Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, May 30, 2008

Ana petik dari Malaysiakini berhubung dengan kemelut yang menimpa politik negara mutakhir ini dan hilangnya 2/3 majoriti BN memerintah negara kita.

Perdana Menteri boleh cuba gagalkan apa juga usaha Pakatan Rakyat untuk ambil alih pentadbiran kerajaan pusat dengan membubarkan Parlimen dan mengadakan satu pilihan raya kerusi Parlimen yang baru. Keputusan muktamad sebenarnya ada di tangan Agong, untuk bersetuju. Jika tidak Perdana Menteri mesti berhenti dulu.


UMNO dan Suruhanjaya Pilihan Raya sedang bersedia mengadakan satu pilihan raya Kerusi Parlimen secara mengejut seandainya tidak kurang daripada 30 Wakil Rakyat Barisan Nasional yang menjadi ahli dewan Parlimen melompat parti dan menjadi anggota Pakatan Rakyat -- kerana ini akan menyebabkan gagasan pemerintah kehilangan majoriti mudah di Parlimen. Bolehkah mereka lakukan perkara ini? Eloklah kita lihat apa yang dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia dalam hal ini.

Apabila kurang sekurang-kurangnya 30 anggota BN di Parlimen melompat masuk Pakatan Rakyat Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi akan kehilangan majoriti di Parlimen. Seandainya ini terjadi, Artikel 43 (4) dalam Perlembagaan menyatakan:

Apabila Perdana Menteri hilang kepercayaan majoriti anggota Dewan Perwakilan, dan kecuali dengan permintaan Yang DiPertuan Agong supaya dibubarkan Parlimen, Perdana Menteri terpaksalah mengemukakan pembubaran Kabinetnya.

Ini bermakna:

1. Apabila Perdana Menteri tidak lagi menguasai suara majoriti di Parlimen dia boleh memohon agar Agong membubarkan Parlimen
2. Seandainya Agong tidak bubarkan Parlimen, keseluruhan Kabinet mesti melepaskan jawatan.

Artikel 43(5) Perlembagaan berkata:

Mengikut: Klausa 43(4): Para menteri dan Perdana Menteri boleh memegang jawatan mengikut perkenan Yang DiPertuan Agong kecuali pelantikan mana-mana Menteri telah dibatalkan oleh YDPA atas nasihat Perdana Menteri akan tetapi mana-mana Menteri boleh melepaskan jawatannya.

INI BERMAKNA:

1. Perdana Menteri mesti melepaskan jawatannya;
2. Anggota Kabinet yang lain boleh terus pegang jawatannya tetapi dengan perkenan Agong;
3. Anggota Kabinet boleh dipecat atas nasihat Perdana Menteri
4. Mana-mana Menteri Kabinet boleh berundur, kalau mereka suka;

Artikel 40a(2)(a) dan 40a(2)(b) dalam Perlembagaan menyebut:
(a) pelantikan Perdana Menteri;
(b) menangguh keizinan untuk pembubaran Parlimen:

INI BERMAKNA:

1. Pelantikan Perdana Menteri adalah dengan ikhsan Agong;
2. Agong boleh enggan membubarkan Parlimen.

Artikel 55(2) dan 55(3) of the Constitution says:


55(2) The Yang DiPertuan Agong may prorogue or dissolve Parliament.
55(3) Parliament unless sooner dissolved shall continue for five years from the date of its first meeting and shall then stand dissolved.

Ini bermakna:

1. Agong boleh bubarkan Parlimen ataupun benarkan ia terus wujud.
2. Seandainya Parlimen tidak dibubarkan bererti ia akan terus wujud untuk lima tahun dan selepas itu dibubarkan secara automatis.

Dengan kata lain, Perdana Menteri boleh cuba menggagalkan sebarang usaha oleh Pakatan Rakyat mengambil-alih kerajaan pusat dengan membubarkan Parlimen dan dengan mengizinkan pilihan raya umum secara mengejut. Akhirnya nanti, terserah kepada Agong untuk menyetujuinya. Kalau Agong tidak bersetuju bererti Perdana Menteri mesti berundur dan turut menyerahkan peletakan jawatan keseluruhan anggota Kabinetnya; tetapi terserah kalau Agong mahu menerima peletakan jawatan anggota Kabinet yang lain itu ataupun membenarkan terus meneruskan jawatan mereka, Ahli-ahli Kabinet itu boleh juga melepaskan jawatan secara beramai-ramai bersama Perdana Menteri seandainya mereka tidak bersetuju untuk terus berkhidmat.

Baru tadi ana dapat maklumat sulit dari AJK UMNO Bhg Pendang menyatakan 180 bhg UMNO sedang dalam proses mendesak Pak Lah meletakan jawatan sebagai Presiden dalam mesyuarat sulit mereka, dan seandainya tidak letak jawatan, mereka tidak akan mencalonkan Pak Lah lagi dalam perhimpunan Agong bulan Disember nanti.
Wallah hu aklam, ana tak nak komen apa-apa, entah betul entah tidak berita tu, itu kerja mereka. Memang kalau tak pernah kalah, bila kalah sekali baru tau langit ni tinggi ka rendah. Kalut tak tentu hala dan yang bawah kata orang atas salah, orang atas kata orang bawah tak dengar cakap, kita tengok lah apa yang akan terjadi. Doa orang-orang tertindas dan dizalimi telah banyak dirayu kepada Allah selama ni. Mungkin ini masa Allah nak tunjuk jawapanNya.
Allah Aklam.

Bajet tambahan Kementerian Kesihatan.

29 May 2008.
Pasal bab kesihatan ni, ana bangun banyak kali nak bahas bajet tambahan berhubung dengan pengurusan hospital dan pesakit dalam.
Ana nak tanya, bilakah hospital Pendang yang dijanjikan dalam RM 9 ni nak dimulakan, dulu masa PR Kecil Pendang 2002, dah macam nak start dah, tapi lepas tu mana hala jadi pun tak tau, lepas tu senyap sampai la ni.
Kedua pasal masalah FPP ni la, doktor dah bagi khidmat, pesakit dah bayar, tapi doktor belum terima duit pasal pesakit bayar kedalam akaun hospital atau kerajaan. Nak tunggu faedah simpanan naik dulu kut baru nak bagi balik. Bagaimana pula dengan nurse, pembantu saperti attendan dan HA serta yang lain-lain terlibat, adakah kos yang dibayar hanya untuk pakar sahaja.
Satu lagi pasal orang asing yang nak mendapat rawatan, kena deposit katanya sampai RM 800, nak masuk wad. Itu klas 3, kalau klas 1 tak tau la banyak mana kena bayar.Tapi kalau Dr kata wajib masuk wad dan tak mampu nak bayar, maka dr kena isi borang jaminan yang katanya Dr kena tolong bayar, nak tanya betul ke tidak, Kalau betul macam ni tak payah admit la walaupun perlu masuk wad.
Tapi apakan daya, hanya sempat mencelah saja la, kerana kononnya masa tak cukup.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Saya sikit sahaja tentang full
paying patient. Sebab di Hospital Serdang saya mendapat rungutan daripada doktor
pakar mereka mengatakan pesakit sudah bayar kepada hospital tetapi mereka tidak
mendapat bayaran yang dibayar oleh pesakit terhadap khidmat yang diberikan.
Dato’ Liow Tiong Lai: Saya memang tahu ada doktor sudah menjalankan tugas
tidak dapat bayaran lagi. Ini kerana proses perbelanjaan kita dalam kementerian, kita
telah pun kita segerakan dan akan kita bayar. Memang sudah dapat kelulusan dan kita
akan bayar dalam masa tersingkat inilah. Kita akan buat ini.
29 May 2008. Pasal Kementerian luar
Ana rasa ini memerlukan satu komitment yang jitu daripada Pak Menteri yang baru ni, kita sedih melihat apa yang terjadi kepada Kemenlu kita, pegawai yang dihantar setakat ni tidak banyak dapat membantu rakyat marhaen yang teriniaya saperti saya sebut Sofiah Yusof tu, dan juga ramai yang lain yang tertipu ditangkap kera edar dadah.

3.30 ptg.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Pengerusi.
Assalamualaikum warahmatulallahi wabarakatuh. Saya ada tiga perkara sahaja yang saya
hendak minta penjelasan. Berhubung dengan pegawai-pegawai kita di luar negara in Yang
Berhormat Menteri Luar Negeri. Apabila kita pergi keluar negara, kita dapati pegawai-pegawai
yang ada di sana kebiasaannya dan kebanyakannya, majoritinya tidak pandai berbahasa
dengan bahasa di tempat tersebut.
[Timbalan Yang di-Pertua (Datuk Ronald Kiandee) mempengerusikan Mesyuarat ]
Saya ke Kazakhstan, Uzbekistan dan juga tan, tan, tan yang lainlah yang memerlukan
pegawai-pegawai ini memahami bahasa mereka kecuali Kelantan sahajalah. Kita terpaksa
menyewa jurubahasa dengan perbelanjaan yang tinggi. Sekurang-kurangnya mereka ada
yang boleh berbahasa dengan bahasa di negara tersebut, mungkin menyenangkan
perhubungan kita di sana.
Kemudian tentang atase agama seperti yang disebutkan oleh Yang Berhormat Baling
tadi. Saya amat bersetuju kerana kita memerlukan pegawai-pegawai sebegini supaya kes
macam mana yang terjadi kepada pelajar pintar kita Sufiah Yusoff ini tidak berulang lagi
kepada pelajar-pelajar kita yang menuntut di negara luar. Kita bukan hanya memerlukan
pegawai-pegawai pendidikan yang berada di luar negara tapi pegawai di Kementerian Luar
Negeri juga perlu memantau mereka-mereka ini supaya mereka ini tidak kena dengan kejutan
budaya di negara-negara luar.
Akhir sekali tentang kenderaan. Saya rasa kalau kita hendak mempromosikan negara
kita, tidak salah kalau sekiranya kita menghantar sama kenderaan daripada negara kita.
Misalnya kereta yang paling top misalnya Proton Perdana. Kalau yang kita boleh eksport driver
sebelah kiri, kenapakah kita tidak boleh juga membekalkan kepada kedutaan kita dengan
kereta yang kita gunakan di sini dan juga kita bawa untuk mempromosi dan juga digunakan
oleh pegawai kita di luar negara. Sekian, Tuan Pengerusi. Terima kasih.
Tertarik ana membaca ulasan penarik beca apabila beliau menyatakan 'darah' saja yang memberikan jawapan kepada persoalan yang berlaku antara rakyat dan kerajaan. Memang macam drakula bunyinya, bila darah mengalir, baru masalah akan dapat diselesaikan. Ini yang membuatkan kita sedih, bila berlaku pertumpahan darah, maka tindakan pasti diambil saperti didalam kes penduduk Mahkota Cheras ini. Apa yang kita nampak dalam video ini merupakan sesuatu yang tak sepatutnya berlaku dan dari maklumat yang diperolehi dan yang kita nampak, ianya seolah-olah pihak yang sepatutnya menjaga keamanan yang menjadikan suasana sesuatu tempat itu tidak aman, lalu apabila ada yang dicederakan, maka barulah tindakan untuk menyelesaikan masalah diambil. Nasib kita la menjadi rakyat, bagai mentimun, digelek kita kena, kena gelek pun kita kena.
Teringat ana akan apa yang berlaku di Batu Buruk tahun lepas, dimana polis tembak orang awam , sampai la ni tak dengar cerita kena tindakan pun sipolis tu. Nasib baik dua sahabat kita tak menemui ajal, kalau tidak, mungkin perkara lebih buruk akan berlaku. Sekarang siapa yang salah dan harus dipersalahkan. Sebab tu didalam perbahasan da;am parlimen baru-baru ni, ramai yang tanya pasal latihan kepada anggota polis kita ni, ada makluman yang kata pelatih polis disesetengah tempat tu adalah terdiri dari mereka yang telah di petisejukkan. Ada masalah disiplin, kalau begini berlaku, maka kita tak hairan apa yang terjadi kepada rakyat marhaen.
Nasib, nasib.

Wednesday, May 28, 2008

Bawah desak Menteri dipecat.

Ahli Parlimen BN Pertikai Perlantikan Zaid sebagai Menteri

Kabinet sudah dibentuk, tapi masih ada lagi suara-suara tidak puas hati dalam kalangan ahli parlimen BN. Dalam perbahasan mengenai Rang Undang-Undang Pembekalan Tambahan (2007) 2008 pada sidang Dewan Rakyat semalam, Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menilai semula pelantikan Senator Datuk Zaid Ibrahim sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Utusan Malaysia turut melaporkan bahawa;

Tajuddin menegaskan, tindakan Zaid yang menyerang secara terbuka di luar Dewan Rakyat terhadap ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang dianggapnya sebagai penentang kerajaan merupakan perbuatan tidak bertanggungjawab.Tambah beliau, tindakan Zaid itu yang turut menggesa BN serta UMNO mengambil tindakan terhadap penyokong-penyokong kerajaan merupakan perbuatan yang memalukan.

