Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, November 7, 2009

Ucapan bajet ana, hanya dalam lingkungan masa 8 minit

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Ya, ini bagus.
Yang Berhormat Pendang, sila.
5.08 ptg.
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.
Assalamualaikum warahmatullaahi wabarakaatuh. Dalam masa lapan minit ini saya hendak membicarakan empat topik utama.
Yang pertama tentang Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen. Malam ini rasanya ada
satu pelancaran di Sungai Besar yang akan dilancarkan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri. Jadi saya rasa ini merupakan satu kemungkinan akan menimbulkan satu masalah kerana baru pagi ini saya mendapat panggilan telefon daripada orang di kawasan, orang miskin tegar mengatakan bahawasanya untuk mengisi borang, mereka terpaksa mendapat cap JKKP dan JKKP ini tidak mahu mengecop di atas borang tersebut kerana mungkin... Saya tidak tahu.
Orang PAS atau orang UMNO ini. Mungkin orang PAS. Ia tidak mahu cop tetapi apa yang
diberitahu oleh Menteri semalam dalam wawancara dengan TV3 di Malaysia Hari Ini mengatakan semua rakyat miskin tegar boleh mendapat bantuan tersebut.
Jadi saya rasa merupakan satu diskriminasi kepada rakyat yang betul-betul memerlukan bantuan orang miskin. Yang keduanya tentang Klinik 1Malaysia. Saya rasa ini merupakan satu langkah yang baik untuk menubuhkan klinik di bandar-bandar sebagai menggantikan klinik di desa-desa. Yang ada di desa-desa akan diwujudkan di bandar-bandar. Cuma saya rasa ini bukan merupakan satu awlawiyat ataupun satu priority untuk diadakan. Walaupun hanya 50 buah klinik pada permulaan dengan perbelanjaan RM50 juta, kemungkinan ia mungkin digunakan RM20,000 untuk satu bulan.
Saya bertanya kepada rakan-rakan pegawai pembantu
perubatan dalam hal ini, mereka mengatakan hendak tunggu dari pukul 10 pagi sehingga pukul 10 malam di bandar-bandar besar yang mempunyai kemudahan farmasi dan juga klinik yang banyak mungkin tidak berbaloi dengan apa yang hendak dikemukakan oleh kerajaan.

Kerana kalau kita lihat daripada ucapan wakil daripada Lubok Antu malam tadi,
mewujudkan klinik-klinik di luar bandar adalah lebih priority ataupun lebih ‘awlawiyat’
dibandingkan dengan mengadakan klinik di dalam pekan, di dalam bandar yang mempunyai kemudahan.

Klinik ini hanya akan memberikan rawatan demam, batuk, selesema, saya sebut
bukan Klinik 1Malaysia, klinik panadol dan klinik breacol. Kerana untuk memberikan rawatan yang lain, memang ubat dalam kategori A, pembantu pegawai perubatan ini tidak layak untuk memberikannya. Ianya hanya layak diberikan oleh pengamal perubatan ataupun doktor sahaja.
Jadi kalau setakat panadol, breacol, ubat selesema dan seangkatan dengannya, boleh dibeli difarmasi.

Yang ketiga ialah tentang ura-ura Kementerian Kesihatan untuk mengadakan imunisasi
untuk HPV, Human Papillomavirus Vaccine kepada gadis-gadis berusia 12 tahun ke atas. Ini merupakan satu langkah yang baik kerana vaksin ini dapat menghalang daripada kanser serviks yang mungkin akan mengenai mereka dan dikatakan 70% dapat menghalang daripada kanser serviks, dan 90% dapat menghalang daripada genital warts ataupun ketuat di alat sulit wanita. Ini
merupakan satu langkah yang baik.

Cuma saya ingin bertanya kepada kementerian, apakah Cevarics ataupun vaksin yang
dipilih ini akan digunakan ataupun jenis yang lain, kerana Cevaric ini merupakan satu vaksin yang belum lagi diluluskan di Amerika, US FDA tidak meluluskan sevariks ini, mereka masih lagi mengkaji dan kemungkinan akhir tahun ini baru dapat keputusan. Itu pun kita belum tahu sama ada diluluskan atau tidak, kerana kerajaan telah berura-ura menghabiskan RM150 juta untuk memberikan vaksin ini.

Harganya untuk tiga kos, daripada 0 bulan, 2 bulan sampai 6 bulan,
berharga kalau ikut UK 350 pound untuk tiga dos. Harganya cukup mahal dan antara kesan sampingan yang agak serius melibatkan penerima vaksin ini adalah autism, dyslexia dan juga hyper active. Ini merupakan kesan-kesan yang agak sukar untuk kita terima kalau ianya wujud dalam masyarakat. Maknanya kerajaan perlu memberi perhatian yang serius terhadap perkara ini.
Adakah kerajaan sudah menetapkan bahawa vaksin sevariks ini akan digunakan untuk
gadis-gadis kita untuk menghalang daripada HPV ataupun Human Papillomavirus Vaccine ini.

