Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, June 27, 2009

Pi Titi Akar pulak, masuk watt. !!

Satu lagi program anjuran Kelab Penyokong PAS Pendang diadakan di Watt Titi Akar, Sungai Tiang . Ana dan sahabat dari Pasukan Perubatan Islam Kedah telah turun bersama 4 doktor dan Pembantu Perubatan serta Ahli Farmasi dan lain-lain petugas serta AJK Lajnah antara kaum dan Ahli Nisak Pendang serta masyarakat setempat untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan percuma dan rawatan kepada masyarakat sekeliling.Mereka dari Kpg Padang Durian, Kpg Rasau, Kpg Baru Titi Akar dan sekitar telah datang mendapatkan rawatan semalam.

Sebelum ini khidmat ini pernah dijalankan di Kpg Padang Durian, kali ini dalam watt dimana majoritinya dihuni oleh masyarakat Siam.


Turut sama meluangkan masa memeriksa pesakit adalah YB Dr Ismail Salleh, EXCO Kesihatan dan NGO Kedah.

Ada diantara mereka yang mengidap penyakit kronik dan kebanyakan pesakit yang diperiksa adalah mengalami kesan penyakit Chikungunya yang baru melanda kawasan tersebut sebulan dua yang lepas.

Kami juga sempat memeriksa kesihatan Tok Tan yang merupakan Sami kedua terbesar di Negeri Kedah .Beliau jelas menggambarkan kegembiraan daripada program yang diadakan dan berterima kasih atas khidmat tersebut.Program diakhiri dengan majlis makan durian di kedai MKK Titi Akar , Saudara Seng.Terima kasih kepada semua yang terlibat terutama En Kunasegari SU Kelab Penyokong PAS dan Seng yang menyediakan durian serta pasukan Perubatan Islam Kedah dan semua AJK Nisak, Muslimat dan En Rusli Che Mat Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional, Pendang.Moga majlis ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara PAS, wakil rakyat dan masyarakat setempat.

Dialog di Bukit JenunBalik kekawasan hujung minggu ini masa dipenuhi dengan undangan program oleh Kelab Penyokong PAS Pendang yang dirancang khas oleh AJK kelab dan ini merupakan program khusus kendalian mereka dengan kerjasama PAS kawasan dari lajnah antara kaum.
Hari Jumaat 26 Jun 2009 program dialog dan sumbangan telah diadakan di Dewan Orang Ramai Bukit Jenun. Majlis berlangsung dalam suasana harmoni dan tertib dipengerusikan oleh SU PAS Kawasan .
Banyak persoalan yang ditimbulkan oleh hadirin dan kebanyakannya berkisar pada masalah pembangunan diluar bandar terutama kemudahan asas dan bantuan kemiskinan. Apa yang menjadi masalah kepada rakyat dikampong adalah pembangunan yang dijalankan banyak memilih bulu dan berlaku diskriminasi sehingga ada yang tidak mendapat kemudahan asas saperti jalan mini tar dan air paip serta letrik dek kerana berlainan fahaman politik dengan agensi pusat.


Ana dah banyak kali menyuarakan masalah ini dan sudah banyak yang ana lakarkan dalam blog ini pasal diskriminasi ini, lalu satu saja ana jawab iaitu kalau kita dapat tukar kerajaan pusat, insyaallah ana berjanji bersama dengan rakan-rakan perkara diskriminasi ini tidak akan terjadi lagi kerana apa yang kita buat sebagai pemimpin didunia ini pasti akan dinilai dan dibelasi oleh Allah diakhirat kelak.
Majlis juga diikuti dengan penyampaian sumbangan ala kadar kepada mereka yang kurang bernasib baik dari kalangan Melayu, Cina dan India disekitar pecan Jenun.
Harapan agar program ini dapat diteruskan dimasa akan dating ditempat lain pula dan harapan ana kepada mereka agar kemnangan ini doteruskan diperingkat negeri dan pusat pada PRU ke 13 nanti.

Friday, June 26, 2009

Padan la kemiskinan tak kurang!!!!!!!