Nah! jelas terpampang di mata semua rakyat bahawa BN kini bukan sahaja menghadapi krisis ketidakpercayaan ahli, malah kalangan kepimpinan juga mulai bertelagah. Hak ahli dan kepimpinan BN untuk menegur kepimpinan yang lebih tinggi seolah-olah tiada.

Serangan terbuka Zaid terhadap pemimpin BN lain jelas melorongkan diri beliau dalam sindiket undi tidak percaya yang mungkin boleh membinasakan kelompok Abdullah jika dibiarkan berterusan.

Persidangan Dewan Rakyat yang sewajarnya membicarakan isu-isu rakyat, kini dijadikan medan untuk pra-mesyuarat agung Umno-BN. Jika inilah bentuk usul dan pemikiran pemimpin BN, nampaknya Wakil Rakyat BN tidak layak lagi duduk di situ atas kapasiti undi rakyat. Sewajarnya mereka memohon untuk duduk atas kapasiti undi perwakilan Umno sahaja.”
KUALA LUMPUR, 28 Mei (Hrkh) - Datuk Kamaruddin Jaffar (PAS-Tumpat) mengecam peruntukan hanya sebanyak RM100 ribu sahaja untuk sambutan hari peladang, penternak dan nelayan Terengganu sedangkan jumlah yang lebih besar boleh dibelanjakan untuk Monsoon Cup.

"Kalau untuk Monsoon Cup berpuluh-puluh juta (dibelanjakan), berpegang-pegang tangan, bergesel-gesel," kata Setiausaha Agung PAS itu sambil meminta sidang Dewan Rakyat hari ini menolak sahaja peruntukan sebegitu kecil untuk Terengganu itu.

Haji Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) pula mempersoalkan pemberian baja kepada petani yang akhirnya tidak boleh digunakan.

Akibatnya, kata Ketua Penerangan PAS itu, "bawah rumah (petani) penuh dengan baja yang tidak boleh digunakan". Begitu juga dengan racun, kata beliau.

Beliau juga menyatakan kebimbangan tentang kemungkinan syarikat yang berkepentingan yang tidak dapat menjual baja yang dikeluarkannya menukar jenama untuk masuk dalam skim insentif baja kepada petani.

Perkara sedemikian, katanya, akan memberi kesan yang tidak baik kepada pertumbuhan yang dijangkakan.

Beliau juga membangkitkan masalah petani yang tidak cukup bimbingan manakala pegawai-pegawai berkaitan pula tidak mempunyai latihan yang secukupnya untuk membimbing petani.

Dr Mohd Hayati Othman (PAS-Pendang) meminta diwujudkan badan kajian dan penyelidikan (R&D) untuk industri padi dan beras negara seperti International Rice Research Institute (IRRI) di Manila. Kalau getah kita ada lembaga getah, sawit kita ada lembaga sawit, koko kita ada lembaga koko, tembakau juga kita ada lembaga tembakau, tetapi kita tidak ada satu pusat untuk kaji dan buat R and D untuk mendapat padi yang baik. Kita hanya bergantung kepada MARDI yang bertanggungjawab membuat berbagai kajian termasuk cokodok, kerepek, ikan pekasan, kueh bahulu dan berbagai lagi . Dalam masa sama MARDI juga dikehendaki menjalankan kajian untuk mencari benih padi dan hasil padi yang baik.
Ana juga ada menyentuh pasal jentera bajak 3 dalam satu yang dibuat oleh petani dari Tokai Kedah yang boleh menjimatkan petani dengan banyak dalam semusim padi, dan berjanji akan memberikan brochure kepada menteri esok.

Beliau juga mambangkitkan bantuan kepada petani yang tidak dapat digunakan oleh mereka.

"Vitamin padi (yang diberikan kepada para petani) lebih teruk dari baja padi," kata beliau sambil mendedahkan vitamin padi tersebut akhirnya "duduk di bawah rumah sahaja".

Begitu juga projek pengumpulan jerami padi yang dirancang untuk dijadikan baja organik yang akhirnya "hanya jadi sampah sarap".
Juga ana sentuh pasal teknologi untuk membela kambing boer yang tak minat dengan kambing tempatan, jadi teknik srtificial insemination perlu diajar kepada pak tani agar mereka dapat melakukan sendiri proses persenyawaan ini. Biasanya kambing jenis besar ini ia tidak berminat untuk bersatu dengan kambing kita, oleh itu sukar untuk membiak kambing jenis ni, saiz dia besar, tetapi saiz kambing kita kecil.

