Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, June 11, 2010

Ziarah dipenempatan banjir.


Kesempatan malam ini, ana bersama Imam Masjid Sultanah Haminah Tanjong Radin , Tuan Hj Mohd Nor dan Saudara Shukri Ismail melawat mangsa banjir yang dipindahkan sejak Isnin lalu di Kompleks Rakan Muda, Banggol Besi Pendang selepas hujan lebat melanda daerah ini dan negeri Kedah pada hari Sabtu dan Ahad lepas.

Ana tinjau tadi, terdapat 14 keluarga yang dipindahkan disitu dengan jumpa penghuni seramai 54 orang, kebanyakan mereka yang mendiami tepi Sungai Pendang dari Kpg Hampar Kanan, Kpg Sukamari, Pondok Hj Hussin, Banggol Besi dan Kpg Alor Punti.
Walaupun paras air nampaknya sudah surut, tetapi langit disebelah huluan sungai nampak masih gelap dan jangkaan bahawa hujan kemungkinan akan turun semula sehingga hari Ahad mengikut kajicuaca. Paras air di Sungai Chegar dan Pendang hari ini berada pada tahap yang tidak membimbangkan, dan kita berharap ia akan terus kembali baik dan semoga mereka dapat kempbali semula kerumah mereka dengan kaddar segera insyaAllah.

Ana sebenarnya baru mendapat tahu yang mereka ini dipindahkan setelah balik dari sidang parlimen selepas mendengar pembentangan RM 10 oleh YAb PM hari Khamis kelmarin.
Setelah diberitahu kawan-kawan, kesempatan malam tadi ana luangkan masa untuk bertanya khabar mereka . Walaupun mereka merupakan orang yang sama berpindah setiap kali hujan dan banjir di Daerah Pendang ini, rasanya ada juga rasa sedih kerana terpaksa meninggalkan rumah yang dinaiki air dan ada juga ternakan dan tanaman yang rosak dan mati.
Apa yang boleh kita buat malainkan mengajak bersabar dan menerima dugaan ini dan usaha memang sedang dilakukan oleh Pejabat Daerah dan Kerajaan Negeri didalam memberikan penempatan baru kepada mereka dikawasan yang jauh daripada masalah banjir Insyaallah, cuma masa dan peruntukan yang akan menentukan bila ia dapat dilaksanakan.
Dalam setiapkal kali perbahasan ana baik semasa titah diraja atau perbahasan belanjawan, ana sering menyetuh tentang janji bekas PM yang lalu RM 27 juta bagi Daerah Pendang untuk mengatasi banjir , tetapi bari ini kalau ditinjau di kawasan Kubang Pisang dan Titi Haji Idris termasuk Sungai Mati , pihak JPS ada membuat kerja-kerja membaiki tebing dan mendalamkan sungai, dan kita sama-sama berdoa muga usaha ini akan dapat mengurangkan masalah banjir disekitar Sungai Pendang dan Chegar dan akan dapat mngurangkan kerusakan padi dan tanaman lain dikawasan sekitarnya.
Apa yang diharapkan juga agar kawasan yang menjadi laluan air yang sekarang ini disekat oleh pembinaan landasan berkembar juga perlu diberi perhatian oleh MADA dan Gamuda agar tidak lagi berlaku keusakan tanaman sampai dua tiga kali dalam semusim. Bahkan ada ana dengar ada petani yang terpaksa menabur benih dan membajak semula sawah mereka sampai 7 kali satu musim kerana ditenggelami banjir.

Harap pihak berkenaan dapat membuat kerja dengan betul, kerana kita tahu Pengerusi MADA sedang sedang bergelut dengan YB Menteri dari Sempurna kerana telah mengambil alih jawatan beliau sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah. Kalau pun nak berkelahi antara mereka berdua pasal Pengerusi negeri, janganlah abaikan tugas sebagai pengerusi MADA yang kena jaga petani dan sawah padi ini. Kalu rosak sawah, maka kuranglah hasil padi negara nanti. Takkanlah MADA asyik nak bayar pampasan gantirugi sahaja setiap tahun apabila berlaku banjir, lihatlah sama saliran MADA yang selalu tersangkut dek tumbuhan didalam saliran MADA tersebut.

