Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, March 12, 2010

Meroyan lagi puak ni.

Nasib la, dah dapat ketua macm tu apa boleh buat.
Itu saja keluhan yang dapat kita buat bila melihat gelagat yang dilakukan oleh puak-puak belah sana bila sesuatu isu yang sengaja mereka timbulkan untuk meraih simpati rakyat, tiba-tiba kelepuk jatuh balik atas batang hidung depa macam air liur yang pekat dengan gelema kuning tu.
Ana malas dah nak sebut pasai air di Kedah ni, dari zaman depa perintah lagi benda ni dok berlarutan sampailah kepada la ni dengan hutang mencecah 1.6 billion RM hingga ke penswastaan kepada Telework dan Indah utara yang hanya semacam memberi duit kepada syarikat swasta ni saja. Cuba bayangkan bila syarikat swasta ni hanya bubuh tawas dan klorin saja dalam air yang disedut masuk kedalam kolam takungan,lepas tu bila dah salur kedalam tangki JBA , caj secara pukal, yang nak salur kepada rakyat, nak pasang paip dan nak hadapi NRW sampai 52 % adalah JBA, jadi syarikat Indah Utara ni dapat untung dalam kesusahan dan kerumitan orang lain, yang tanggung susah dan rugi adalah JBA , maka terpaksalah hutang dengan pusat sampai mencecah 1.6 billion tu.
Di Langkawi misalnya penswastaan yang dilakukan oleh BN dahulu menyebabkan kerajaan terpaksa meng’ injek’ sejumlah dana yang besar setiap tahun kerana kepandaian mereka dalam penswastaan bekalan air disana , pandaikah kita kalau hasil yang dipungut hanya 35 juta tetapi belanja sampai 70 juta.
Itu kerja mereka terdahulu, tetapi bila kerajaan kini menubuhkan SADA, yakni mengkorporatkan JBA menjadi Syarikat air Darulaman (sada), mereka menfitnah menyatakan Syarikat Air Dato’ Azizan pula, habis seluruh negeri difitnah bahawa air telah naik tarif pasal sudah diswastakan.

Nampaknya tak tahu nak kelentong apa lagi dah kepada rakyat yang semakin celik dan cerdik ini, maka dikatakan pula oleh Menteri yang sempurna lagi afdal itu bahawa Kedah mundur, tak ada pembangunan dan apa-apa lagi . Ana harap Pak Menteri tolonglah jalankan tugas dengan betul sikit, KPI Datuk dah selesaikah, tengok lah sama nak kata mundur ke, kalaulah kata pembangunan hanya kepada pencakar langit, tengok yang dok ceracak dalam pekan dan pinggir pekan tu apa dia. Orang buat projek sarang burung walit pun 4 tahun baru boleh tengok hasil , inikan pulak nak tengok kemajuan negeri. Ya lah depa dah pegang sampai 50 tahun, nak banding dengan kita yang baru 2 tahun, itu pun rakyat sudah dapat nilai keikhlasan dan ketelusan yang ditunjukkan oleh kepimpinan yang ada. Kalau AG kata pentadbiran yang baik, EPU kata hasil yang meningkat, habis Menteri nak pusing macam mana lagi.

Lagi merapu bila bekas ketua depa di Kedah ni kata PAS takut kat DAP kalau lantik EXCO dari DAP menggantikan EXCO yang bertukar tersebut. Ana rasa dia ni masih meroyan lagi kot, dah lah jawatan MB terlepas, jawatan Ketua di Kedah juga terpelau kepada nun orang dari Sabah sana, sebab tulah dia cakap macam orang baru mati anak saja , meroyan tak tentu hala. Bila lihat siapa yang Ust Azizan lantik, barulah dia tau , tekaanya jauh tersasar, bahkan orang yang tak biasa masuk politik pun tahu siapa yang akan dilantik oleh MB tersebut, lekeh sungguh bekas MB depa ni, padan lah dah 50 tahun duit rumah murah Mergong pun tak tau nak kutip, bila orang buat cara yang lebih berkesan, taja pula orang buat demo, kononnya kerajaan zalim. Yang depa hutang tak mau bayar tu apa pasal, kalau tak ada duit buat apa buat renovation, siap ada kereta, ada astro, ada yang sewa kat student Insaniah pula tu, habis depa duduk dimana.

