Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, March 27, 2009

Bila lagi nak letak!!!!!!!!

Undi sudah,keputusan pun sudah, maka orang yang menang sudah pasti gembira memuncak dan yang kalah ada yang sudah letak jawatan, tetapi hari Rabu baru nak mula, mungkin tunggu ada oang nak pujuk dan rayu baru lepas tu baru tarik balik kata rakyat nak dia lagi. Tetapi apa yang ana tertarik dan dari awal-awal sudah jangka akan kalah terperosok dan terperonyok adalah menteri yang sorang ini dari kawasan dimana dikawasan dia sendiri sudah tidak mendapat pencalonan majority manjadi ketua bahagian , tetiba lawan dia dikenakan tindakan disiplin maka menanglah dia jadi ketua bahagian, dan bila dia gantung 2 akhbar alternatif maka makin sahih dia akan kalah dan berbagai lagi tekanan dikenakan kepada kepimpinan pembangkang , termasuk kes di Perak dan lain-lain, maka sudah barang pasti saperti yang dikatakan oleh YB Gombak YB Mohd Azmin Ali bahawa manusia macam ini pasti akan kalah dalam pertandingan MT , beliau yang dimaksudkan adalah Menteri Dalam Negeri.
Oleh sebab itu maka bila beliau kalah, ana sikit pun tak terkejut kerana dah kami jangka lebih awal dalam perbahasan parlimen hari tu.
Sebab tu benar kata Pak Lah, kalau nak menang dengan rakyat, jangan tindas dan tenyeh rakyat, nanti rakyat bangun lawan balik.

Jadi harap menteri yang nak naik nanti perlu belajar dari sejarah lah.
Satu lagi yang juga ana tertarik bila disebut oelh Tn Dr M bahawa yang menang dalam sayap utama parti sekarang adalah yang terbukti terlibat dengan rasuah oleh lembaga disiplin parti sendiri, bukan lagi tuduhan melulu dari luar, maka sahlah yang akan memimpin negara dimasa depan adalah mereka yang menjadi sayap kanan, dah kanan terlibat, maka yang kiri tak kan tak kena tempias kut.

Wednesday, March 25, 2009

Tunggu masa nak musnah.

The Nation, 13 Mac 2009. Tajuk: “The Altantuya Shaaribuu Case: How and why she was killed”

Times Online, 22 Mac 2009. Tajuk: “Arms deal link to death of model”. Berita: “A FRENCH arms company is at the centre of a deepening scandal involving the sale of three submarines, the murder of a beautiful Mongolian interpreter and the man most likely to become prime minister of Malaysia next month”

The Times of India, 23 Mac 2009. Tajuk: “Arms deal scam”. Berita: “Death of model rocks Malaysia. A French arms company is at the centre of a deepening scandal involving the sale of three submarines, the murder of a beautiful Mongolian interpreter and the man most likely to become PM of Malaysia next month.”

The New York Times, 23 Mac 2009. Tajuk: “Scandals Cloud Succession in Newly Unsure Malaysia.”

9News, 24 Mac 2009. Tajuk “Model’s jungle death linked to arms deal”. Berita: “The murder of a stunning Mongolian model who moved within Malaysian political circles has been linked to an international arms deal.”

Asian beauty Altantuya Shariibu, 28 who was shot and then blown up with explosive in 2006, may have been killed to silence he demands for a share in arms profits, UK newspaper The Times reports.”

Dah satu dunia tau cerita tu, tapi tak kan nak tutup bawah nyiru kot. Busuk dah hampir seluruh dunia dah,kan Sirrul kata dia jadi kambing hitam saja dalam mahkamah ari tu, kita nak tanya sapa yang jadi gembala kambing tu.

Siapa sebenarnya yang jadi petualang dan pengkhianat ni. Nak tanya DS Hishamudin sat.
Nak teruskan PPSMI yang hanya menaikkan 4 % markah anak-anak kita pandai Inggeris tetap melurutkan minat nak belajar sains dan math lebih teruk lagi tu apasal tak nak ulas. Berapa banyak lagi meja bulat nak buat. Takkanlah pakar bahasa dah bagi nasihat pun tak mau dengar lagi ni.

Juga ana keliru yang didapati salah main rasuah politik dibenarkan masuk berlaan dan boleh menang pulak tu, tapi yang satu lagi juga rasuah tapi tak dibenarkan masuk bertanding, kalau beliau masuk memang sah pasti akan menang punya, kerana semua dah tau siapa yang rasuah , pasti akan terus disokong. Buat lah apa pun peraturan dan undang-undang, kalau dah memang jenis nak makan suap, itu juga yang akan dapat nanti.

Lagi bengong bila bakal PM sebut jangan cuba tempah jalan pintas keneraka kerana pilih orang yang kaki rasuah jadi pemimpin kita.

Kalau rakyat Mongolia faham dan boleh baca Sinar , ana rasa memang depa akan gelak besar dengan kita.
Bagus la tu kalau dah ada kesedaran macam tu, tapi hakikat yang jelas terjadi yang didapati bersalah oleh lembaga tatatertib tulah menang. Apa nak kata lagi wahai bakal PM ooi.

Tertarik ana baca blog pak Bakar ni,
Pilihan raya umum ke 12 (8 Mac tahun lalu), Permatang Pauh dan Kuala Terengganu, rakyat kata Umno mesti ditendang sampai rebah

Pilihan raya kecil Bukit Gantang, Bukit Gantang dan Batang Ai mungkin akan talkinkan Umno yang dah jadi jenazah

Pilihan raya ke 13, khas untuk Umno rakyat akan buat kenduri arwah

Tuesday, March 24, 2009

Kelupor sebelum diam, terus tamat.