Yang keempat, yang terakhirnya Tuan Yang di-Pertua adalah berhubung dengan
kenderaan berusia 15 tahun. Alhamdulillah Timbalan Menteri pun ada, dia sendiri pergi ke Kedah baru-baru ini mengatakan kita terpaksa melakukan itu, maknanya pemeriksaan untuk menjadikan kenderaan itu tiptop untuk masuk ke jalan raya. Saya rasa ini merupakan satu bebanan kepada rakyat, tetapi apabila saya semak daripada internet hari ini mengatakan ia ditangguhkan dahulu.

Alhamdulillah masyarakat mungkin merasa lega kerana ini merupakan satu bebanan
kepada rakyat apabila kenderaan masuk ke PUSPAKOM, mereka terpaksa menghadapi banyak masalah, selepas itu hendak mendapatkan kelulusan, hendak menunggu, hendak repair kenderaan supaya ianya mendapat surat daripada PUSPAKOM. Kalau dapat surat barulah boleh renew road tax.

Pada tahun lepas, Perdana Menteri mengatakan kita menghapuskan road tax motosikal,
tetapi apabila dihapuskan road tax motosikal, motosikal yang melebihi 10 tahun, insurans tidak mahu terima, terpaksa membeli insurans dengan dua kali ganda. Jadi maknanya apa yang dibuat oleh Perdana Menteri yang lepas mungkin tidak disedari oleh Perdana Menteri yang ada pada hari ini. Saya harap, Tuan Yang di-Pertua sudah habis ke, belum? [Ketawa]

Jadi saya berharap Timbalan Menteri dapat memahami hasrat orang kampung, balik ke
Jerlun insya-Allah boleh beritahu mereka, bahawasanya terpaksa ditangguhkan dahulu perkara ini. Saya pun amat bersetuju kepada pengumuman yang dibuat dalam dasar NAP ini supaya ianya ditangguhkan dahulu, hendak memeriksa kenderaan setiap kali hendak mendapatkan new road tax ataupun road tax baru. Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Dr. Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar]: Terima kasih
Yang Berhormat. Yang Berhormat Bandar Kuching. Orang lama pandai cakap, ringkas tetapi banyak cerita.

"http://www.youtube.com/v/TtaJ0BXwpVs&hl=en&fs=1&">
Ana xuma nak komen sikit pasal perkara NAP , kenderaan kena periksa PUSPAKOM ni, pasal tahun lepas Menteri kata kerajaan telah sambung kontrak kepada PUSPAKOM selama 15 tahun kerana mereka ada kemudahan pemeriksaan dan telah labur banyak dalam menyediakan kemudahan itu, maka bila dah macam tu, ana rasa kena beri habuan kepada mereka dan habuan itu adalah suruh rakyat buat pemeriksaan bagi kenderaan berusia lebih 15 tahun, jadi dengan senang wang akan masuk kantung depa nanti, bayangkan kalau 2.7 juta kenderaan dan satu kenderaan masuk 30 atau 50 ringgit, bagi yang nak cepat macam selalu kita dengar dalam Malaysia ni, ada pelincir, cepat, tak ada pelincir, lambat, maka berleluasalah rasuah nanti.

Friday, November 6, 2009

Satu Malaysia apa!!