Thursday, June 10, 2010

Alahai MADADato’ Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-
Pertua, menteri berhubung dengan infrastruktur pertanian ini. Baru dua minggu lepas
kawasan saya dituruni oleh hujan yang lebat, 12 jam sahaja habis sawah tenggelam.
Saya telah berhubung dengan engineer MADA untuk membesarkan saluran. Apa yang
menjadi masalah ialah Lebuh Raya PLUS, PLUS tidak membenarkan MADA untuk
memperbaiki infrastruktur di bawah Lebuh Raya PLUS. Begitu juga dengan GAMUDA
yang membuat double tracking, ini menyekat saliran air. Jadi saya harap pihak
kementerian dapat bekerjasama antara tiga jabatan iaitu kereta api, GAMUDA dan juga
MADA untuk memberi maintenance infrastruktur yang baik kepada petani agar tidak ada
lagi sawah-sawah yang tenggelam hanya dengan hujan yang sedikit.
Jadi saya harap pihak kementerian memberi perhatian kepada perkara ini
supaya MADA dapat melakukan kerja dia untuk menolong petani mendapat hasil beras
yang banyak supaya rakyat Malaysia dapat terus hidup. Terima kasih.
Dato’ Wira Mohd. Johari bin Baharum: Terima kasih Yang Berhormat.
Sebenarnya berkenaan dengan perkara ini, kita memang mengambil berat dan
sebenarnya kita telah membuat beberapa kali perjumpaan antara pihak MADA dengan
pihak pengurusan GAMUDA mengenai pembinaan double tracking yang sedang dibina
sekarang ini. Selain daripada itu juga, untuk pengetahuan Yang Berhormat, baru-baru
ini iaitu semalam, saya telah melawat kawasan di sekitar kawasan Yang Berhormat iaitu
di Pendang. Didapati bahawa ada sesetengah pam itu, saya telah melawat sebuah pam
iaitu pam di Alor Tebuan, mungkin Yang Berhormat biasa sampai. Jadi pam itu saya
tanya kepada pegawai MADA, dia kata pam temporary pump house (TPH), jadi
temporary pump house ini telah dibina pada tahun 1978 - temporary pun sudah 30
tahun.
Jadi walau bagaimanapun, kita amat peka, jadi masalah kepada kita ialah
masalah kewangan. Kalau kewangan ini mencukupi, kita akan usahakan supaya
masalah-masalah selain daripada masalah bendang, masalah perataan tanah tidak
DR.9.6.2010 30
sama, masalah terusan dan sebagainya. Masalah-masalah lain pun kita akan cuba atasi
di kawasan-kawasan ini. Terima kasih.

Kalau dah menteri sendiri tahun masalah rakyat, terutama petani, tapi apa usaha yang dibuat selama ini, yang temporary pun sudah jadi 30 tahun, takkanlah nak biar lagi orang yang sama dok tang tu kot. Pengerusi MADA dok buat apa, tak kan setiap tahun nak bayar pampasan berjuta-juta, masalhnya mudah saja, saliran kena jaga, tak percaya pi tengok kat Titi Bom, Jenun atau Bukit Pinang, semak samun penuh, air nak lalu pun tersekat, kalau saliran dia elok, tak la teruk sangat tenggelam, kalau setakat sehari dua padi tak ada masalah aih, ini sampai seminggu kerana air tak dapat jalan , saliran tersumbat, maka mampuih la padi tu. Kesian kat petani, ada yang sampai 7 kali kena tabur semula pun ada, sebelum tabur kena trektor dulu, kalau MADA nak bayar pampasan berapa sangat.
Alasan diberi Menteri tadi, tak ada duit, ha!!! duit pi mana, dengar kata billion, billion, tapi sampai kebawah berapa, nak jaga periuk beras pun tak ada duit ni, nak makan pa lepaih ni? Tunggu pa lagi, bagi kat orang lain pulak la, tu yang Syed Sobri gaduh sangat tu, tak sampai kebawah, tapi kalau sampai pun, hak harga 1 juta jadi 1.5 juta, habis projek nak jalan ikut spek ka kalau macam nih ha.?

Wednesday, June 9, 2010

Ikhlas ke hipokrit ke kite ni?

