Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Wednesday, October 27, 2010

Ahad baeu ni, 24 Oktober 2010, berita ana terima dari rakan sekampong, satu kejadian kemalangan jalanraya melibatkan lori pasir dan motosikal penunggang wanita dari Tok Sedau, Kpg Bharu, diatas jambatan sempit Masjid Pondok Hampar, Pendang, katanya mangsa meninggal ditempat kejadian diatas jembatan itu juga, takziah kepada keluarga mangsa.
Apa yang ana kesalkan adalah kerja pelebaran jalan Penddang ke Sungai Tiang ni, tender sudahpun dikeluarkan pada 12 Julai 2005 lagi, masa tu DS Samy Vellu jadi menteri JKR.Menurut beliau, projek itu akan dimulakan penghujung tahun 2005.
Sudah ana bangkitkan perkara ini diddalam perbahassan bajet semasa PM dulu dan dulu persoalan sudah ditimbulkan kepada Menteri didalam sessi soaljawab parlimen juga.
Sampai bilakah agaknya hal ini akan berterusan dengan jalan yang sempit ini, kerana mengikut warta kerajaan bertarikh 31 Ogos 2006, no 431 pengambilan balik tanah untuk menaiktaraf jalan K128 dan K151 dari Pekan Pendang ke Kampong Sawa Kechil , Mukim Padang Pusing dan Ayer Puteh , Kedah Darulaman.
Tender JKR juga telah dikeluarkan pada 12.7.2005.
Apakah lagi yang harus ditunggu, apakah kerana Menteri sudah bertukar dan kerajaan negeri sudah bertukar maka rakyat akan terus dimangsakan sehingga lebih ramai lagi yang akan menjadi mangsa kerakusan lori tanah dan pasir yang bermaharajalela dijalanraya ini.
Begitu juga dengan jembatan yang menjadi bottle neck dibeberapa tempat yang menjadi masalah kepada kenderaan kecil, di Pondok hampar, di Seberang Pendang, di Tajar dan Titi Haji Idris, sudah banyak kali ana timbulkan didalam perbahassan baik bajet maupun Titah diraja,namun masih tidak diberi perhatian, dari satu RMK ke satu RMK yang lain, apa yang depa nak buat warisan Merdeka 100 tingkat, MRT 43 billion, dan kelab malam untuk tingkatkan ekonomi rakyat jadi negara berpendapatan tinggi.
Hai, apa nak jadi dengan rakyat, akhirnya rakyat diutamakan , rakyat yang kena geles lori, rakyat yang makan sehari sekali, kos nak baiki Mahligai PM saja menelan belanja RM 65 juta, padahal masa TUn Abdullah nak masuk hari tu, baru saja ubahsuai....nasib badan la aduhai rakyat Malaysia..!!

ETP - ekonomi tempah penyakit., apakah nasihat APCO.

Ana copy and paste daripada blog From vehicles to life, agak menarik dan santai ulasan dia, namun boleh memberikan kesedaran kepada semua terutama Ulamak Muda UMNO.Nak pertahan lagi ke yang ni, PPIM dah bangun dah, syabas sahabat ana di Asrama Klinikal dulu, Dato' Dr Maamor Osman, ayuh bersama kita.
ETP : Ekonomi Tempah Penyakit

Economy Transformation Programme (ETP) bertujuan mewujudkan satu perubahan drastik ekonomi dalam negara kita. Tujuannya agar ekonomi kita dapat berdaya saing dengan jiran - jiran kita seperti Singapura dan Indonesia.

Tapi apakah program ekonomi tersebut benar - benar berjaya? Apakah program tersebut akan membawa ekonomi kita dengan lebih dinamik sihat?

Lihat kenyataan ini :
"Ini akan dilaksanakan dengan penubuhan beberapa kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan “mempakejkan” semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP"
Sumber : Malaysiakini

Saya seorang Muslim. Memang dalam agama Islam melarang sama sekali mewujudkan kelab - kelab malam kerana khuatiri akhlak anak muda Islam akan hancur dan rosak sama sekali. Apakah agama lain juga tidak sedemikian? Biarlah rakan - rakan dari agama lain yang menjawapnya.