Dalam perbahasan semalam ana ada bawa masalah yang baru berlaku dikawasan sana berhubung program SUBUR ( subsidi beras untuk rakyat) yang akan dilancar oleh PM di Sungai Besar kononnya nak bantu rakyat miskin dan miskin tegar diseluruh negara. Macam kita selalu dengarlah, atas kertas memang manis , bergula dan penuh semut tapi bila sampai nak laksanakan, baru semalam depa telefon JKKKP tak mau sain borang, dikhabarkan kepada yang miskin tegar ni hanya untuk orang UMNO saja. Sebab tu ana dalam hal ni sokong apa yang YB Ibrahim Ali kata, kalau SUBUR ni tak dibuat dengan teliti dan telus, tunggu dan lihat masa saja akan menentukan perpecahan yang akan berlaku bahkan lebih parah lagi diperingkat kampong sana. Puncanya adalah JKKKP yang mengkhianati amanah rakyat ni lah. Kalau hanya depa yang diiktiraf sain borang dan tak mau sain, kata pula hanya untuk orang UMNO saja, tunggulah mungkin ada yang lebam dahi nanti.
Ana memang sangsi dengan apa yang berlaku nanti dan dah pun nampak akan berlaku sekarang ni, akan berlaku diskriminasi dan pilih kasih kalau inilah bentuk pembahagian yang dilakukan. Masalahnya adalah kenapa selama ini jabatan kebajikan yang dok pilih orang miskin dan bagi bantuan tak mahu digunakan data itu, nak harap pada JKKKP yang dah diketahui UMNO hangit dan bias ini buat kerja pasal apa.? Apakah tugas yang dibuat pegawai kebajikan selama ini adalah tak boleh dipercayai ? Apakah selama ini bantuan yang diberi itu tak kena pada sasaran, adakah mereka yang dipilih oleh JKKP ini yang lebih adil, tanyalah orang kampong dalam hal ini. Kadang-kadang bila kita tinjau diperingkat bawah sana, segala yang ada motosikal penuh rumah, yang ada kereta, yang agak mewah hidup oleh kerana mereka ini dekat dengan JKKP, maka akan dapat tetapi yang betul-betul miskin dan miskin tegar, tak dapat pasal tak jadi ahli UMNO atau tak baik dengan JKKP.
Apa yang dimushkilkan adalah kenapa ini berlaku padahal duit untuk program SUBUR itu adalah dari kementerian pertanian yang diambil daripada duit yang disatukan dari kantung kerajaan dan sedang dibahaskan dalam parlimen untuk diluluskan oleh semua wakil rakyat, bukan hanya oleh wakil rakyat UMNO atau BN dan pembangkang sahaja.
Diharap Menteri dapat lihat hal ini dan perbetulkan diperingkat bawah sana supaya perpecahan lebih teruk tidak berlaku lagi dengan sebab program SUBUR ini.
Biarlah agensi kerajaan yang buat kerja dah elok dah JKM buat kerja, MADA buat Kerja, LPP buat kerja dan Agro bank buat kerja .
Tapi satu lagi kekangan, yang jadi penegerusi majlis pembangunan pertanian parlimen ini pula yang memilih senarai hasil dikumpulkan ini , adalah wakil rakyat parlimen BN sahaja, yang bukan BN tak boleh jadi, bagi kawasan pembangkang ada orang yang lain akan jadi pengerusi, ana harap jangan yang jadi pengerusi tu ketua UMNO kawasan sudahla, biarlah Pegawai kerajaan diperingkat daerah.

Thursday, November 5, 2009

Teks ucapan yang tak kesampaian.

Dalam parlimen ni memang berebut nak berbahas. Kalau dalam perbahsan bajet dan titah ucapan YDP Agong, diperingkat dasar apa yany nak dibahaskan apa saja pun boleh , tetapi oleh kerana ramai yang berhasrat nak berbahas dan ramai yang bangun nak berucap, maka berebut sakan untuk mendapat peluang berbahas. Daripada tiada had masa berucap sampailah kepada hanya tinggal 8 minit seorang untuk berbahas, punyalah lenguh bangun duduk untuk mendapat peluang, at last dapat juga tadi sebelum masa berbahas tamat. Ana dah sediakan 13 muka surat teks ucapan, tetapi apa yang dapat hanya 8 minit masa berbahas , itupun selepas kekawan yang lain diberi peluang untuk berbahas dulu kerana kata speaker beri kepada kawan yang belum berucap peluang untuk mereka berbahas dulu.
Tak boleh nak lepaskan ucapan dalam dewan, maka ana turunkan teks ucapan tu disini dan bila dah keluar hansard parlimen, bolehlah masukkan apa yang ana cakap dalam perbahasan tu.