27.5.08 Usul pulau 'putih mata 'pun ditolak.

USUL MENANGGUHKAN MESYUARAT DI BAWAH P.M 18(1)
KEPUTUSAN MAHKAMAH KEADILAN ANTARABANGSA (ICJ)
BERKENAAN PULAU BATU PUTEH
11.30 pg.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Bismillahir Rahmanir Rahim. Tuan Yang
di-Pertua, saya Salahuddin bin Ayub dari Kubang Kerian akan mengusulkan supaya mesyuarat
ini ditangguhkan bagi membincangkan usul yang melibatkan perkara tertentu, berkepentingan
ramai dan perlu disegerakan, mengenai isu kekalahan Malaysia di Mahkamah Keadilan
Antarabangsa ICJ yang telah memutuskan bahawa Pulau Batu Puteh atau sekarang dikenali
sebagai ‘Pulau Putih Mata’ adalah hak milik Singapura.
Tuan Yang di-Pertua, isu Pulau Batu Puteh yang telah berbangkit semenjak 28 tahun
lalu telah berakhir dengan begitu tragis dan memilukan pada 23 Mei 2008, ekoran keputusan
Mahkamah Keadilan Antarabangsa ICJ yang telah memberikan hak kedaulatan ke atas pulau
tersebut kepada Singapura. Perkara ini adalah amat penting untuk diberikan perhatian oleh
Kerajaan Malaysia hari ini, kerana kekalahan ini telah menghilangkan kedaulatan negara kita
ke atas pulau tersebut, walaupun pada awalnya ia diserahkan kepada Kerajaan Singapura
melalui British dengan kebenaran Yang Amat Mulia Sultan Johor. Sejarah telah menunjukkan
dengan jelas bahawa pulau ini asalnya adalah milik kita.
Saya berdiri dalam Dewan yang mulia ini tidak bermaksud mencabar keputusan
Mahkamah ICJ, tetapi kes ini sepatutnya menjadi pengajaran yang amat besar kepada
Malaysia dalam beberapa aspek termasuk dalam memastikan kedaulatan negara sentiasa
dijaga dengan penuh waspada. Kita masih mempunyai banyak isu tertunggak dengan
Singapura yang melibatkan kedaulatan negara. Pada awal pemerintahan, kita telah menyerah
kalah dalam isu Jambatan Bengkok, kini beberapa isu lagi termasuk isu air, ICQ, KTM dan isu
Pulau Api di Pulau Pisang, pencerobohan udara, pembelian pasir hinggalah masalah wang
simpanan pekerja rakyat kita di Singapura. Pada hari ini rakyat sudah bercakap soal
kedaulatan Iskandar Malaysia ekoran dasar kita yang terlalu longgar dengan Singapura. Kita
harus mengkaji apakah punca sebenar kekalahan kita dalam kes ini.
Adakah ia berpunya daripada kelemahan hujah atau bukti yang kita kemukakan, atau
kerana kelemahan persediaan kita dalam menghadapi perbicaraan ini. Kita bersetuju supaya
kes ini dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa, kerana kita yang menuntut daripada
DR.27.5.2008 28
Singapura. Akan tetapi kita tidak bersedia secukupnya sehingga sesuatu nampak jelas milik
kita begitu mudah terlepas ke tangan Singapura.
Rakyat Malaysia amat meragui pasukan yang diketuai oleh Peguam Negara, yang
kalah dalam kes reman tanpa bail di Mahkamah Majistret dan Seksyen berhujah di ICJ. Satu
implikasi yang harus disedari semua pihak ialah pada masa ini keluasan perairan Singapura
telah bertambah dengan banyak sehingga memungkinkan mereka turut menuntut hak ke atas
Pulau Spratly, kerana Pulau Batu Puteh berada di Laut China Selatan. Singapura juga
mempunyai hak untuk menambak laut di kawasan Teluk Ramunia yang mungkin boleh
menjejaskan Pelabuhan Tanjung Pelepas, di samping hak-hak nelayan kita di sekitar Teluk
Ramunia yang akan sama terjejas ekoran penyempitan kawasan perairan kita.
Tuan Yang di-Pertua, menyedari masalah yang timbul ini saya bertanggungjawab dan
merasakan Parlimen ini perlu ditangguhkan, kerana isu ini melibatkan kedaulatan negara, jika
kita mengambil mudah keputusan ICJ ini, mengambil remeh tentang sebab-sebab kekalahan
kita. Ia tidak mustahil pada masa yang akan datang kedaulatan negara kita bakal terlepas lagi
selepas daripada ini. Sekian, saya mencadangkan.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Kubang Kerian. Ahli-ahli Yang
Berhormat saya telah menerima satu Pemberitahu Usul di bawah Peraturan Mahkamah 18(1)
daripada Ahli Yang Berhormat kawasan Kubang Kerian pada hari Isnin, 26 Mei 2008. Teks
Usul itu adalah seperti yang dibacakan oleh Ahli Yang Berhormat itu sebentar tadi.
Bagi membolehkan perkara ini ditimbangkan oleh Majlis Mesyuarat hari ini, saya
sebagai Tuan Yang di-Pertua hendaklah berpuas hati bahawa perkara yang dibangkitkan oleh
Ahli Yang Berhormat itu memenuhi tiga syarat iaitu:
(i) bahawa perkara itu tertentu;
(ii) bagi kepentingan orang ramai; dan
(iii) ia berkehendak disegerakan.
Saya telah meneliti perkara ini dan saya mendapati bahawa dalam soal perkara
tertentu, perkara ini adalah perkara yang tertentu, dalam soal kepentingan orang ramai, ia
adalah bagi kepentingan orang ramai, dan bagi ianya berkehendakkan untuk disegerakan,
perkara ini tidak perlu disegerakan. Isu ini menyentuh penghakiman ICJ yang muktamad dan
Malaysia telah bersetuju untuk mematuhi keputusan tersebut. Oleh yang demikian, saya
menolak usul ini di bawah Peraturan Mesyuarat 18(2). Terima kasih.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua, peraturan
mesyuarat.
Tuan Yang di-Pertua: Sila.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Saya mahu menekankan sekali lagi
kerana isu ini ialah isu negara Tuan Yang di-Pertua, dan bertanggungjawab sebagai Ahli
Parlimen Malaysia ini saya mengambil tanggungjawab dengan penuh kesedaran sekali lagi
menggunakan Peraturan Mesyuarat 18(3)(b) iaitu berbunyi, “jika Majlis Mesyuarat tidak
memberi izin, tetapi sekurang-kurangnya lima belas orang berdiri di tempatnya menyokong
pembentangan itu.” Saya mohon rakan-rakan yang bersetuju atas nama negara berdiri bagi
kita merayu Tuan Yang di-Pertua luluskan usul ini.
DR.27.5.2008 29
Beberapa Ahli: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: 18(3)(b), cuba Yang Berhormat baca kepada saya 18(3)(b).
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Ini kepentingan negara bukan rakyat.
[Dewan riuh]
Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, point of order yang dibangkitkan
oleh Yang Berhormat Kubang Kerian itu cuma ianya berbangkit apabila saya berpuas hati.
Saya sebut tadi bahawa saya tidak berpuas hati. Jadi, apabila saya tidak berpuas hati, maka
Peraturan Mesyuarat 18(3) itu tidak berbangkit, oleh kerana saya belum puas hati. Jadi ia tidak
berkehendakkan supaya disegerakan dan keputusan saya ialah sama, bahawa saya menolak
usul ini di bawah 18(2). Terima kasih.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Kita hendak mempertahankan yang lain.
Tuan M. Kula Segaran [Ipoh Barat]: Tuan Yang di-Pertua, macam mana hendak
puaskan hati Tuan Yang di-Pertua? [Ketawa]
Tuan Yang di-Pertua: Saya tahu Yang Berhormat tetapi itu keputusan saya. Jadi
saya kata ia tidak berbangkit, saya tidak berpuas hati. Ada kalanya saya berpuas hati
umpamanya dalam isu harga beras, saya berpuas hati perlu untuk dibahas. Dalam soal ini
keputusan telah diambil oleh ICJ. Kalaupun kita bahas keputusan sudah muktamad. Jadi lain
hari ada lagi peluang kita untuk bahas soal-soal sebegini, terima kasih Yang Berhormat
Kubang Kerian. Sila teruskan.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua peraturan
mesyuarat. Saya menghormati keputusan Tuan Yang di-Pertua sebagai Speaker, tetapi saya
sebagai Ahli Parlimen, saya tidak akan duduk untuk memperjuangkan isu ini dan saya bersedia
menerima apa juga risiko, kerana pada saya ini adalah masalah keselamatan negara,
kedaulatan negara.
Saya memohon untuk dibahaskan bukan untuk kita mengubah keputusan ICJ, tetapi
untuk kita membincangkan kelemahan-kelemahan kenapa pasukan kita gagal. Atas nama
Parlimen Malaysia mesti menulis sejarah pada hari ini. Ini isu keselamatan dan kedaulatan
negara, ini bukan isu PAS, bukan isu Pakatan Rakyat.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih, terima kasih. Saya...
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Ini isu negara Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Kubang Kerian.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Saya merayu dan saya menghormati Tuan
Yang di-Pertua. Saya merayu supaya izinkan kita menggunakan segenap apa yang ada dalam
peraturan mesyuarat ini. Saya menggunakan Peraturan Mesyuarat 18(3)(b).
■1140
Saya merayu atas nama negara. Saya merayu atas nama rakyat. Saya merayu di atas
nama kedaulatan negara. Saya merayu dalam Dewan yang mulia ini supaya isu ini dibahaskan
dan biar sejarah menulis pada pagi ini, negara dan Parlimen ini amat sedih, amat terharu
kerana kita hilang satu pulau yang merupakan maruah kita bersama... [Tepuk] Saya merayu
Tuan Yang di-Pertua. Saya merayu atas nama rakyat, atas nama negara kita.
Datuk Bung Moktar bin Radin [Kinabatangan]: [Bangun]
DR.27.5.2008 30
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Saya merayu dan tidak ada, saya rasa
tidak ada masalah kita mengalah dalam isu ini. Tuan Yang di-Pertua juga rakyat Malaysia.
Saya rakyat Malaysia. Ini Parlimen Malaysia.
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Kubang Kerian.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Saya mahu supaya perkara ini...
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Kinabatangan duduk dulu. Yang Berhormat
Kubang Kerian boleh duduk.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: ...Diizinkan untuk dibahaskan.
Tuan Yang di-Pertua: Ya. Yang Berhormat Kubang Kerian duduk dulu Yang
Berhormat Kubang Kerian. Sebelum saya mengambil keputusan dan pohon untuk menolak
Usul ini, saya juga sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab turut bersedih. Perasaan
Yang Berhormat adalah perasaan kita semua, tetapi dalam hal ini kenyataan dan hakikat yang
sebenar, keputusan telah dibuat dan saya setuju dengan Yang Berhormat bahawa kita perlu
ambil iktibar daripada apa yang terjadi. Itu saja yang kita boleh buat pada ketika ini. Kalau
Yang Berhormat juga berkeras dalam soal ini, sehingga Yang Berhormat kata, Yang Berhormat
berdiri, sehingga saya membuat keputusan, ada lagi peraturan tetap Yang Berhormat boleh
gunakan iaitu 43. Di mana buat lagi satu Usul untuk saya menimbang semula di bawah 43.
Namun, buat ketika ini, walaupun saya membuat keputusan bahawa saya katakan
saya menolak di bawah 18(3) dan saya sarankan kepada Yang Berhormat dalam perbahasan
Supplementary Budget, ini juga boleh dibangkitkan. Jadi peluang untuk berbahas dengan soal
ini, Ahli Yang Berhormat boleh bangkitkan di lain masa untuk iktibar kita semua. Jadi kalau
umpamanya kegagalan itu adalah kesilapan kita semua, kita ambil iktibar daripada itu. Saya
Yang Berhormat, benar-benar turut bersedih kerana itu adalah hak milik kita dan kekalahan itu
mungkin atas alasan teknikal sahaja.
Jadi di masa-masa akan datang, kita harus simpan rekod dengan cara baik. Kita buat
negara ini dengan negara yang berdaulat seperti yang disarankan oleh Yang Berhormat. Jadi
saya mohon maaf oleh kerana saya tidak dapat layan permohonan Yang Berhormat walaupun
Yang Berhormat berperasaan seperti perasaan saya juga. Terima kasih. Sila setiausaha.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua, Peraturan Mesyuarat
43. Saya telah membaca dengan teliti dengan Peraturan 43 ini Tuan Yang di-Pertua. Sekiranya
Tuan Yang di-Pertua mengizinkan satu Usul untuk dikemukakan, maka dari segi
kesegeraannya ia akan hilang. Dia akan hilang kesegeraannya.
Maka saya tetap dengan pendirian saya Tuan Yang di-Pertua, dengan penuh hormat
kepada Tuan Yang di-Pertua, saya merayu sekali lagi di atas budi bicara Tuan Yang di-Pertua
supaya kesegeraan di atas Usul ini mesti diambil perkiraan oleh kita semua. Oleh itu saya tetap
meminta supaya Tuan Yang di-Pertua mengizinkan dan apa salahnya, sekiranya Mesyuarat
ditangguhkan sehingga jam 4.30 petang untuk kita sama-sama berbahas, mendengar jawapan
daripada menteri yang berkenaan. Apakah sebab sebenarnya? Kenapa kita kalah dan kita
boleh merakamkan Parlimen yang mulia ini boleh merakamkan dalam Hansard ini apa sebab
kita kalah dan menteri yang bertanggung jawab boleh menjawab pada petang ini. Saya merayu
lagi sekali Tuan Yang di-Pertua.
DR.27.5.2008 31
Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Kubang Kerian, seperti yang saya sebut tadi.
Sebelum pun saya menolak Usul ini saya timbang dengan baik apabila mengambil kira semua
perasaan rakyat di negara ini tetapi saya buat keputusan bahawa saya menolak atas dasar
ketidaksegeraan. Jadi selepas ini, Timbalan Yang di-Pertua akan mengambil alih dan mungkin
Yang Berhormat akan turut berbahas dengan perbahasan Supplementary Budget. Jadi
bolehlah Yang Berhormat mengeluarkan apa sahaja hujah mengenai soal ini dan diharapkan
dimasukkan juga dalam Hansard.
Jadi tidak ada bezanya Yang Berhormat. Oleh sebab, kalau pun usul ini saya benarkan
awal-awal, apabila dibahaskan tidak juga kita mengambil keputusan sama ada apa yang kita
buat ataupun tidak, kerana itu bukan sensitive motion. Jadi Yang Berhormat, saya mintalah
supaya Yang Berhormat dalam soal ini pada ketika ini, kita cuma ambil iktibar mengenai soal
apa yang telah dikemukakan oleh Yang Berhormat itu. Terima kasih.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua...
Tuan Yang di-Pertua: Bolehlah Yang Berhormat, nanti...
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Saya rasa itu bukan isunya. Kita ada
banyak lagi pulau-pulau dan isu-isu yang kita berhadapan dengan Singapura dan...
Tuan Yang di-Pertua: Tidak cukupkah satu perkataan...
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: ...apabila...
Tuan Yang di-Pertua: Tidak cukupkah Yang Berhormat satu perkataan, “Iktibar”.
Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Pada saya iktibar itu ialah mulai daripada saat ini, kita semua
perlu ambil iktibar. Kalau pun nanti kita berbahas, menteri menjawab, keputusannya juga ialah
kita akan ambil iktibar daripada kejadian ini. Kita semua faham. Dalam Dewan ini, kita semua
rasa bersedih. Siapa yang rasa tidak sedih? Satu Wilayah yang kita punya, tempat yang kita
punya, hilang begitu sahaja oleh kerana mungkin atas kecuaian kita.
Jadi saya tidaklah membuat spekulasi bahawa kelemahan itu, kelemahan pegawai,
kelemahan oleh kerana dokumen tidak ada, sedemikiannya, kerana saya rasa semua yang
hadir termasuk menteri, peguam kita yang hadir di situ sewaktu perbicaraan, mereka telah
membuat perkara yang to at most, best. Tidak ada Yang Berhormat orang yang mahu kalah.
Tidak ada.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua, kami tidak boleh...
Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Saya tidak buat..
Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Saya mahu dengar dulu Yang Berhormat Sri Gading. Duduk
dulu Yang Berhormat Kubang Kerian. Sila.
Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Tidak ada rakyat di negara ini tidak
sedih Tuan Yang di-Pertua. Saya sudah bawa perkara ini pada tahun 1988 lagi Tuan Yang di-
Pertua. Masa saya berucap mewakili Johor dalam Perhimpunan UMNO. Betapa sayangnya
kita kepada apa yang telah pun terlepas ini tadi. Yang telah terlepas beberapa hari yang lalu.
DR.27.5.2008 32
Kita sama dengan Yang Berhormat Kubang Kerian dan semua macam Tuan Yang di-
Pertua kata tadi, tapi oleh sebab Tuan Yang di-Pertua telah menolak usul ini, maka haruslah
kita di Dewan ini tanpa mengganggu sedikit pun soal kecintaan kita kepada negara. Apa yang
diterangkan kepada Dewan ini, kita kena patuh apa yang telah disarankan oleh Tuan Yang di-
Pertua dan kalau agaknya ada lain-lain, bawa saja dalam Peraturan Mesyuarat 43, kita
bahaskan di masa yang akan datang. Terima kasih.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Sri Gading. Saya harap Yang
Berhormat Kubang Kerian dalam soal begini, kadang-kadang kita semua berperasaan.
Kadang-kadang emosi kita meningkat. Kadang-kadang perlu kita fikir berbuat sesuatu tetapi
dalam keadaan seperti ini kita harus mempunyai kematangan untuk memikirkan apa positif dan
negatifnya tindakan kita. Mungkin daripada kejadian ini, timbul perkara-perkara yang positif
untuk kita di masa akan datang.
Bagi saya, satu perkataan itu, kita harus ambil iktibar. Adalah cukup untuk kita semua
pegang kepada itu, tidak payah kita bahas sampai satu jam. Saya iktibar apabila saya terbaca,
kita tengok secara siaran langsung keputusan mahkamah, saya iktibar. Saya beritahu kepada
diri saya, bahawa perkara seperti ini tidak harus berlaku.
Jadi kalau kita mempunyai azam seperti begitu, kita pegang kepada itu. Tidak ada
guna untuk kita bercerita sejam, dua jam tapi tidak ada juga keazaman kita untuk memegang
sesuatu. Jadi saya cukup bersimpati, saya faham perasaan Yang Berhormat Kubang Kerian,
kita juga semua berperasaan begitu. Jadi kalau kita ikut perasaan itu, mungkin suatu ketika
nanti kita fikir bahawa, ya, kita ikut perasaan dan bukan kebaikan. Jadi saya minta mohon
maaf, fasal saya tidak dapat layan. Sila setiausaha, teruskan.