Tentu yang dapat ni mesti ada hubungan dengan wakil bakar bata ni. Buat lembik tengkok tak nak bayar, maka hapus kira, sampai 25 tahun tak bayar pun ada. Orang yang konsiten bayar dah nak dapat hak milik dah. Ini lah jenis manusia yang kalau duduk dalam negara pun, tapi tak bayar, akhirnya kena halau dari negeri sendiri. Puak jenis inilah.
Memang ni lah jenis manusia yang suka mengbangkrapkan negara, sama macam depa mengbangkrapkan bank bumiputra dulu. Hutang mau , bayar tak mau. Depa tak ingat nak mati kut, atau memang puak=puak ni tak pernah baca kitab atau tak pernah jumpa hadis pasal orang berhutang kalau tak bayar amalannya tuhan tak terima, tergantung antara langit dan bumi. Nak ka macam tu, sembahyang dan sedekah nala punya banyak, tapi tak terkira pasal hutang tak bayar. Naya tu. Masa tu tak boleh balik kedunia balik dah untuk sambung semula buat kebajikan, kesian depa.

Wednesday, March 10, 2010

Baru demo sekali tu! lepas ni kena demo lagi !!

Tertarik ana baca Sinar semalam, bila sahabat tel skim gaji untuk doktor dan lain-lain staf didalam Kem Kesihatan akan dinaikkan dan memudahkan kenaikan pangkat dan akan dipercepatkan kenaikan pangkat mereka yang berada dalam kategori tersebut.

Ana dalam perbahasan dalam Parlimen sessi 11 lalu telah mengesyorkan supaya ditubuhkan suruhanjaya kesihatan untuk menilai dan mengkaji pelbagai aspek dalam pekhidmatan kesihatan termasuk dalam bidang gaji dan servis lain yang sedang dihadapi oleh para doktor serta lain-lain yang berkaitan, termasuklah skim FPP ( full paying patient) di hospital awam yang khabarnya akan dilaksanakan disemua hospital awam yang ada pakar.

Alasan yang diberikan adalah kerana nak menyekat pakar daripada berhijrah kesektor swasta kerana gaji yang lebih lumayan terdapat disana.

Sebab itulah pada 1 Mac lalu, ana bersama dengan MP Jerai, Padang Terap dan Sungai Siput dan NGO mengadakan demo membantah pengswastaan pakar di Hospital awam serta mengedarkan risalah bantahan tersebut. Bila membaca sinar semalam, agak terkejut juga bila PM kata 200 juta diperuntukan sebagai tambahan kepada kenaikan gaji para doktor didalam perkhidmatan awam serta mempercepatkan skim perkhidmatan mereka.
Itu baru sekali kita adakan demo, nampaknya lepas kena kerap sikit buat dema, baru sahabat kita dalam sektor awam tu dapat imbuhan cepat sikit, buka tak ada duit, tapi dok perabih ketempat lain. 200 juta tu baru setengah daripada komisyen beli kapal selam saja saperti yang di sebut oleh ketua pembangkang dalam parlimen hari tu.

Syabas Yop !

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin, yang dipecat daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabtu lepas berkata beliau telah meminta penyokongnya untuk menganjurkan “roadshow” bagi menjelaskan kedudukannya kepada pengundi dan masyarakat di kawasan Kulim-Bandar Baru.

“Setakat ini saya telah menerima sokongan menggalakkan terutama daripada pemimpin kanan dan ulama dari PAS dan pertubuhan bukan kerajaan (NG),” katanya.

Syabas kpd yob sorang ni.
Sebelum ni ana tak berhasrat nak ulas pasal yob sorang ni, tapi bila dia kata nak suruh penyokong dia buat road show di KBB maka tertarik juga ana nak buat komen, nak tengok sapa pemimpin kanan PAS yang turut serta itu. Sebab daripada kawan-kawan di KBB yang cerita apa yang terjadi disebalik penarikan balik petisyen pilihanraya kerusi Parlimen KBB hari tu dan siapa yang terlibat dan apa arahan yang beliau terima daripada pihak lawan sehingga terjadi apa yang telah kita sama-sama saksikan sampai hari ini. Menurut yang empunya cerita, ini semua adalah perancangan yang telah diatur, dan segala susur galur kejadian yang berlaku memang mereka yang ceritakan itu sudah jangkakan.