1. terima kasih tydp.
2. Bajet sulung PM yang dibentangkan diakhir RM 9 dan sebagai pembuka tirai RM 10 , berhasrat untuk membawa Negara dan rakyat menuju kepada ekonomi berpendapatan tinggi melalui pembangunan holistic dan mapan dengan mengutamakan kesejahteraan rakyat , nampaknya begitu ideal untuk dilaksanakan tetapi berdasarkan kepada sejarah dan pengalaman yang lalu, melalui rekod dan laporan ketua audit Negara, nampaknya agak sukar untuk direalisasikan.
3. Antara pengharapan daripada rakyat adalah apa yang dilakarkan diatas kertas akan sampai kepada rakyat dibawah tanpa ada ketirisan dan unsur diskriminasi kepada rakyat saperti tahun-tahun sebelum ini.
4. Namun kini rakyat tidak lagi terkejut dengan apa yang dilaporkan oleh ketua audit Negara kerana buat kesekian kalinya bahkan ia berlaku saban tahun seolah-olah sengaja dibiarkan berulang-ulang , saperti laporan berhubung hospital yang dibuat tetapi faedahnya tidak dapat digunakan oleh orang awam, saperti hospital di Pekan, Pahang , duit telah dibayar , surat layak menduduki sudah dikeluarkan sebelum hospital siap dibina , segala kerosakan terpaksa dibaiki dengan menggunakan dana yang bertambah daripada kos asal , begitu juga dengan pembelian yang melebihi harga pasaran dan berbagai lagi salah tadbir dan salah urus yag sudah pasti akan membengkakkan lagi kos yang dirancang saperti apa yang dilapor oleh the Star pada 26 Oktober 2009 “ government losses can reach RM 28 billion a year or more due to over payment”. Angka itu timbul kalau anggaran lebih bayar pada sesuatu kontrak itu hanya 20 %.
5. Masih terngiang ditelinga kita bahawa ada stadium yang baru setahun digunakan sudah runtuh, bumbung masjid boleh runtuh, makmal computer runtuh , cuma kita masih bernasib baik kerana kejadian berlaku ketika tidak ada manusia menggunakan premis tersebut, kalau tidak apakah ini akan dapat menandingi kesan gempa di Padang Pariaman, Indonesia, September lepas?
6. Kes jembatan gantung di Kampar yang meragut 3 nyawa hendaknya dapat mencelikkan mata dan hati semua pihak agar perkara yang sama tidak berulang, ini bukan bencana alam, tetapi bencana dari kerakusan tangan manusia. Bayangkan baru saja siap boleh terbongkas tiang, buat macam mana ? tak ada kajian, tak ada pemantau? PPD tak tahu, JKR tak dirunding, mana pakar rujuk dan mana konsultan, katanya dibuat hasil sumbangan, tetapi kenapa sampai PPD dan sekolah pun tak ambil kisah pasal keteguhan dan keselamatan untuk digunakan untuk program 1 Malaysia?.Nak menandingi program PLKN ke?.
7. Kenapakah ini terjadi dan siapakah yang perlu dipersalahkan, kemanakah agensi pemantau dan agensi penguatkuasa?. Memang tidak dinafikan berbagai agensi diwujudkan dan beranika nama penguatkuasa ditubuhkan yang memakan kos yang bukan sedikit, tetapi saban tahun inilah laporan yang kita terima, tidak ada perubahan dan tidak terdengar pembetulan. Baru tahun ini nak tubuhkan jawatankuasa siasatan, tapi bak pencuri menyiasat pencuri. Bos siasat anak buah, anak buah nak siasat bos. Sampai kemana hasilnya kita tunggulah laporan ketua audit tahun depan , bagaimana pula jadi agaknya. Kalau tahun lepas kita didendangkan dengan kos satu skru driver beratus ringgit, maka tahun ini satu lap top sampai puluhan ribu ringgit, berpuluh kali bahkan beratus kali ganda melebihi kos pasaran biasa, jadi duit manakah yang akan cukup kalau begini cara kita berbelanja. Sampai bilakah pembaziran begitu akan terus terjadi.
TYDP.
8. Saya ingin sekali lagi bersama teman yang lain bertanya, bagaimana dengan siasatan terhadap stadium runtuh, hospital QEH yang retak sampai terpaksa pindah randah pesakit dari wad kecemasan hingga ke wad diraja dan menanti untuk dirobohkan, makmal computer sekolah yang terpaksa dibaiki bumbung selepas mengalami keruntuhan . Siapakah yang akan dipersalahkan nanti atas semua kemusnahan tersebut yang sudah pasti ada punca dan sebabnya, atau apakah mereka ini akan dibersihkan sebersih kain putih saperti yang pernah berlaku dalam sejarah Negara kita dulu, kereta kena tahan, masuk lokap, tuan punya kereta terlepas. !.
9. MPPP.
Baru-baru ini, menteri Pertanian menyatakan bahawa rakyat miskin dan miskin tegar akan diberi beras percuma ( program SUBUR) melalui kupon yang akan dikeluarkan dan pilihan dibuat melalui Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen. Rakyat boleh mendaftar di agensi dibawah kementerian pertanian agro bank, LPP, TEKUN, JKM, MADA, KADA dan lain-lain, seterusnya akan dipilih oleh MPPP ini, yang dipengerusikan oleh Ahli Parlimen BN. Saya sangsi setakat mana ketelusan kaedah ini kerana kami dipinggirkan dalam perkara ini dan kata menteri ahli parlimen akan dipersalahkan kalau ada yang tak dapat. Dimanakah peranan pegawai kerajaan didalam mendapatkan data ini, apakah pihak Menteri sudah tidak percaya lagi kepada segala kerja buat yang selama ini dilaksanakan dengan jayanya oleh pegawai kerajaan?.
TYDP
10. Saya ingin menyentuh berhubung dengan perkhidmatan perubatan dan kesihatan kepada rakyat. Saya mendapat berita daripada kenalan di Kuala Krai Kelantan, menyatakan mereka tidak mendapat bekalan ubat di Hosptal Kuala Krai, bahkan Jururawat mengarahkan mereka membeli ubat di Farmasi atau kedai ubat, apakah ini balasan terhadap kekalahan di Manik Urai atau kerana bekalan tak mencukupi atau pesakit terlalu ramai sehingga stok kehabisan? Ini juga pernah berlaku ditempat saya PK Pendang, dimana ubat Depo provera kehabisan dan jururawat mengarahkan pesakit mendapatkan rawatan dari klinik saya walaupun ubat ini hanya diperlukan 3 bulan sekali. Kalau begini situasi yang berlaku, bagaimana dikatakan rakyat didahulukan.

TYDP
11. Saya mengalu-alukan hasrat kerajaan hendak menubuhkan klinik 1Malaysia dibandar saperti klinik desa diluar Bandar yang dikendalikan oleh Pegawai Pembantu Perubatan, yang akan dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam , tetapi hanya untuk demam, batuk dan selsema dan seangkatan dengannya. Maknanya klinik panadol dan breacol sajalah. Saya rasa hasrat baik, tetapi awlawiyatnya tak kena sasaran.