Baca yang ni dulu, lepas tu kita lihat apa sebenarnya yang terjadi didalam negara.
Hari Isnin , 7 Jun 2010 Parlimen Malaysia luluskan usul yang di bawa oleh YAB PM 1 Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya kejahatan Yahudi israel menyerang dan membunuh rombongan orang awam untuk mwmbantu rakyat Gaza yang disekat daripada mendapat segala macam keperluan untuk hidup saperti manusia lain, wakil daripada pelbagai parti komponen BN dan pembangkang di Parlimen bangun berucap , akhirnya diluluskan sebulat suara usul tersebut, maka terpampanglah didalam akhbar baik cetak maupun internet yang dapat dilihat dan dibaca seluruh dunia, tiba-tiba pada 8 Jun 2010, bertempat di Dewan di Taman Bolton , Batu Caves, polis Malaysia dibawah kementerian sepupu YAB PM telah menahan 4 orang pemimpin PAS dengan alasan menggangu penjawat awam menjalankan tugas kerana mengadakan ceramah menentang Yahudi dan Judi disitu bersama pemimpin pakatan dan mangsa kapal Mavi Marmara yang diserang oleh Yahudi laknatullah tu.
Nampak benar kepada mangsa serangan Yahudi diatas kapal Mavi marmara ini sebagai semacam ada persamaan antara apa yang mereka kena diatas kapal dengan apa yang berlaku malam tadi di Taman Bolton tersebut, nak lawan Yahudi , nak bela rakyat Palestin Gaza, ada yang marah. Kalau di Israel memang dah jelas sebab kemarahan mereka, tetapi kalau di Malaysia, di Batu Caves di Negeri Selangor pula tu, adakah ini adalah atas nasihat penasihat agong mereka yang bernama APCO yang mengarahkan begitu?
Rakyat juga agak hairan apabila berita yang berlegar di Pelabuhan kita , saperti yang disebut didalam Parlimen juga pada 7 Jun, masih ada kapal yang berbenderakan negara haram Israel berlabuh di pantai kita menghantar barangan , apakah secara diam-diam kita masih mempunyai hubungan dagang dengan negara haram Israel ini?
Dimana kita sebenarnya, satu tangan mengutuk mereka, satu tangan lagi memberi kebenaran mereka membawa masuk barangan untuk diperdagangkan, bila rakyat bangun menentang, rakyat itu yang kita tangkap, ikhlaskah kita atau hipokritkah kita?

Nak maju ke nak bangkrap ni ?

Negara akan bangkrap setahun sebelum negra menjadi maju 2020, tarikh keramat Tun Dr Mahathir yang dijaja oleh semua pemimpin negara yang masih jadi menteri atau yang sudah jadi mantan menteri. Tepuk sakan mereka dan melopong mulut mereka mendengar apa yang akan rakyat dapat dan apa nak jadi kepada negara maju Malaysia pada 2020 nanti tuh.
Tetapi bila bekas orang kuat di Shell dan MAS kata kalau terus tolong rakyat dengan memberikan subsidi , jangan harap nak maju tetapi negara akan jatuh bangkrap sebelum jadi maju, maka sekelian rakyat terkejut beruk lah ketika itu, pasai pa kalau tolong rakyat dengan teruskan subsidi negara nak jatuh bangkrap pulak.
Ramai juga yang beri pendapat serta pandangan yang agak syok didengar tetapimungkin sukar nak dilaksanakan selagi puak ini yang pegang kunci khazanah negara, yang nak habis duit tu bukanlah kerana komisyen yang berlebihan, bukankah kerana rasuah yang berpanjangan, bukankah kerana segala macam taburan wang dan projek yang tak masuk akan bila saja berlaku pilihanraya kecil sana dan sini, bayangkan kalau satu PRK sudah luak kantung negara 200 ke 300 juta, apa akan jadi kalau banyak lagi PRK nak diadakan nanti. Walaupun janji, tetapi yang pasti ada komisyen dan orang yang akan jadikannya sebagai sumber nak kaya segera.
Kenapa konsep cerita lagenda Robin Hood yang kita baca dulu masa kecil tak hendak dijadikan sedikit pengajaran kepada kita sebagai pemimpin negara , ambil dari yang kaya beri kepada yang miskin, bukan sebaliknya?
Ana tertarik membaca apa yang disebut disini.!!

Tuesday, June 8, 2010

Soalan cepumas untuk Menteri Dalam Negeri.

Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Tuan Yang di-Pertua, Yang Berhormat
Menteri telah menjelaskan bahawa salah satu peranan dan tanggungjawab imigresen adalah
untuk memantau kemasukan warganegara asing ke dalam negara dan dilihat khususnya
daripada aspek keselamatan dan juga ancaman kepada negara.
Sudah tentulah untuk mencapai matlamat ini kerajaan memerlukan satu pangkalan data
yang cukup terurus dan lengkap bagi memantau pergerakan warganegara asing ke dalam
negara kita. Persoalan yang ingin saya lontarkan ialah apakah imigresen juga setelah memiliki
pangkalan data yang lengkap dan sempurna, diberikan kuasa dan tanggungjawab untuk
memadam atau menghilangkan pergerakan mana-mana warga asing ke dalam negara ini?
Persoalan ini penting kerana maklumat awal yang kita peroleh, pihak imigresen telah pun
memadamkan dan menghilangkan pergerakan seorang warganegara asing yang bernama
Altantuya.
Sekiranya ini berlaku saya ingin mengetahui apakah bidang kuasa imigresen untuk
memadamkan pergerakan keluar masuk Altantuya ke dalam negara Malaysia? [Tepuk] Sekiranya
ini berlaku, Yang Berhormat Menteri tidak perlu tengok sebelah kirilah, tengok Tuan Yang di-
Pertua, apakah tindakan yang akan diambil oleh kerajaan terhadap mana-mana individu yang
bertanggungjawab menghilangkan rekod perjalanan Altantuya ke dalam negara ini?
Terima
kasih.
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Hujah Yang Berhormat Gombak dengan
ceramah yang dibuat di Gombak pun lebih kurang sahaja sama ada di Parlimen atau tidak.
[Ketawa] Ini sekali lagi Tuan Yang di-Pertua merupakan soalan tambahan yang berunsurkan
politik..
Dr. Dzulkefly Ahmad [Kuala Selangor]: We don’t double speak.
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Bukan satu perkara yang baru dan kita
telah pun menafikan kalau ada maklumat tambahan, ada maklumat yang perlu kita kaji siasat. Ini
siasatan awal yang disebutkan tidak ada kena mengena dengan apa yang merupakan soalan
asal kita tadi.
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Apakah Yang Berhormat Menteri menafikan
bahawa rekod sudah hilang?
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Bawa bukti dan kita akan siasat.
DR. 7.6.2010 19
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Apakah pendirian kementerian? Apakah
rekod itu masih ada?
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Bukti dalam mahkamah.
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Nyatakan dalam Parlimen. Saya tidak mahu
ceramah di Gombak. Saya minta Yang Berhormat Menteri nyatakan di dalam Parlimen apakah
kementerian menafikan bahawa rekod perjalanan Altantuya masih kekal?
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Yang Berhormat, berhubung kait dengan
apa yang dibangkitkan Yang Berhormat, sebenarnya telah pun dibangkitkan oleh Yang
Berhormat sebelum daripada ini.
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Tidak mengapa. Saya hendak...
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Kita telah pun membuat jawapan
berhubung kait dengan perkara ini...
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: [Dewan riuh] Saya hendak jawapan bukan
soal berapa kali saya bangkitkan. Saya hendak jawapan apakah benar...
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Yang tidak ada kena mengena dengan
soalan asalnya tadi.
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Apakah benar rekod Altantuya sudah
dipadamkan?
Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein: Kalau sekiranya ada kaitan dengan
soalan asal...
Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat duduk.
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Yang Berhormat Menteri tidak beri jawapan
Tuan Yang di-Pertua.
Tuan Yang di-Pertua: Sila duduk Yang Berhormat.
Tuan Mohamed Azmin bin Ali [Gombak]: Jawapan Tuan Yang di-Pertua? [Ketawa]
Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, saya tidak boleh memaksa kepada
siapa untuk memberi jawapan seperti mana yang dikehendaki oleh penyoal. Itu semua jelas, dan
yang jelas lagi kalau ada pertanyaan seperti begitu yang dijawab dengan sedemikian, jangan
Ahli-ahli Yang Berhormat yang lain campur hal kerana apabila Yang Berhormat campur hal maka
saya pun kena campur hal. Apabila sudah saya campur hal seperti ini ada Yang Berhormat yang
kurang senang kerana speaker selalu membebel. Akan tetapi kalau Yang Berhormat sendiri yang
membebel siapa yang tegur?

Kalau anda berada didalam dewan ketika itu, boleh lihat sebelum menjawab soalan YB Azmin, Menteri dalam negeri menjeling PM yang juga kebetulan berada dalam dewan ketika itu untuk membawa usul mengutuk Palestin.

Monday, June 7, 2010

Mana satu nak percaya ni,?

Mana satu yang tuan-puan nak pegang ni!!
Kami sendiri pun pening dah, flip flop apa yang dah terjadi dalam kabinet Malaysia la ni.
Tu belum tanya Menteri agama lagi tu, agaknya apa jawapan dia sebagai ketua penerangan UMNO Kedah agaknya?
Kita tunggu road show dia nanti di seluruh Kedah, nak pegang DS Najib punya ke atau sepupu dia punya ke!. Atau pakai fatwa timbalan Menteri dia ke?.