Sebab itulah apa yang disebut oleh 'penarik beca' Bakaq Haq dalam blog dia tatkala mana Almarhum Ust Fadhil sendiri pun suruh patah balik bila terdengar dalam pertemuan itu ada manusia bernama '.....' ini didalam majlis tersebut.

Kalau dah begitu berlaku, maka yang begini sedang berlaku dan seterusnya kita akan pasti lihat ada yang akan berlaku lagi lepas ini, maka jelas bahawa apa yang ditulis oleh Zul sulong memang ada kebenarannya saperti yang pernah diwar-warkan oleh ahli PAS Bandar Tun razak suatu ketika dulu semasa ana jadi calon PRK Pendang pada 2002 selepas kematian AlMarhum Ust Fadhil Nor.

Apa yang ana nak sahabat di KBB tolong hadir dan ambil gambar semua yang hadir dalam road show beliau ini dan kita nak tengok siapakah yang terlibat dari golongan mana mereka ini PAS, PKR, UMNO atau SB atau NGO .

Cuma satu pesanan yang orang yang masih berhingus ini agar kalau kita lupakan saja sebutan maka akan lenyaplah glamour beliau saperti yang disebut "man ahabba syai in, fa akthara zikrih" sesiapa yang suka kepada sesuatu maka perbanyakkan sebutan kepadanya , kalau tak sebut maknanya tak suka lah tu. Jadi kepada kawan kita yang dok diatas tu, lupakan saja barulah kes ni akan senyap dan sepi, tok sah nak layan sangatlah, hilanglah cerita .

Tuesday, March 9, 2010

Santuni golongan muda


Semalam 10 Mac 2010 bersama Setiausaha PAS Kawasan dan Ahli Majlis Daerah Pendang Saudara Azmi idris dan En Kunasegari, ana telah mengadakan pertemuan muhibbah dengan golongan muda di Jenun untuk memberi penerangan berhubung kerajaan negeri dan juga isu-isu semasa serta membuka ruang bicara untuk mendapat pandangan anak-anak muda didalam memantapkan lagi kepimpinan PAS di Kedah ini.

Selain daripada isu semasa dan keadaan pemerintahan dalam negara, ana juga menyeru mereka agar tidak mengabaikan moral dan akahlak Islam kita serta satu perkara penting didalam politik demokrasi Malasyia adalah pilihanraya.

Oleh itu harapan agar mereka jangan mengabaikan daftar pemilih dan juga kerja-kerja untuk menghadapi pilihanraya ke 13 nanti.
Sbelum pulang ana telah juga menunaikan permohonan mereka dengan menyubangkan bola dan bola takraw.

Harapan agar program ini dapat dianjurkan selalu dalam kita memahami hasrat anak muda ini.

Dialog masyarakat


Dialog merupakan satu bentuk intereaksi yang berkesan untuk memahami keluhan masyarakat dan juga menyampaikan maklumat dua hala yang perlu diadakan. Menyedari hakikat ini maka satu perjumpaan dan majlis dialog telah diadakan di Kampong Sungai Jagong pada 8 Mac 2010 selepas waktu Isyak.

Majlis ini dihadiri oleh Ahli EXCO Negeri Kedah Dato’ Hj Mohd Taulan Mohd Rasul yang juga ADUN Tokai , Dato’ Dr Hj Mohd Hayati Othman, Ahli Parlimen Pendang dan Tuan Hj Sobri Awang , Ahli Majlis , Majlis Daerah Pendang merang Setiausaha PAS Pendang . Turut memeriahkan majlis adalah kaum Muslimat dari Kampong tersebut yang ingin mendapat penerangan dari wakil negeri dan Parlimen berhubung dengan perjalanan kerajaan negeri dan pusat.
Banyak pandangan yang telah dikemukakan dan juga maklumbalas yang diterima oleh ahli panel dan pentadbir negeri serta teguran yang diberi terhadap perjalanan kerajaan negeri Kedah selama 2 tahun diperintah oleh Pakatan Rakyat.
Antara yang banyak disentuh adalah kes air yang melanda Kedah sekarang , masalah pengkorperatan air negeri yang dikatakan diswastakan, masalah kebajikan yang dijanjikan didalam manifestopilihanraya serta maklumat berhubung keadaan ekonomi dan pelaburang negeri serta dakwaan menyatakan Kedah tiada pembangunan dalam masa 2 tahun dibawah Pakatan.