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Ronald Kiandee]: Sila Yang Berhormat Rasah.
Tuan Loke Siew Fook [Rasah]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Terima kasih Yang
Berhormat Timbalan Menteri. Tadi Yang Berhormat Timbalan Menteri cuba memberikan satu
gambaran bahawa Kerajaan Barisan Nasional adil kepada peruntukan, kepada semua negeri
walaupun negeri itu ditadbir oleh negeri Pakatan Rakyat. Saya hendak bangkitkan satu lagi isu
berkenaan dengan peruntukan kawasan Parlimen, peruntukan khas Yang Amat Berhormat
Perdana Menteri kepada setiap kawasan Parlimen. Kalau prinsip itu, prinsip yang adil diguna
pakai oleh Kerajaan Barisan Nasional, maka mengapa kawasan-kawasan Parlimen yang diwakili
oleh Ahli Parlimen Pakatan Rakyat tidak boleh mengendalikan peruntukan itu sendiri. [Tepuk]
Tahun ini saya bertanya soalan kepada Perdana Menteri mengatakan, bahawa
peruntukan kawasan Parlimen ditingkatkan sehingga RM1 juta satu kawasan. Maksudnya 222
kawasan Parlimen, ada RM222 juta peruntukan pembangunan, dan 83 kawasan Parlimen
Pakatan Rakyat, RM83 juta...
DR. 25.6.2009
45
Seorang Ahli: Ya... [Tepuk]
Tuan Loke Siew Fook [Rasah]: Akan tetapi RM83 juta itu tidak dikendalikan oleh Ahliahli
Parlimen Pakatan Rakyat. Wang itu dimasukkan dalam Pejabat Pembangunan Negeri dan
saya dengar Ketua Bahagian UMNO yang mengendalikan peruntukan itu... [Tepuk] Saya
hendak tahu ...
Seorang Ahli: Malu! Malu!
Tuan Loke Siew Fook [Rasah]: ...Kalau prinsip keadilan diguna pakai oleh Barisan
Nasional, maka Kerajaan Pusat sepatutnya memberikan keadilan kepada semua Ahli Parlimen,
termasuk Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat untuk mengendalikan peruntukan pembangunan ini.
Terima kasih.
Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Timbalan Menteri, Timbalan Menteri,
sekejap Timbalan Menteri. Hendak minta tambah sedikit.
Dato’ Dr. Awang Adek Hussin: Mana Yang Berhormat Kota Belud, Yang Berhormat
Kota Belud, belakang?
Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Hendak minta penjelasan Timbalan Menteri.
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Ronald Kiandee]: Sila Yang Berhormat Kota Belud.
Dato’ Abd. Rahman Dahlan [Kota Belud]: Rakan kita daripada Rasah minta
pertimbangan keadilan. Beginilah, saya cadangkan kepada Timbalan Menteri, kita bagi RM1 juta
itu kepada mereka, apabila mereka menutup mulut jangan menghentam Kerajaan Persekutuan
tanpa memberi fitnah... [Dewan riuh] Ini betul. Masalahnya...
Tuan Loke Siew Fook [Rasah]: Bagi dulu, bagi dulu...
Dato’ Dr. Awang Adek Hussin: Masalahnya... [Dewan riuh]
Tuan Nga Kor Ming [Taiping]: Ini hasil dari wang ramai, orang ramai.
Dato’ Dr. Awang Adek Hussin: Kalau mereka menunjukkan keadilan...
Tuan Loke Siew Fook [Rasah]: Ini bukan rasuah kah ini? Ingat rasuah boleh tutup
mulut?
Itulah mentality puak UMNO ni. Nak suruh PAS berpadu dengan depa, terhegeh-hegeh la la ni kata perpaduan tu tuntutan Islam . Berbagai fatwa dan amanat yang diluahkan agar dapat menarik PAS berpadu dengan mereka. Gunakan habis Mufti dan Tuan Guru mana yang ada untuk mengabsahkan apa yang DS Najib cita-citakan tu. TG Haji Hadi dah kata tutup buku, maka sudah lah. Dok terhegeh-hegeh sangat ni pasai apa. Takkan bagi 1 juta satu kawasan boleh tutup mulut kut. Kalau macam tu berapa banyak duit rakyat kena guna habuan tutup mulut ni.
Kalau macam ni pegawai UMNO, macam mana berbilion duit habis tapi rakyat masih lagi susah dan ada yang belum dapat air dan letrik. Ingat di Sabah 26 % kemiskinan masih lagi wujud. Kalau itu caranya bagi 1 juta lepas tu tutup mulut , apa tak kena biarkan, apa tak adil lantak lah, apa yang berlaku kezaliman, mampus pi kat hampa, jenuh korek bumi cari minyak dan gas, tetapi rakyat dan negeri masih dalam keadaan miskin.
Harapan agar bentuk-bentuk ni tak akan berlaku lagi lepas PRU 13 nanti jika PR diberi keizinan oleh Allah mengambil alih tampuk pemerintahan dipusat.
Ana cukup kesian lihat penginayaan yang dilakukan keatas rakyat yang seagama dan sebangsa saperti yang berlaku dikawasan ana ni. Menteri jawab bukan main sedap, tapi bila rakyat mohon, syarat berjela-jela dan berbelit-belit serta berdiskriminasi habis , tinggal lagi dia tak pancung saja . Itulah namanya demokrasi di Malaysia.

