Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, January 1, 2010

Dimana letak pegangan kita kepada agama!Terkejut, terkelu dan tak terkata bila melihat berita dalam TV semalam pasal sambutan tahun baru oleh umat Islam dinegara paling ramai umat Islam didunia, Indonesia, khabarnya hampir 1/2 juta rakyat berhimpun di Ancol untuk menyambut tahun baru dengan berbagai jenis hiburan dan pesta tarian dan menari hingga kepagi hari sempena menyambut tahun baru! Anak ana yang kecil pun bila lihat berita sambutan di Jakarta tu kata, padan la Allah turun Tsunami di Aceh pun, sampai 200 ribu lebih mati dan hilang, padahal tiada sapa yang beri idea untuk dia berkata macam tuh!. Kalau kita lihat apa kurangnya yang berlaku di Dubai, memang sekarang banyak dunia Islam yang sudah jauh lari dari apa yang ditunjukkan oleh Rasulullah dan ulama muktabar berhubung dengan sambutan tahun baru Mesihi ini. Maka tak hairanlah bila ianya juga disambut dengan adat orang lain di Malaysia ini. Mungkin tak setruk di Indonesia yang khabarnya berpasangan menari sampai kepagi. Apa pun ana ucapkan tahniah kepada negeri ana, syabas YB Dr Hamdan yang telah dapat men tune minda rakyat Kedah agar dapat sambut tahun baru Mesihi ini dengan satu kelainan dan moga ianya dapat diikuti oleh negeri lain insyaallah. Suatu yang baik dilakukan dan diikuti oleh orang lain, maka pahalanya akan kita perolehi sebagaimana orang yang melakukan kebaikan itu mendapat ganjaran daripada Allah.

Malang bagi umat Islam mutakhir ini kerana di negara itu jugalah datangnya Pak Hamka dengan tafsir Al Azhar beliau dan dengan ramai pendakwah yang terkenal dengan kepetahan memberi ceramah saperti Pak Kiai Zainuddin Zin dan beberapa nama yang amat sinonim dengan bidang dakwah disebelah sini, tetapi telah terpesong dengan pengaruh Yahudi dan kuncunya yang mengagongkan sambutan tahun baru yang jelas terpesong dari ajaran Islam ini. Dan sudah pasti tempias ini juga datang kenegara kita dek lemahnya pegangan umat Islam disini terutama anak muda yang begitu rapur dengan kalimah aqidah dan iman didalam dada sehingga ada yang sanggup bersekedudukan dengan teman baik lelaki atau wanita semata-mata kerana gmbira menyambut tahun baru konon, maka ditatkala itu tergadailah segaja mahkota kesopanan dan kemuliaan seorang gadis dek kerana meruntun ajakan syaitan yang maha jahat dan dilaknat itu. Ini jelas digambarkan dengan ramainya yang tertangkap oleh penguatkuasa JAIP dan JAIS pada malam tahun baru mesihi tersebut, dimana letaknya iman dan taqwa anak muda dan anak tua kita kini. Apakah sudah tergambar apa yang disebut didalam hadis Bgainda Rasulullah umat Islam akan kembali dagang sapertimana ia mula datang dahulu dek kerana dunia sudah hampir kepenghujung, maka bangunlah umatku dan sedarlah bahawa usia dunia tidak menunngu kita untuk kiamat, apa yang berlaku di Aceh dan Padang serta di Bantul semuanya ada kaitan dengan apa yang kita lakukan.
Kalau kehilangan 200 ribu lebih nyawa di Aceh dek kerana Tsunami masih belum mampu menyedarkan kita tentang kelalaian kita kepada perhambaan kita kepada Allah dimanakah lagi peringatan yang kita nak ambil sebagai teladan untuk kita teruskan hidup ini sehingga nyawa kita keluar dari tubuh yang amat lemah ini.?.

sah kita terkejut dengan keputusan Mahkamah berhubung penggunaan Allah oleh Herald yang dipertikai oleh NGO Islam semalam, memang kita merasakan ia satu trjedi kepada umat Islam kini dan Islam itu sendiri, kerana keputusan itu adalah meifestasi kepada apa yang sedang dialami oleh umat Islam mutakhir ini, berapa ramai yang sudah murtad dan yang lalai dengan ajaran Islam itu sendiri, berapa ramai anak muda kita yang sudah pakai subang , bertindik berlapis ditelinga tak kira lelaki atau perempuan, berapa ramai anak Muslim kita yang sudah pakai pakai seluar pendaek dan menunggang arak dikhalayak ramai dan berapa ramai yang sudah pandai menlakar tatoo dibadan mereka ? Siapakah yang cuba berusaha untuk menghapuskan nama Islam didalam pertubuhan dinegara kita sikit masa dulu sehingga mendapat bantahan daripada umat Islam yang bangun menetang? sehingga mendapat bantahan dari pihak teratas yang menjaga kesucian Islam ketika itu sehingga hasrat golongan nk buang nama Islam itu tak kecapaian!!! Siapakah mereka itu ?

Thursday, December 31, 2009

Rakyat didahulukan !