12. Kita tahu dibandar merupakan tempat segala kegiatan perniagaan termasukkah klinik swasta dan farmasi, kalaulah ini saja hasrat agar mereka boleh mendapat rawatan penyakit ringan ini, maka lebih baiklah mereka beli breacol dan panadol ini difarmasi sahaja . Saya rasa faedahnya lebih besar kalau wang RM 50 juta ini diberikan kepada usaha menaikkan taraf klinik diluar bandar yang sangat daif baik dari segi infranya, staffnya bahkan kenderaannya juga sering menghadapi masalah serta menambahkan kakitangan terutama pembantu perubatan. Sering kali alasan yang diberikan staff keluar. hantar kes, staf keluar tengok kes dan bermacam lagi. Bayangkan dengan peruntukan lebih kurang 20 ribu sebulan bagi satu klinik didalam bandar ini, apakah bentuk khidmat yang dapat diberikan nanti. Nak beri elaun lebih masa pun mungkin tak cukup ditambah dengan sewa premis dan kos ubat. Keluhan dari YB Lubuk Antu semalam jelas mengesahkan hal ini.
13. Saya rasa kalau didalam bandar, lebih baik KK memperbaiki kaedah menghadapi wabak demam denggi yang masih lagi menjadi masalah yang tak dapat dikawal sepenuhnya. Daripada laporan Ketua Audit Negara , KK masih belum berjaya mengawal kadar kejadian demam denggi dan kadar kematian akibat penyakit tersebut. Daripada rekod KK sebanyak 37,195 kes penyakit demam denggi dan demam denggi berdarah dengan 81 kematian pada 2008 berbanding 38,556 dan 92 kematian pada 2006 dan walaupun ada penurunan sedikit pada tahun 2009 menjadi 33,684 kes dengan 73 kematian setakat minggu 42/2009.
TYDP
14. Ketidak cekapan didalam mengendalikan usaha pencegahan dan pemantauan premis yang tidak dibuat mengikut sasaran, lawatan susulan tidak dilakukan, indek pengesanan vector tidak digunakan sepenuhnya, kelewatan notifikasi dan ujian darah tidak dilakukan dengan sempurna , antara sebab yang diberikan adalah kekurangan guna tenaga. Tak cukup staff.
15. Apa yang menarik dari laporan Ketua audit ini, negeri yang mempunyai kemudahan yang cukup dan canggih merupakan peratusan tinggi yang lewat melapor kes denggi dalam masa kurang 24 jam saperti WP KL 44.3 %, WP Putrajaya 15.5 %, Klang 19.5 % , Seberang Perai Utara 11.4 %.
16. Keberkesanan pencegahan denggi tidak dapat dicapai kerana usaha penyemburan kabus tidak dilakukan berdasarkan kepada piawaian didalam kawalan penyakit berjangkit KKM iaitu indek aedes melebihi 1 % dan indeks Breteau melebihi 5 %, tetapi tidak dilaksanakan kerana kekurangan kakitangan , tetapi usaha hanya dilakukan apabila ada kes penyakit demam denggi berlaku.
17. Demam denggi biasanya berlaku dibandar, jadi dengan kerencatan usaha pencegahan dek kerana kekurangan kakitangan, rasanya lebih elok kalau mereka yang nak ditempatkan kedalam klinik 1 Malaysia ini diserapkan keunit untuk pencegahan denggi ini.

TYDP.
18. Saperti dinyatakan didalam bajet 2010, sejumlah RM 14.8 billion diperuntukan kepada KK termasuk pembinaan hospital baru dan menaik taraf hospital yang sedia ada, disini saya buat kesekian kalinya ingin bertanya bilakah agaknya janji bekas PM dalam ucapan belanjawan beliau semasa menang besar selepas PRU 2004 dulu akan ditunaikan, iaitu hospital Pendang.?