Wednesday, June 24, 2009

Mana satu duta kita1 Todt ke Michelle.........


KUALA LUMPUR, June 24 — The government has allocated RM1 million for former Ferrari Formula One team boss Jean Todt to spend over two years as Malaysia’s Tourism ambassador.

“One million in Europe gets you nothing nowadays,” she said, defending the appointment.

She added that Todt was chosen for his international presence and connectivity, which would give Malaysia greater visibility.

Ng claimed that Todt had personally helped the ministry make influential contacts in Paris, including a top film producer, magazine publisher and aides of French president Nicolas Sarkozy.

Her claim that the allocation is for two years nevertheless contradicts the announcement she made in May regarding Todt’s appointment, when she said it was for just one year.

JEAN Todt, the former executive director of Formula 1 Ferrari, has been chosen as Tourism Malaysia’s ambassador for a year.

Tourism Minister Datuk Seri Dr Ng Yen Yen told reporters yesterday that the appointment letter would be handed over to Todt in Paris.

Asked why Todt was chosen as the agency’s ambassador, Dr Ng said: “Because Jean Todt is well known internationally. He believes in Malaysia. He has a wide network of friends.”

Dr Ng said Todt, who is also the fiance of Ipoh-born international actress Datuk Michelle Yeoh, applied to join the Malaysia My Second Home (MM2H) programme and received the approval letter last month.


Tu dia aih.
Ni sorang lagi Mak Menteri di zaman DS Najib. RM 1 juta di Europe tak jadi pa.
Pasal tu bagi kat tunang Datuk Michelle Yeoh ni satu juta untuk promosi Malaysia mula kata satu tahun, tapi kenyataan baru kata 2 tahun pula.

Kata YB Azmin dalam parlimen tadi tambang yang dituntut saja pun RM 300 ribu lebih.
Itulah dia apa yang dibuat untuk mempromosi negara kita keluar.
Lihat dan bayangkanlah kemana duit pembayar cukai yang di belanjakan oleh Pak Menteri dan Mak Menteri kita , bagi mereka satu juta tu tak dak pa.
Cuba berjalan sikit kedalam kampong dan lihat apa yang terjadi di Raub atau mana-mana kawasan yang masih lagi belum ada air paip dan belum ada lagi api elektrik serta jalan masih lagi tanah merah. Bila panas berdebu dan bila hujan selut membelit tayar basikal dan motosikal, tunggu sampai bila lagi nak di tarkan.

Kalau kepada duta pelancungan diberi begitu jumlah masih dikatakan tak ada nilai diEropah, tak tahu nak katalah lagi ana banyak mana lagi yang nak di penghabih oleh mereka wang rakyat ini . Kalau bagi royalti kepada negeri yang keluarkan minyak saperti termaktub dalam perjanjian dan perlemgbagaan tak apa la jugak, ni pi bagi kat orang Perancis yang kebetulan bertunang dengan orang Malaysia.

YB Azmin juga ada bertanya adakah maklumat yang menyatakan sebagian dari sebuah Pulau di Trengganu telah diberikan kepada Datuk Todt ni, masih belum dijawab oleh Menteri lagi, tunggu esok baru Menteri nak beri jawapan.

PPSMI enam tahun baru tersedar !!! terus, batal atau!!!!!