26.5.08 ' licence to kill ' punya pasal

Tuan Yang di-Pertua: Sila Yang Berhormat Pendang.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua, kali ini
bahasa baik-baik sahaja. Timbalan Menteri, baru-baru ini kita mendengar Kementerian Kesihatan
telah melanjutkan tahun housemanship daripada setahun kepada dua tahun untuk meningkatkan
kemahiran doktor-doktor muda kita dalam bidang perubatan.
Soalan saya, apakah dengan peningkatan tahun housemanship ini kepada dua telah
menyebabkan perkhidmatan yang diberikan oleh doktor-doktor hasil daripada penambahan
housemanship ini bertambah dan adakah ini yang menyebabkan salah satu daripada punca
mereka ini tidak boleh cepat memasuki pasaran kedoktoran di dalam perkhidmatan kerajaan?
Terima kasih.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih, sila menteri.
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Tuan Yang di-Pertua, point of order 24(3) tidak
ada katan dengan soalan asal tetapi sebab Yang Berhormat Pendang kawan saya, saya jawab.
Tuan Yang di-Pertua: Sila.
DR.26.5.2008 23
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Kenapa kita tambah perkhidmatan doktor pelatih
daripada setahun kepada dua tahun mulai 1 Januari tahun ini adalah kerana kita melihat purata
sama ada graduan itu datang daripada universiti tempatan mahupun luar negeri ada dua faktor:
(i) mereka kekurangan skil dan keterampilan klinikal; dan
(ii) mereka juga kurang kemahiran dari sudut komunikasi.
Asas kepada perawatan pesakit adalah untuk mengetahui dan mempunyai kepakaran
untuk bertanya kepada pesakit, history taking. Mereka tidak kuat, dan kita harapkan dengan
bertambahnya dua tahun ini kita menambah kualiti. Seperti Tuan Yang di-Pertua sedia maklum
bahawa mereka, pegawai perubatan, doktor ini dia ada license to heal and license to kill.
Jadi, kita hendak pastikan mereka betul-betul trampil supaya kita semua sentiasa selamat
apabila menerima rawatan daripada mereka. Saya pasti, Malaysia bukan satu-satunya negara
yang menambah daripada setahun ke dua tahun. Banyak lagi negara-negara maju yang lain
seperti di India, Eropah yang menambah daripada setahun kepada dua tahun. Ini tidak
menandakan bahawa tahap keluaran universiti tempatan atau luaran tidak baik. Terima kasih
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih menteri.
Dr. Lo' Lo Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: Tuan Yang di-Pertua...
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Tuan Yang di-Pertua, ada kenyataan yang
agak bahaya tadi.
Dr. Lo' Lo Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: Tuan Yang di-Pertua. Ya, kenyataan itu...
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Tuan Yang di-Pertua, apabila mengatakan
bahawa doktor ini ada license to kill, ini perlu diperbetulkan kerana ia akan menimbulkan implikasi
yang cukup buruk pada masyarakat. ini bukan kali yang pertama statement itu dibuat dan pada
saya ianya mengancam profesion dan juga keselamatan rakyat. Saya minta ini diperbetulkan...
[Tepuk]
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Bertentangan dengan ikrar, Hippocratic.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat. Saya sudah faham.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Apabila seseorang itu bersedia untuk
menjadi doktor. Jadi, minta tarik balik dan juga minta maaf.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih, terima kasih dua Ahli Yang Berhormat yang berdiri.
Terima kasih, terima kasih.
Dr. Lo' Lo Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: [Bercakap tanpa menggunakan pembesar
suara] ...Ada license to kill. Semasa belajar perubatan tidak pernah tahu bahawa kami ada license
to kill...
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat.
Dr. Lo' Lo Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: Perkara kedua Tuan Yang di-Pertua, Menteri
Kesihatan saya tidak kenal sampai sekarang.
DR.26.5.2008 24
■1120
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat. Saya kasi peluang kepada menteri
yang berkenaan. Tentang license to kill itu dia bukan bermaksud, saya tidak rasalah dia
bermaksud bahawa...
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Akan tetapi sudah diulang banyak kali.
Tuan Yang di-Pertua: Ahli Yang Berhormat sila duduk Ahli Yang Berhormat.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Minta tarik baliklah. Jangan sebut lagi
license ini.
Tuan Yang di-Pertua: Sila duduk Yang Berhormat, sila duduk.
Seorang Ahli: [Menyampuk]
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Tidak apalah hendak mencari ini, benda ini
penting.
Tuan Yang di-Pertua: Sila duduk Yang Berhormat.
Seorang Ahli: [Menyampuk]
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Ada dalam buku ini ada ini, 36(6)
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Tuan Yang di-Pertua
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Minta tarik baliklah Tuan Yang di-Pertua.
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Saya menjawab dan menyatakan kenyataan
tersebut bukan bermakna bahawa doktor itu ada lesen untuk membunuh. Yang Berhormat sana
dia selalu bersifat negatif. Apa yang saya hendak utamakan adalah keselamatan pesakit sentiasa
menjadi prioriti untuk kita memastikan yang sistem penyampaian kesihatan daripada bandar ke
desa sentiasa mencapai standard yang bertaraf antarabangsa, itu sahaja niat saya, tetapi kalau
Yang Berhormat rasa dia ada lesen untuk membunuh itu tanggapan dialah.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Ini lagi berat ni. Lagi berat...
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Ahli-ahli Yang Berhormat. Ini soal kecil Yang
Berhormat.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: 36(6)
Tuan Yang di-Pertua: Ahli Yang Berhormat.
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: Minta tarik balik, tambah lagi kalau boleh minta
maaf pula lagi. Tarik balik. Yang negatif bukan kita, license to kill itu yang negatifnya bukan belah
sini negatif.
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]:Tarik balik atau tunjuk lesen... [Ketawa]
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Padang Serai, Yang Berhormat Kepong, Ahli
Yang Berhormat...
Tuan Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Tuan Yang di-Pertua, saya ingat timbalan
menteri ini pun ada lesen untuk bunuh ini.
Tuan Yang di-Pertua: Duduk dahulu.
Tuan Nga Kor Ming [Taiping]: Mungkin boleh tahan bawah ISA ini.
DR.26.5.2008 25
Tuan Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Macam mana dia boleh dilantik jadi Timbalan
Menteri Kesihatan Kalau dia ada lesen bunuh, ini bahaya.
Tuan Yang di-Pertua: Ahli Yang Berhormat boleh duduk sekejap dulu. Apabila Ahli Yang
Berhormat berdiri begitu bermakna saya tidak boleh buat keputusan. Saya boleh biarkan Ahli Yang
Berhormat berdiri dan saya pun berdiam diri sahaja, tetapi mahukan penyelesaian. Duduk dulu
Yang Berhormat Kepong, boleh?
Menteri yang berkenaan telah memberi penjelasan bahawa dia tidak berniat seperti apa
yang Ahli-ahli Yang Berhormat fikirkan. Saya pun memerhatikan juga kali kedua dia sebut ini.
Kalau umpama tujuan dia itu adalah bahawa doktor itu juga mempunyai lesen untuk membunuh,
dia salahlah. Namun telah pun dia perjelaskan bahawa, dia tidak berniat sedemikian. Apa yang
saya dapat tahu daripada penjelasan itu ialah berkemungkinan ada juga doktor-doktor yang
kadang-kadang tidak bertanggungjawab, cuai dan sedemikiannya. Barangkali itu yang
dimaksudkan makanya saya tidak tegur Ahli Yang Berhormat untuk tarik balik.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Itu bukan license. Tuan Yang di-Pertua itu
bukan license.
Tuan Yang di-Pertua: Itu bukan satu kesalahan yang betul untuk kita rujuk Yang
Berhormat itu.
Dr. Lo' Lo' Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: Tuan Yang di-Pertua.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Kecuaian, kesilapan memang ada dalam
perkhidmatan tetapi itu bukan license to kill.
Tuan Yang di-Pertua: Ahli Yang Berhormat, Ahli Yang Berhormat tolong duduk. Itu
mungkin istilah yang dia gunakan. Kadang-kadang Ahli Yang Berhormat pun menggunakan istilahistilah
yang tidak dibenarkan dalam Dewan ini.
Dato’ Ismail Kasim [Arau]: Sama ‘ketiak’ tadi.
Tuan Yang di-Pertua: Jadi tidak apalah, perkara begitu janganlah dibuat besar-besarkan.
Sila Yang Berhormat Kepong, point of order atau pun apa. Yang Berhormat Kepong sila Yang
Berhormat Kepong
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Nanti dulu, saya mahu dengar Yang Berhormat Kepong. Yang
Berhormat Kepong lama sudah dalam Dewan ini. Sila Yang Berhormat Kepong.
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: Yang Berhormat Rompin sekarang ya. Tuan Yang di-
Pertua walaupun Yang Berhormat Mersing dia pusing sedikit mengenai maksud dia tapi dia
tersesat sedikit di dalam itu ucapan.
Tuan Yang di-Pertua: Penggunaan istilah-istilah.
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: Saya berharap lain kali jangan gunakan istilah seumpama
ini kerana akan menimbulkan ketidakpuasan di kalangan doktor. Bukan sahaja di sebelah sini,
sebelah situ juga termasuk Yang Berhormat Rompin tapi Yang Berhormat Rompin bukan doktor
perubatan...
DR.26.5.2008 26
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Kepong, terima kasih.
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: Saya berharap Yang Berhormat dapat..
Seorang Ahli: [Menyampuk]
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Kubang Kerian sudahlah.
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: ...Yang penting sekali, kita tarik baliklah untuk kesenangan
kesemua orang.
Dr. Haji Mohd. Puad bin Zarkashi [Batu Pahat]: Tuan Yang di-Pertua, cukuplah Tuan
Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Kepong. Kita sudah habis dua, tiga
minit pasal soal itu. Tuan ‘Salahhidun’ bin Haji Ayub. Salahuddin bin Haji Ayub, sila. Salah sebut
lagi, minta maaf Yang Berhormat... [Ketawa]
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: Point of order. Tuan Yang di-Pertua, minta maaf.
Kecuaian tidak boleh jadi license, inilah satu perkara yang sangat serius. Perkara boleh selesai
dengan senangnya. Yang Berhormat tarik balik, mengakui kesilapan tarik balik. Apa yang berlaku
perlulah menghadapi kenyataan. Ini tidak boleh dibenarkan. Kecuaian doktor tidak boleh dilihat
sebagai license to kill. Inilah membenarkan license. Dia patutlah gentlemen mengakui kesilapan,
tarik balik perkataan itu dan memohon maaf.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Ipoh Timur. Ahli-ahli Yang
Berhormat senyap dulu. Ada dua pendapat dan nasihat daripada Ahli-ahli Yang Berhormat veteran
dalam Dewan ini satu daripada Yang Berhormat Ipoh Timur, satu daripada Yang Berhormat
Kepong. Yang Berhormat Kepong kata lain kali jangan gunakanlah. Ini Yang Berhormat Ipoh Barat
kata tarik baliklah. Jadi kalau saya punya ketetapan, lain kali jangan gunakanlah istilah-istilah
begitu. Saya ikut pendapat daripada Yang Berhormat Kepong, terima kasih.
Tuan Lim Guan Eng [Bagan]: 36(6)
Tuan Yang di-Pertua: Point of order.
Tuan Lim Guan Eng [Bagan]: 36(6) point of order. Tuan Yang di-Pertua saya terpaksa
untuk membangkitkan isu ini kerana untuk penjelasan. Tadi saya dengar dengan jelas bahawa
Yang Berhormat Kepong menyatakan minta tarik balik. Tuan Yang di-Pertua, kita di sini bukan
James Bond, hanya James Bond dikatakan ada license to kill. Doktor itu bukan James Bond
mereka hanya untuk memberikan rawatan. Saya harap dengan ikhlas, saya harap tarik balik
perkataan istilah license to kill kerana ia memang tidak memenuhi apa-apa sumbangan yang
diberikan oleh pihak doktor. Saya minta kalau boleh, kerana ini betul-betul menjatuhkan maruah
semua doktor. Ini memang tidak patut, harap Yang Berhormat Timbalan Menteri supaya boleh
menjalankan tugas dengan baik. Harap boleh tarik balik.
Dr. Lo' Lo' Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: Tuan Yang di-Pertua, saya ingin menambah
sikit. Kita ada pelajar-pelajar sekolah di sini. Mereka tidak faham apakah maksud di sebaliknya.
Mereka ingat memang doktor...
DR.26.5.2008 27
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Titiwangsa, saya sudah faham, apa yang
dimaksudkan Ahli Yang Berhormat. Pertikaian kita ini dalam penggunaan bahasa sahaja.
Sekarang saya yang mahu tanya kepada Ahli Yang Berhormat Mersing, adakah Yang Berhormat
waktu gunakan istilah license to kill mempunyai sangkaan jahat, jawab sahaja, “Yes”, or “No”.
Berdiri Yang Berhormat, saya mahu dengar
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Tidak, tidak ada sangkaan jahat.
Tuan Yang di-Pertua: Sila Yang Berhormat Permatang Pauh, sila.
Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail [Permatang Pauh]: Terima kasih Tuan Yang di-
Pertua. Saya hendak mohon agar Yang Berhormat Timbalan Menteri, seorang doktor juga, saya
doktor...
Tuan Yang di-Pertua: Ahli Yang Berhormat sila senyap dulu apabila seorang Ahli Yang
Berhormat sedang bercakap.
Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail [Permatang Pauh]: ...Kita semua doktor telah
mengambil sumpah, Hippocratic oath. Menjaga dan menjamin nyawa, tidak ada license to kill.
Saya mohon ditarik balik kerana itu memberi satu kenyataan atau connotation bahawa, doktor
mempunyai satu license to kill, which is very wrong, dengan izin.
Tuan Yang di-Pertua: Okey, terima kasih Yang Berhormat Permatang Pauh. Tadi sudah
saya buat keputusan, keputusan saya kata, saya ikut pendapat Yang Berhormat Kepong. Akan
tetapi pendapat Yang Berhormat Kepong juga telah dipantau oleh pendapat-pendapat lain di blok
yang sama. Jadi oleh kerana istilah ini tidak dibenarkan atau pun apa,...
Dr. Tan Seng Giaw [Kepong]: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Kepong boleh duduk dulu. Saya belum habis
Yang Berhormat Kepong, saya habis cakap dulu Yang Berhormat Kepong. Saya habis cakap dulu.
Yang Berhormat Mersing kalaulah umpamanya tidak keberatan dan betul-betul tidak
berniat begitu, bagi tahu sahaja lain kali tidak gunakan istilah seperti begitu yang disalah anggap
dan saya mahu semua Ahli-ahli Yang Berhormat juga lain kali jangan gunakan perkataanperkataan
yang disalah anggap kerana apabila kamu gunakan sekarang ada sudah precedent
yang kamu create sendiri, saya tidak akan teragak-agak untuk menggunakan kuasa saya. Saya
pula lagi yang tidak akan berkompromi. Sila Yang Berhormat kalau boleh tarik baliklah itu.
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Sebelum saya tarik balik Tuan Yang di-Pertua,
saya bercakap, it’s the figure of speech... [Dewan riuh]
Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat dia sedang bercakap sekarang. Yang
kita pertikaikan semua ini pasal peraturan tetapkan? Ikutlah apa itu peraturan tetap. Kalau kita
mahu tegakkan peraturan tetap kita orang sendiri, semua Ahli-ahli Yang Berhormat mesti
berpegang kepada peraturan tetap. Kalau tidak macam mana kita bermesyuarat begini. Dia
sekarang kasi penjelasan, senyaplah. Sila.
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Tuan Yang di-Pertua, saya bercakap figure of
speech tadi. Saya kata license to heal dan juga license to kill, dua-dua saya bercakap. Maknanya
DR.26.5.2008 28
yang paling penting saya tidak bermaksud untuk menyatakan bahawa doktor ada lesen untuk
membunuh, tapi pada waktu yang sama saya juga bercakap bahawa doktor juga ada lesen untuk
menyembuhkan, dua-dua.
■1130
Akan tetapi Yang Berhormat sebelah sana, banyak kaitkan mengenai perkara license to kill. Dia
tidak menyatakan license to heal…
Tuan Yang di-Pertua: Okey, minta. Cuba...
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Saya tidak bermaksud pun.
Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat yang lain, tolong senyap.
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: This is figure of speech. Namun Yang
Berhormat sebelah sana dia berfikiran terlalu negatif dan menjadikan isu ini, isu...
Tuan Yang di-Pertua: Tak apa Yang Berhormat. Ini untuk membantu saya. Untuk
membantu saya, nanti dia akan duduk. Untuk membantu saya menjalankan tugas. Kalau yang ini
kita buat sebagai precedent, bahawa jangan ada perkataan-perkataan yang ditimbulkan, yang
akan menimbulkan nanti tafsiran yang dalam persepsi masing-masing berbeza, ini saya buat
sebagai satu precedent, saya tidak benarkan lagi Ahli-ahli Yang Berhormat menggunakan
perkataan-perkataan yang disalah anggap oleh orang lain. Saya mahu Ahli Yang Berhormat tarik
balik. Tolong.
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Tuan Yang di-Pertua, saya tidak akan
mengulangi perkataan tersebut tapi saya tidak tarik balik.... [Tepuk]
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: [Bangun]
Tuan Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Ini tidak menghormati Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Nga Kor Ming [Taiping]: Takkan dia perintah tetap?
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: [Bangun]
Tuan Joseph Entulu anak Belaun: Tuan Yang di-Pertua, saya berdiri dulu tadi.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Sedikit penjelasan.
Tuan Yang di-Pertua: Apabila berdiri mesti point of order. Tidak ada penjelasan dalam
soal ini.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: 43.
Tuan Yang di-Pertua: Kalau mahu bercakap point of order.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Point of Order 43.
Tuan Yang di-Pertua: Saya dengar Yang Berhormat Batu Gajah.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Sila. Apa point of order dia?
