Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, May 9, 2009

Pasukan keselamatan YAHUDI mengheret keluar rakyat Palestin.

Pasukan polis (akui KP Perak) heret speaker yang sah lagi bertauliah DUN Perak keluar dewan .


Apa yang berlaku di Perak pastinya semua rakyat seluruh Negara dan seluruh dunia juga sudah mengetahui melalui lakaran cerita dan gambar yang dipaparkan melaui internet bahkan ianya lebih telus daripada berita yang disiarkan oleh akhbar harian yang jelas memilih berita sebelah pihak dan ulasan dari Prof K terutama dari university diutara tanahair .

Ana tergelak berdekah-dekah bila seorang Prof K menyatakan dah tak dapat sokongan mengaku sajalah dan biarlah BN perintah. Ana bukan macam Bakaq tukang beca tu, kalau ana macam penarik beca tu dah lama ana carutkan Prof K tu, otak boh kepala mana tak tau, memang orang kata macam lembu ‘ada otak tapi tak dak akai ‘, orang utara kata. Sebenarnya sapa yang kalah Prof K ooi, pakai la akai yang Allah taala bagi tu sikit, jangan sampai nak bodek terus dalam kebebalan dan kedunguan kita tu sentiasa, tak kan sampai nak bodek pun masih lagi nak menegakkan benang basah, rakyat dah ramai yang cerdik belajar dari Prof betul, bukan daripada Prof K macam yang diulas tu.
Cuba lihat ulasan yang dibuat oleh Prof Aziz Bari dan Prof Malik Imtiaz yang diiktiraf seantaro dunia, baru la boleh dipakai dengan adanya hujjah dan fakta, tak la macam Prof K tu, dahla kangkong, dunia tak iktiraf pula tu.
Lihat kronologi peristiwa diPerak barulah boleh tahu sapa yang rakyat tolak dan sapa yang rakyat terima Prof K ooi. PRU 12, sapa yang rakyat lantik dan menang dalam PRu tu, sapa pula yang perintah dan sapa yang jadi pembangkang dan sapa yang angkat sumpah jadi menteri besar, dan sapa pula yang rampas kuasa kononnya mendapat sokongan majority dalam DUN Perak.
Mulanya 3 ADUN yang dikatakan sokong BN tu telah buat surat letak jawatan, dah speaker sahkan kenapa tak mau adakan PRK masa tu, yang SPR dok siasat surat itu dan ini pasai pa pulak , kenapa, bukankah itu semua kerja speaker yang tentukan. Pasai apa kes Penanti juga ada surat letak jawatan dan kes Bukit Selambau juga ada surat letak jawatan, kenapa SPR tak siasat macam yang 3 orang di Perak tu. Nasib baik Bukit Gantang dan Batang Ai tak payah nak dakwa dakwi kata penginshtiharan speaker tu tak sah, kalau tidak jenuh SPR nak kena siasat pulak.
Dah depa letak jawatan, kenapa pulak tak ada PRK dan kenapa pulak depa boleh kata sokong pulak BN untuk bentuk kerajaan. Dah letak jawatan, habis la status ADUN depa dan tak boleh lah lagi sokong mana-mana , dan tak adalah lebihnya pada BN wahai Prof K ooi. Tak kan yang ni pun nak kena ajar kut, Prof di U tu ajar ilmu politik macam mana. Tak tau tanyalah Prof Aziz Bari atau Prof Malik Imtiaz no.
Bab sokong pula, tak kanlah boleh sokong macam kita sokong pasukan bola dipadang kot, dia ada peraturan dan perlembagaan wahai Prof K ooi. Kot la depa kata saya ADUN sekian-sekian sokong sekian sekian pasukan , bukan boleh angkat tangan macam dimarket atau dewan sekolah, dia kenalah menandakan sokongan didalam DEWAN UNDANGAN NEGERI yang bersidang baru boleh aci, bukan pakai kata sokong, maka boleh majority, ni pakai peraturan mana pulak macam ni, entah apa ilmu yang Prof K ajar kat anak murid di U yang Prof mengajar tu, mampuaih anak murid kalau ramai lagi macam Prof K ni.