Semua permasalahan tersebut diterangkan satu persatu baik oleh Ahli Parlimen, EXCO dan juga Ahli Majlis dan daripada reaksi yang dapat dilihat, kebanyakannya dapat menerima penerangan yang diberikan, walaupun ada satu dua orang yang masih belum berpuas hati.
Berhubung dengan masalah moral dan akhlak remaja yang nampak makin merudum sekarang ini, ahli EXCO yang khusus menjaga bahagian Agama dan pendidikan ini menyatakan bahawa kerajaan negeri telah dan terus mengadakan kursus, kem motivasi dan program untuk remaja saperti Kem Anak Soleh, Kem Bina Insan serta program secara berkala lain untuk membimbing remaja agar menjadi anak dan warga yang berguna.
Moga majlis saperti ini dapat memberi input yang berguna kepada kami dalam membaiki perkhidmatan kepada rakyat.

Sunday, March 7, 2010

Tak mahu jadi mufta.

Disatu majlis meraikan johan tilawah al quran antarabangsa sambil menjanjikan imbuhan RM 2 K sebulan kepada mereka sepanjang hayat, PM satu Malaysia telah menasihatkan orang ramai umat Islam agar menjadikan pembacaan alquran sebagai amalan harian dan mengetahui maknanya dan juga ia mendapat ganjaran pahala apabila membacanya. Memang ana tak bantah apa yang dikatakan beliau tersebut, tepat betul dan sahih.
Apa yang ana rasa sedikit terkilan adalah bila dia tidak menyebut ajaran alquran itu hendaklah dilaksanakan didalam kehidupan harian kita, tak tak pula terbaca pasal ayat ini ditulis didalam akhbar harian yang ana baca dalam internet, kerana ana tak pernah beli yang cetak punya... Kalau beliau kata macam tu, pertama ana nak suruh dia lihat dulu ayat 4 surah annur dan fahami maknanya dan amalkan dalam kehidupan kita semua dan seterusnya ayat-ayat lain dalam surah annur tersebut termasuklah ayat menyuruh menutup kepala hingga kedada bagi wanita mukmin dan muslim tak kira apa juga bangsa diatas muka bumi ini, dan tutup pula kena tetap dan sentiasa kecuali depan mahram dia, tak kira di Mekah, Madinah atau dimana saja diatas muka bumi Allah ini.
Begitu juga dalam amalan harian dan peraturan siasah dan syariah . Hari tu dah ulas atas gesaan beliau supaya kita sentiasa berada dalam keadaan wasitoh (pertengahan ). Ana juga rasa nak tegur Timbalan Menteri bawah payung dia tu, dulu nampak tudung dia tutup bahu sampai dada saperti saranan didalam al Quran, tapi bila dah jadi orang kuat dalam sana, dah makin singkat dan sempit tudung dia, ya lah itu hal peribadi kata orang, tapi tak kan tak leh tegur kot, orang Baling suruh ana tegur, dah nampak makin sempit la ni tudung dia tu. Tak cukup kain kata depa.
Ayat yang DS Najib suruh kita fahami tu suruh tutup sampai ke dada,maklumlah org Baling kata beliau ni balik dari mengaji di Azhar, ana tak tau, ana tak berapa kenal beliau, kalau demo bahong, ana pun bahong sama la, harap dak la kot.
Bab kedua ni, Ana nak juga tanya SS Tok Mufta yang kata kena guna kaedah Quran kalau ada dalam ayat dahulu sebelum guna kaedah feqah, jadi kalau ayat kata jangan kamu cenderung kepada mereka yang melakukan kezaliman, maka nanti kamu akan disambar api neraka, maka kita kena ikut kaedah tu dulu la sebelum kita nak bagi kata depa menang takut nanti kezaliman terus berlaku dan kita akan jadi bahan bakar dalam negara pula no SS kan. Zalim ni yang ustaz dok ajar dulu, tidak meletak sesuatu pada tempatnya, dan zalimjuga bila perosok orang dalam bilek kurungan tanpa ada bicara dan bela diri macam ISA kut, dan zalim juga kalau yang miskin tak bantu dan yang kaya bantu pasai orang depa dan zalim juga kalau guna wang bukan ditempatnya kalau beli kapal selam kena bayar lebih 450 juta , orang besar kata komisyen bila orang kecil kata korupsion.
Ana agak saja la pasal ana bukannya mengaji bab-bab ni dulu, maklumlah kita sekolah atap saja. Lagi pula tak dan habis mengaji, tok guru meninggal. Orang ganti tak sealim tok guru, jadi bab ni bodoh la sikit.
Kadang-kadang kesian juga ana bila lihat belah sana tu, dulu depa ada juga biro agama dia, pasai ada orang agama dalam parti dia, tapi dah ni dah melayang kemana tak tau orang agama dia tu, terpaksa guna Mufta pula untuk jadi jurucakap depa, sampai la ni ramai lah orang yang terpaksa menjadi tak berapa seronok dengan gelaran yang asal tu, sebab tu lah disebut orang la ni tok mufta ( yang diberi fatwa ). Kerana cari sendiri, maka gelaran pun dapatlah sendiri.
Kesian juga kita tengok depa ni, kadang-kadang macam terpaksa menjadi orang tengah atas perkara yang depa tahu hujung jatuhnya, tetapi dek kerana imbuhan dan janji,maka jadi macam yang dok berlaku selama ini lah . Ana tertarik bila disebut menolong yang dizalimi dan menzalimi, setahu yang perlu disebut didalam sebuah hadis Rasulullah saw didalam memperkatakan tentang assobiyah , yakni kamu menolong saudaramu atas kezaliman. Maknanya kita hapuskan kezaliman yang dilakukan dengan tidak lagi mengangkat orang yang melaksanakan kezaliman tersebut dan menghindar dari melakukan kezaliman keatas orang lain. Harap apa yang ana dengar ini betul lah, kerana takut juga nanti orang kata tok mufta juga.

