Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, October 1, 2009

Manziarahi mangsa ribut.

Sepanjang pagi tadi, ana bersama dengan ADUN Tokai, Dato' Mohd Taulan Rasul menghabiskan masa dengan melihat kerosakan hasil dari ribut yang melanda Pendang tengahari kelmarin yang menyebabkan tidak kurang dari 20 buah rumah mengalami kerosakan, ada yang teruk dan ada yang hanya sekadar sekeping dua atap ditiup angin .

Suasana paling teruk ana lihat adalah rumah En Ibrahim di Kampong Guar Kepayang yang mengalami kerosakan struktur yang teruk dan sudah tidak boleh dibaiki lagi kerana kebanyakan kayunya sudah reput dan ada yang dimakan anai-anai. Beliau sekeluarga kini diberi tumpang menginap di Markas UPU Kampong Bahagia Guar Kepayang sehinggalah rumah yang beliau sedang buat dan terbengkalai sekian lama dapat disiapkan .

Ana merayu kepada sesiapa yang bermurah hati untuk membantu meringankan beban beliau bolehlah menghubungi PAS Kawasan Pendang untuk menyalurkan bantuan atau ana sendiri melalui talian 047411748 atau En Abd Rahman SU Lajnah Kebajikan PAS Kawasan talian 013 4093850. Moga dengan pertolongan kawan dan rakan dapat mempercepatkan menyiapkan rumah yang beliau bina sejak sekian lama itu.

Antara kampong lain yang terlibat adalah di Panchor, Becah , Lubok Ular, Lahar Batu , Carok kudong dan Banggol Petai. Ada yang rosak dipukul ribut terus dan ada yang rosak kerana ditimpa pokok yang tumbang tiup angin.


Lawatan ana tersebut juga disertai oleh Pegawai dari JKM Pendang untuk meninjau tahap kerosakan yang dialami oleh mangsa.Dalam lawatan tersebut sedikit sumbangan diberikan kepada mangsa terlibat hasil dari sumbangan lajnah kebajikan Pas kawasan dan negeri.
Ana bersyukur kepada illahi kerana tiada kemalangan jiwa didalam trajedi semalam itu.
Ada diantara rumah ini sudah biasa terkena ribut pada tahun lepas, setelah dibaiki dan belumpun pulih sepenuhnya , terkena lagi ribut yang terus menghilangkan bumbung rumah beliau saperti terjadi pada En Ahmad Daie ini.
Moga mereka yang terlibat bersabar menghadapi ujian ini dan membuat lapoan kepada pihak terbabit agar bantuan sewajarnya dapat diberikan.

Tuesday, September 29, 2009

Selamat berjuang menentang rasuah

1. ISA calon BN Bagan Pinang.
Terkejut juga den bila dengar TS Muhyiddin kata rakyat diutamakan maka dia umumkan TS Isa Samad sebagai calon BN di PRK Bagan Pinang. Memang dari sudut orang Teluk Kemang , Isa lah satu-satunya calon depa yang agaknya boleh menang, kalau letak yang lain, belum tentu boleh pertahankan. Tetapi bagi keseluruhan kepimpinan yang lain, dari yang dah pencen sampai kepada yang duduk dalampeti sejuk UMNO sampailah kepada Ketua Pemuda yang tak berptfolio dalam kerajaan pun tak setuju, bahkan khabarnya bos di N9 pun tak setuju, pasaltu depa hantar 3 nama menurut maklumat daripada TS Muhyiddin Yassin tu.
Walau bagaimana pun, kita lihatlah nanti apayang akan disilatkan oleh pejuang BN untuk mempertahankan perasuah yang disahkan oleh mereka sendiri untuk menjadi pemimpin rakyat melalui kemenangan dengan undi POS itu.Kalau majority dulu 2300 lebih dan undi POS sudah ada 4900 lebih, maka apa kita nak kata lagi kalau tidak menang dengan undi POS.
Khabar dari empunya cerita sahabat dan teman yang pernah berpuluh tahun berkhidmat dalam tentera dan dah pun berpangkat Brg Gen la ni, sejarah berapakali PRU dia tak pernah pun mengundi didalam PRU itu, tetapi memang nama dia ada dan mengundi, kita nak tanya siapa yang undikan untuk dia. Juga ada teman dekat rumah ana, dalamPRU 11 lalu, bila kita cari nama diadalam daftar pemilih untuk datang mengundi, dia duduk relak dirumah, bila ditanya kenapatak pi mengundi,dia kata dah undi, bila tanya nama dia ada tapi belum potong pasal belum mengundi. baru tahu dia sudah undi POS. Maknanya ada dua nama dia dalam daftar pemilih,satu POS dan satu lagi orang awam, jadi apa yang didedahkan oleh AMK tu ana rasa memang adakebenarannya. Kalau nak bagi rakyat percaya undi POS ni telus, maka SPR kena bagi wakil parti hadir dan sahkan bahawa kerts undi itu dicop pada masa mengundi dan itu yang akan dikira, bukan orang laian yang mengundi atau kertas undi lain yang akan dikira nanti.
Namun harus dingat bahawa perjuangan UMNO nak hapuskan rasuah ni nampaknya sekali lagi kantul kerana orang yang terlibat dan dihukum sendiri yang dilantik kali ini, macam mana lagi rakyat nak menaruh kepercayaan terhadap janji manis dibibir tersebut.Kalau dah bersalah dan dihukum oleh mereka sendiri, tapi masih lagi dilantik,apa lagi yang rakyat boleh harap dengan janji sebegini. Tubuhlah badan apapun, buatlah suruhanjaya apa pun, tapi kalau yang dah sah terlibat dengan rasuah beli undi dalam parti sendiri, apakah kita boleh janji tidak akan berlaku beli undi ddalam pilihanraya sebenar.
Renunglah wahai rakyat yang mempunyai fikiran dan inginkan keberkatan dari tuhan.
PAS telah juga mengumumkan PJ N9 sebagai calon mereka dan diharap perjuangan beliau kan dapat diteruskan dengan memulakan kemenangan di Bagan Pinang ini insyaAllah.