Dah kata sokongan dapat dibawah pokok pelam, tubuh kerajaan dalam suasana MB masih ada, macam mana pulak rakyat nak patuh mana satu MB betui dan mana satu MB tak sah, kerana tak boleh ada 2 MB yang perintah. Tentu salah satu yang tak sah.
Pasai speaker pula, bila dah YB Siva masih ada lagi, macam mana Datuk G boleh mai duk tercongok jadi speaker pulak, dah la peraturan tak tau, nak kendalikan mesyuarat pun kena ajar pula tu, macam mana nak dapat kepercayaan rakyat. Speaker kenalah tip top peraturan dalam kepala dia, bukan main tanya orang bawah nak buat lagu man, agaknya speaker ni dulu belajar politik dari Prof K la kut!.
Timbalan speaker kata dia yang terima usul perlantikan speaker, macam mana timbalan boleh terima usul padahal speaker masih ada dan berfungsi, macam 2 MB tadi la. Dah lah Tim Speaker gugur dari jadi ADUN pasal hantar surat letak jawatan , macam mana dia boleh lagi pegang jawatan Tim Speaker. Ini semua haru biru karat wahai Prof ooi.
Lepas tu bila dah Speaker pun tak sah perlantikan, bila pula dia pi anghkat sumpah jadi speaker terima tanggungjawab tu daripada ahli dewan semua dalam keadaan biasa dimana diadakan majlis angkat sumpah terima tanggung jawab dan tanda tangan pegang tugas. Orang jadi ADUN pun angkat sumpah, tak kan jadi speaker terus jalankan tugas tanpa angkat sumpah kut, mungkin ilmu politik baru yang diajar oleh Prof K tu lah kot.
Lepas ni apa juga yang berlaku dalam DUN Perak memang tak boleh pakai kerana semua rentetan kronologi peristiwa adalah berlawanan dengan peraturan mesyuarat dewan dan perlembagaan Negara saperti mana telah diulas oleh Pakar Perlembagaan dari UITM dan IIUM itu.
"Apa yang berlaku di Perak itu bagaikan persetubuhan haram yang melahirkan anak dan cucu yang kemudiannya melibatkan komplikasi dan kekeliruan tentang taraf dan hak anak-anak yang tidak berdosa itu," tegasnya.
Paling menyedihkan, kata Prof Aziz lagi, sebagaimana sidang di bawah pokok dua bulan lalu sekali lagi polis memainkan peranan utama.
"Sebelum ini kita mendengar bagaimana Ketua Polis Negara sendiri dalam kekecohan yang berlaku di Dewan Rakyat mengakui yang mereka tidak boleh masuk dewan. Anihnya di Perak ada pula undang-undang lain yang mereka pakai".
Di sisi perlembagaan dan undang-undang mahkamah, apalagi polis, sebenarnya mereka tidak boleh campur urusan dewan.
"Apa yang polis lakukan ialah pencerobohan dan jenayah. Tetapi kita tak boleh buat apa-apa kerana kita bergantung kepada polis. Ini kes pagar makan padi," katanya kesal.
Satu lagi yang memang jelas melanggar peraturan adalah bila depa tak boleh nak kendalikan ikut peraturan maka diangkut polis untuk usung speaker yang sah dan masih berfung lalu dirampas kuasa, macam ni ka nak suruh rakyat percaya persidangan ni. Lihat apa yang berlaku didalam siding dewan rakyat, KP sendiri dan Menteri sendiri ulas, tiada hak Polis nak ganggu sidang dewan.
Mungkin inilah nampaknya zaman gelap politik Negara kita hasil dari manusia yang rakus kuasa dan membuat apa saja mengikut nafsu tanpa memperdulikan undang-undang dan peraturan. Sikit-sikit panggil polis, tangkap dan sumbat dalam . Kalau macam ni rimau lagi kuat dan layak jadi pemerintah.
Ini semua adalah kerja manusia yang takut nak menghadapi pilihanraya macam depa takut nak menghadapi PRK di Penanti.