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: [Bangun]
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: 43, Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Padang Serai sila duduk. Apa Kuala Terengganu
kah apa? Yang Berhormat Kuala Selangor sila.
DR.26.5.2008 29
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Ya. Tuan Yang di-Pertua, Point of Order 43,
“Tuan Yang di-Pertua dalam Majlis Mesyuarat atau Pengerusi dalam Jawatankuasa adalah
tertanggung ke atasnya menjaga supaya peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat atau Jawatankuasa
diendahkan, dan keputusannya berkenaan dengan apa-apa perkara peraturan mesyuarat tidak
boleh diminta timbangkan semula dan tidak boleh diulang kaji oleh Majlis Mesyuarat kecuali
dengan dikeluarkan usul bersendiri kerana itu”.
Untuk perkara itu diminta keputusan yang dibuat oleh Tuan Yang di-Pertua...
Beberapa Ahli: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat...
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: ...Minta tarik balik.
Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, tolong senyap. Saya belum lagi buat
keputusan. Dengar apa yang saya cakap.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Duduk, duduk.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Duduk, duduk. Saya sudah faham. Duduk dari tadi saya
mendengar. Duduk. Saya sudah buat keputusan beberapa kali. Saya ikut nasihat daripada Yang
Berhormat Kepong, tapi saya tidak bangkitkan Peraturan Mesyuarat 43, kerana apabila saya
bangkitkan 43 itu, keputusan saya ialah tidak apalah. Beri jalanlah mesyuarat kerana itu perkara
remeh. Namun mahu juga diapi-apikan oleh Ahli-ahli Yang Berhormat lain.
Yang Berhormat Ipoh Timur berdiri, Yang Berhormat Permatang Pauh berdiri, yang lain
berdiri. Sekarang Yang Berhormat pula beri kepada ingat saya 43. Saya tahu tugas saya. Cuma
Ahli-ahli Yang Berhormat sahaja minta maaf, kadang-kadang lupa tugas. Saya tahu tugas saya.
Jadi itu makanya tadi apabila dia sebut dua kali, keputusan saya ialah tak apalah, lain kali jangan
buat lagi. Keputusan sudah dibuat, tetapi Yang Berhormat Ipoh Timur berdiri, Yang Berhormat
Permatang Pauh berdiri, Ahli Yang Berhormat Titiwangsa berdiri dan yang lain pun berdiri. Cuma
saya tidak sebut bangkitkan 43.
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Jadi kalau kita betul-betul mahu, nanti dulu Yang Berhormat Ipoh
Timur.
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: Ya.
Tuan Yang di-Pertua: Kalau kita betul-betul mahu menghormati permesyuaratan,
standing order, saya sudah buat keputusan pada 5 Mei, bahawa kalau kita mahu menghormati
peraturan tetap mesti kita semua berpegang teguh kepada apa maksud peraturan tetap, dan tadi
saya mengatakan bahawa Yang Berhormat tarik balik setelah saya buat keputusan. Saya
sekarang ini sudah mahu ikut arus kerana saya bertimbang rasa, kerana ini perbahasan.
Namun kalau saya ikut balik apa yang disarankan oleh Yang Berhormat Kuala Terengganu
tadi, saya berbalik kepada mula-mula saya membuat keputusan iaitu tidak apalah, kerana itu
DR.26.5.2008 30
keputusan saya, kerana itu adalah satu istilah yang disalahtafsirkan. Saya sendiri apabila
mendengar itu, saya tidak tersinggung kerana bukan begitu maksud dia.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Kerana dia adalah seorang doktor. Dia juga seorang doktor. Bukan
orang, bukan doktor. Yang Berhormat Kuala Terengganu, kalau point of order beritahu saya point
of order yang ke berapa?
Beberapa Ahli: Kuala Selangor.
Beberapa Ahli: [Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Ada lagi point of order?
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Point of order.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Kuala Selangor, Kuala Selangor Tuan Yang di-
Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Nanti dulu.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Point of order.
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Kubang Kerian, Yang Berhormat Ipoh Timur
duduk dulu kerana saya belum selesai lagi dengan Yang Berhormat Kuala Terengganu, kerana itu
point of order kita.
Tuan Zulkifli bin Noordin [Kulim Bandar Baharu]: Kuala Selangor, Kuala Selangor.
Tuan Yang di-Pertua: Mesti seorang-seorang. Yang Berhormat Kuala Selangor.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Kuala Selangor.
Tuan Yang di-Pertua: Peraturan tetap kita ialah...
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Tuan Yang di-Pertua...
Tuan Yang di-Pertua: ...Sebelum Tuan Yang di-Pertua dapat menyelesaikan satu point of
order, yang lain mesti duduk.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Tuan Yang di-Pertua sudah membuat keputusan
dan saya cukup iktiraf keputusan Tuan Yang di-Pertua. Daripada latar belakang saya sebagai
salah seorang pensyarah dalam bidang farmakologi saya boleh faham latar belakang yang
disebutkan oleh...
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: ..Timbalan menteri. Saya memberitahu kepada
pelajar-pelajar saya, 16 tahun saya mengajar di universiti, kalau anda hanya mendapat 50%
daripada kertas-kertas farmakologi, ubat-ubatan dan toksikologi, anda hanya punya peluang
mengubati, merawat satu daripada dua pesakit yang...
Tuan Yang di-Pertua: Apa kena-mengena dengan point of order?
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: ...Dengan kata lain, dengan kata lain seorang
pengamal perubatan...
Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Tuan Yang di-Pertua, ini point of order
mana ini digunakan?
DR.26.5.2008 31
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat, Yang Berhormat Batu Pahat ...
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Bagilah peluang Tuan Yang di-Pertua...
Tuan Yang di-Pertua: Yang sekarang kita ini sedang bercerita fasal point of order.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Jadi dengan...
Tuan Yang di-Pertua: Jadi yang saya layan Yang Berhormat semua mengenai dengan
point of order.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Saya, saya...
Tuan Yang di-Pertua: Mari kita bincang point of order. Sila.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Saya...
Tuan Yang di-Pertua: Ini ada kena-mengena dengan point of order?
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Saya...
Dato' Ismail Kasim [Arau]: Ini ceramah kah?
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Saya memahami pandangan, saya memahami
teguran...
Tuan Haji Mohd. Nor bin Othman [Hulu Terengganu]: [Menyampuk]
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: ..Kenyataan yang dibuat oleh timbalan menteri.
Cumanya dalam konteks pengamal perubatan, dalam konteks itu, kita minta bahawa what you say
is important, how you say make the difference, dengan izin.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Kuala Terengganu.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Jadi dengan kata lain ...
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih, terima kasih.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Dengan kata lain ...
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Kuala Terengganu. Yang Berhormat
Kuala Selangor. Terima kasih.
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: Kita minta beliau tarik balik kerana itu adalah
bertentangan dengan semangat...
Tuan Yang di-Pertua: Sudahlah, sudahlah. Kalau boleh sudahlah. Saya minta kerjasama
semua Ahli Yang Berhormat.
Tuan M. Kula Segaran [Ipoh Barat]: Tarik balik sahaja. Minta maaf.
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: [Bangun]
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Point of order.
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Padang Serai duduk dulu. Duduk dulu.
Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Point of order.
Tuan Yang di-Pertua: Saya mahu dengar Yang Berhormat Ipoh Timur. Sila.
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: Tuan Yang di-Pertua. Point of order supaya kita boleh
selesaikan perkara ini dan saya bangkitkan Point of Order 44(2), selepas 43 ialah 44(2) yang
berbunyi: “44(2). Pengerusi hendaklah memerintah mana-mana ahli yang berkelakuan tidak
DR.26.5.2008 32
senonoh atau melakukan perbuatan yang menghina Majlis Mesyuarat atau terus tidak
mengendahkan kuasa Pengerusi keluar....”
Di sini ialah, “...tidak mengendahkan kuasa Pengerusi keluar dari Majlis Mesyuarat bagi
tempoh tidak melebihi sepuluh hari dan ahli tersebut hendaklah dengan serta merta keluar dari
Majlis Mesyuarat”.
Itulah 44(2) dan selepas itu usul menamakan, kalau ini pun tak cukup 44(3).
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Ipoh Timur.
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: Di sini Tuan Yang di-Pertua ada membuat keputusan
terakhir. Terakhir, keputusan terakhir ialah Ahli Yang Berhormat daripada Mersing untuk menarik
balik dan dia sudah buat begitu, 44(2) patutlah digunakan.
Tuan M. Kula Segaran [Ipoh Barat]: Saya sokong.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih, terima kasih. Yang Berhormat Ipoh Barat, itu bukan
usul untuk disokong... [Ketawa]
Ahli-ahli Yang Berhormat...
Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi [Dato' Haji Noh bin Haji Omar]:
[Bangun]
Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, nanti dulu saya buat keputusan dulu.
Saya minta didengar dengan jelas. Peraturan Mesyuarat 43, 42, 44 ialah bidang kuasa Tuan Yang
di-Pertua. Semua ini saya hafal daripada atas, bawah, kiri, kanan dan semua.
Saya buat keputusan awal-awal tadi, apabila ditegur oleh dua, tiga orang Ahli Yang
Berhormat, saya buat keputusan. Saya kata, tidak apalah. Itu keputusan saya. Keputusan saya itu
cuma boleh dikaji balik apabila ada seorang yang buat Usul di bawah 43. Namun, apabila Ahli-ahli
Yang Berhormat berdiri dan itu tugas Ahli-ahli Yang Berhormat untuk membantu Tuan Yang di-
Pertua untuk menjalankan mesyuarat supaya licin.
Ahli Yang Berhormat semua ada tanggungjawab. Bukan Tuan Yang di-Pertua sahaja.
Yang Berhormat Kepong memberi pendapat bahawa lain kali jangan gunakan istilah itu. Saya
bersetuju dengan Yang Berhormat Kepong. Saya setuju. Jadi apabila saya bersetuju, bermakna
itu keputusan saya. Namun ada lagi Ahli-ahli Yang Berhormat yang berdiri dua, tiga orang
termasuk Yang Berhormat Ipoh Timur. Jadi kalau saya ikut saya punya keputusan 43, saya akan
berbalik kepada keputusan saya yang pertama. Iaitu perkara itu saya anggap sebagai perkara
yang not out of order. Kerana tugas saya ialah di bawah 43, mesti mahu tengok bahawa point of
order atau peraturan mesyuarat itu semua diikuti. Jadi Ahli-ahli Yang Berhormat, mesyuarat ini
adalah mesyuarat Ahli-ahli Yang Berhormat. Tanggungjawab untuk kelicinan mesyuarat adalah
tanggungjawab semua Ahli-ahli Yang Berhormat, begitu.
Keputusan saya pertama, lain kali menteri tidak akan menggunakan lagi kerana dia tidak
berniat jahat. Bermakna kalau ada niat jahat, barang kali. Itu keputusan saya yang pertama. Sila
point of order.
DR.26.5.2008 33
■1140
Dato’ Haji Noh bin Haji Omar: Tuan Yang di-Pertua, saya ikut perbincangan.
Sebenarnya saya tengok Tuan Yang di-Pertua dah betul buat keputusan, tetapi bila Yang
Berhormat Bagan bangkit 36(6), ini yang jadi kecoh. Saya dah baca 36(6) yang dibaca oleh Yang
Berhormat Bagan. “Seseorang Ahli tidak boleh mengeluarkan sangkaan jahat ke atas
sesiapa Ahli lain”
Jadi Yang Berhormat Mersing mana ada sangkaan jahat kepada sesiapa Ahli yang lain.
Jadi atas asas apa? Kalau perkara dibangkit pada 36(6), ini tidak tepat kerana sangkaan jahat
mesti kepada Ahli-ahli di dalam Dewan. Jadi kalau buat peraturan lain itu terpulang kepada Tuan
Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Terima Yang Berhormat. Itulah makanya apabila tadi disebut istilah
itu perlu ditarik balik, saya tak berpendapat begitu. Itulah makanya saya kasi lalu saja.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Point of order.
Tuan Yang di-Pertua: Ahli Yang Berhormat sudahlah. Sekarang ini pukul 10.40...
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Point of Order 36(6). Saya sangat terasa...
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Padang Serai, kalau bukan Point of Order, sila
duduk.
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Saya sangat terasa dan ini sangkaan buruk
kepada Ahli-ahli yang terdiri daripada doktor. Saya juga doktor perubatan. Jadi saya minta sangat
tarik balik.
Tuan Yang di-Pertua: Jadi bermakna Ahli-ahli Yang Berhormat yang menerima sangkaan
jahat itu adakah Yang Berhormat bertugas dengan baik atau tidak? Itu saja saya mahu tahu.
Sangkaan atau statement itu bukan kepada Ahli yang ada sedang berbahas ataupun mendengar
perbahasan. Itu bermakna...
Dr. Mohd. Hatta bin Md. Ramli [Kuala Krai]: Dalam bidang itu. Kita semua ahli dalam
bidang itu.
Tuan Yang di-Pertua: Kalau ahli dalam bidang itu bermakna dia tidak menjurus kepada
Ahli Yang Berhormat sebagai Ahli Yang Berhormat dalam Dewan ini.
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: Tuan Yang di-Pertua, peraturan mesyuarat...
Tuan Yang di-Pertua: Sila duduk dulu. Duduk dulu Yang Berhormat Padang Serai.
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: Sebenarnya bukan saja 36(6), semua Ahli-ahli
Parlimen yang merupakan doktor tapi pun 36(4) mengenai offensive language. Ini offensive
kepada medical profession, the entire medical profession. Adakah Dewan yang mulia ini tunggu
satu protes daripada medical profession oleh sebab mereka disifatkan sebagai “license to kill”. Ini
kemuliaan the owner dignity of Parliament. Sebenarnya Yang Berhormat Mersing sudah
melanggar hak keistimewaan beliau dan saya harap satu keputusan dibuat.
Kalau tidak saya mahu berdiri di bawah 26(1)(p) untuk merujuk Yang Berhormat kepada
Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan kerana ini adalah offensive language kepada entire medical
DR.26.5.2008 34
profession dan menjatuhkan imej semua doktor di negara kita. Saya harap ini boleh diputuskan,
kalau tidak saya akan berdiri di bawah 26(1)(p).
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Ipoh Timur.
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: Tuan Yang di-Pertua telah membuat
keputusan tadi. Saya beberapa hari lalu dalam Dewan yang sama ini...
Tuan Haji Mohd. Nor bin Othman [Hulu Terengganu]: Point of order.
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Padang Serai, ini Point of order atau apa?
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: Ini Point of Order 43.
Tuan Yang di-Pertua: Lagi 43...
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: Sama. Tuan Yang di-Pertua, saya dalam
Dewan ini telah diminta oleh Tuan Yang di-Pertua dalam beberapa hari lalu apabila seorang
menteri berhujah minta saya tarik balik walaupun perkataan “Kurang disiplin” itu digunakan oleh
menteri itu tetapi saya tarik balik kerana saya menghormati Dewan yang mulia ini dan juga Tuan
Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Padang Serai.
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: Tetapi sekarang, satu arahan, permintaan
telah dikeluarkan oleh Tuan Yang di-Pertua. Sehingga kini dia tak mahu tarik balik. Apa maksud
itu? Perlukah saya menghormati Dewan ini? Saya boleh tarik balik, kenapa tidak Timbalan Menteri
ini tarik balik?
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat Padang Serai. Sila duduk.
Tuan N. Gobalakrishnan [Padang Serai]: Perkara ini sudah menimbulkan kekecohan
kerana seorang timbalan menteri yang tak mahu tarik... masalah negara ini.
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih Yang Berhormat. Point of order yang ditimbulkan tadi
oleh Yang Berhormat Ipoh Timur iaitu sekiranya perkataan begitu yang telah pun saya buat ruling
bahawa bagi saya perkara yang tak out or order tetapi ada Ahli-ahli Yang Berhormat yang take
exception to this bahawa mereka tak mahu perkara ini dibiarkan begitu saja. Yang Berhormat Ipoh
Timur tadi menarik perhatian saya kepada satu point of order iaitu 26... Apa tadi Yang Berhormat
Ipoh Timur?
Tuan Lim Kit Siang [Ipoh Timur]: 26(1)(p).
Tuan Yang di-Pertua: 26(1)(p) di mana mereka ini berhak untuk berdiri kalau ada 15
orang atau lebih untuk dirujuk Yang Berhormat kepada jawatankuasa. Jadi terpulang kepada Yang
Berhormat untuk memikirkan beberapa ketika sama ada perkara itu Yang Berhormat tarik balik.
Pendapat saya, kalau tarik balik pun Yang Berhormat juga bukan ada niat seperti yang dibuat
tanggapan oleh Yang Berhormat yang lain. Tak salah kerana ini bukan soal umpamanya satu
pendirian asas yang perlu dipertahankan sehingga satu kejadian yang tidak dikehendaki saya
menggunakan kuasa di bawah 44 dan sedemikiannya ataupun peraturan tetap tadi. Kalau boleh
saya minta Yang Berhormat tarik balik, cuma dua perkataan saja.
DR.26.5.2008 35
Datuk Dr. Haji Abdul Latiff bin Ahmad: Yang Berhormat, saya tak minta maaf kerana
statement tersebut tetapi saya tarik balik... [Ketawa]
Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih. Ahli-ahli Yang Berhormat, dalam soal ini tak ada
yang menang, tak ada yang kalah. Saya ambil ini sebagai satu iktibar di mana siapa saja Ahli Yang
Berhormat yang mengeluarkan cakap yang tidak elok ataupun unparliamentary, saya tidak akan
teragak-agak untuk mengambil tindakan. Sekarang masa sudah 11.45 pagi, sesi soal jawab telah
terganggu begitu lama iaitu 15 minit dan ia telah berakhir. Sila Setiausaha jalankan Mesyuarat.