(Bernama) - The government has yet to issue or give the licence to Syarikat Ascot Sports Sdn Bhd to carry out betting operations in Malaysia, said Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.
Najib, who is also the Finance Minister, said the government had also not finalised discussions on the licensing terms and conditions with the company to undertake bookie activities in Malaysia.
"The government is still getting feedback and views from the various quarters on the proposed licensing for a betting bookie in Malaysia aimed at reducing and subsequently eliminating unlicensed gambling in Malaysia," he said in his written reply to Tian Chua (PKR-Batu) at the Dewan Rakyat sitting, here yesterday.

(Bernama) - Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein urged state governments to stop speculation and work with the Home Ministry to tackle the football betting issue.
"Rather than making noise from the outside, state governments can offer their suggestions and ideas to overcome this black economy.
"The betting licence was approved a long time ago but it was made to look like it was only recently approved."
“They have also painted a negative picture saying the government encourages gambling," he told reporters after receiving a delegation from United Nation's (UN) Working Group on Arbitrary Detention (WGAD) led by El Hadji Maliek Sow from Senegal, at his office in Parliament here Monday.
“People must understand that the licence was issued a long time ago and the Home Ministry is doing all it can to tackle the problem."
“One of the initiatives was to ask Bukit Aman CID Director Datuk Seri Mohd Bakri Zinin and Commercial Crimes Investigations Director Datuk Koh Hong Sun to set up a special task force."
"The issue is closely related to black economy involving an estimated RM10bil and related to illegal activities like human trafficking, illegal money laundering or Ah Long," he said.
“So, apart from us increasing surveillance, monitoring and preventive measures, the state governments must also support such efforts by coming out with recommendations to overcome the issue,” he said.
Asked if the government would be required to compensate those involved if the licence was withdrawn, Hishammuddin said: "The question of compensation does not arise as the licence was issued a long time ago."
The issue of legalising football betting hit a brick wall when Selangor, Penang and Kedah refused to allow such activities in their states although Ascot Sports was issued a sports-betting licence by the government.
Mengapa dan kenapa ianya mesti dipertahankan oleh mereka, mungkin jawapannya ada disini.

Pengalaman Jamal Elshayyal ketika Mavi Marmara diserang Komando Israel.

