Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, December 12, 2009

Moga banyak bersabar Makcik Som !!


Ana harap makcik Som bersabar diatas musibah yang menimpa pada hari semalam , habis satu rumah yang diinap oleh beliau bersama 7 anak dan cucu beliau yang dijilat api, nasib baik juga tiada kemalangan jiwa berlaku kerana ianya terjadi disiang hari , bahkan cucu beliau yang kecil juga dapat diselamatkan oleh jiran.


Menantu beliau yang kebetulan sedang berada di Perak kerana memandu trailer setelah diberitahu tentang berita kebakaran ini, terus membuat U turn berpatah balik kerana risau akan keselamatan anak dan isteri serta mertua beliau.


Ana bersimpati diatas musibah tersebut dan berharap beliau bersabar diatas ujian ini , buat masa ini beliau dibenarkan untuk tinggal dirumah pegawai Felda yang kosong.

Friday, December 11, 2009

Kenapalah banyak sangat tahyul dan seram ni!!

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua dan
Yang Berhormat Timbalan Menteri. Tadi Yang Berhormat Timbalan Menteri mengatakan ada kod
kandungan. Jadi saya hendak tahu, kalau jawapan saya bertulis pun bolehlah mengenai ini kod.
Di antara mesej yang banyak dipaparkan di media elektronik terutamanya TV sekarang ini adalah
filem-filem yang bercorak hantu, tahyul, seram sehinggakan kadang-kadang kanak-kanak hendak
DR. 9.12.2009
3
tengok pun dia tutup dengan jari dan melihat melalui celah jari sahaja kerana menakutkan. Jadi,
apakah ini sebenarnya yang hendak didedahkan kepada kanak-kanak muda ini, anak-anak kita
ini tentang perkara khurafat, tahyul dan juga menyeramkan ini? Ini adalah kerana banyak
rancangan drama TV sekarang ini dari Indonesia atau dari Malaysia...
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Ya, saya
ingat sudah faham Yang Berhormat Timbalan Menteri, Yang Berhormat...
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: ...dan juga denda RM100,000 yang
disebutkan oleh Yang Berhormat Timbalan Menteri tadi. Berapa banyak kah syarikat yang telah
dikenakan denda tersebut? Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.
Puan Heng Seai Kei: Terima kasih Yang Berhormat atas soalan yang dikemukakan.
Sebenarnya apabila dalam pemilihan program ataupun movie yang ditayangkan ataupun
disiarkan dalam televisyen selain daripada mematuhi nilai-nilai murni ataupun syarat-syarat yang
dikenakan, kita juga kena ambil kira tentang permintaan orang ramai khasnya penonton. Jadi
pada masa kini memang adalah menjadi trend ataupun aliran semasa bahawa movie seram ini
adalah menjadi jenis movie yang popular.
Jadi bagi menjawab soalan yang kedua yang telah dikemukakan oleh Yang Berhormat
tadi tentang berapakah kes yang telah pun didakwa dan dikenakan tindakan untuk makluman
Dewan yang mulia ini, sehingga sekarang iaitu kalau kita rujuk kepada statistik yang ada, iaitu
kandungan siaran yang telah melanggar peruntukan syarat-syarat lesen di bawah Seksyen 242,
Akta Komunikasi dan Multimedia tahun 1988 ialah untuk tahun 2005 hingga 2006 dari segi
kandungan siaran terdapat tiga kes yang telah dikenakan tindakan iaitu untuk stesen TV di mana
ia melibatkan denda sebanyak RM30,000. Untuk tahun 2007 bagi stesen TV, terdapat lima kes
dengan denda berjumlah RM195,000 dan untuk tahun 2008 ialah satu kes dengan denda
berjumlah RM50,000. Bagi tahun ini, setakat ini ialah satu kes dengan denda berjumlah
RM60,000. Bagi stesen yang telah dikenakan tindakan kerana kesalahan teknikal yang berkaitan
dengan laporan kualiti liputan siaran dan juga kegagalan melaporkan kewangan tahunan untuk
stesen radio ialah dua kes yang melibatkan denda sebanyak RM15,000 bagi tahun 2005 hingga
tahun 2006.
Bagi tahun 2007 pula, untuk stesen radio ialah lima kes dan jumlah denda ialah sejumlah
RM31,000 sementara bagi tahun 2008 ialah sebanyak empat kes dengan jumlah denda
RM30,000. Bagi tahun 2009 pula sehingga kini tiada kes yang telah pun didakwa. Sekian,
terima kasih.