Program ziarah.

Sebelum ke program pelancaran projek Keli-K oleh MB Kedah di Sungai Pau Sik petang tadi, ana meluangkan masa untuk menziarahi beberapa warga emas dan OKU yang sakit dan kemalangan.
Pertama En Hamid Jusoh, kemalangan motosikal ketika hendak keluar dari Kampong beliau di Kpg Nam Dam , Pokok Asam apabila sebuah kereta melanggar beliau sehingga pengsan dan patah peha kanan, tulang kaki , tempurung lutut dan kaki kiri serta retak tulang belakang dan tulang rusok. Sudah sebulan kejadian berlaku dan beliau kini terlantar dirumah walaupun telah menjalani rawatan memasukkan besi ditempat patah tersebut kerana masih bengkak dan sakit. Ana sedang berusaha untuk mendapatkan sebuah kerusi roda untuk beliau.
Rumah kedua yang ana lawati adalah seorang OKU Siti Norsharikah binti Mohd Naim berusia 15 tahun ,yang dipelihara oleh neneknya sejak kecil lagi sehinggalah mencapai remaja sekarang, tidak dapat bercakap, cacat dikaki kanan dan tangan kanan. Beliau sempat bersekolah di Sekolah Kebangsaan Pokok Asam tetapi setelah usia meningkat beliau tidak mampu untuk pergi lebih jauh ke Sekolah Menengah Tobiar,kerana tidak ada siapa yang mampu menghantar kesekolah kerana datuk beliau sudah meninggal dunia. Beliau sedang mendapat bantuan dari JKM melalui sekolah beliau yang dahulu.
Beliau dapat memahami arahan yang diberikan tetapi tidak dapat bertutur, hanya senyum apabila dibawa bercakap dan mengangguk bila bersetuju dan menggeleng bila tidak .
Seterusnya ana sempat menziarahi Tuan Shaari Ishak dan isteri yang cacat penglihatan sejak lebih 40 tahun lalu . Ditanya punca kecacatan, beliau tidak dapat menjelaskan apa puncanya kerana sudah terlalu lama dan sekarang hanya begerak didalam rumah sahaja tanpa melakukan apa-apa kerja memasak atau membasuh. Munur ada anak perempuan beliau yang tinggal berdekatan yang sering mambantu memasak dan membasuh.

Sebelah petang barulah ana dan isteri ke pelancaran projek Keli-K yang sedang diusahakan oleh kerajaan negeri Kedah untuk membantu petani melalui ladang kontrak kepada petani yang berminat kerana daripada maklumat yang disampaikan tadi hasil tani ini telahpun ada potensi pasarannya baik didalam negara maupun diluar negara. Antara produk hiliran yang boleh dimanfaatkan melalui keli-K ini adalah sardin, filet ikan, fish ball, surimi, serunding dan anika masakan siap dan sejuk beku serta paket yang enak dan lazat.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.