Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, October 17, 2008

Betul ke ini jawapan Menteri!!!

Ana copy dari posting dalam blog Roslan SMS kerana hari tu ana ada dalam Parlimen masa YB Azmin berucap, Dr Hatta Ramli bertanya minta penjelasan YB Azmin berkenaan dengan tindakan polis menangkap orang awam dalam usaha merobohkan rumah penduduk di Plentong Johor oleh pemaju, yang berkata pihak polis kalau dengan orang awam memang cukup berani, tetapi kalau dengan yang lain, saperti jawapan dibawah ini lah,

Dr Lo’lo bertanya mengapa pondok polis di kawasan berkenaan ( Lorong Hj Taib) ditutup dan ditinggalkan begitu sahaja. Semua pihak mengakui dan menyedari akan masalah jenayah dan sosial yang menjadi-jadi di kawasan berkenaan, tiba-tiba pondok polisnya ditutup!

Lalu jawab Syed Hamid ianya ditutup kerana kehadiran penjenayah mengakibatkan keselamatan pihak polis tidak lagi terjamin, sila rujuk laporan The Star hari ini:

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/10/17/parliament/2300354&sec=parliament

Masuk akalkah jawapan ini? Tambah Syed Hamid pondok polis itu terletak di kawasan yang kotor dimana dibimbangi boleh mengakibatkan anggota yang bertugas dihinggapi penyakit berbahaya.

Soalan Dr Lo’lo ini tidak sempat dibincangkan dalam dewan sehinggalah ahli parlimen PAS Kuala Krai YB Dr Hatta Ramli membangkitkannya semasa perbahasan belanjawan oleh ahli parlimen Gombak, YB Azmin Ali.

Dulu ana pernah masukkan ulasan ana pasal Menteri kita yang bijaksana ni, dia kata pemberita akhbar SCJP ditahan ISA kerana nak jaga keselamatan beliau. Hari Khamis lepas kepada soalan Dr Lo' Lo' Titiwangsa itu jawapan dia kepada soalan kenapa pondok polis ditutup padahal kawasan itu adalah kawasan hitam, sarang pelacuran dan tempat maksiat, sepatutnya perlu kawalan yang lebih lagi la, tapi dia kata untuk keselamatan anggota polis , maka ditutup.

Tetapi jawapan dari pegawai polis yang bertanggungjawab lain pula, pondok polis tidak ditutup, tapi di pindah ke Jln Raja Bot, agak jauh sikit dari tempat tadi , tetapi masih didalam kawasan sekitar Jln TAR itu juga, kawasan Chow Kit. Nampak ada klas la sikit jawapan macam ni.

Kalau jawapan dari Menteri tidak mendapat kepastian dulu daripada pegawai polis dan nampak sangat ketidak cerdikan menteri berkenaan, maka apa lagi yang boleh kita harapkan dari golongan jenis ini. Biasanya kalau menteri nak jawab, dia mestilah dapatkan jawapan dari pegawai yang bertanggungjawab, tetapi yang sorang ni nampak lain sikit, mungkin dah rasa nak jatuh kot. Maklumlah dikawasan sendiripun nampaknya dah mula goyah. Eloklah tu Pak Lah,biar jatuh teruslah mana-mana yang nak menyusahkan rakyat ni, buat habis duit bayar gaji saja.

Tuesday, October 14, 2008

Hiburan mendidik jiwa

Hiburan merupakan satu daripada naluri keperluan manusia . Nafsu meruntun manusia kearah hiburan dan akal yang diberikan Allah perlu digunakan untuk mengawal runtunan nafsu tadi. Oleh itu sesuatu yang diperlukan manusia yang beriman perlu diberikan selaras dengar ikrar kita kepada Allah sebagai hamba yang patuh kepada peraturan dan sistem yang diturunkan Allah melalui nabi Muhammad SAW. Menyedari hakikat ini, maka Madrasah Annur Al Islamiah , Gajah Mati , Pendang dibawah pentadbiran Pemuda PAS Pendang, melalui lembaga pentadbir nya buat kesekian kalinya mengadakan majlis hiburan yang selari dengan kehendak Islam untuk mengutip dana buat menambah tabung madrasah pada 11 Oktober lalu di Stadium Mini Pendang.