Pasal ketiak nasib tak kena 36(6).

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Dr. Mohamed Hayati bin Othman.
Dr. Mohamed Hayati bin Othman [Pedang]: Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.
Iskandar Malaysia jangan digadaikan,
Batu Puteh terlepas ke Singapura,
Menteri Pengangkutan pohon jawapan,
Soalan saya nombor dua.
2. Dr. Mohamed Hayati bin Othman [Pedang] minta Menteri Pengangkutan menyatakan:
(a) jumlah perbelanjaan keseluruhan di dalam menaik taraf landasan KTM
kepada double tracking; dan
(b) jumlah penempatan/ rumah yang terpaksa dipindahkan di dalam
pembesaran landasan ini.
Tuan Yang di-Pertua: Ini sudah pantun, esok hari nanti ada sajak, puisi. Sila Yang
Berhormat Menteri.
Timbalan Menteri Pengangkutan [Datuk Seri Panglima Lajim Ukin]: Terima kasih Tuan
Yang di-Pertua. Bagi menjawab soalan Ahli Yang Berhormat dari Pendang:
DR.26.5.2008 5
(a) Jumlah perbelanjaan keseluruhan menaikkan taraf landasan KTMB
ataupun Kereta Api Tanah Melayu Berhad kepada double tracking adalah
seperti berikut:
(a) Projek Landasan Berkembar elektrik, Ipoh-Padang Besar,
RM12.48 bilion; dan
(b) Projek Landasan Berkembar elektrik, Seremban-Gemas,
RM3.45 bilion.
Jumlah keseluruhan kedua-dua projek ini Tuan Yang di-Pertua, RM16.35
bilion.
(b) Berdasarkan bancian semula pada Oktober 2007, jumlah setinggan
kediaman yang terlibat dan perlu ditempatkan semula bagi Projek
Landasan Berkembar elektrik Ipoh-Padang dan Projek Landasan
Berkembar elektrik Seremban-Gemas masing-masing adalah RM1,521;
Perak RM394; Pulau Pinang RM565; Kedah RM557; Perlis 5 bersamaan
dengan 86 keluarga; Negeri Sembilan RM57; Melaka RM27; dan Johor
RM2.
Sekian.
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Pedang.
Dr. Mohamed Hayati bin Othman [Pedang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua, soalan
tambahan saya. Jikalau kita lihat double tracking dari Ipoh ke Rawang telah pun siap beberapa
tahun dan sekarang ini tidak ada pun set komuter yang menjalani double tracking tersebut. Ini
kerana didapati 50% daripada komuter berada dalam keadaan maintenance dan tidak ada alat
ganti untuk memperbaiki. Begitu juga double tracking Pelabuhan Tanjong Pelepas sudah tiga
tahun siap tetapi hanya satu tren kargo yang menggunakannya dalam satu hari.
Kemudiannya dari Seremban ke Gemas, dulunya diberi kepada ERCON dari India tetapi
ditangguhkan kemudian diberikan semula dengan syarat SCOMI mendapat RM1 bilion projek di
India.
Jadi saya hendak tahu, apakah peningkatan, dulu RM8 bilion sekarang naik sampai RM16
bilion ini disebabkan oleh ada projek timbal balas yang diberikan kepada syarikat-syarikat yang
berada di bawah ‘ketiak’ Perdana Menteri. Terima kasih.
Datuk Seri Panglima Lajim Ukin: Tuan Yang di-Pertua bagi soalan yang pertama itu
saya tidak perlu jawab, pasal itu tidak ada kena mengena dengan soalan asal.
Cuma tentang soal di bawah ‘ketiak’ Perdana Menteri ini. Saya ingin maklumkan kepada
Dewan yang mulia ini, kita bagi kepada ERCON sebab kita ada G to G perundingan. Iaitu di mana
pengusaha-pengusaha daripada negara kita mendapat kontrak untuk membina jalan raya di India.
Jadi ini adalah perundingan di antara kerajaan G to G, jadi tidak ada kena mengena dengan
‘ketiak’ Perdana Menteri dan sebagainya. Siapa yang boleh berusaha, sama ada dia anak
DR.26.5.2008 6
Perdana Menteri kah, anak pembangkang kah, kalau dia ada usaha untuk dapat kontrak di luar
negara, apa salah? Tidak ada salah! Itu penjelasan Tuan Yang di-Pertua.
Dr. Haji Mohd. Puad Zarkashi [Batu Pahat]: Tuan Yang di-Pertua, tidak manis guna
perkataan ‘ketiak’ Perdana Menteri. Kena tarik balik.
Tuan Yang di-Pertua: Ya. Lain kali semua janganlah guna perkataan yang tidak elok
didengar, termasuk Batu Pahat juga. Terima kasih mengingatkan saya. Yang Berhormat Bukit
Bintang.
■1020
Tuan Fong Kui Lun [Bukit Bintang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Soalan
tambahan, terdapat banyak kemalangan kereta api tergelincir dari landasan menyebabkan
kemalangan lintasan berlaku sepanjang tempoh lalu. Tuan Yang di-Pertua, saya ingin tahu,
bagaimanakah cara KTM memantau laluan rel antara stesen agar ia selamat digunakan sepanjang
masa ini dan apakah punca utama kemalangan dan kelewatan tiba rel ini? Minta penjelasan dari
Yang Berhormat Timbalan Menteri. Terima kasih.
Datuk Seri Panglima Lajim Ukin: Okey, daripada Yang Berhormat Bukit Bintang...
Datuk Abdul Ghapur bin Salleh [Kalabakan]: Point of order, Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Nanti dulu Yang Berhormat Timbalan Menteri, duduk dahulu, point
of order.
Datuk Abdul Ghapur bin Salleh [Kalabakan]: 36(6), jadi kita minta mungkin perkataan
yang begitu kesat, bertujuan jahat dikeluarkan oleh Yang Berhormat Pendang tadi ditarik balik.
Tuan Yang di-Pertua: Tidak mengapalah Yang Berhormat. Tadi pun...
Datuk Abdul Ghapur bin Salleh [Kalabakan]: Kita minta ruling, Tuan Yang di-Pertua.
Kalau tidak, kita boleh cakap apa juga dalam Dewan.
Tuan Yang di-Pertua: Ya, Yang Berhormat Kalabakan, Yang Berhormat Kalabakan, saya
dengar itu. Jadi, ini istilah bawah ‘ketiak’ ini, baru juga saya dengar. Ada orang...
Datuk Abdul Ghapur bin Salleh [Kalabakan]: Itulah Tuan Yang di-Pertua. Baru dengar
pun, tetapi kita, kalau begitu kita tak perlu..
Tuan Yang di-Pertua: Untuk kali ini saya ...
Datuk Abdul Ghapur bin Salleh [Kalabakan]: Dia BN kah, dia pembangkang kah, kalau
yang perkataan kesat, kita terpaksa. Tuan Yang di-Pertua, mesti..