Najib akan menyebabkan Malaysia menjadi sebuah negara yang mementingkan hiburan semata. Kuala Lumpur, Langkawi dan banyak tempat lain lagi akan dijadikan kawasan ekstrem hiburan. Ya, bagi setengah orang pasti ianya akan menyokong. Tapi jika kita sering kecoh mengenai kes buang bayi, moral pelajar sekolah rendah dan bermacam - macam lagi, inilah punca segalanya. Hiburan melampau mengundang rosaknya akhlak remaja.

Tanya pada diri kita khasnya ibubapa, mahukah anda melihat anak - anak kita terlibat dengan gejala tidak sihat ini? Bohong kalau Najib kata orang Islam tidak boleh masuk disko. Bohong Najib kata kita akan buat penguatkuasaan ketat. Bohong. Semuanya bohong. Lihat Genting. Berapa ramai orang Islam telah masuk ke dalam kasino tersebut.

Anak - anak kita harus diselamatkan. Ekonomi yang Najib perkenalkan makin karut. Dari bangunan 100 tingkat hinggalah budaya hiburan yang melampau. Tiada satu pun membantu menjana pendapatan rakyat di kampung. Tiada satu pun membantu masyarakat miskin di kampung - kampung. Sebaliknya Najib hanya membangunkan ekonomi yang kita sendiri tidak tahu mana hala-tujunya.

Undi Barisan Nasional membawa keruntuhan negara. Kita sedang mengalami kehancuran. Tindakan tergesa - gesa mewujudkan kelab malam sudah pasti membawa masalah dadah. Jangan nafikan. Ini hakikat. Mewujudkan kelab malam akan mewujudkan kes - kes pelacuran. Ini adalah hakikat.

Sekarang buat semua rakyat Malaysia tak kira Muslim, Hindu, Buddha, Kristian dan lain - lain. Buatlah penilaian yang baik. Sama ada kita masih mahu menyokong BN atau tidak.

Tuesday, October 26, 2010

Moga cepat sembuh Mak Cik.


Sihat, sakit, rezeki , jodoh , maut adalah ketentuan Allah keatas hambanya. Seandainya kita bersabar dan redha dengan kesakitan yang menimpa, ini bermakna Allah akan mengampunkan dosa kita.
Ahad lepas, sebelum datang ke parlimen, ana diberitahu tentang seorang warga emas yang tidak sihat dan kekeringan badan, tak lalu makan sejak 4 hari lalu, maka ana ziarah beliau dan memasukkan drip buat menmbah sedikit kekuatan moga selepas ini insyaallah akan dipulihkan kekuatan dan ditambah selesa untuk beliau boleh menjamah sedikit makanan .
Diharap mak cik Esah dari Felda Sungai Tiang akan cepat sembuh, syafakillah, insyaallah.

Hai nasib la kau Labu!!

Semasa memulakan perbahasan bajet 2011 malam tadi bermula 7.15 malam, ana mulakan dengan ayat 77 surah al Qasas yang dibaca maksudnya oleh YAB PM semasa pemebntangan 15 Oktober lalu, tetapi apa yang dibuat beliau semasa pembentangan 12 projek ETP dengan mengadakan pertambahan 10 kelab malam menjelang 2014, dan apa yang diharapkan akan membawa kemasukan pelancong sehingga menghasilkan pendapatan 0.9 billion pada ketika itu. Jelas apa yang beliau lakukan akan berlawanan dengan mafhum ayat yang dia baca semasa nak mula bentang bajet hari tu. Tahniah juga kerana Ulamak Muda UMNO ini mungkin sekli ni boleh bela juga kot, sebagaimana mereka membela isteri beliau dalam hal IFF ( Jahiliah Fashion Festival di Monaco hari tu).
ana paste dari Malaysiakini.

KEMASUKAN `ULAMA MUDA' DALAM UMNO, KELAB MALAM BAKAL BERTAMBAH

ETP: Lebih banyak kelab malam, spa akan dibina
Andrew Ong
Okt 26, 10

Pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu menjadikan Malaysia sebuah hub pusat hiburan malam bagi memacu industri pelancongan mengikut Program Transformasi Ekonomi (ETP).