Friday, May 8, 2009

Krisis Perak, angkara siapa?Terlakar sudah sejarah Negara didalam peta dunia, sejarah DUN Perak yang sudah boleh di Ceroboh oleh Polis sehingga mengheret keluar speaker yang dilantik oleh DUN atas alasan mereka dijemput oleh speaker yang dilantik bukan oleh DUN. Itu diakui sendiri oleh KP Perak.
Tahniah ana ucapkan kerana Malaysia boleh, sesuai dengan moto dimasa Tun Dr M yang di recycle dizaman DS Najib ini, almaklum lah setelah menjadi kan beka s PM sebagai penasihat utama beliau. Jelas terbukti bilamana KP tidak dilantik menjadi menteri sesuai dengan hasrat Mantan PM itu. Atas alas an rasuah, tapi yang rasuah jugalah boleh pula dijadikan ketua menteri, bingung kita tenguk PM yang bijak bistari dinasihatkan oleh manusia yang maha pandai ini.
Memang Malaysia sekarang ini sudah gah seantario dunia kerana sering diperkatakan oleh berita dan cerita didalam akhbar-akhbar termasyhur dunia kebelakangan ini. Nampak mungkin lepas ni ekonomi Negara kita akan boom meningkat naik mendadak dek kerana ke’femous’an Negara kita dan pemerintahnya kini.
Kalau kita renung sejarah persidangan parlimen atau pun persidangan politik dunia, baik ditimur maupun barat, perselisihan pandangan dan pendapat sehingga kepada pergaduhan didalam dewan hanya melibatkan anggota dewan dan bentara terbabit tanpa campur tangan orang lain , melainkan kalau sampai kepada tembak menembak atau nyawa, maka pasukan keselamatan mungkin akan mengambil alih suasana.Macam yang sering berlaku di Thailand, tetapi tak ada kita dengar berlaku pergaduhan dalam dewan setakat pertengkaran dan perebutan kerusi tetapi pasukan keselamatan masuk tarik keluar speaker, hanya Malaysia boleh saja ada. Tahniah PM baru .


Yang anehnya didalam Negara 'Malaysia boleh' ini, nampaknya macam cerita anak-anak tadika yang bergaduh disekolah, bila tak dapat nak berhujah atau selesaikan masalah, balik repot kat mak bapak, lalu datanglah siibu dan ayah menyerang lawan anak tadika yang tak berakal tadi , maka pada anggapan siibu tadi maka selesailah masalah pergaduhan anaknya itu, tetapi rupa-rupakan itulah yang menjadi permulaan kepada satu permusuhan yang pasti akan berlanjutan. Macam yang bermula di Perak sejak bulan Februari lepas. Dalam dewan dah tak boleh nak selesaikan masalah kerana MB tak sah, Speaker tak sah dan EXCO serta MB yang digantung masuk dewan serta yang hantar surat letak jawatan juga masuk nak bersidang jugak, maka polis dipanggil untuk seret speaker yang sah keluar, yang ni tak pandai ana nak ulas cuma kena tanya pakar perlembagaan Tuan Tommy Thomas atau Prof Dr Aziz Bari la.

Thursday, May 7, 2009

Aku diheret keluar. 2 kali jatuh. adoi. Polis buat kerja ni, akui KP Perak.

Kata Sivakumar speaker sah DUN Perak, beliau diheret dan diseret keluar dari kerusi speaker dalam menjalankan tugas yang sah sebagai speaker DUN Perak orang manusia yang bernametag dan pakaian kemas yang merupakan bukan orang yang bertugas didalam dewan, tetapi orang luar, yang tak sepatutnya mengganggu sidang dewan . Apakah ini sah didalam perlembagaan Perak.
Si Zambry yang melelong Camry kata, PR tak ikut undang-undang, bertindak liar didalam dewan dan mengganggu sidang hingga menyusahkan Raja Muda sehingga 5 jam tidak dapat nak meresmikan sidang dewan. Kita nak tanya siapa yang berkuasa dalam dewan, Speaker atau MB atau Polis, dan bila speaker arah suruh keluar pasal kena gantung kenapa tak keluar, dan bila speaker suruh keluar kerana dah letak jawatan kenapa masih bertenggek dalam dewan lagi, jadi siapa yang ingkar arahan speaker dan siapa yang tak ikut peraturan dan undang-undang dewan. Sepatutnya ikut peraturan, Speaker dah tolak usul lantik speaker baru, maka maka Si Ganesan tidak boleh pandai-pandai nak ambil alih tugas speaker kerana speaker masih wujud lagi , dan ini semua adalah kerja manusia gila yang tak ikut undang-undang dan peraturan dewan.
Dah tu speaker telah arahkan supaya Ahli Parlimen dibenarkan masuk jadi pemerhati didewan, tetapi si bapak polisi pi tangkap pula depa ni pasai apa, dan kenapa pula kawasan dewan yang jadi kawasan awam boleh masuk dijadikan kawasan larangan atas permohonan polis pulak, siapa punya kerja semua ni????.
Apakah ini semua ikut undang-undang dan peraturan wahai MB belum sah DS Zamry ooi.
Heran ana bila dia kata PR tak ikut undang-undang, yang dia rampas Perak dari PR tu ikut undang-undang ke atau ikut hukum rimba yang diatas oleh orang tertentu ke.
Tuan-tuan buatlah ulasan sendiri.

