dan maksiat yang memeniungkan saperti sekarang ini, hinggakan sekearap dipokok pun dicuri, kabel telefon ditiang pun dikebas, dah tak kira lagi halal ke, haram ke duit hasil jualan barang curi tersebut, terus digunakan untuk membeli makanan , elbih malang lagi kalau digunakan untuk membesarkan anak isteri, pasti generasi ini nantilah yang akan menempah apa yang disebut oleh rasulullah sebagai ' api negara lebih aula bagi mereka.
Harapan kita agar jadikanlah Islam sebgai panduan hidup kita, Alquran dan sunnah sebgai pedoman kita, ulamak sebagai pembimbing kita, insyaallah kita tidak akan tersesat dan selamat didunia dan alam baqa yang kekal selama-lamanya kelak insyaallah.
Harap jangan jadikan sekolah murid mengandung di Negeri bersejarah dengan sejarah ini tidak akan menjadi alasan untuk bertambahnya nanti jumlah mereka yang akan menambah rakyat negara ini dengan golongan manusia sebegini, ada ibu tiada bapa.
amin.

Wednesday, August 4, 2010

Hai , cuti tiba-tiba ni? apa hal.

Negara 1 Malaysia senyap sunyi seketika kerana ketiadaan PM. Beliau dengan mengejut telah bercuti daripada 28 Julai hingga 10 Ogos nanti. Gerangan kemana beliau pergi, tidaklah diberitahu kepada rakyat. Lazimnya menurut kebiasaan yang berlaku kepada PM yang lalu, bila nak bercuti dah diberitahu awal-awal sekian haribulan nak bercuti dan siapa yang akan memangku kerana tugas PM adalah satu tanggungjawab yang berat dan memerlukan serahan amanah yang perlu dipikul oleh orang lain , biasanya TPM lah yang memangku tugas tersebut.
Beberapa persoalan mungkin timbul dalam benak pemikiran rakyat dengan cuti tergesa-gesa tersebut , mungkin kerana serabut dengan suasana yang berlaku dalam negara yang tak habis-habis memeningkan kepada semua orang, mengkin kerana hendak menjawab kes siasatan polis Perancis darihal komisyen kapal selam scopene, mungkin hendak jumpa dengan pakar strategis beliau daripada APCO tentang PRU ke 13 , atau mungkin hendak lari daripada kemelut kejatuhan FDI negara yang ,ebih rendah daripada Philiphina , atau mungkin kerana masalah perbicaraan kes Liwat II yang memasuki satu penemuan baru dan pengguguran DPP yang ada hubungan dengan Saiful atau mungkin hanya PM kita nak makan angin dengan semua perbelanjaan ditanggung oleh subsidi daripada rakyat , maklumlah kalu tunggu lama-lama nanti 2019 negara bangkraup tak merasa pula subsidi rakyat pula.
Bahkan ada juga yang menyatakan sebab beliau cuti mengejut adalah kerana sedih dengan kenaikan harga gula dan minyak serta gas yang tiba-tiba diumumkan selepas sidang perbahasan di parlimen, sehingga semua terpinga-pinnga dan beliau sendiri tak boleh nak beri alasan kenapa ianya boleh terjadi padahal Menteri Pengguna baru saja janji bekalan cukup dan peruncit kena ambil lesen peruncit kalau nak jual gula , bahkan kalau tak mau pergi pejabat, pegawai akan turun beri lesen tersebut, janji gula ada , tup-tup naik harga, pening la PM, tu yang pi cuti untuk hilangkan pening tu.

Tuesday, August 3, 2010

Tamatkan saja MB , kami sokong aih.