TYDP
19. Trend penyakit sekarang pun sudah berubah sesuai dengan perubahan taraf dan corak kehidupan manusia dizaman serba canggih dan moden ini, penyakit melibatkan jantung , buah pinggang dan barah , ini telah mengubah scenario perbincangan dalam bidang perubatan. Gambaran yang saya perolehi daripada rakan perubatan bahawa unit yang bakal mengendalikan kes-kes terlibat masih lagi berkurangan berbanding dengan permintaan daripada rakyat yang sakit, maka senarai yang panjang sedang menanti di pusat jantung Negara (IJN) . Diharap pusat rawatan jantung di Terengganu dan Kuantan yang bakal beroperasi dapat menampung permintaan di pantai timur , tetapi bagaimana dengan di Utara semenanjong yang dikendalikan oleh Hospital Pulau Pinang yang juga mempunyai Q yang panjang dari sebelah utara sana, harap diberikan perhatian segera.
20. Saya amat sedih dan terharu bila mendapat berita mengenai keretakaan hospital QEH tahun lepas, saya telah membawa usul dibawah 18 (1), tetapi ditolak , kita amat bimbang kerana puncanya adalah kecuaian didalam pembinaan , iaitu menggunakan pasir laut didalam membancuh konkrit sehingga menyebabkan besi berkarat dan melemahkan struktur bangunan sehingga terpaksa ditinggalkan dan bakal dirobohkan, untuk mengganti itu, KKM terpaksa menyewa dan membeli SMC dan menggunakan kemudahan Angio lab di SMC yang dikendalikan oleh kakitangan IJN dari Kuala Lumpur secara berkala, saya ingin bertanya berapakah perbelanjaan yang terpaksa dibuat untuk satu team kakitangan IJN ketika mereka bertugas di SMC yang diambilalih oleh QEH ini untuk satu-satu masa?. Harapan agar ada kakitangan QEH yang mendapat latihan dari IJN ini dapat meneruskan usaha menjadikan pusat jantung di Sabah nanti akan menjadi kenyataan dalam masa terdekat. Persoalannya apakah tidak ada tindakan yang dikenakan kerajaan kepada syarikat yang membina QEH yang retak dan bakal dirobohkan tersebut?.

21. Pusat rawatan barah yang ada di Hospital Kuala Lumpur , di Institut Radiothepapy, Onkology dan Perubatan Nuklear memang sudah tidak mampu untuk menunaikan tanggungjawabnya kepada pesakit barah diseluruh Negara dimana dianggarkan seramai 78300 pesakit barah akan dirawat pada tahun 2009 dan 82000 pada tahun 2010 meningkat daripada jumlah 74421 pada tahun 2008. Saya ingin mendapat penjelasan daripada KK apakah benar pusat rawatan barah DS Hindon di Putrajaya terbantut binaannya?. Jika ya, apakah puncanya?. Bagaimana dengan masyarakat diutara, apakah hanya hendak mengharapkan Hospital Mount Marian yang terpaksa berbelanja besar untuk merawat pesakit dari utara sana dan bilakah ianya hendak ditambah ?.
22. Saya menyanjung tinggi hasrat kerajaan untuk memberikan imunisasi vaccine HPV ( human papilloma virus) kepada remaja perempuan berusia 12 tahun keatas untuk mencegah canser cervix kerana ia dikatakan dapat mencegah 70 % masalah ca cervix dan 90 % genital wart, tetapi apakah rational cervarix yang dipilih padahal ia didapati masih belum diluluskan oleh US FDA dan didapati memberikan kesan sampingan yang agak serius saperti hyperactive, dyslexia dan autism. Cervarix dikatakan cuma dapat melindungi 2 jenis virus HPV iatu type 16 dan 18 yang menyebabkan Ca cervix dan tidak type 6 dan 11 yang menyebabkan genital wart, padahal Gardasil dapat melindungi kesemua 4 type HPV ini, iaitu 6, 11. 16 dan 18. Apakah rational kepada pemilihan Cervarix keluaran GlaxoSmithKline ini, kerana kerajaan akan membelanjakan RM 150 juta untuk tujuan ini. Di UK untuk keseluruhan imunisasi sebanyak 3 dose ini adalah berharga 350 paun.
TYDP

TYDP.
23. Antara masalah kesihatan lain yang saya sentuh tadi adalah penyakit buah pinggang kronik, ‘end stage chronic renal failure ‘yang telah menjadi satu fenomena biasa sekarang ini dimana rawatan yang agak membebankan pesakit , mereka perlu menghadapi rawatan hemodialysis. Bayangkan mereka terpaksa membayar antara RM150 ringgit sekali rawatan dan satu untuk 3 kali dialysis dalam seminggu. Kita tidak menafikan banyak pusat dialysis swasta tumbuh dimerata tempat, tetapi masalahnya kos yang terpaksa dibayar dan karenah birokrasi untuk mendapat pertolongan dari tabung kebajikan perubatan serta peluang yang tipis untuk menjalani rawatan di hospital kerajaan. Saya berharap agar tabung kebajikan perubatan ini dipermudahkan untuk memberi bantuan kepada mereka yang benar-benar memerlukan. Saya mempunyai pengalaman yang perit dalam hal ‘tabung kebajikan perubatan’ ini ketika membantu seorang pesara polis mendapat bantuan untuk membeli prosthesis untuk tulang peha yang patah. Permohonan beliau ditolak kesana sini macam bola yang menyusahkan pesakit yang memerlukan rawatan, mengeluh dalam kesakitan, apakah salahnya sehingga seolah-olah khidmat keselamatan yang diberikan kepada Negara selama ini tidak pernah dinilai untuk diberi sedikit bantuan. Akhirnya wakil rakyat terpaksa bagi duit.