2. Makkal Sakti.
Ini satu lagi perkara menarik yang boleh dibincangkan, kalau selama ini agak sukar dan lambat untuk mendapat kelulusan menubuhkan sesebuah parti politik, tetapi dizaman serba komputer dan canggih ni, ada satu parti perkauman yang dengan senang dan mudah diluluskan pendaftaran dan khabarnya akan dilancarkan oleh PM sendiri. Pelik bin ajaib, belum pun ketahuan apa dasar dan matlamat perjuangan maka PM sudah semacam nak masukkan dalam bungkusan bersama dia untuk di terjunkan bersama labu-labunya. Perkara menarik ini kalau diteliti, memang merupakan satu daripada tindakan desperate BN didalam menghadapi suasana kaum India yang sudah tidah boleh lagi membantu kemenangan BN dimana saja PRU atau PRK dimana pengundi India agak ramai.
Apa nak diharap dengan PPP yang sudah berkecamuk akibat ada 2 Presiden yang terpaksa ditentukan oleh ROS kerana masing-masing nak jadi ketua, pasal nak dapat kouta menteri, begitu juga dengan MIC yang ada ketua yang tak mau turun-turun ,macam parti tu dilahirkan untuk dia sorang saja jadi ketua seolah-olah orang lain tak layak, siapa yang nak lawan nak jadi ketua,awal-awal lagi dipecatnya, begitu juga dengan IPF yang belum tentu apakah dasar dan matlamat perjuangan yang ditubuhkan hanya dek kerana kecewa dengan ketua yang tak bagi peluang orang lain lawan.
Ana agak terlulusnya Makkal Sakti sebagai parti adalah untuk menambahkan lagi kouta Masyarakat India untuk mendapat taraf menteri atau timbalan menteri dalam kabinet, tidak lain dan tidak bukan atas alasan lain. Sebab ada parti yang tak menang dimana-mana pun, ada seorang Manteri atau Timbalan Menteri kerana ada kouta didalam kabinet yang terpaksa diberi oleh BN walaupun tak menang mana-mana pilihanraya

Sunday, September 27, 2009

Rumah terbuka aidil fitri Ahli Parlimen Pendang.


26 September 2009, ana telah mengadakan majlis rumah terbuka aidil fitri dirumah ana pada tahun ini . Alhamdulillah jemputan boleh dikatakan menggalakkan daripada semua penduduk sekitar Pendang dan juga kawan-kawan lain jauh dan dekat.
Ada sahabat PPIK dari Sungai Petani dan Alor Setar yang dijemput hanya dengan hanya SMS sahaja sanggup datang untuk meraikan rumah terbuka ana ini dan diucapkan ribuan terima kasih kepada mereka semua.

Terima kasih juga diucapkan kepada semua yang terlibat didalam penyediaan juadah yang dihidangkan dan juga kepada Nisak dan Muslimat yang banyak membantu didalam melayan pengunjung menjamu selera.
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan batin kepada semua moga tahun depan Insyaallah kita dapat mengadakan lagi majlis yang serupa.

Kalau dilihat dari segi penganjuran majlis hari raya ini,memang setiap tahun ada saja perubahan yang dibuat kerana kita ingin melihat cara manakah yang paling ideal untuk menganjurkan majlis dan dikehendaki oleh masyarakat setempat. Kita biasa mengadakan majlis melalui cawangan mengikut zon, kita biasa mengadakan majlis didewan MDP, dan juga biasa mengadakan majlis ditempat awam dan di Pejabat PAS sendiri serta pernah sebelum ini di rumah Wakil Rakyat dengan kerjasama Pejabat PAS Kawasan Pendang, yakni perbelanjaan jamuan di tanggung sama oleh Pejabat Kawasan.

Mungkin dengan berlangsungnya berbagai cara sambutan jamuan ini, dapatlah diambil kesimpulan cara manalah yang paling molek dan sesuai dan disukai oleh sekelian penduduk didalam meraikan dan mengadakan jamuan aidil fitri nanti.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.