Sebelum ini pernah diadakan konsert Rabbani di perkarangan Sekolah di Gajah Mati, Pendang dan penglibatan bekas penasyid Raihan , ditempat sama pada tahun lepas bersama juara Akedemi Al Quran pertama saudara Abdullah Fahmi. Majlis dimulakan dengan persembahan Marhaban oleh Kumpulan Al Hilal dari Pendang yang pernah menjuarai Pertandingan Marhaban Peringkat Kebangsaan yang dipimpin oleh Ust Abd Ghani Abdullah , bekas Qari Kebangsaan dan antarabangsa negara beberapa kali sebelum ini.

Pengasingan tempat duduk saperti yang dibuat dalam konsert Mawi di Kelantan dilaksanakan pada malam tersebut yang kebetulan masih dalam mood suasana gembira di Aidil Fitri, oleh itu maka dinamakan Citra Aidil Fitri. Kumpulan yang dijemput adalah Saudara Azhan Atan, juara Akedami Nasyid Kebangsaan TV 9 dan kumpulan UNIC serta turut hadhir bersama adalah Saudara Fakhrurrazi juga dari Akedami Al Quran TV 9.


Oleh kerana suasana malam itu hujan agak lebat, maka kehadhiran hanya memenuhi tangga ayam tempat duduk stadium sahaja yang berbumbung sahaja , tidak melimpah ketempat lain yang tidak berbumbung. Walau bagaimanapun, rasanya program sebegini sudah pasti akan memberikan satu alternatif baru kepada masyarakat Pendang bahawa masih ada lagi cara yang dibolehkan oleh agama suci kita ini untuk berhibur yang tidak tersasar dari pegangan agama kita yang maha suci ini. Semoga dimasa akan datang ianya dapat mencelikkan mereka yang selama ini hanya menjangka bahawa kalau tanpa rock dan hip hop, maka tiadalah hiburan yang akan mengisi ruang hidup kita.Memang juga menjadi hasrat kerajaan Kedah sekarang untuk menjadikan hiburan yang tidak lagha ini sebagai satu bentuk hiburan yang dibenarkan dalam pentadbiran DS Ust Azizan ini, maka sokongan padu mestilah diberikan kepada usaha murni kearah matlamat yang memohon keredhaan Allah ini.

Itulah diantara intipati ucapan EXCO Kesenian, belia dan kebudayaan serta warisan Kedah YB Dr Hamdan Khalib dalam ucapan peresmian pada malam tersebut. Terima kasih juga kepada tuan pegawai daerah Tuan Harun Jasin yang membenarkan penggunaan stadium dan turut hadhir memeriahkan program malam tersebut.

Bijak PM, tahniah!!.

Sejak pembentangan bajet 2009 sebelum bulan Ramadhan yang lalu, ana rasa manusia yang menjadi MOF yang paling bijak dalam negara kita masa ini adalah DS Abdullah Badawi wakil Kepala Batas, apa tidaknya bila sahaja selesai membentang belanjawan 2009, beliau melihat kepada trend ekonomi dunia dan negara yang menurun bahkan menjunam, maka beliau mengambil tindakan menukar kementerian dengan timbalan beliau. Ini merupakan suatu yang agak ganjil dalam sejarah sesebuah negara dimana orang lain yang bentang bajet , tetapi lepas tu orang lain yang kena bertanggungjawab terhadap bajet tersebut.

PM mungkin dah agak suasana trend yang akan terjadi, kerna sudah tentu beliau mempunyai ramai penasihat ekonomi yang boleh menasihati beliau sebelum menjelang masa perbahasan kini, lalu awal-awal lagi beliau suka sama suka tukar kementerian agar pengganti beliau dapat bersilat dengan wakil rakyat semuanya berhubung dengan angka dan jumlah yang sudah tentu banyak bertukar dalam masa 6 minggu sejak beliau melafazkan bajet tersebut sebelum bulan puasa lalu.

Kini jumlah pendapatan sudah pasti akan mengecil kerana harga minyak sudah menguncup dari US 135 setong kepada US 77 setong, dan harga sawit yang sudah turun serta harga getah yang juga menurun dimana semua ini menjadi hasil perkiraan kepada pendapatan negara semasa bajet dibentangkan dulu, lalu kalau dengan jumlah itu, maka jika kita hendak menjalankan program ekonomi mengikut jadual dulu, maka sudah pasti defecit dalam belanjawan ini sudah pasti akan berkembang dengan banyaknya, mungkin sampai 2 atau tiga kali ganda.