TYDP
24. Ketua pembangkang didalam ucapan beliau ada menyentuh tentang jenayah indeks yang meningkat sebagai respon kepada jawapan terhadap soalan saya untuk jawapan lisan. Dalam jawapan untuk soalan Kepong pada 27 Oktober 2009 juga dinyatakan kadar jenayah tahun 2007 meningkat sebanyak 6.5 % berbanding 2006 daripada 196780 kepada 209559, dan meningkat kepada 211,645 pada 2008 . Sehingga bulan September 2009 jenayah yang dicatatkan adalah 139,472 kes. Apa yang ingin saya bangkitkan adalah berhubung dengan balai polis Pendang yang dijanjikan semasa PRK Pendang 2002 dulu, yang sudah ditukar kontraktor sudah beberapa kali dan dilihat sendiri oleh Menteri Dalam Negeri yang lepas dan dijanjikan akan diteruskan tahun 2009 ini, tetapi masih belum lagi nampak ada tanda-tanda nak disambung, tinggallah 27% saperti dulu dan kini, harap tidak selamanya.
25. Bagaimana kita ingin mendapat anggota polis yang cekap kalau mereka terpaksa berhimpit didalam balai yang sempit , bahkan di Bukit Jenun, mereka bertugas didalam kontena padahal ada banyak rumah kedai yang baru siap, tetapi tak sanggup digunakan kerana alasan terpaksa bayar sewa. Begitu juga dengan kuaters yang terpaksa mereka sewa didalam kampong atau taman kerana ketidak cukupan i kuaters, jadi bagaimana nak bekerja mencegah jenayah dengan selesa kalau begini keadaan hidup mereka.

TYDP
26. PM ada menyentuh mengenai koridor pembangunan yang telah dilakarkan oleh PM terdahulu. Di Kedah kita ada NCIA untuk melaksanakan tugas melakukan pembangunan di NCER ini, terutama dikawasan MADA, Cuma apa yang agak mengecewakan petani, seolah-oleh mereka ini ditugaskan untuk menghabiskan peruntukan kewangan sahaja dimana setiap jalan ban sungai walaupun tidak banyak digunakan, tetap diturap padahal jalan yang mempunyai ramai penduduk dan sering digunakan dibiarkan , sepatutnya taliair ‘sekunder’ atau ‘ tertier’ diberi keutamaan untuk menjadikan saliran air lebih efektif, tetapi ini tidak diberikan keutamaan, sehingga musim kemarau akan datang mungkin akan memberi masalah kepada petani di setengah kawasan MADA nanti. Kita perlu ingat Kedah membekalkan 30 % keperluan beras Negara.
TYDP
27. Kouta pembelian padi oleh pengilang. Pesawah bantah penetapan pembelian padi mengikut kouta oleh pengilang dan minta dihapuskan segera kerana ini akan membebankan dan menjadikan petani sukar untuk menjual padi kekilang dimasa musim padi masak , jika dibeli pun mereka akan meletakkan harga rendah. Bahkan RM 1000 setan pun tak mahu dibeli. Dengan kos tersebut mungkin sukar mereka mengerjakan sawak kerana kos input pertanian agak tinggi sekarang.
28. Yuran sekolah, guru mengeluh kerana tahun lepas yuran dihapuskan tetapi tidak menyeluruh, penerangan kurang jelas, ada yang mansuh, ada yang tidak, ibu bapa tak bayar, jadi bila sampai bulan 6 atau 7, suruh kutip, ibu bapa tak mahu beri, banyak tertunggak.
29. Kenderaan lama, kereta melebihi 15 tahun nak perbaharui cukai jalan kena diperiksa di Puspakom, antara alasan yang diberikan adalah kerana sering berlaku kemalangan dan supaya kenderaan dalam keadaan baik ‘tip top’ . Apakah yang terlibat kemalangan itu kenderaan lama, berapa peratus keseraan melebihi 10 tahun, 15 tahun, harap dapat beri statistic. Kalau lori dan bas, boleh jadi, kenderaan persendirian minta statistic daripada Menteri. Kalaulah kereta lama ini masuk Puspakom, apakah lepas keluar ia akan jadi mesra alam, jadi tip top dan boleh baik segera, dan kalau tak lulus, berapa pula kos yang pemilik kena nanti bila mengunjungi wokshop. Ini semua kerja nak kayakan Puspakom yang baru dapat sambungan kontrak 15 tahun. Tujuan pemeriksaan kenderaan persendirian masa kini adalah untuk pindah milik dan secara sukarela. Sukarela RM 50.00 dan pindah milik RM 30.00. Pengalaman pahit menghantar kereta ke Puspakom ini ramai orang yang dah tahu dan dah kena, tak perlu saya ulas. Hantar elok balik mai kemek sana lekang sini.
30. PM dulu hapus road tax motosikal tinggal RM 2, tapi bila nak renew, kena insuran tinggi, motosikal lebih 10 tahun Langsung tak terima, kereta lebih 10 tahun, berkali ganda. Tahun sudah motosikal, insuran 45 ringgit, tahun ni, 90 ringgit.
31. Kapsul gelatin dari babi. Kira-kira 30 peratus daripada 100 produk kesihatan yang diuji di makmal Pusat Pengajian Sains Farmasi Universiti Sains Malaysia (USM) tidak halal kerana menggunakan gelatin kapsul ubat dari khinzir.
Dekan Pusat Pengajian berkenaan Prof Madya Dr Syed Azhar Syed Sulaiman (foto, kanan) berkata kesemua produk yang diuji sejak setahun lepas itu dihantar oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan pengeluar produk bagi mengenal pasti sumber gelatin yang mereka gunakan.