Monday, May 26, 2008

Ana sengaja memetik artikel ini supaya kita sama-sama sedar akan apa yang sedang berlaku dalam negara kita ini akibat terlalu ghairah hendak menarik pelabur masuk dan setelah semua kesal dengan apa yang terjadi kepada Pulau Batu Putih diselatan Johor hasil keputusan ICJ Jumaat lepas. Sama-sama kita renungi artikel ini dan lihatlah anak-anak yang sedang tidaur disisi kita tu, renunglah masa depan mereka.

WPI: Johor akan jadi “Singapore occupied territory” ala Israel
May 22, 2008 by wilayahpembangunaniskandar
Artikel ini adalah ulasan dari Tarabulsi_2008 di dalam Tranungkite online berkaitan kedudukan WPI dan kaitannya dengan Singapura.


Saya merujuk kepada artikel “Wilayah Pembangunan Iskandar = Wilayah Pembangunan Singapura” oleh abeemonster yang diterbitkan oleh TKO pada 21 May 2008 dan juga artikel “Zionis Sudah Sampai Ke WPI” oleh orangjohorlama yang diterbitkan pada 22 May 2008.

Saya ingin pula menambah sedikit mengenai ancaman kerjasama dua hala dengan Singapura dalam membangunkan WPI terhadap keselamatan dan kemerdekaan negeri Johor. Berdasarkan ‘Singapore’s defence blueprint’ (kertaskerja pertahanan) yang digubal oleh kerajaan Singapura pada awal tahun 1970an dan dikemaskinikan dari masa kesemasa, Johor itu dianggap penting sekali bagi ekonomi dan pertahanan Singapura. Kalau kita kaji kertaskerja pertahanan Singapura (defence bluprint) tersebut, maka kita akan faham makna yang tersirat apabila mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir telah menyatakan bahawa kerajaan Abdullah Badawi mahu menjual negara kita kepada Singapura.

Johor perlu dijadikan ‘hinterland’ ekonomi dan ketenteraan bagi Singapura samada secara aman melalui penjajahan ekonomi atau pun secara penaklukkan ketenteraan, iaitu Johor ditakluki dan dijadikan ‘occupied territory’ sama seperti Israel menakluki dan menjajah ‘occupied territories’ di negara-negara Arab.

Dari mana saya dapat maklumat tentang kertaskerja pertahanan Singapura ini. Bukankah ini rahsia besar kerajaan Singapura. Adakah saya hendak ada-adakan sesuatu yang tak wujud?

Lebih kurang 20 tahun dahulu saya telah menghadiri suatu kursus, dan turut menghadhiri kursus tersebut adalah beberapa pegawai-pegawai kerajaan dan pegawai-pegawai tentera Australia. Mereka lah yang memberi saya lihat ‘Singapore’s blue print of defence’ tersebut, bukan keseluruhannya, hanya cebisan-cebisan yang berkaitan dengan dasar pertahanan Singapura terhadap Malaysia.

Mereka enggan memberi saya salinan dokumen tersebut. Bila dilaporkan kepada pihak tertentu di tanah air, saya diberitahu bahawa kerajaan kita sudah sedia maklum akan perkara tersebut. Maknanya kerajaan Abdullah Badawi pun mengetahuinya, tetapi mungkin kerana hendak kayakan keluarga dan kuncu-kuncu, soal keselamatan dan pertahanan negara diketepikan.

Seperti yang telah disebutkan di atas, Johor itu dianggap penting dan hendak dijadikan ‘hinterland dari segi ekonomi dan ketenteraan bagi Singapura.

Satu dari penekanan dasar pertahanan Singapura itu adalah menanam modal yang banyak dalam pembangunan Johor. Jika berlaku rusuhan kaum atau kacau bilau di semenanjung maka tentera Singapura akan ambil kesempatan untuk menyerang dan menakluki Johor atas alasan mahu menyelamatkan serta mempertahankan kepentingan pelaburannya yang banyak di bumi Johor itu.

Setelah menaklukki Johor Singapura akan memileh antara bebrapa opsyen untuk tindakan selanjutnya. Opsyen yang pertama adalah setuju undurkan tentera Singapura dari Johor dengan syarat kerajaan Malaysia memberi pelbagai keistimewaan kepada kaum tertentu dalam negara kita.
Satu lagi opsyen adalah tentera Singapura akan terus menetap di Johor dan Johor menjadi ‘occupied territory’ yang sama kaedahnya dengan ‘Israeli occupied territories’ di negara-negara Arab.

Dalam perhitungan Singapura, tindakan mereka menakluki Johor itu tidak akan dibantah oleh Amerika Syarikat dan negara-negara Barat. Malah Amerika dan Barat akan anggap penjajahan Singapura ke atas Johor itu sebagai sesuatu yang akan menjamin kemerdekaan Singapura. Sama kaedahnya dengan ‘occupied territories’ di negara-negara Arab.

Cukuplah sedikit sebanyak maklumat untuk kita semua sedar akan betapa merbahayanya kerjasama antara kerajaan Malaysia dan Singapura dalam projek Wilayah Pembangunan Iskandar. Saya diberitahu bahawa kerjasama ini sudah pun berjalan lancar. Singapura, Barat serta Yahudi akan banyak nanti melabor di Johor. Di samping meraih keuntungan, mereka ingin ‘prepare the grounds’ untuk Singapura di masa yang akan datang menyerang dan menakluki Johor atas nama memperlindungkan kepentingan-kepentingan pelaburan Singapura dan Barat di negeri kuda kepang itu.

Tarabulsi

Baca di sini
Persoalannya:


Semakin jelas kedudukan WPI yang strategik bagi singapura untuk mengembangkan wilayah mereka. Apakah kerajaan Malaysia terdesak nak membangun sehingga tanah air pun nak digadainya? banyak lagi tempat lain di semenanjung boleh dimajukan. Bagaimana jika berlaku konflik dirantau ASEAN dan US pun datang duduk buat penempatan atas tiket memerangi keganasan? segalanya boleh berlaku…

Posted in Isu Tanah, Wilayah Pembangunan

MECD nak ajar rakyat berniaga, tengok ibu pejabat hampa dulu.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua,
Yang Berhormat Menteri yang memberi jawapan tadi. Tujuan kementerian ialah untuk
membudayakan masyarakat terhadap menjadi usahawan. Apa yang saya lihat di Alor Star
misalnya, ibu pejabat MARA sendiri di Plaza Alor Star, di bawahnya banyak showcase-showcase
yang diberikan kepada usahawan-usahawan untuk menunjukkan produk-produk IKS mereka
tetapi lokasi tempatnya tidak strategik. Didapati kalau satu hari kita pergi itu, peniaga tersebut
hanya tidur lebih banyak dari bangun kerana tidak ada orang yang pergi ke Plaza Alor Star
tersebut.
Jadi, harapan saya kepada kementerian, apakah yang akan dilakukan oleh kementerian
untuk menggemilangkan Plaza Alor Star ini sebagai sebuah showcase MARA yang di bawah
kementerian Yang Berhormat, untuk dia menjadi mereka yang berada di situ benar-benar
menjadi seorang usahawan yang gemilang dan terbilang dan bukannya temberang. Terima
kasih. [Dewan riuh]
Dato’ Haji Noh bin Haji Omar: Terima kasih Yang Berhormat. Kita sedar memang
terdapat ada premis di bawah MECD seperti Arked MARA, Bangunan MARA yang mungkin kita
lihat malap. Ini mungkin tempat yang dibina premis tersebut kurang strategik, jauh dan juga agak
terpencil. Ini kerana MECD membina bangunan-bangunan ini berpandukan kepada tanah yang
ada ketika itu.
Untuk kita mengatasi masalah tersebut, yang pertama, kita hari ini bukan sahaja hendak
membina bangunan-bangunan di tanah yang sedia ada, tetapi juga MECD melalui agensinya
akan membeli bangunan-bangunan sama ada rumah kedai ataupun di shopping-shopping
complex untuk memberikan ruang kepada bumiputera untuk berniaga. UDA sebagai contoh,
menyediakan peruntukan hampir RM85 juta untuk diberikan subsidi kepada usahawan-usahawan
yang baru berniaga di kompleks-kompleks sebagai contoh.
Yang kedua, bagi bangunan-bangunan yang sedia ada, kita akan mengadakan promosipromosi
dengan kita melantik event management dengan izin, untuk mengadakan programprogram
supaya dapat menarik orang ramai berkunjung ke premis-premis yang kepunyaan
MECD.
DR.15.5.2008 9
Semua yang kita buat hari ini, bukannya temberang. Kalau kita temberang Tuan Yang
di-Pertua, yang sebelah sana dahulu yang lahir daripada DEB hasil bimbingan daripada kerajaan,
dia sudah berjaya, dia lupa. [Dewan riuh] Dia lupa daratan, dia lupa tongkat yang kita bagi. Ini
bak kata pepatah Melayulah, ‘seperti melepaskan anjing tersepit’, selepas itu kita digigitnya balik.
Terima kasih. [Tepuk]