8. Dato’ Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang] minta Menteri Kemajuan Luar
Bandar dan Wilayah menyatakan, berapa jumlah peruntukan yang diberikan kepada KEDA untuk
membayar elaun JKKKP di Kedah pada pembayaran elaun bagi tahun 2008 dan 2009.
Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah I [Dato’ Haji Hasan bin
Malek]: Waalaikumussalam. Tuan Yang di-Pertua, sahabat saya Yang Berhormat daripada
Pendang. Soalan yang begitu straight forward. Untuk makluman Yang Berhormat penyaluran
elaun-elaun bagi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan atau
pendekkan kepada JKKKP Negeri Kedah adalah diselaraskan melalui Pejabat Pembangunan
Negeri (PPN).
Manakala Lembaga Wilayah Kedah (KEDA) hanya berperanan sebagai agensi
pembayar. Soalannya pada tahun 2008 keseluruhan elaun JKKKP Negeri Kedah berjumlah
RM15,375,051 dan telah dibayar melalui PPN Negeri Kedah. Pada tahun 2009 jumlah
keseluruhan peruntukan elaun JKKKP negeri Kedah adalah sebanyak RM27,565,207. Daripada
jumlah itu hanya sebanyak RM4,970,400 disalurkan dan dilaksanakan melalui KEDA. Terima
kasih.
Dato’ Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Yang Berhormat
Timbalan Menteri. Memang kita tahu KEDA ini sebuah agensi pusat yang berada di 89%
kawasan di negeri Kedah. Apabila saya semak fungsi KEDA sebenarnya untuk pembangunan
sama ada pertanian, perumahan, industri dan juga perniagaan yang memerlukan pemantauan
secara berterusan.
Dalam seksyen 4(4), Akta 249 ini disebut ia hendaklah mendapatkan – “The Lembaga
shall, before discharging any of its functions, first consult the State Government in all matters
involving developing planning.” Maknanya setiap perkara yang hendak dilakukan mesti melalui
perundingan dengan kerajaan negeri. Senario yang saya hendak bawa adalah seorang yang
memohon perumahan daripada KEDA telah diluluskan. Lembaga KEDA telah meluluskan dan
Pengarah KEDA telah pergi dan mengatakan kalau hendak buat rumah kena robohkan dahulu
DR. 15.4.2010
20
rumah dia. Nama dia Mohd Sobri bin Rotin di Kampung Telok Yan. Apabila dirobohkan kontraktor
sudah datang membawa bata dan juga batu serta pasir tetapi ada tangan-tangan, saya tidak tahu
itu yang saya tanya berhubung dengan JKKKP tadi ini. Ada tangan-tangan yang di atas
menghalang kontraktor membuat rumah sampailah enam bulan, sehingga sekarang dia masih
belum lagi mendapat rumah tersebut.
Saya berharap pihak kementerian dapat memberikan jawapan berhubung dengan
masalah ini, kerana dia merupakan rakyat yang miskin dan memerlukan bantuan daripada pihak
KEDA. KEDA telah meluluskan dan kalau KEDA tidak meluluskan itu lain cerita. Ada tangantangan
lain mungkinlah Pengerusi KEDA Negeri Kedah ini dia hendak ambil alih daripada Menteri
agaknya saya tidak tahulah. Itu cerita-cerita politik saya tidak mahu bincanglah. Saya berharap
pihak kementerian dapat memberi jawapan berhubung dengan siapakah yang lebih berkuasa di
antara JKKKP ini dengan pegawai-pegawai KEDA yang menjalankan tugas yang diamanahkan
oleh pihak kementerian? Sekian, terima kasih.
Dato’ Haji Hasan bin Malek: Terima kasih Yang Berhormat Pendang. Saya memikirkan
tadi soalannya banyak tertumpu kepada JKKKP, tetapi dikaitkan juga dengan KEDA. Oleh kerana
itu saya sebenarnya bagi pihak kita, kita senantiasa mengambil pendekatan untuk berbincang,
berunding dengan pihak kerajaan negeri. Misalnya kedudukan KEDA ini sendiri di negeri Kedah.
Sudah ada tempoh tamat dan sekarang ini kita telah mengadakan perundingan dan keputusan
akan dibuat bermaksud kita sepanjang masa sentiasa mengadakan perundingan ini.
Berkenaan dengan soalan yang ditanyakan oleh Yang Berhormat Pendang mengenai
seksyen 44 itu jelas pada saya. Begitu juga dengan keadaan permohonan-permohonan
perumahan yang disalurkan melalui KEDA ini pun kalau ada satu kes spesifik yang tertentu,
sudah lulus kemudian ada tangan-tangan lain saya hendak beritahu tangan mana yang
mengganggu ini? Ini sebab kalau ada bukti yang jelas, tidak apa, nanti duduk dahulu.
Dato’ Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Saya minta kajilah.
Dato’ Haji Hasan bin Malek: Nanti dahulu. Kalau misalnya cukup bukti-bukti jelas
maklumkan kepada saya, insya-Allah kita akan bertindak tegas sebab kita tidak hendak tangantangan
belakang ini. Yang belakang-belakang kita tidak mahu. Kita hendak benda yang di
hadapan kita. Kalau cukup bukti insya-Allah saya akan membantu Yang Berhormat untuk
menyelesaikan masalah tadi. Terima kasih.

Sebut pasal KEDA ni, saperti yang YAB MB Kedah kata tu, ana rasa kalau pihak pusat ketegak sangat tak mau ikut perjanjian 249 tu, maka elok kita batalkan saja. Nak kata pun depa memang duduk dalam negeri Kedah, 89 % kawasan negeri Kedah di concure oleh KEDA , maka mana boleh wakil kerajaan negeri tak ada dalam Lembaga Pengarah, ni sudah melampau ni.
Ana dah beberapa kali bahas dalam parlimen pasal KEDA ni kerana nampaknya depa ni ekk sangat, naik tocang seolah-olah KEDA tu depa boleh buat macam harta BN/UMNO , hak mak bapak depa.
Dulu ada beberapa orang yang mohon rumah KEDA di Tanjong Setol, Jenun, dah dipanggil kursus induksi di Pusat Lathan Keda, Sik, tapi bila sampai nak serah kunci rumah, tiba-tiba nama depa digugurkan daripada senarai yang dipilih pegawai KEDA, dalam dewan ana sebut ADUN BN yang gugurkan hasil maklumat yang ada perolehi daripada penduduk yang pohon , ana minta menteri siasat dan jawab kedalam dewan, dah 2 kali ana ungkit, sampai la haram pun tak jawab.
Jadi kalau MB kata nak tamatkan perjanjian, ana sokong 120 %, biar depa nganga sikit, dok buat macam-macam aniaya kat rakyat padahal rakyat tu lah yang support dengan berbagai jenis cukai yang dibayar.