Monday, December 7, 2009

GST -golongan sering tertekan

Memang sesuai tajuk tu ana bubuh dalam topik ini, kerana buat macam mana pun, yang akan tertekan dan kena tekan adalah yang berpendapatan sederhana dan rendah, yang besar dan lumayan sering tidak pernah mengeluh kerana apa mereka nak kisah, semuanya ditanggong beres, terutama yang jadi eksekutif dan pak menteri, bahkan kadang-kadang berapa kos pergi market pun mereka ini tak tahu kerana semuanya tanggong beres.

Semalam semasa ditanya oleh pemberita Harakah berhubung GST ini, ana kata ada baik dan ada tak bagusnya, kerana bagi negara yang rakyatnya berpendapatan tinggi , memang ini bagus untuk semua rakyat tolong membangunkan negara dengan membayar cukai yang dikenakan ketas semua barang dan perkhidmatan yang hendak dilaksanakan saperti terdapat didalam ucapan bajet PM 2010 tersebut. Tetapi bagi negara kita yang masih terkial-kial dengan miskin dan miskin tegar dan mudah miskin ini, GST ini memang cukup membebankan. Kerajaan berkata dan menekankan beberapi kali bahawa ianya tidak membebankan rakyat kerana kononnya berangan keperluan asa tidak kena GST, tetapi selama ini pun apakah semua janji itu telah ditunaikan dan berjaya membendung kesusahan rakyat ini. Lihat saja masalah harga tepung dan gula, walaupun keperluan harian yang mendesak, tetapi setiap kali musim perayaan , maka rakyat marhaenlah yang tertekan dek kenaikan harga atau susah dan dapat bekalan kerana nak dinaikkan harga, kalau harga naik , berlambak barang itu dalam pasaran.

Sebelum GST dilaksanakan, kerajaan mendapat pendapatan melalui antaranya cukai yang dikenakan baik individu maupun korporat, masalah yang berlaku sekarang adalah kecekapan untuk megutip cukai ini yang menyebabkan hasilnya tidak saperti sepatutnya, maka revenue kerajaan dalam kategori ini berkurangan. Perlu dingat bahawa cukai pendapatan hanya mengenai golongan yang berpendapatan tertentu dan mengikut peratus tertentu sahaja, golongan kurang berada dan miskin tidak perlu membayar, bahkan mengikut Islam, golongan ini perlu dibantu melalui sedekah dan zakat atau sumbangan lain mengikut keperluan mereka.

Kita cuba bayangkan kalau GST sebanyak 4 % dikenakan keatas barangan dan perkhidmatan, maka ianya akan terkena kepada semua rakyat baiak kaya atau miskin, jutawan atau peminta sedekah, bahkan orang yang dapat 1 juta sebulan dan orang yang dapat satu ribu sebulan bahkan satu ratus sebulan pun akan terpaksa bayar 4 % cukai terhadap barangan dan perkhidmatan yang dia dapat. Kalau 4 % bagi orang kaya nak beli baju , maka 4% juga bagi orang miskin nak beli baju, walaupun mungkin orang kaya beli yang berharga 400 sehelai dan orang miskin beli 20 sehelai, maka jumlahnya tetap kena 4 %. Apakah ini wajar kalau memang kita hendak tolong rakyat, kononnya inilah rakyat didahulukan.

Memang kita tidak nafikan sekarang ini kecekapan mengutip hasil cukai ini tidak berkesan sampai ketahap maksimum, itulah sebabnya maka GST ini dilaksanakan, kita tidak membantah kalau rakyat semuanya berpendapatan tinggi, tetapi bagaimana dalam keadaan sekarang dimana yang kaya dan miskin terpaksa menolong kerajaan dalam tahap yang sama 4% padahal mereka tidak mendapat banyak kesenangan daripada rakyat , bahkan ada ynag mendapat bantuan kebajikan daripada kerajaan melalui JKM terpaksa membantu pula kerajaan dengan 4% cukai GST ini, padahal mereka yang bilionair juga hanya beri 4 % sahaja padahal mereka mendapat begitu banyak hasil pendapatan setiap bulan.

