Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Wednesday, January 6, 2010

Dakwa jangan tak dakwa, tapi siapa ha!!

Setahun lebih siasat, yang jumpa hanya ikan bilis yang duduk ditangga bawah didalam ranking TUDM yang didapati bertanggungjawab menghilangkan enjin jet yang muat dalam lori dari pngetahuan pegawai atasan TUDM lalu pada mulanya dikatakan dilandingkan di Argentina, lepas tu Uruguay pula, lepas ni tak tahulah kemana pula.
AG kata tiada orang bbesar terlibat, tapi polis kata masih dalam siasatan lagi, dah lebih setahun, tak jumpa yang final lagi kut, ambil la yang bilis dulu, harap lepas ni jumpa yang senbenarla nanti.
Apa yang hebatnya dalam negara kita yang serba canggih ni, enjin yang sebegitu besar boleh dilesapkan oleh hanya 2 orang sargent saja tanpa ada yang lain tersangkut sama, bayangkan kalau setakat nak lenyapkan C4 dari stor tu, rasanya macam telan kacang putih saja la kot, masa siapa agaknya yang jadi Menteri Pertahanan tu?.Padan la ana terbaca ada Polis Perancis mai Malaysia nak siasat seseorang pasal kes Scopene yang kena bayar komisyen dan mungkin kot ada hubungkait dengan C4 punya mangsa suatu ketika dulu, masa tu ada juga jenis ikan bilis yang kena, tapi tak dapat pula kita nampak muka dia kerana 24 jam pakai burqa .
Harap dengan adanya siasatan dari Perancis tu, mungkin ada sedikit cahaya dihujung terowong kut untuk memberikan satu gambaran sebenar apa yang dihebohkan oleh akhbar seluruh dunia beberapa bulan lalu tu!. Mungkin siasatan itu akan dapat membersihkan pemimpin negara kita daripada segala yang tak elok dan tak baik tu.

Teringat kisah lalu daripada berita lama

GENTING HIGHLANDS, 28 Okt (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberikan penghormatan kepada pengasas Genting Berhad Tan Sri Lim Goh Tong, yang meninggal dunia akibat sakit tua pada Selasa, sebagai seorang yang berpegang pada janji dan terhormat.

Beliau berkata Goh Tong adalah seorang yang amat istimewa yang berani melakukan perkara yang dianggap mustahil dan berjaya mencapainya.

"Mendiang merupakan contoh unggul bagi seseorang yang datang ke sini tanpa apa-apa tetapi menerusi azam yang kuat dan prinsip dan nilai yang teguh, beliau mampu mencipta kejayaan besar dan menjadi satu warisan.

"Bukan sahaja membangunkan perusahaan yang akhirnya menjadi konglomerat terkemuka antarabangsa, tetapi mendiang telah mewajudkan satu warisan di sini di Genting (Highlands)," katanya kepada pemberita selepas memberikan penghormatan terakhir kepada hartawan itu di kediamannya di Gohtong Villa.

Timbalan Perdana Menteri turut mengucapkan takziah kepada balu Goh Tong, Puan Sri Lee Kim Hua, dan anak mendiang Tan Sri Lim Kok Thay.

Najib diiringi adiknya Datuk Mohamed Nazim.

Goh Tong, 90, yang meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang Jaya pada 23 Okt meninggalkan enam orang anak dan 19 cucu. Mayat mendiang akan disemadikan esok.

"Banyak perkara yang kita boleh kagumi dan belajar (daripada beliau). Saya berharap generasi muda akan membuat kajian mengenai mendiang Tan Sri, khususnya ciri-ciri Tan Sri dan kualiti yang ada pada dirinya yang dapat diteladani oleh orang lain," kata Najib.

Timbalan Perdana Menteri berkata Goh Tong amat rapat dengan allahyarham datuknya Datuk Hussein Mohammad Taib yang banyak menghabiskan masa bersama.

Najib berkata semasa beliau menjadi Menteri Besar Pahang pada 1980-an, beliau juga selalu berhubungan dengan Goh Tong dan hubungan Goh Tong dengan keluarganya sudah lama terjalin dan berterusan sehingga sekarang dan juga di masa depan.

Tuesday, January 5, 2010

Pelik, ajaib dan sekalisekali macam nak ucapkan tahniah kepada mereka kerana apa yang berlaku pasal kecurian enjin jet 50 juta sebuah tu hanya melibatkan orang pangkat bawah saja, tanpa ada yang jerung-jerung terlibat. Kadang-kadang terfikir juga kepa otak ni, kalau peralatan sebesar dan semahal dan sepenting itu untuk keselamatan negara pula tu, dua buah enjin jet hanya orang pangkat bawah saja punya kerja, apakah halnya tahap pemantauan harta dan sumber menjada keselamatan negara kita sekarang ini?
Kalaulah perkara macam ni berlaku di Jepun, ana rasa dah lama menteri dia letak jawatan atau dah bunuh diri.
Lagi pula hari tu kata jual kepada Argentina, tiba-tiba AG kata jual kepada Uruguay pulak dah? Mana satu nak percaya nih.
Menteri kata hari tu Pegawai Atasan TUDM diberhentikan kerana ada hubungan dengan kes kecurian ni, tetapi bila ditanya pemberita lain pula jawapan dia , kata yang tu kes lain, pasal tu depa diarah lepaskan jawatan.
Sungguh malang negara kita la ni, sungguh lemah tahap keselamatan negara kita kalau macam ni, hanya pegawai rendah boleh jual dan terlibat dengan pencurian enjin yang besarnya boleh masuk dalam treler , bukan hanya masuk dalam kotak mancis macam Ust Fadhil Nor kata balak yang sering kena curi tu lah, guna treler bulam dalam kocek baju, tu pun habis terlepas dan tak dapat dikesan macam kehilangan enjin jet ni lah.
Tu pulak yang lebih hairan tu dah setahun lebih hilang barulah nak heboh nak kesan dan nak cari, kenapa dan mengapa? Banyak persoalan yang perlu ditanya dan perlu dijawab oleh menteri pertahanan yang dulu ni.
Tak hairanlah kalau kehilangan C4 begitu mudah berlaku, kerana semuanya boleh dilakukan dengan mudah oleh pegawai bawahan saja dan mengambil masa setahun lebih untuk diketahui dan disiasat. Begitulah apa yang pernah kita dengar pasal rekod imigresen altantunya yang masuk Malaysia pun boleh hilang dari data komputer, apakah ini juga kerja pegawai kecil-kecil?
Satu lagi perkara ajaib yang berlaku mutakhir ini bila kita lihat ada saja kes bunuh, pihak PDRM seringkali menyatakan siasatan sedang dilakukan untuk mengetahui apakah senjata yang digunakan dan apakah motif pembunuhan tersebut barulah mereka dapat cari dan kesan siapa pembunuh, melainkan pembunuh itu serah diri. Tetapi bila sampai kes Altantunya, tiada persoalan tentang motif pembunuhan dinyatakan didalam mahkamah dan macam tak penting untuk mencari apakah motif pembunuhan beliau sampai terpaksa gunakan bom C4. Apakah motif ginakan bom , tidak samperti pembunuh lain hanya guna pistol atau parang atau sebagainya?.
Berbagai benda ajaib dalam negara berlaku sekarang ini , mungkin sudah ujud satu fenomena baru dalam negara dek sudah ada David Copperfield versi Malaysia sekarang ini.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.