Kita akan ambil guru luar untuk mengajar bahasa Inggeris disekolah.
Ana tak bantah cadangan itu. Bagus la kalau kita tak cukup guru yang cekap bahasa Inggeris , atau kita hantar saja guru yang nak mengajar bahasa Inggeris berkursus di negeri yang bahasa utamanya adalah Inggeris.
Kita akan ajar sastera Inggeris bagi memantapkan lagi bahasa Inggeris anak-anak sekolah kita.
Kita akan perkasakan lagi cara pengajaran bahasa Inggeris anak-anak kita disekolah.
Kita akan tambah waktu belajar bahasa Inggeris anak-anak kita dalam sekolah kita.
Kita akan jadikan makmal komputer sebagai makmal bahasa disekolah kita.
Semuanya ana tak bantah.
Itulah juga bendanya yang dinasihatkan oleh pakar bahasa dan pejuang bahasa untuk meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris kepada rakyat kita.
Agak revelen sikit cadangan Menteri Pelajaran TS Muhyiddin kali ini kalau nak bandingkan dengan PM dulu yang kata nak mahirkan bahasa Inggeris, kena ajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.
Agaknya pemimpin BN ni bila kalah teruk nak tersungkur barulah nasihat pakar bahasa baru depa nak dengar, kalau menang terus entah apa lagi yang depa nak dera rakyat ana tak dapat agaklah macam ni.
Lepas 6 tahun, baru tahu anak-anak kita terutama diluar bandar dan kampong-kampong nun jauh dipendalaman, ilmu tak dapat , bahasa Inggeris pun tak mahir. Kita jadi bodoh ilmu sains dan metametik dan kita jadi gagal dalam mencapai kejayaan kepada tidak lulus matapelajaran teras. Tujuan yang tersirat adalah untuk menggagalkan anak orang kampong dan pendalaman daripada menjejak kaki keatas kerana akhirnya mereka gagal peperiksaaan kerana gagal matapelajaran teras didalam peperiksaan penting mereka.
Ana dah ulas banyak kali hasil dari kajian pakar bahasa seluruh dunia, bahawa nak mendapat ilmu kita mesti mempelajari dengan bahasa pertuturan kita sendiri, tetapi kalau nak mendalami ilmu itu, maka bolehlah kita gunakan bahasa kedua atau Inggeris.
Kalau kita hendak mendapat ilmu dengan bahasa asing, kita kena terjemah 2 kali dalam otak sebelum nak faham dan ingat dalam kotak ingatan kita, tetapi kalau mother's tongue ' language, tak payah terjemah, terus faham dan masuk dalam ingatan.
Dan juga kalau nak pandai nahu BI kita tak boleh belajar melalui mathematik atau sains yang banyak formula dan tiada contoh ayat yang ada grammer yang mempunyai corak tatabahasa yang unik, sebab formula tak perlu kepada grammer untuk menulisnya.
Itulah BN , pihak kita dah bahas panjang lebar dalam dewan rakyat sessi 10 dulu, tapi degil tak mau dengar, sekarang dah 6 tahun barulah nak sedar dan nak pinda pula.
Hasrat yang kita nampak adalah ada orang yang dapat kontrak supply komputer, soft ware bahan pengajaran dan buku tek serta belanja nak kursus guru kepada pihak tertentu, akhirnya anak-anak yang jadi mangsa.
Satu lagi yang ana nampak adalah bila mereka ubah kepada PPSMI, maka sekolah agama rakyat akan menjadi 'jauh' kepada ibu bapa kerana disekolah ini matapelajaran tersebut tak dapat diajar dengan baik dalam BI saperti SK, lalu akan matilah sekolah agama rakyat tersebut. Maka seronoklah mereka yang bertanggungjawab memotong perkapita SAR dulu tuh!
Nasib kita orang Melayu.

RUU DNA lulus !!, siapa mangsa pertama ?