Monday, August 2, 2010

Bom jangka buat BN

Nampaknya bom jangka yang dipasang sendiri oleh mereka akan meletup bila-bila masa. Lebih 1.5 juta kenderaan telah dilibatkan dengan kes tidak dibenarkan memperbaharui cukai jalan kerana saman ekor. Ada yang mengeluh kepada ana dah 5 tahun peristiwa berlalu, baru sekarang mereka tahu bahawa kereta tersebut terkena saman ekor, padahal mereka dah jual kereta tersebut , bukan lagi milik mereka dan bukan mereka yang pandu, macamana nak bayar padahal mereka membeli kereta itu secara second hand dari orang lain.
Kes macam ini pernah berlaku dan dah dibawa kes tersebut didalam Mahkamah dan diputuskan oleh Mahkamah di Sarawak bahawa pihak JPJ tidak berhak menahan daripada kenderaan tersebut untuk diperbaharui cukai jalan. Sebenarnya kerajaan akan menghadapi kekurangan hasil cukai jalan sebagai sumber pendapatan negara , bayangkan kalau 1.5 juta kenderaan tak boleh diperbaharui, berapa banyak sebenarnya yang kerajaan rugi hanya semata-mata nak kutip saman walhal ianya hanya satu kesalahan dan melanggar keputusan mahkamah. Kes itu boleh disemak disini.
Disamping itu, kerajaan njuga mungkin akan mendedahkan pegawai atau mereka terlibat melakukan satu lagi kesalahan iaitu menggalakkan rasuah sekiranya tidak dapat diperbaharui dan kenderaan itu terpaksa juga berjalan dengan tiada cukai jalan, akhirnya akan bertemu pegawai dan disini berlakulah apa yang diperlakukan melalui bawah meja nanti.
Apa yang menyedihkan, banyak saman ekor ini kena pada jalan yang hanya menghadkan kelajuan 90 km/jam , yakni kalau pandu lebih daripada itu, kena saman ekor dan terpaksa bayar beratus ditambah dengan insuran dan kos road tax itu sendiri, maka sudah pasti ianya cukup membebankan rakyat marhaein sekarang ini, dah lah harga minyak pun dinaikkan baru-baru ini.
Memang kalau kita pergi kebawah, peringkat rakyat kebanyakan, memang perkara ini menjadi salah satu diantara bom jangka yang bakal meletup dalam masa terdekat ini .Rakyat begitu terdesak dengan kos baranagan yang meningkat disaman saman menyaman yang membebankan ini dalam suasana mereka terpaksa menggunakan kenderaan untuk kerja seharian. Apakah ini dirasai oleh pak Menteri ? Sudah tentu tidak, mereka tak pernah pun tahu berapa harga baranagan runcit seharian kerana semua makanan mereka bahkan alat solek isteri mereka pun rakyat yang subsidikan, bahkan cuti mereka keluar negara pun rakyat yang tolong bayar melalui cukai yang dikenakan.
Diharap prihatinlah dan rationallah kepada rakyat terbanyak.Ini lah agaknya yang sering dilaung-laung oleh PM 1 Malaysia ni, rakyat didahulukan dalam memerah duit dan mengenakan bebanan.

Sunday, August 1, 2010

Kereta milik Mohd Hafiz Yasin, dari Pokok Assam.


Tahniah kepada saudara Mohd Hafiz Yasin yang telah memenangi sebuah kereta Proton Iswara didalam cabutan bertuah bonanza Karnival Riang Ria di Pendang malam tadi.
Ribuan pengunjung membanjiti dataran stesyen bas Mara Pendang untuk melihat cabutan nombor bertuah hasil daripada jualan hampir 1 bulan karnival riang ria ini yang berlangsung disini.


Tempat kedua yang membawa pulang hadian sebuah motosikal Demak adalah En Mat Zuki Talib dari Lubuk Merbau.

Ana mengucapkan tahniah kepada penganjur karnival ini yang telah sering mengadakan karnival sebegini sebelum ini dan ini adalah kali kedua mereka mengadakan hadiah berupa kereta sebagai cabutan bertuah bonanza.

Disamping hadiah yang disediakan, peserta karnival juga sering membawa anak-anak yatim dikawasan yang mereka mengadakan karnival untuk menerima sumbangan daripada peniaga yang rata-rata terdiri daripada anak muda yang aktif menjalankan perniagaan , dan selepas ini mereka akan bergerak pula menuju ke Padang Serai disepanjang Ramadhan nanti.

Cabutan bertuah malam tadi berakhir sehingga jam 1.30 pagi.
Kepada Pengurus En Zaini ana ucapkan tahniah atas usaha membimbing belia ini dan semoga terus berjaya dimasa hadapan Insyaallah.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.