It was this time last week that I was on the top deck of the Mavi Marmara, and first spotted Israeli warships at a distance, as they approached the humanitarian flotilla. Little did I know how deadly and bloody the events that soon unfolded would be.
What I will write in this entry is fact, every letter of it, none of it is opinion, none of it is analysis, I will leave that to you, the reader.
After spotting the warships at a distance, (at roughly 11pm) the organisers called for passengers to wear their life vests and remain indoors as they monitored the situation. The naval warships together with helicopters remained at a distance for several hours.
At 2am local time the organisers informed me that they had re-routed the ship, as far away from Israel as possible, as deep into international waters as they could. They did not want a confrontation with the Israeli military, at least not by night.
Just after 4am local time, the Israeli military attacked the ship, in international waters. It was an unprovoked attack. Tear gas was used, sound grenades were launched, and rubber coated steel bullets were fired from almost every direction.
Dozens of speed boats carrying about 15-20 masked Israeli soldiers, armed to the teeth surrounded the Mavi Marmara which was carrying 600 or so unarmed civilians. Two helicopters at a time hovered above the vessel. Commandos on board the choppers joined the firing, using live ammunition, before any of the soldiers had descended onto the ship.
Two unarmed civilians were killed just metres away from me. Dozens of unarmed civilians were injured right before my eyes.
One Israeli soldier, armed with a large automatic gun and a side pistol, was overpowered by several passengers. They disarmed him. They did not use his weapons or fire them; instead they threw his weapons over board and into the sea.
After what seemed at the time as roughly 30 minutes, passengers on board the ship raised a white flag. The Israeli army continued to fire live ammunition. The ships organisers made a loud speaker announcement saying they have surrendered the ship. The Israeli army continued to fire live ammunition.
I was the last person to leave the top deck.
Below, inside the sleeping quarters, all the passengers had gathered. There was shock, anger, fear, hurt, chaos.
Doctors ran in all directions trying to treat the wounded, blood was on the floor, tears ran down people’s faces, cries of pain and mourning could be heard everywhere. Death was in the air.
Three critically injured civilians were being treated on the ground in the reception area of the ship. Their clothes soaked in blood. Passengers stood by watching in shock, some read out verses of the Qur’an to calm them, doctors worked desperately to save them.
Several announcements were made on the load speakers in Hebrew, Arabic and English - "This is a message to the Israeli army, we have surrendered. We are unarmed. We have critically injured people. Please come and take them. We will not attack."
There was no response.
One of the passengers, a member of the Israeli Parliament, wrote a sign in Hebrew, reading the exact same thing; she held it together with a white flag and approached the windows where the Israeli soldiers were standing outside. They pointed their laser guided guns to her head, ordering her to go away.
A British citizen tried the same sign - this time holding a British Flag and taking the sign to a different set of windows and different set of soldiers. They responded in the same manner.
Three hours later, all three of the injured were pronounced dead. The Israeli soldiers who refused to allow them treatment succeeded where their colleagues had earlier failed when they targeted these three men with bullets.
At around 8am the Israeli army entered the sleeping quarters. They handcuffed the passengers. I was thrown onto the ground, my hands tied behind my back, I couldn’t move an inch.
I was taken to the top deck where the other passengers were, forced to sit on my knees under the burning sun.
One passenger had his hands tied so tight his wrists were all sorts of colours. When he requested that the cuffs be loosened, an Israeli soldier tightened them even more. He let out a scream that sent chills down my body.
I requested to go to the bathroom, I was prevented. Instead the Israeli soldier told me to urinate where I was and in my own clothes. Three or four hours later I was allowed to go.
I was then marched, together with the other passengers, back to the sleeping quarters. The place was ransacked, its image like that of the aftermath of an earthquake.
I remained on the ship, seated, without any food or drink, barring three sips of water, for more than 24 hours. Throughout this time, Israeli soldiers had their guns pointed at us. Their hands on the trigger. For more than 24 hours.
I was then taken off the ship at Ashdod where I was asked to sign a deportation orde. It claimed that I had entered Israel illegally and agreed to be deported. I told the officer that I, in fact, had not entered Israel but that the Israeli army had kidnapped me from international waters and brought me to Israel against my will; therefore I could not sign this document.
My passport was taken from me. I was told that I would go to jail.
Only then were my hands freed, I spent more than 24 hours with my hands cuffed behind my back, with nothing to eat, and barely anything to drink.
Upon arrival at the prison I was put in a cell with three other passengers. The cell was roughly 12ft by 9ft.
I spent more than 24 hours in jail. I was not allowed to make a single phone call.
The British consulate did not come and see me. I did not see a lawyer.
There was no hot water for a shower.
The only meal was frozen bread and some potatoes.
The only reason I believe I was released was because the Turkish prisoners refused to leave until and unless the other nationalities (those whose consulates had not come and released them) were set free.
I was taken to Ben Gurion airport. When I asked for my passport, the Israeli official presented me with a piece of paper and said "congratulations this is your new passport". I replied "you must be joking, you have my passport". The Israeli official's response: "sue me".
There I was asked again to sign a deportation order. Again I refused.
I was put on a plane headed to Istanbul.
Masked Israeli soldiers and commandos took me from international waters.
Uniformed Israeli officials locked me behind bars.
The British government did not lift a finger to help me, till this day I have not seen or heard from a British official.
The Israeli government stole my passport.
The Israeli government stole my lap top, two cameras, 3 phones, $1500 and all my possessions.
My government, the British government has not even acknowledged my existence.
I was kidnapped by Israel.

Itulah bangsa yang dikutuk oleh Allah didalam alquran , tetapi mereka inilah yang masih lagi menjadi pengarah Apco worldwide dan Asiasoft Pte Limited yang mengendalikan bebrap aktiviti didalam negara kita dan dibayar pula untuk menjadi penasihat kita padahal kita tahu mereka ini adalah bekas perisik tentera dan bekas diplomat Israel yang mendapat kutukan dunia dan tidak pernah patuh kepada apa juga resolusi PBB dan treaty lain, bahkan didalam perairan antarabangsa pun mereka sanggup menjadi merampas kapal awam yang tak bersenjata.
Patutlah kita menyahut seruan dunia agar Israel ini diajar hanya dengan senjata bukan diplomasi atau rundingan.

Perbahasan kutuk Israel.