32. Hotlink tawar BMW untuk SMS
KALAU kita masih ingin kekecohan timbul apabila syarikat Celcom menawarkan sebuah kereta mewah Toyota Camry setiap hari kepada pelanggannya dengan menjawab soalan SMS terbanyak. Akhirnya, pihak berkuasa agama termasuk mufti memutuskan ada unsur perjudian kerana pelanggan terpaksa membayar RM2 bagi setiap SMS yang membawa kepada peraduan itu dibatalkan. Pihak Celcom turut memulangkan wang pelanggan yang menyertai peraduan itu.

Sekarang saya dapati Maxis Hotlink pula menawarkan sebuah kereta BMW dan iPod dengan konsep sama dengan caj RM2.15 setiap SMS untuk menjawab setiap soalan. Mengapa peraduan ini tidak diharamkan pihak berkuasa Islam sedangkan peraduan ini jelas berunsur perjudian.

Tapi amat malang apa yang disediakan tak dapat disampaikan kerana kesuntukan masa dan insyaallah akan diteruskan didalam peringkat jawatankuasa untuk setiap kementerian nanti.

Wednesday, November 4, 2009

Depa masuk sekolah tak pa! kita masuk cikgu besar kena!!

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua dan
Yang Berhormat Timbalan Menteri. Kita tahu untuk mendapat sekolah itu menjadi sekolah
cemerlang, tidak boleh memasukkan unsur-unsur politik di dalam sekolah. Memang kita akui dan kita puji. Namun begitu, kalau kita lihat dalam Utusan Malaysia pada hari ini, saya tidak ingat muka surat berapa. Pemuda UMNO Seputeh masuk sekolah.
Jadi saya hendak tanya apakah tujuan sebenarnya diadakan program sebegini? Adakah
ini permulaan kepada memasukkan politik ke dalam sekolah? Sila jawab Yang Berhormat
Timbalan Menteri.Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong: Terima kasih Yang Berhormat Tuan Yang di-Pertua.
Sebenarnya soalan ini keluar dari soalan asal. Apa yang pasti Yang Berhormat, setiap golongan yang masuk ke sekolah kalau dapat keizinan, kalau hendak beri cermin mata secara percuma kepada pihak sekolah kita tidak ada masalah tetapi dengan cara yang tertib dan bukan terus masuk, serbu ke dalam sekolah. Pokoknya mesti dapat kebenaran. Saya tidak tahu Yang Berhormat sebut itu tetapi yang pentingnya ialah apa yang kita lakukan kita tidak mempolitikkan pendidikan.
Terima kasih.

Monday, November 2, 2009

Jangan halang berapa subjek mereka nak ambil.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman: Terima kasih Yang Berhormat Ledang, Tuan Yang
di-Pertua, saya amat tertarik apabila Yang Berhormat Ledang menyebut tentang sepuluh subjek
sahaja yang dihadkan untuk SPM, saya dapati mereka yang berada di Tingkatan Empat,
Tingkatan Lima sekarang ini di sekolah sains agama, saya tengok anak saya yang belajar
sekarang, 23 subjek. Ada 23 subjek dan alhamdulillah dia boleh mendapat 9A dalam PMR dan
insya-Allah dalam SPM pun, saya rasa mungkin kalau sekiranya dibenarkan untuk mengambil
lebih banyak subjek-subjek ini, insya-Allah mereka akan mampu untuk mengambil. Akan tetapi
saya rasa bukan setakat 12, berilah mereka peluang untuk mengambil seberapa banyak subjek
yang mampu diambil oleh pelajar tetapi bukan semua pelajar-pelajar, pilih pelajar yang tertentu.
Apa pandangan Yang Berhormat Ledang?Ir. Haji Hamim bin Samuri: Tuan Yang di-Pertua, seperti yang sebut tadi, ini adalah
perkara-perkara pokok yang memerlukan pertimbangan yang serius kerana ada keperluan di situ.
Sekurang-kurangnya kita tidak rigid kepada subjek yang perlu diambil oleh pelajar SPM kepada
sepuluh, mesti ada fleksibiliti bagi kes-kes tertentu sekurang-kurangnya ataupun kita longgarkan
sedikit kepada 12, mudah semua lepas. Kalau 12 semua lepas tetapi kalau sepuluh ini ada yang
lepas ada yang hendak timbang dan sebagainya Tuan Yang di-Pertua. Saya suka pandangan
daripada sahabat saya daripada Pendang.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.