Apa kisah dengan MARA ni, bangunan dok hujung, nak jadi contoh kpd peniaga.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua,
Yang Berhormat Menteri yang memberi jawapan tadi. Tujuan kementerian ialah untuk
membudayakan masyarakat terhadap menjadi usahawan. Apa yang saya lihat di Alor Star
misalnya, ibu pejabat MARA sendiri di Plaza Alor Star, di bawahnya banyak showcase-showcase
yang diberikan kepada usahawan-usahawan untuk menunjukkan produk-produk IKS mereka
tetapi lokasi tempatnya tidak strategik. Didapati kalau satu hari kita pergi itu, peniaga tersebut
hanya tidur lebih banyak dari bangun kerana tidak ada orang yang pergi ke Plaza Alor Star
tersebut.
Jadi, harapan saya kepada kementerian, apakah yang akan dilakukan oleh kementerian
untuk menggemilangkan Plaza Alor Star ini sebagai sebuah showcase MARA yang di bawah
kementerian Yang Berhormat, untuk dia menjadi mereka yang berada di situ benar-benar
menjadi seorang usahawan yang gemilang dan terbilang dan bukannya temberang. Terima
kasih. [Dewan riuh]
Dato’ Haji Noh bin Haji Omar: Terima kasih Yang Berhormat. Kita sedar memang
terdapat ada premis di bawah MECD seperti Arked MARA, Bangunan MARA yang mungkin kita
lihat malap. Ini mungkin tempat yang dibina premis tersebut kurang strategik, jauh dan juga agak
terpencil. Ini kerana MECD membina bangunan-bangunan ini berpandukan kepada tanah yang
ada ketika itu.
Untuk kita mengatasi masalah tersebut, yang pertama, kita hari ini bukan sahaja hendak
membina bangunan-bangunan di tanah yang sedia ada, tetapi juga MECD melalui agensinya
akan membeli bangunan-bangunan sama ada rumah kedai ataupun di shopping-shopping
complex untuk memberikan ruang kepada bumiputera untuk berniaga. UDA sebagai contoh,
menyediakan peruntukan hampir RM85 juta untuk diberikan subsidi kepada usahawan-usahawan
yang baru berniaga di kompleks-kompleks sebagai contoh.
Yang kedua, bagi bangunan-bangunan yang sedia ada, kita akan mengadakan promosipromosi
dengan kita melantik event management dengan izin, untuk mengadakan programprogram
supaya dapat menarik orang ramai berkunjung ke premis-premis yang kepunyaan
MECD.
DR.15.5.2008 9
Semua yang kita buat hari ini, bukannya temberang. Kalau kita temberang Tuan Yang
di-Pertua, yang sebelah sana dahulu yang lahir daripada DEB hasil bimbingan daripada kerajaan,
dia sudah berjaya, dia lupa. [Dewan riuh] Dia lupa daratan, dia lupa tongkat yang kita bagi. Ini
bak kata pepatah Melayulah, ‘seperti melepaskan anjing tersepit’, selepas itu kita digigitnya balik.
Terima kasih. [Tepuk]

Negara kaya , beras banyak tapi mahal.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Jelapang padi.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Jelapang
padi.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Nampaknya Tuan Speaker pun hendak
berbahas sekarang ini. Terima kasih Tuan Speaker, terima kasih Yang Berhormat Menteri.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: 18 tahun
selalu tanya, Yang Berhormat. [Ketawa] Sekali-sekala kena tanya juga.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih menteri. Kita dapati
daripada laporan-laporan akhbar, MARDI telah mengadakan kajian berhubung dengan benih
padi ini. Satunya, disebut padi hibrid oleh menteri tadi dan satu lagi ialah padi aerobik. Bukan
sahaja senaman aerobik tetapi ada juga padi aerobik.
DR.15.5.2008 50
Jadi saya hendak tahu setakat ini, apakah kemajuan daripada pihak MARDI yang
dikendalikan oleh kementerian dalam menyediakan benih-benih padi aerobik ini kerana disebut
oleh MARDI, mereka telah menjalankan kajian ini sejak empat tahun yang lepas dan hasilnya
adalah memberangsangkan, boleh memberikan hasil lebih daripada 10 tan sehektar. Itu yang
pertama.
Yang keduanya tentang padi di Sarawak ini, saya telah pergi ke Sarawak dan mendapati
mereka menanam padi di tepi-tepi jalan. Apakah ini sesuai untuk kita bawa ke Semenanjung,
tanam di tepi-tepi lebuh raya untuk menambahkan hasil padi ini? Terima kasih menteri.
Datuk Dr. Maximus Johnity Ongkili: Terima kasih Yang Berhormat Pendang.
Mengenai MARDI, saya rasa elok ditujukan kepada rakan saya, Menteri Pertanian dan Industri
Asas Tani yang akan nanti menggulung selepas saya ataupun seterusnya.
Peranan kami di MOSTI ialah dari segi bioteknologi dan penggunaan-penggunaan
teknologi terkini walaupun banyak kajian itu adalah dengan kerjasama pihak Kementerian
Pertanian dan Industri Asas Tani. Misalnya Institut Agrobioteknologi Kebangsaan dilokasikan di
MOSTI secara fizikal. Pengawasan di bawah MOSTI tetapi dari fizikal mesti di MARDI. Jadi
kerjasama itu mesti berterusan. Dana untuk kajian daripada kita tetapi penyelidik masih di
MARDI. Jadi elok kalau macam padi aerobik ini dan seterusnya.
Memanglah padi bukit itu sudah lama, khususnya di IRI, International Rice Institute di
Manila tetapi penembusan dan penggunaan hibrid-hibrid tertentu belum meluas di Sabah dan di
Sarawak. Jadi saya rasa perlu ada perhatian dalam perkara ini.
Mengenai dengan tanaman padi di tepi jalan, saya rasa di Jelapang Padi pun di tepi jalan
juga semua termasuk di Sabah dan Sarawak tetapi barangkali yang dimaksudkan ini di situ
sahaja ada irrigation, ada air yang mencukupi ataupun dry land paddy memanglah...
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Atas darat.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Jelapang padi.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Jelapang
padi.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Nampaknya Tuan Speaker pun hendak
berbahas sekarang ini. Terima kasih Tuan Speaker, terima kasih Yang Berhormat Menteri.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: 18 tahun
selalu tanya, Yang Berhormat. [Ketawa] Sekali-sekala kena tanya juga.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih menteri. Kita dapati
daripada laporan-laporan akhbar, MARDI telah mengadakan kajian berhubung dengan benih
padi ini. Satunya, disebut padi hibrid oleh menteri tadi dan satu lagi ialah padi aerobik. Bukan
sahaja senaman aerobik tetapi ada juga padi aerobik.
DR.15.5.2008 50
Jadi saya hendak tahu setakat ini, apakah kemajuan daripada pihak MARDI yang
dikendalikan oleh kementerian dalam menyediakan benih-benih padi aerobik ini kerana disebut
oleh MARDI, mereka telah menjalankan kajian ini sejak empat tahun yang lepas dan hasilnya
adalah memberangsangkan, boleh memberikan hasil lebih daripada 10 tan sehektar. Itu yang
pertama.
Yang keduanya tentang padi di Sarawak ini, saya telah pergi ke Sarawak dan mendapati
mereka menanam padi di tepi-tepi jalan. Apakah ini sesuai untuk kita bawa ke Semenanjung,
tanam di tepi-tepi lebuh raya untuk menambahkan hasil padi ini? Terima kasih menteri.
Datuk Dr. Maximus Johnity Ongkili: Terima kasih Yang Berhormat Pendang.
Mengenai MARDI, saya rasa elok ditujukan kepada rakan saya, Menteri Pertanian dan Industri
Asas Tani yang akan nanti menggulung selepas saya ataupun seterusnya.
Peranan kami di MOSTI ialah dari segi bioteknologi dan penggunaan-penggunaan
teknologi terkini walaupun banyak kajian itu adalah dengan kerjasama pihak Kementerian
Pertanian dan Industri Asas Tani. Misalnya Institut Agrobioteknologi Kebangsaan dilokasikan di
MOSTI secara fizikal. Pengawasan di bawah MOSTI tetapi dari fizikal mesti di MARDI. Jadi
kerjasama itu mesti berterusan. Dana untuk kajian daripada kita tetapi penyelidik masih di
MARDI. Jadi elok kalau macam padi aerobik ini dan seterusnya.
Memanglah padi bukit itu sudah lama, khususnya di IRI, International Rice Institute di
Manila tetapi penembusan dan penggunaan hibrid-hibrid tertentu belum meluas di Sabah dan di
Sarawak. Jadi saya rasa perlu ada perhatian dalam perkara ini.
Mengenai dengan tanaman padi di tepi jalan, saya rasa di Jelapang Padi pun di tepi jalan
juga semua termasuk di Sabah dan Sarawak tetapi barangkali yang dimaksudkan ini di situ
sahaja ada irrigation, ada air yang mencukupi ataupun dry land paddy memanglah...
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Atas darat.

Angkasawan buat apa ni, kajian kita buat orang lain buat analisa.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua,
terima kasih Yang Berhormat Menteri. Tadi disebut tentang projek angkasawan.
Seperti mana yang kita tahu tiga ujian telah dijalankan atau dibawa oleh angkasawan kita
ke angkasa lepas dan setelah dibawa balik dua daripada hasil ujian ini telah dibawa terus ke
Jepun untuk dianalisa dan satu dianalisa di negara kita.
Jadi saya hendak tahu setakat ini apakah hasil-hasil kajian itu yang telah ataupun hasil
daripada kajian-kajian tersebut yang telah dianalisa dan akan digunakan untuk kebaikan ataupun
untuk kebaikan rakyat negara kita. Setakat berapa bulan yang telah dibawa balik ini. Terima
kasih.
Datuk Dr. Maximus Johnity Ongkili: Terima kasih Yang Berhormat Pendang.
Sebenarnya saya telah jawab soalan ini dalam soalan di Dewan sebelum ini. Boleh rujuk di
dalam Hansard tapi saya katakan bahawa peringkat ini kajian tersebut masih berterusan.
Essentially they pretending to microgravity studies berkaitan dengan makanan dan beberapa
jenis lagi yang lain.
Jadi satu seminar pada bulan Ogos akan diadakan khusus untuk membincangkan hasilhasil
tersebut tapi saya boleh katakan bahawa dari awal lagipun satu daripada kajian tersebut
sudah tersedia untuk dijadikan sebagai satu IP untuk diambil oleh pihak industri. Jadi
nampaknya begitu mempunyai potensi yang besar.

Jawatankuasa penyelaras Civil Syariah dah siap, Kedah dan terengganu belum setuju.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Yang Berhormat
Menteri. Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Tadi Yang Berhormat Menteri menyebut tentang
Jawatankuasa Penyelaras Mahkamah Syariah Sivil, kerana saya dah menyentuh perkara ini
dalam sesi yang lepas dan diberitahu bahawasanya kerajaan sedang membentuk
jawatankuasa dan dalam proses pembentukan itu disebut oleh Yang Berhormat tadi ada
negeri-negeri yang tidak bersetuju.
Jadi saya ingin mendapat penjelasan di negeri-negeri manakah yang masih lagi belum
mendapat persetujuan tersebut dan setakat manakah di pihak kementerian, di pihak JAKIM
ataupun di pihak Jabatan Perdana Menteri, jawatankuasa penyelaras ini sedang berada
sebelum kita mendapat persetujuan daripada Duli-duli Yang Maha Mulia tiap negeri.
Tuan Zulkifli bin Noordin [Kulim Bandar Baharu]: Tuan Yang di-Pertua...
Dr. Lo' Lo' bin Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: Minta jawab sekali.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang
Berhormat Kulim Bandar Baharu bangun. Ada hendak bagi dua kali ke atau seorang satu.
Tuan Zulkifli bin Noordin [Kulim Bandar Baharu]: Perkara yang sama Yang
Berhormat.
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Saya ingat, okey satu-satulah.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Duduk dulu
Yang Berhormat.
Dr. Lo' Lo' bin Mohamad Ghazali [Titiwangsa]: Perkara yang sama dalam
mahkamah.
Tuan Zulkifli bin Noordin [Kulim Bandar Baharu]: Yang Berhormat ...
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Saya akan beri peluang kepada...
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang
Berhormat Kulim Bandar Baharu dan Yang Berhormat daripada Titiwangsa...
DR.22.5.2008 88
Tuan Zulkifli bin Noordin [Kulim Bandar Baharu]: Perkara yang sama Yang
Berhormat.
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Tak apa saya beri peluang untuk, bagi saya
peluang untuk menjawab dulu ya.
Tuan Zulkifli bin Noordin [Kulim Bandar Baharu]: Yang Berhormat...
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Duduk,
duduk Yang Berhormat.
Tuan Zulkifli bin Noordin [Kulim Bandar Baharu]: Fasal lanjutan daripada soalan
tadi.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang
Berhormat tak apa Yang Berhormat.
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Tak apa saya akan baru peluang. Saya
akan beri peluang.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Kita akan
lanjut lepas itu Yang Berhormat.
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Saya akan beri peluang.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Sila.
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi: Yang Berhormat Pendang tadi menyatakan
dalam sesi yang sudah jawapan mengenai perkara ini telah diberikan oleh menteri terdahulu.
Sebenarnya jawatankuasa ini telah dibentuk dan saya sendiri telah menghadiri muzakarah itu dan jawatankuasa itu memang telah jalankan tugas.
Bukan setakat itu sahaja, penyelarasan antara Mahkamah Syariah dan Mahkamah
Sivil, peguam syarie dan peguam sivil juga telah dilakukan. Ertinya perkara ini telah diambil tindakan. Negeri mana yang tidak menggunakan guna sama ini Tuan Yang di-Pertua, baru baru ini saya telah menerima surat daripada Yang Amat Berhormat Menteri Besar Terengganu,negeri Terengganu telah menarik balik penggunaan guna sama ini selain daripada negeri Yang
Berhormat sendiri.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.