Harakah dan suara Keadilan digantung 3 bulan.
Itu bunyi berita yang dihebahkan oleh akhbar dan media hari ini, padan muka kata mereka kepada PAS dan Keadilan .
Memang dari awal lagi semua sudah nampak wakil MP Kota Tinggi ini nak masuk bertanding tapi tak ada talent untuk menang dan tak nampak gaya nak jadi pemimpin besar , maka dicari alasan untuk menampakkan ia seorang yang begitu berani dan ada kuasa maka digantungnya akhbar pembangkang selama 3 bulan. Awat hanya 3 bulan dan awat bila dekat dengan pilihanraya baru nak gantung.
Baru-baru ni didakwanya MP Bukit Gelugor atas akta hasutan yang ada hubung kait dengan DYMM Sultan Perak, lepas tu digantungnya MP Puchong atas alasan bantah Speaker dan tuduh TPM dalam parlimen berhubung kes Altantunya.
Lepas ni apa lagi yang nak berlaku kita tak tahu la, orang lain semua ada bakat dan niche masing-masing tetapi yang sorang ni di tempat dia sendiri pun nampak nak kalah ketua bahagian, maka dikenakan tindakan kepada pencabar beliau, maka tak boleh lawan la pencabar Ketua bahagian Kota Tinggi tu, maka menang la tak bertanding kawan kita Menteri KDN ni.
Oleh itu sebagai seorang menteri yang ada kuasa keluarkan permit dan bermacam lagi sekatan, maka dikatakan ceramah dalam premis sendiri pun perlu permit, padahal dah berapa kali bawa kes dan dakwa orang ceramah dalam premis sendiri, semuanya belum ada yang polis menang lagi, ni bila nak PRK baru sibuk nak tahan dan tangkap orang dan nak minta permit bila nak ceramah.
Punya lah haru macam ni punya cerita. Ana teringat apa kata Almarhum Ust fadhil Nor , lembu yang kena sembelih , dia kelupor cukup kuat , tendang sana, terajang sini sebelum nyawa dia nak habis, ana rasa yang sorang ni pun macam tulah insyaallah, nak hilang kedudukan dalam kedudukan ranking MT ni, maka dia kelupor habis tenaga sebelum terus dia senyap.

Monday, March 23, 2009

Sendiri buat hal, sendiri selesai lah.

gambar ehsan Kosmo.32 murid Tadika Kemas Mergong diusir, terpaksa belajar atas tikar plastik dan bumbung kanvas, kata Cikgu Che Gayah sambil menangis.

Lepas tu marah kerajaan negeri tak ambil peduli pasal pengusiran itu.

Lalu jawab pengerusi persatuan penduduk,
Menurut beliau, pihaknya mempunyai alasan tersendiri mengapa Kemas terpaksa diusir dari bangunan yang ditadbir oleh badan berkenaan sejak setahun lalu.
Beliau mendakwa, selain bayaran sewa, Kemas langsung tidak melayan permohonan penduduk di situ yang mahukan prasarana rosak seperti tandas dibaiki.

Dan jawab MB Kedah pula, itu bukan bangunan kerajaan, kalau rumah depa, maka depa suroh keluar tu, kena ikut keluar sajalah, tapi kalau bangunan tu kerajaan punya, maka bolehlah pihak kerajaan negeri masuk campur tangan, tapi kalau dah guna bangunan orang nak buat macam hak sendiri, maka itulah kesannya. Dok tak mahu bayar sewa memang patut diusir , dan yang sewa pula Kemas, bawah Menteri yang jaga luar bandar, tak kan tak boleh minta Menteri arah Kementerian jaga Kemas bayar kot.

Tak tau ana takut duit tu dah habis dilarikan orang tertentu , atau dibawa keluar negara umpamanya Australia atau diguna untuk sumbat perwakilan dalam perlawanan lomba lari yang sedang berlangsung sekarang ini.
Berdasarkan dari kata-kata Pengerusi tersebut disini jelas siapa yang mempolitikan perkara ini... Salah siapakah sebenarnya... Kenapa Pihak Kemas tidak mencari premis yang lain dengan seberapa segera kerana masa yang diberikan adalah selama 3 bulan..dari bulan januari lagi...pergilah cari Rumah sewa kaa...Lot Kedai kaa pastu sewa premis tuu dan bawak anak-anak tu belajaq disana dengan amannya..bukan susah pon...saja nak mempolitikkan anak2 yg tak berdosa tuu....
sekarang nie apa salah Kerajaan Negeri KEDAH langsung tidak nampak disini...pengerusi dengan jelas menyatakan ianya tidak bermotifkan politik.

Saya merasa memang banyak perkara serupa ini yang sedang berlaku dinegeri sebelah utara sana , kalau di Kelantan tu dah lama dan depa masak dah dengan suasana macam ni disana, dah hampir 20 tahun diskriminasi dan fitnah ini. Depa buat, depa kata kita buat lalu panggil TV 3 buat berita, lepas tu bila tak lepas, maka isu politik.

Macam yang kita dengar pada mula PAS perintah Kedah dulu, maka banyak Tadika Kemas dan dewan orang ramai yang dikunci dan dilarikan kelengkapan didalamnya lepas itu dikatakan ianya atas arahan kerajaan negeri yang baru , maka bersilatlah kami sekelian menerangkan kepada rakyat bahawa itu semua kerja-kerja pengkhianat bangsa yang tak mahu tengok umat Melayu harmoni dalam masyarakat saperti mana yang berlaku didalam mengagihkan mini tar dan rumah PPRT kepada rakyat miskin dalam masyarakat Melayu.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.