Harapan rakyat agar perkara ini perlu difikirkan semula dan dicari satu kaedah lain untuk mendapatkan hasil negara agar mereka yang sudah tertekan ini tidak lagi dijadikan golongan sering tertekan ( GST) dengan ura-ura GST kerajaan BN satu Malaysia ini.

Tak bangga ke kita orang Melayu jadi macam ni, kalah Eric Chia!!

Dipetik dari NST.

Battle over ex-top cop's RM47m estate
2009/12/04

V. Anbalagan

KUALA LUMPUR: A bitter legal tussle is brewing between a brother and the son of a former deputy inspector-general of police who left RM47.3 million in property on his death in September.

Jeffri Jaffar, son of Tan Sri Jaafar Abdul, obtained an interim order against Ahmad Dedol from the Syariah High Court in Muar on Nov 4 to freeze all movable and immovable properties of his father until a decision by the court.

He also obtained an injunction to prohibit Ahmad from transferring or disposing of the property.

Jeffri, 39, wants Ahmad’s bank accounts frozen besides banks and and also that of banks and financial institutions, including Lembaga Urusan Tabung Haji, Permodalan Nasional Bhd, Bursa Malaysia and enforcement agencies, to adhere to the syariah court order.

He also wants Islamic religious enforcement agencies, the police, the court and other relevant departments to help him enforce the order.

Jaffar, 77, died on Sept 1 at the Gleneagles Hospital after massive upper gastrointestinal bleeding.


He joined the police force in 1951, rosing rising to become the director of the Federal police Anti-Narcotics Department in 1982.

Within several months, Jaffar was promoted to chief police officer of Johor.
In 1984, he was made the Federal police director of management and the deputy inspector-general of police the following year until his retirement in May.

After his retirement, he became the chairman of Cosway Corporation Berhad, Dutaland Berhad (formerly known as Mycom Berhad) and Yinson Holdings Berhad.

He was also a director of Olympia Industries Berhad, Silverstone Corporation Berhad, Parkson Holdings Berhad (formerly known as Amalgamated Containers Berhad) and several other private limited companies.

Jaffar’s wife, died three years ago.

In late October, Ahmad, 70, obtained a letter of administration from the High Court in Muar to administer Jaffar’s property.

Ahmad was entrusted with identifying Jaffar’s properties, settle his debts and distribute the balance of the wealth according to Islamic religious law.

However, Jeffri went to the syariah court to file an action to stop Ahmad from performing the task.The New Straits Times understands the syariah court has fixed Dec 7 to hear the dispute which could include Ahmad’s application to set aside the order obtained by Jeffri.

According to the list of property in the letter of ad ministration, Jaffar has 36 landed properties worth RM9.7 million in Johor and Malacca.This includes three clusters of property in Muar worth RM7.1 million.

He left behind RM37.3 million in Tabung Haji, savings and fixed deposits in Amanah Saham Malaysia (ASM) and Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW), Bank Rakyat, Bank Simpanan Nasional (BSN) and several commercial banks.

Among the larger amounts are RM3.8 million in Tabung Haji, RM6.5 million savings in ASW, RM1.3 million in Amanah Saham Didik, RM2 million fixed deposit in Bank Rakyat and three fixed deposits of RM1 million each in BSN.

Tu belum periksa lagi berapa ramai bekas Ex cop yang milion air macam ni, salah satu dan banyak lagi yang umum tahu adalah yang duduk dalam lembaga pengarah syarikat judi dan arak yang boleh kita lihat nama mereka dalam internet. Lumayan la macam ni, tapi lepas tu anak cucu keluar masuk mahkamah berebut, apa hal kita dalam kubur nanti !
Wallah hu aklam.