Ini akan dilaksanakan dengan penubuhan beberapa kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan “mempakejkan” semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP.

Menurut perancangan ETP yang dikeluarkan semalam, ia adalah sebahagian daripada 12 projek permulaan (EPP) yang bertujuan memperkasakan sektor pelancongan agar ketibaan pelancong dapat dipertingkatkan.

Langkah itu dijangka mendapat bantahan golongan konservatif agama yang sebelum ini telah berulang-kali berdemonstrasi membantah kehadiran penghibur antarabangsa. Sasaran terbaru mereka adalah bintang sensasi Amerika - Adam Lambert yang seorang 'gay'.


Satu daripada 12 EPP itu adalah melonggarkan syarat ketat bagi penganjuran konsert dan majlis antarabangsa, yang sekarang ini dikatakan banyak menghindarkan penghibur antarabnagsa ke negara ini.

Mulai suku terakhir 2010, acara antarabangsa yang menampilkan penghibur antarabangsa yang memenuhi tiga kriteria minimum dikecualikan daripada tertakluk kepada syarat-syarat ketat Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal).

Kriteria berkenaan adalah:
Penarafan kelas A berasaskan pada kedudukan 100 teratas carta Billboard sejak lima tahun yang lalu;
Menarik 2,500 penonton bagi setiap acara; dan
Telah membuat pertunjukan di tiga tempat antarabangsa.
Selain mematuhi syarat Puspal, mereka bakal tertakluk kepada “garis panduan yang lebih fleksibel”, pelepasan cukai, perlonggaran daripada imigresen untuk menjadikan Malaysia hub majlis acara antarabangsa.


Untuk meminda garis panduan Puspal, seperti yang dicadangkan, jawatankuasa Puspal akan bekerjasama dengan agensi-agensi lain yang terlibat (majlis tempatan, Jabatan Imigresen, dan Kementerian Kewangan). Kementerian Pelancongan akan memantau dan menjejak proses pelaksanaan.

Jumlah pelaburan yang diperlukan adalah RM467 juta dan akan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. Kerajaan menjangkakan ia akan memberi pendapatan negara kasar sebanyak RM427 juta dan mewujudkan sebanyak 8,000 peluang pekerjaan.


Lebih mengejutkan lagi EPP juga mencadangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020.


Langkah itu akan menyaksikan penubuhan enam kelab malam baru yang mampu menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

"Menjelang 2014, akan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam di zon hiburan. Ini akan menghasilkan impak pendapatan kasar negara RM0.7 bilion dan mewujudknan 5,614 pekerjaan baru menjelang 2020," petik laporan itu.

Bagi mencapai hasrat itu, liberalisasi beberapa peraturan hiburan akan dilaksanakan, termasuk membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan

Kawasan hiburan yang sedia ada dikatakan tidak memadai untuk mencapai pertumbuhan yang diharapkan memandangkan purata kadar penghunian hujung minggu bagi kelab malam di bandar adalah sebanyak 85 hingga 90 peratus.

Menerusi kerjasama dengan Greater KL/KV NKEA, dipersetujui bahawa lokasi berpotensi bagi kawasan hiburan baharu ialah kawasan di sekitar Central Market.

Kawasan ini akan direkabentuk untuk menarik pelancong dengan kemudahan 24 jam, keselamatan awam yang mencukupi, pengangkutan dan infrastruktur, tetapi ia akan kekal terpisah dari kawasan kediaman dan keagamaan./Malaysiakini.

Agak agaknya kot lepas ni KK kena tambah methadon untuk beri kepada penagih, Melaka kena tambah sekolah untuk anak-anak sekolah yang termengandung dan akan bertambah wad dihospital menghadapi masalah penyakit hati akibat daripada konsumpi alkohol yang berlebihan dan akan bertambah ketidak hadiran rakyat ketempat kerja kerana mengantuk pasal kelab malam dah tambah masa operasi.
Nak dapat duit pelancong 0.9 billion, kerana belanja merawat kerosakan sosial dan penyakit berkaitan lebih banyak daripada itu dan kerosakan kesihatan yang amat dahsyat selepas daripada itu.
Nauzubillah min zaalik.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.