Ana belum pernah terdengar manusia luar yang bernama polis masuk dalam dewan ganggu ketenteraman didalam dewan atau membuat kacau didalam dewan, bahkan di Korea pun belum pernah dibuat pekara macam ni,walaupun mereka sering baling kasut dan berbagai objek masa pergaduhan didalam dewan, kerana sudah ada bentara yang diberi tugas didalam dewan, malang sekali Malaysia dibawah PM baru yang terkenal seantara dunia dengan kes.......... tanya akhbar dunia la, ana tak tahu.

Akui ketua polis Perak, Zulkifli also defended the police for removing V. Sivakumar from the state assembly as it was requested by the new speaker Datuk R. Ganesan.

“The request was made because the speaker found that he could no longer control the situation. The police were asked to help and it is our responsibility to help maintain order in the assembly. So what we did was to help remove the person who had been ordered by the speaker to leave,” he explained.
Pasai apa masa speaker sah ikut undang-undang DUn Perak suruh MB Tak Sah DS Zamry dan 6 orang yang kena gantung keluar hampa tak pi tolong heret mereka keluar, tapi bila speaker haram tak sah suruh, hampa pi pulak. Tu pasai tok ana kata dulu masa ana masih disekolah rendah hampa nak kerja apa pun besar nanti boleh, tapi jangan kerja polis sudah lah , tok tak redho, pasai apa, ana tak tau kena tanya tok ana la, tapi beliau sudah 10 tahun meninggal.


Tun Dr M pun kata BN gopoh sangat, tak pa kita tunggu di Penanti no, lepas ni di Kuala Nerang noo.

Lanun menculik dalam dewan

Kerja lanun. Itu yang boleh ana kata kepada semua yang menculik dan mengurung Speaker Sivakumar di DUN Perak siang tadi setelah berlaku kekecuhan dan kemelut yang melanda DUN Perak sejak rampasan kuasa haram beberapa bulan lalu.
Apa yang manjadi gila lagi bila dalam suasana speaker masih ada dan waras untuk mengendalikan sidang maka dilantik speaker baru untuk mengendalikan dewan atas alas an ada usul untuk memecat Speaker yang sah padahal usul itu ditolak . Macamana pula hal ini boleh berlaku dalam keadaan peraturan dan perlembagaan Perak sudah ada dan wajar dipatuhi.

Itulah yang dikatakan kerajaan lanun ni. Culik dan kurung, lepas tu buat sidang tak ikut perlembagaan. Kan pakar undang-undang perlembagaan dah kata kemelut di Perak hanya boleh selesai dengan bubar saja DUN dan buat Pilihanraya semula. Itu yang PM tak mau dengar tu, Penanti pun masih nak menanti, Perak nanti terus pengsan la kut.
Hari tu beria-ia sangat kata dah dapat Perak, tapi bila dua bukit merudum, la ni baru la sedar bahawa segala penipuan dan perlanggaran perlembagaan sudah disedari rakyat yang makin cerdik.
Hairan juga ana bila persidangan yang berlaku dalam dewan dimana Speaker berkuasa penuh mengendalikan dewan, tetapi tiba-tiba wujud manusia bertali leher lain yang tak dikenali memenuhi dewan dan mengepung speaker dan mengheret speaker keluar, apa nama kalau bukan kerajaan lanun macam ni, arahan siapa semua ni, padan la akhbar luar negara tak kena saman walau tulis apa pun dalam berita mereka kerana mereka tahu mereka akan bebas punya.
Tak tahulah ana nanti bila sidang dewan parlimen nanti semua bentara akan diganti oleh simanusia tak dikenali macam ini lepas tu kepung semua pak menteri atau ahli dewan macam yang dak berlaku di DUN Perak ni. Ini perlembagaan mana pula yang depa turut pun tak tahu nak ulas.
Hanya yang kurang tak cerdik adalah polis yang tangkap Mat Sabu di KL, bawa mahkamah, nak reman tetapi gagal, kesian kat depa. Maklumlah nak buat kerja tak fikir dulu, bila kita tanya mana-mana pegawai polis pun, depa kata ikut arahan, last-last sendiri malu la, tu nasib baik tak terdedah kemaluan, kalau tidak lagi teruk la nuh.
Ana kadang kadang kesian juga kat depa yang kerja ikut arahan ni, macam la kepala hotak tak boleh fikir logic dan rational arahan tu, asyik nak tangkap dan berkas saja, lainkali pakailah akal yang Allah anugerah tu barulah sesuai kita dinamakan manusia yang berakal.
Lepas ni tak usah la nak desak orang suruh masuk dalam grup ni kalau kerja hanya ikut arahan sebab manusia berakal zaman internet ni lebih baik kerja guna akal daripada kerja ikut arahan. Buka lah peluang banyak mana pun, ana rasa tak bersemangat anak muda nak join .