Sunday, December 6, 2009

Bahas Kementerian Sains dan Innovasi

Tuan Pengerusi [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Yang Berhormat
Pendang.
5.43 ptg.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Pengerusi.
Assalamualaikum warahmatullaahi wabarakaatuh. Saya hendak memulakan dengan 20200 -
Meteorologi. Daripada apa yang kita baca dari rumusan yang diulas di dalam internet, didapati
dalam 40-50 tahun akan datang lebih kurang 2000 kilometer kawasan di dalam negara kita ini
akan diliputi oleh air ataupun ditenggelami dengan banjir. Jadi, saya ingin bertanya kepada
Jabatan Meteorologi ini apakah ramalan yang mungkin boleh dibuat oleh Jabatan Meteorologi
ini? Setakat berapa tahun atau setakat berapa senggang masa yang boleh dibuat Jabatan
Meteorologi ini? Ini kerana kalau sekiranya ini benar berlaku, kawasan-kawasan manakah yang
kemungkinan akan ditenggelami air ini?
Berkenaan dengan gempa bumi yang berlaku di Negeri Sembilan pada 2-3 hari yang
lepas, apakah punca penyebab berlakunya gempa bumi ini? Walaupun ia kecil, tetapi ia juga
tidak menggembirakan rakyat. Ini kerana kemungkinan ini merupakan salah satu daripada
permulaan negara kita berada di dalam keadaan suasana gempa bumi yang mungkin akan
DR.2.12.2006 99
berlaku pada masa-masa yang akan datang. Saya harap Jabatan Meteorologi akan dapat
menenangkan rakyat dalam perkara ini.
Kemudian, 20100 - Jabatan Kimia. Saya ingin bertanya kepada kementerian, setakat
manakah hubungan Jabatan Kimia ini dengan pihak kesihatan di dalam mengendalikan bahanbahan
makanan, bahan-bahan yang beracun dan juga bahan-bahan yang ada di pasaran kita?
Ini kerana, ketika banjir di Pantai Timur baru-baru ini, kita dikejutkan wabak kolera yang berlaku
di negeri Terengganu dan puncanya dikatakan daripada keropok lekor yang mana ikannya
dibawa daripada Siam. Apakah ini dipantau oleh Jabatan Kimia bersama-sama dengan
Kementerian Kesihatan? Ini kerana bahan makanan ini dibawa masuk mempunyai kemungkinan
bahan-bahan kimia dan juga tercemar oleh bakteria.
Kalau sebelum ini kita telah didedahkan bahawasanya banyak ikan yang dibawa masuk
daripada Thailand dipreserved ataupun diletak di dalam formalin iaitu sejenis bahan kimia yang
digunakan untuk preserve mayat manusia. Jadi, saya rasa perkara ini perlu diberi perhatian oleh
kementerian ini.
Kemudian, 30300 - Agensi Angkasa Lepas. Sepertimana Yang Berhormat Pasir Mas
tadi, saya juga hendak bertanya apakah kita akan meneruskan walaupun dikatakan oleh
pemimpin sebelum ini kita mesti meneruskan Mejar Dr. Mohd Faiz ini menjadi angkasawan yang
kedua. Saya juga kesian tengok beliau ini kerana hendak menjadi angkasawan ini, beliau tidak
boleh kahwin Tuan Pengerusi. Jadi, kesian dekat dialah. Kalau benda ini terbantut, maknanya
sampai berapa lama?
Dato’ Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Apa yang terbantut itu? [Ketawa]
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Kesian. Kesian dekat beliau. Jadi, saya
ingin bertanya semasa angkasawan pertama kita pergi ke ISIS hari itu, beliau bawa tiga bahan uji
kaji. Dua daripadanya sudah dihantar ke Jepun untuk analisa, satu dianalisis di negara kita. Sel
darah, sel bakteria dan juga berhubung dengan genetik. Apakah hasil-hasil kajian yang telah
dihantar ke Jepun tersebut dan juga yang dikaji di negara kita dapat memberi faedah kepada
rakyat? Apakah kalau sekiranya sel barah kita bawa ke angkasa, maka barah itu tidak akan
memudaratkan manusia, kita kena bawa pesakit barah ke angkasa? Apakah begini hasrat kita