Ana nak ucapkan selamat menyambut tahun baru kepada kekawan yang telah sempat menyambutnya dengan aturcara mencanai minda di Sungai petani dengan hidangan halwa telinga melalui forum ehwal Islam dan lepas tu balik rumah dijamukan lagi dengan sembahyang Sunat Khusuf yakni gerhana bulan yang kebetulan datang diawal tahun baru ini, apakah petanda yang muncul dengan kemunculan gerhana bulan tersebut. Bahkan kepada sesiapa yang sempat melaksanakan amalan sunat muakkad yang amat dituntut ini, alhamdulillah dan diharap pada tahun baru ini sesuatu yang akan menjadikan Islam lebih diterima oleh rakyat baik didalam melaksanakan amalan wajib dan sunat, bahkan diharap dapat jjuga dilaksanakan syariat dan syiarnya yang maha agong itu.
Walau pun rakyat dikejutkan dengan bajet yang hampir tak dapat diluluskan, hanya menang dengan 3 undi sahaja, kahabarnya sahabat dair Sarawak juga ramai yang mengambil peluang untuk mensabotaj bajet ini, adajuga yang sengaja hendak menjadikan ini sebagai batu loncatan untuk DS Najib berfikir bahawa dia lah yang jadi PM, bukan RM yang jadi PM, walaupun tak dinafikan disebalik seorang suami itu, ada isteri yang sering membantu, bukan menjadi batu api, tetapi apakah dengan adanya PLKN, Permata negara dan dengar khabarnya akan ada pula fleet untuk bas kegunaan pelatih PLKN yang akan dibeli dengan ratusan ribu sebuah hasil desakan siapa kah ini, tak cukup dengan uniform dan sepatu untuk PLKN serta kem-kem latihan yang semua sudah tahu siapakah pemiliknya dan siapa yang mendapat labanya, bukan menjadi rahsia lagi sekarang ini.
Begitu jgalah apa yang terjadi kepada 2 enjin jet dan bahan sampinganya yang dikatakan melebihi 100 juga hilang bagaimana pun tak tahu, mungkin ada David Copperfield baru yang boleh mengecilkan enjin jet lalu dilesapkan keluar negara, khabarnya orang besar tak terlibat , semuanya kerja orang kecil-kecil saja, macamlah apa yang berlaku kepada kes Altantunya, yang kena juga orang kecil yang menjadi PTK dan Polis yang jaga orang besar, padahal motil mengapa dibunuh, tak boleh diketahui. Itulah nasib orang kecil-kecil dalam negara kita sekarang ini.
Begaimana nama Altantunya yang masuk dalam negara ini tetiba boleh hilang dari rekod Imigresen siapa pun tak tahu, kalau itu pun kerja orang kecil juga, apa lagi kita nak kata dengan keselamatan negara ini , tepuklah dada tanyalah askar dan polis kita, sampai Amerika pun persoal bagaimana enjin yang sebesar lori boleh hilang dikerjakan oleh orang kecil, tentulah yang sebesar kapal nanti akan hilang kalau dilakukan oleh orang besar pula.
Begitu juga dengan duit beratus juta boleh lesap keluar negara melalui money changer yang dilesapkan oleh orang besar , tetapi bila disuruh siasat, sampai hari ni senyap saja, macam lembu kenyang saja. Tuptup bila dikatakan lesap juga masa Dr M jadi Menteri Perdana, maka dikatakan juga zaman Pak Lah juga ada lesap 270 M juga, masa dia hanya 100 M saja, lepas ni dedah pula masa DS N pula, akan lesap berapa puluh juta pula tak tahu lah, biar sampai pokai negara, baru rakyat nak sedar dan masa tu barulah nak kata kalau dulu kita tukar kerajaan bagi orang lain perintah lebih baik.
Tahniah atas rakyat yang undi Barang Naik (BN ), kerana roti dan gula /AAAAAAAABis/XDKcvQmbDxE/s1600-h/gula.2.jpg">sudah naik lepas ni kena GST dan akan pula diikuti harga minyak dan banyak lagi yang akan kena rakyat dahulu, sebab satu Malaysia, rakyat didahulukan, depa atas nu tau apa, semuanya tak pernah depa beli dengan duit dari wallet sendiri, walau sekupang pun.
Harap denga kehadiran tahun baru Mesihi ini, rakyat akan lebih sedar dan buatlah satu azam bahawa orang lain boleh perintah dengan lebih baik daripada apa yang BN (barang naik) boleh buat selama ini, ingatlah Mlaysia kaya, tetapi kenapa rakyat masih miskin, kemana pergi duit yang negara hasilkan selama ini. Dulu masa dalam ucapan dalam parlimen ana pernah sentuh pasal subsidi roti ni, yang diberi subsidi hanya bahan roti asas, yang diperkaya tak subsidi, maka semua roti
ada dalam pasaran kebanyakannya adalah roti diperkaya, vitamin la, zat besi la, dan berbagai lagi, maka sampai kiamat pun rakyat tak dapat harga subsidi tu, maka memanjang la rakyat kena tipu.
Ana baru balik dari Sabah, tengok suasana disana dipekan nampak OK tetapi bila pergi jauh sikit ke arah Ranau atau Kundasang, nampak jelas ada ramai lagi yang memerlukan pertolongan dari yang memegang amanah mentadbir negara.
Selamat membuat perubahan, insyallah rakyat boleh buat.Untuk yang lebih baik.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.