Wednesday, May 6, 2009

Ujian awal kepada PM baru kita.

PM baru, kaedah pun baru.
1.Ana tertarik baca akhbar sehari dua ini kerana melihat telatah yang agak melucukan dan amat berlainan daripada amalan yang telah berlaku dalam BN dan Negara kita ini. Apa tidaknya bica dalam akhbar hari ini dengan penuh takzim dan berakhlak maka PMkita menyatakan bahawa beliau akan menyerahkan kepada majlis BN untukmemutuskan hendak bertanding atau tidak didalam PRK Penanti nanti. Baguslah kalau macam tu , PM kata tak perlu tergesa-gesa nak tentukan nak bertanding atau tidak, tarikh penamaan calun pun lambat lagi.

Ana kata berlainan daripada masa lalu, kerana mereka takut kea tau memang nak ikut peraturan , kerana kalau kita lihat di KT dulu, belum pun apa-apa masih laghi kawan tu dok dalam kabinet, masih lagi senator, dah umum nak lawan di KT tu. Padahal pihak lawan belum pun ada apa-apa lagi, bahkan calun pun belum tentu siapa lagi, tup-tup apa mereka jangka dan penuh dengan persiapan tak terjadi,orang lain yang lawan maka menanglah MAWE di KT dulu.
Cuma satu saja yang ana boleh fikir sekarang ni, Najib sekarang ini hanya satu yang dia paling runsing, kalah sekali lagi di Penanti,almaklumlah orang baru jadi PM mestilah tunjuk prestasi yang menggalakkan, ini dia seorang ni asyik masuk saja PRK, semedang kalah, siapa tak susah hari. Ni dengar kata Manoharan Kota Shah Alam pula nak letak, mungkin satu lagi lah PRK. Tak tahu apa nak diulas oleh PM kita, tapi kalau kita lihat ulasan Timbalan dia,ana Nampak macam ketua Pemuda cawangan saja yang bagi pendapat, bukan TPM punya idea tu. Ada ka dia kata masih ada masa lagi nak berkhidmat kalau belum tentu beliau nak duduk dalam ISA tu berapa lama lagi, memang ladia tak ada kesalahan, habis pasal apa duk kurung dia dalam Kemunting sampai sekarang ni,kalau dah tak salah lepas saja lah.
Nampaknya kedua –dua PM dan Timbalan sekarang ni macam orang kata kambing yang jumpa bijio buah bacangla, nak telan takut lekat nak luah sedap, maka kulum la sampai hamcur biji tu,last=last bila pecah dapat rasa pahit saja lah.
2. Benda satu lagi yang ana nak semua rakyat tahu adalah pasal SPR kata nak guna system biometric dalam masa pengundian. Sekali dengar memang Nampak bagus dan cantik sofistikated dan canggih serta memenuhi hasrat rakyat supaya penipuan tak berlaku dalam masa pilihanraya. Tetapi kalau direnung kembali, apakah akan wujud prasarana yang membolehkan computer dan adanya elektrik disemua tempat pembuangan undi nanti terutama di Sabah dan Sarawak . Bila sebut biometric dan cap jari, kita jangan ingat ianya hanya cop jari dan lepas tu pergi mengundi, tetapi kena ingat bahawa maklumat yang menyimpan data cop jari dan system untuk membaca data dan membuat perbandingan, mestilah perlu ada internet dan server, bayangkan dalam suasana yang ada hari ini, dengan kabel yang sering dicuri dan broadband yang masih belum sampai kemana, bagaimana ianya dapat dilaksanakan dalam masa terdekat ini. Tak tahulah ana mungkin 2020 bila Negara kita sudah maju macam Singapura tu, mungkin lah boleh buat kut, Cuma apa yang bersih nak buat masa ni adalah celup jari dulu, macam India dan Indonesia buat tu.
Memang kita ni berlagak sakan bila sebut India dan Indonesia, Nampak mereka tu lebih mundur daripada kita, tetapi dalam hal ni, walau pun kita lebih maju, tetapi ketelusan mereka dalam menghadapi pilihanraya Nampak lebih telus dan lebih demokratik. Kalau kita tanya pakar computer pun, mereka kata memang baiktetapi setakat mana system itu dapat mencegah penipuan adalah bergantung kepada manusia yang mengendalikan system tersebut, bilamana unsure penipuan ada dalam jiwa, maka sistemapa pun yang kita guna maka ketelusan pasti tidak akan terlaksana , melainkan seseorang itu takut hanya kepada Allah, tuhan pencipta ala ini, kerana sudah pasti apa yang dibimbangi adalah bilamana kita akan dihidupkan semula dan akan dipersoalkan dengan apa yang kita telah lakukan semasa hayat ini.
3. Tertarik juga untuk ana ulas apa yang menjadi kemelut antara PAS Pulau Pinang terutamanya Pemuda dengan PAS pusat berhubung dengan calon di Penanti nanti. Sekali lalu Nampak macam ada berlaku percanggahan diantara Pemuda dengan orang tua, tetapi bila fikir dalam-dalam Nampak ini memang satu strategi yang cukup cantik dibuat oleh anak muda kita demi untuk menjadi umpan supaya BN sudah pasti akan letak calunnya di Penanti nanti. Dengan adanya masalah ini, bacaan politik bodoh penganalisa menyatakan bahawa melihat suasana ini maka si ketua BN nanti akan bermesyuarat dan menyatakan oleh kerana peluang untukmenang cerah kerana berlaku krisis dalaman PR maka kita akan masuk bertanding dan akan menang di Penanti nanti. Bijak dan tahniah Pemuda, syabas.