Oleh itu bila perbedaan ini berlaku, maka cara yang paling mudah bagi PM untuk menempelak bakal Presiden adalah dengan melihat kepandaian beliau bersilat didalam menyelesaikan kemelut ini , kalau beliau kandas, maka tempoh Mac 2009 sudah pasti akan tersasar lagi. Oleh itu , setiap mata rakyat sekarang sedang memerhati tentang apa yang sedang berlaku dalam negara sekarang ini, erutama berhubung dengan kemelut antara Kementah dan MOF ini.

Pendedahan tentang penyelewengan didalam pemilihan pembelian helikopter menggantikan Nuri yang didedahkan oleh Kapt (B) Abu Zahar sekarang ini, mungkin ada hubung kait dengan perpindahan kementerian dan cara untuk meaibkan dan menafikan kemenangan bakal presiden nanti? Hanya persoalan yang memerlukan penelitian dan jawapan bila sampai Mac 2009 nanti.

Saya copy dan paste surat yang dibaca oleh ketua pembangkang dan YB Ipoh Timor dalam parlimen hari ini dan semalam.


Monday, October 13, 2008

5 tahun gagal, 5 bulan akan laksanakan. Hebat Pak Lah.


Sejak Oktober 2003, jawatan PM yang disandang Paklah telah menjadikan beliau hak dan peluang untuk melaksanakan beberapa hasrat yang terpendam dalam naluri dan sanubari beliau yang kita rasakan cukup ikhlas , tetapi ternyata beliau tidak mendapat sokongan yang jitu dari sahabat dan rakan dalam kabinet . 3 teras utama hasrat dan matlamat bakal pesara PM ini adalah berhubung dengan rasuah, kehakiman dan integriti. Sepanjang 5 tahun yang lepas berbagai perkara berhubung kait dengan 3 teras tersebut telah diwar-warkan kepada rakyat, tetapi negara semakin menjunam jatuh didalam ketiga-tiga perkara tersebut kalau hendak dibandingkan dengan nilaian dan statistik dunia. Baru-baru ini Menteri yang menjaga kehakiman meletak jawatan kerana tidak puas hati dengan pelaksanaan revolusi undang-undang. Begitu juga dengan teras yang lain, integriti dan rasuah . TI melaporkan bahawa negara kita semakin menjunam didalam persepsi rasuah ini dari tahun ketahun dan ini sudah tentu melibatkan integriti dalam negara kita juga turut menjunam jatuh sama.Kes video Lingan yang melibatkan campurtangan orang politik atasan negara dalam perlantikan hakim , walaupun sudah ada siasatan Suruhanjaya Diraja yang menyiasat dan mengesahkan, tetapi sampai hari ini masih belum ada apa-apa tindakan yang diambil, bahkan perlantikan dan penghakiman mereka ini masih lagi berjalan macam biasa tanpa ada apa-apa rasa curiga atas perlantikan mereka.
Apabila PM sedah menyatakan ia akan melepaskan jawatan pada Mac 2009, beliau baru berjanji akan melaksanakan semua tiga teras tersebut dalam masa berbaki 5 bulan ini. Inilah saya rasa salah satu 'mericle' perdana Menteri ini dalam melaksanakan misi reformasi dalam pentadbiran beliau, dalam susana 5 tahun tak boleh nak buta, tiba-tiba dalam masa 5 bulan beliau berjanji akan laksanakan. Satu janji yang perlu difikirkan oleh semua bahawa kemungkinan Mac 2009 bukanlah satu tarikh yang perlu difikirkan pasal perletakan jawatan beliau. Ana merasakan sesuatu strategi tertentu akan dilakukan untuk menggagalkan bakal Presiden menang dalam pemilihan dan sudah barang tentu janji kalau memang Presiden baru boleh jadi PM, apakah akan tercapai.
Bakal PM saperti yang ramai tahu , ada kes-kes tertentu yang boleh dikatakan menyimpan time bomb yang akan boleh diletupkan bila-bila masa saja untuk melanjutkan tempoh Mac 2009 tersebut?

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.