Semalam, semasa RUU DNA dibahas dalam peringkat jawatankuasa, ana memasukkan 3 fasal baru untuk menguatkan lagi RUU tersebut dan menjadikan RUU itu lebih keadilan kepada yang menjadi sasaran. Dalam hal pengambilan sampel bukan intim, pihak yang mendapat kebenaran mengambil sapel hendaklah menjelaskan apakah jenis ujian yang akan dilakukan kepada sapel yang hendak diambil , dan rekod sampel yang diambil hendaklah ditulis dalam daftar rekod dan orang yang kena ambil sampel itu mestilah diberi ruang untuk mendapat nasihat peguam dalam hal pemberian sampel ini.
Tapi macam biasalah kalau kita yang bawa mesti tolak punya.
Begitu juga dengan dua lagi tambahan pada pasal 28 dan 29, juga ditolak berhubung dengan laporan bank data DNA kepada parlimen setiap tahun dan semakan semula RUU ini setiap lima tahun.


Monday, June 22, 2009

Selesai segala kusut dikepala !!

Sekarang baru semua dapat menarik nafas panjang. Semua dah selesai. Kata pemimpin pakatan kita tak akan bentuk UG dengan UMNO/BN.
Sekarang ini kita dengar lebih banyak ajakan dan rayuan dari UMNO/ BN untuk PAS terus berbincang dalam pembentukan UG.Nampak macam berkehendak sangat dengan PAS untuk menjadi rakan kongsi ereka dalam UG ini, walaupun perkara itu telah lama diperkatakan oleh Presiden PAS dalam ucapan sudah lama dah dalam parlimen dulu, tetapi masa tu tak ada pun PRK yang PAS terlibat secara langsung ,maka tidak adalah isu, tetapi bila timbul PRK Manik Urai dimana PAS bertanding, maka kini isu itu dibesarkan semula la, kita dah boleh baca tektik mereka.
Memang menjadi lumrah dunia bila dah lemas dan hampir-hampir nak tenggelam, maka apa saja yang ada pasti akan dicapai sehingga tidak memikirkan samada yang dicapai itu selama ini ditohmah dan difitnah sepanjang masa.
BN sekarang sedang menghadapi krisis yang paling parah dalam sejarah, lihat saja krisis PPP antara Keveas dan Murugiah, krisis dalam Gerakan antara Huan Naib Presiden dengan Parti sehingga digantung 3 tahun, krisis dalam MCA dengan Timbalan Presiden Chua Soi Lek dan PKFTZ , krisis MIC antara DS Samy Velu dengan Timbalan nya, krisis SAPP yang keluar BN dan masalah dalaman UMNO sendiri, termasuk krisi di Terengganu, di Perlis , dan perlantikan Ketua perhubungan UMNO di Kedah dan Terenggau yang masih lagi menjadi satu tamparan kepada ketua perhubungan lama yang sudah terpaksa pencen sekarang ini.
Ini ditambah dengan bencana yang menimpa negara saperti runtuhnya Stadium Sultan Mizan di Gong Badak dimana pembinaannya dibuat semasa DS Idris Jusoh dan Masjid kristal yang bocor sana bocor sini dan terpaksa ditadah dengan baldi bila hujan, semua ini memberitahu kepada rakyat bahawa inilah bentuk perbelanjaan yang telah dimewahkan perbelanjaan oleh pemimpin UMNO/BN tetapi akhirnya rakyat yang terima akibatnya. Begitu juga rakyat sudah tahu apa yang berlaku kepada minyak dan gas dari Kelantan yang di daratkan di Songkla dimana sesen royalti pun tak dibayar kepada rakyat Kelantan dalam bentuk royalti saperti Sabah, Serawak bahkan di Terengganu pun MB sekarang terkial-kial memohon untuk mendapatkan balik royalti yang satu masa dulu menjadi hak rakyat mereka.
Itu semua menjadi bahan cerita rakyat pelbagai kaum yangmana sekarang sedang membentuk perpaduan didalam pakatan dan bukan kerajaan perpaduan dengan UMNO/BN.
Kita tunggu dan lihat apakah kelemasan BN ini akan terus memetikan mereka dengan terputusnya bantuan oksigen dari pengumuman Pakatan tadi dan akan terbungkus lagi mereka di Manik Urai nanti.
Tak kisahlah nak pergi enoreh ke, nak petik kelapa sawit ke, nak jadi iam sebahyang Jumaat ke, nak baca khutbah ke, nak menjala ikan dan tidur dalam bangsal kambing atau reban ayam ke, rakyat sudah nampak mahligai pemimpin UMNO di mana-mana sejak dulu, kini dan mungkin tak selama-lamanya, kerana akan bungkus nanti.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.