Sunday, May 3, 2009

Sesuatu yang perlu diambil dari negara jiran, Singapura.Maaf kerana tak update banyak hari.
Ana hujung minggu , dari Jumaat hingga Ahad lalu telalu menyertai rombongan Muzium negeri Kedah melakukan lawatan sambil belajar ke Muzium Singapura bersama 12 orang lagi termasuk ketua Jabatan dari setiap unit di Muzium Negeri Kedah yang di ketuai oleh YB Dr Hj Hamdan selaku EXCO Kebudayaan dan kesenian serta belia dan sukan.

Banyak tempat menarik yang dilawati dan apa yang menjadi peransang kepada ahli rombongan dan ketua jabatan semua adalah bahawa kita mengakui sejarah Singapura memang berasal dari Negara kita tetapi cara dan teknik persembahan mereka agak menarik sesuai dengan zaman moden ini, iatu penggunaan teknologi moden agar tidak menjadikan bahan sejarah itu usang dan kaku.Walaupun diakui kita juga mempunyai jumlah artifek yang banyak, mungkin lebih banyak dari yang dikumpul di Singapura didalam muzium mereka, tetapi kaedah penyusunan dan persembahan mereka dengan menggunakan sejarah kronologi menjadikan ianya lebih menarik serta penerangan daripada pengiring yang cukup meyakinkan .

Suatu perkara yang perlu dicontohi di Singapura adalah mereka mempunyai ramai pengiring atau tour guide sukarela yang bertugas sepanjang masa mereka ada ruang tanpa ada apa-apa imbuhan atau elaun atau gaji, demi berkhidmat untuk negara.
Mingkin itulah sikap yang ditanam di Singapura hingga kita dapati kebersihan yang cukup enak mata memandang dan disiplin didalam sesuatu perkara yang ingin dilakukan cukup teratur saperti 'q' didalam mendapatkan sesuatu dimana kita masih kurang dalam hal ini. Tidak ada kerosakan didalam kumudahan awan yakni tiada vandalism , menjaga kebersihan yang tidak perlu ada denda dan disiplin didalam pemanduan cuma apa yang menjadi mereka berdisiplin adalah Singapua itu 'fine ' country.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.