menghantar angkasawan kita ke angkasa lepas pada hari itu?
Kemudian, 20400 - Jabatan Standard Malaysia. Di bawahnya ada SIRIM. Saya harap
kementerian perlu memberi perhatian kepada barangan-barangan elektrik yang dibawa masuk ke
negara kita, terutama dari negeri China yang berlambak-lambak, terutamanya di Jalan Pasar di
Pudu sana.
Kita tidak tahu setakat mana keselamatan barang-barang elektrik tersebut daripada
gadget yang kecil-kecil sampailah kepada benda yang besar-besar. Apakah ia telah melepasi
standard Jabatan Standard Malaysia dan juga SIRIM dalam negara kita ini? Kita tidak mahu
apabila sudah berlaku sesuatu kemalangan, barulah hendak menjalankan siasatan.
DR.2.12.2006 100
Begitu juga dengan basikal-basikal elektrik yang telah pun dibahas oleh Ahli Yang
Berhormat pagi tadi. Saya harap benda ini juga perlu diberi perhatian kerana ia sudah masuk ke
pasaran terlalu banyak berhubung dengan basikal elektrik yang digunakan oleh orang-orang tua
kita ini.
02900 - Bioteknologi. Semasa pimpinan Perdana Menteri yang lepas, beliau
menekankan tentang penubuhan satu kilang untuk membuat vaksin dalam industri bioteknologi
ini. Saya ingin bertanya, setakat manakah perkembangan untuk kita mengadakan vaksin ini? Ini
kerana kita memerlukan terlalu banyak bahan-bahan vaksin untuk merawat berbagai-bagai-bagai
penyakit pada hari ini, lebih-lebih lagi dalam isu wabak H1N1 yang berlaku sekarang ini.
Begitu juga dengan teknologi culture tissue untuk menghasilkan benih-benih bahanbahan
tanaman yang dapat digunakan oleh petani-petani kita. Apabila kita sebut tentang
bioteknologi, saya terbaca dalam internet di depan ini berhubung dengan kegunaan gas daripada
biomas yang digunakan oleh setengah penduduk di negara subtropik dan juga tropik untuk
dijadikan bahan tenaga. Dikatakan di sini bela 3 ekor lembu sudah boleh cukup untuk
memberikan gas metana dan menghasilkan tenaga cukup untuk 15-20 tahun. Maknanya kalau
lembu itu hidup 15-20 tahunlah. Kalau tujuh tahun, tujuh tahun sahajalah.
Seterusnya tentang peranan effective microorganism yang banyak digunakan ataupun
dipelopori oleh profesor dari negara Jepun dan telah digunakan di negeri Pulau Pinang untuk
membersihkan sungai. Apakah ini tidak menjadi pandangan daripada kementerian untuk kita
membersihkan sungai-sungai kita yang banyak tercemar pada hari ini?
1750
Akhir sekali Tuan Pengerusi, berkaitan dengan effective organism ini yang kemungkinan
boleh digunakan untuk menghasilkan baja-baja daripada bahan sayur-sayuran dan buah-buahan
yang dibuang oleh suri-suri rumah kita. Kerana ia memberikan satu hasil yang agak lumayan
untuk membesarkan tumbuh-tumbuhan. Saya melihat dalam sebuah majalah 601 galakan sains
dan teknologi, apa yang saya sentuh dan dijawab oleh Timbalan Menteri pada hari itu tentang
gas hidrogen untuk menggerakkan kenderaan. Iklan di sini disebut hygiene water fuel. Guna air
sebagai bahan api daripada penghasilan hidrogen.
Tingkatkan kuasa enjin sehingga 40% dan jimatkan minyak sehingga 50%. Telah
dibuktikan di atas dyno. Agen dikehendaki, telefonnya tidak boleh cakaplah. Kerana perkara ini
boleh memberikan satu peluang yang positif kepada rakyat. Hidrogen ini telah pun digunakan di
negara Jerman, USA dan banyak negara maju yang lain. Apakah kementerian hendak
mengaktifkan lagi teknologi yang telah dihasilkan oleh Universiti Teknologi Malaysia berhubung
dengan penggunaan air untuk menjalankan kenderaan ini. Sekian, terima kasih Tuan Pengerusi.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.