Hari ini bermulalah kembali sidang dewan rakyat sehingga 13 Julai 2010.
Parlimen pada hari ini juga telah membawa usul mengutuk Israel laknatullah yang dibentang oleh PM dan disokong oleh pihak BN dan pembangkang.
Beberapa persoalan dibangkitkan bukan hanya kepada Israel tetapi juga kepada pihak kerajaan yang nampak tidak berapa konsisten didalam penentangan kita terhadap rejim Yahudi ini dari dulu hingga kini oleh pihak pembangkang.
Ada beberapa perkara yang kita amat kesali saperti perlantikan APCO Worldwide sebagai penasihat imej pemimpin negara walaupun didalamnya terdapat diplomat dan bekas perisik tentera Israel, tetapi dijawab oleh Menteri Luar bahawa hanya 3 daripada 53 pengarah didalam syarikat ini rakyat Israel. Satu jawapan yang amat mendukacitakan kita.
Begitu juga kekecewaan kita terhadap sikap kerajaan Malaysia yang sihingga kini masih tidak mahu mengiktiraf kerajaan Hamas yang menang pilihanraya Palestin, tetapi kita masih lagi memberikan pengiktirafan kepada Fattah yang kalah, maknanya kita membantu mereka yang kalah daripada yang menang dan dipilih oleh rakyat Palestine sendiri. Ana juga pernah membahaskan hal ini pada 4 Julai 2007 berhubung dengan kerajaan tidak mengiktiraf Dr Mahmud Zahar sebagai menteri luar Palestin ketika satu persidangan dinegara kita ketika itu.
Begitu juga dengan sikap kita didalam desakan kepada dunia semasa kita menjadi pengerusi OIC didalam mendesak dunia mengiktiraf negara Palestin dan ketidaksungguhan didalam dunia melaksanakan segala resolusi PBB dari dulu hinggalah kini hanya atas desakan kuasa veto Amerika .
Sikap kita semasa PM lepas yang membawa masuk pemain kriket Israel kononnya nak menunjukkan kepada mereka kesatuan kaum di Malaysia yang boleh hidup rukun dan damai sehingga ada rakyat kita yang terpenjara atas isu tersebut. Dan sekarang orang itulah kononnya se4dang membela rakyat Palestin diatas segala kekejaman Israel laknatullah tersebut, apakah contoh aman dan damai Malaysia ini sudah diterima dan dihayati oleh pemimpin Israel hasillawatan semasa bermain kriket tersebut.
Juga dibahaskan tentang sikap negara kita yang mempunyai perangai saperti Yahudi yang sanggup menyekat segala bantuan kepada rakyat Gaza dengan apa yang berlaku kepada rakyat di Negeri Kelantan dan sebelum ini Terengganu yang dihalang daripada mendapat royalti minyak dan lain-lain bantuan yang dijamin perlembagaan pun dilewat-lewatkan.

Israel ini sebenarnya merupakan satu bangsa yang tidak pernah patuh kepada perjanjian dan hasil daripada tekanan antarabangsa inilah sedikit sebanyak telah mengurangkan keangkuhan mereka kepada aktivits keamnusiaan ke Gaza pada ketika ini setelah mereka melakukan kesilapan dan kekejaman yang amat dahsyat kepada orang awam yang hendak memberi bantuan secara aman yang dijamin oleh undang-undang dunia.
Usul hari ini juga merasa bangga diatas usaha para aktivis ini membantu para aktivis dunia didalam memberi bantuan kepada sesama manusia dan umat Islam Gaza tetapi terhalang atas serangan pengganas Yahudi Israel ini.
Oleh itu gesaan terhadap badan dunia supaya hentikan permainan sandiwara agar Israel tidak lagi mempermainkan resolosi badan dunia yang diluluskan tanpa apa-apa tindakan keatas keengganan mereka mematuhinya , tidak saperti Iran yang yang dikenakan tindakan berbagai hanya kerana mempertahankan logi nuklear untuk tenaga letrik mereka.
Dibawah ini ana turunkan antara ucapan yang telah ana bahaskan semasa menyentuh isu hubungan Malaysia dengan kerajaan Palestin yang dipimpin Hamas ,tetapi diberikan keutamaan kepada Fatah oleh kerajaan Malaysia pada 4 Julai 2006
.

Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Lim Si Cheng]: Pendang.
Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua,
Assalamulaikum Warahmatullahi Wabarakatuh…
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Lim Si Cheng]: Yang Berhormat, saya ingin
mengingatkan ada 30 minit untuk pihak Yang Berhormat. Jadi, ada lagi 14 minit..
Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: …setakat 30 minit..
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Lim Si Cheng]: Ada 14 minit, kalau Yang Berhormat
nak ambil semua masa pun boleh, nak berikan kepada Seputeh pun boleh..
Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: ..Okey,okey,okey..
Timbalan Yang di-Pertua [Datuk Lim Si Cheng]: ..terpulang kepada Yang Berhormat.
Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Mengucapkan kepada Tuan Yang di-Pertua,
dan saya dengan ini bangun untuk menyokong usul yang di bawa oleh Yang Berhormat bagi
DR.4.7.2006 93
Kubang Kerian berhubung tindakan ganas Israel ke atas umat Islam Palestin. Sebagaimana
yang kita tahu daripada sejarah Israel ini merupakan satu bangsa yang dilaknat oleh Allah
Subhanawatallah.
Saya ada beberapa keratan daripada pembicaraan pemimpin-pemimpin Israel yang
dipetik di sini iaitu General Shlomo Lahat pada Oktober 1983 beliau mengatakan, “We have to kill all the Palestinians unless they are resigned to live here as slaves,” iaitu salah seorang Datuk
Bandar Tel Aviv 1983. Kemudian di sokong oleh Perdana Menteri Ariel Sharon pada Oktober
2001, “everytime we do something, you tell me America will do this and will do that. I have to tell you something very clear; don’t worry about American pressure on Israel. We, the Jewish people are controlling America and that America knew it”, maknanya Amerika Syarikat sekarang ini sebagaimana yang diketahui tentang dicontrol oleh Israel dan Israel ini merupakan pengganas yang terulung di dunia ini. Bermakna kita sebagai negara umat Islam tidak boleh berharap kepada Amerika untuk memberi bantuan kepada Palestin.
Sebab itulah saya menyeru kepada Malaysia selaku pengerusi OIC dan juga NAM
supaya mengambil tindakan segera untuk menghadapi kemelut yang berlaku sekarang ini. Oleh
kerana seorang askar Israel iaitu Koperal Gilad Shalit yang diculik oleh - dikatakan sebagai
pengganas di Palestin maka 1/3 daripada menteri-menteri Palestin telah ditangkap dan ditahan
oleh askar-askar Israel. Ini merupakan satu perkara yang tidak boleh diterima oleh dunia
sekarang ini. Kerana Amerika merupakan salah satu daripada mentor Israel dan Israel juga
merupakan mentor kepada tentera Singapura di sebelah timur ini.
Sebab itulah apabila saya mempersoalkan tentang kerjasama tentera Malaysia dengan
tentera Amerika telah dijawab oleh Timbalan Menteri Pertahanan pagi tadi, ini merupakan satu
yang amat sedih bagi kitalah kerana selepas 11 September 2001, menurut jawapan yang
diberikan oleh Timbalan Menteri tadi sebanyak 58 buah kapal perang dan lebih 200 jet pejuang
dari Amerika Syarikat telah melawat Malaysia. Ini merupakan satu perkara yang saya rasa cukup menyedihkan kita kerana ketua kepada pengganas atau pun terrorist dunia ini telah melakukan banyak lawatan ke negara kita, dan kita harap Malaysia sebagai pengerusi OIC dan NAM perlu memberi perhatian yang serius terhadap perkara ini.
Sekurang-kurangnya kita boleh memanggil pemimpin negara-negara umat Islam
mengadakan sidang tergempar ataupun perhimpunan melahirkan kutukan kita ke atas negara
haram Israel ini ataupun mendesak Bangsa-bangsa Bersatu mengambil tindakan yang tegas ke
atas negara haram Israel ini walau pun sejarah telah menggambarkan bahawasanya Israel tidak
pernah mematuhi apa-apa juga ketetapan yang telah ditetapkan oleh PBB. Pada masa ini kita
tahu Mesir sedang mengadakan rundingan dengan Israel berhubung dengan penahanan Koperal Gilad Shalit ini dengan pembebasan bersyarat yang diberikan oleh Hamas iaitu kepimpinan
Palestin sekarang ini. Dengan syarat Israel mestilah membebaskan tahanan-tahanan wanita
dan juga kanak-kanak yang dipenjarakan di penjara Israel tetapi ini tidak diterima oleh Israel.
DR.4.7.2006 94
Kesan yang diberikan kepada Palestin adalah serangan demi serangan ke atas kemudahan-kemudahan awam yang terletak di negara Palestin sehingga melibatkan mereka kehilangan
punca tenaga, kehilangan air dan juga sumber minyak yang digunakan oleh rakyat Palestin.
Satu perkara lagi yang saya rasa perlu diberi perhatian oleh terutamanya Kementerian
Luar berhubung dengan jawapan yang telah diberikan baru-baru ini oleh Setiausaha Parlimen di dalam Parlimen ini menyatakan bahawa PAS telah menghina Hamas dengan mengeluarkan
Menteri Luar iaitu Dr Mahmood Zahar daripada perhimpunan yang diadakan baru-baru ini.

Daripada kepimpinan PAS sendiri saya ingin melahirkan rasa kesesalan di atas tuduhan tersebut kerana kita bukannya mengeluarkan Menteri Luar tersebut daripada perhimpunan tersebut tetapi Menteri Luar itu sendiri yang telah menghubungi PAS dan menyatakan ia tidak berpuas hati terhadap layanan yang telah diberikan oleh Kerajaan Malaysia.
Kerajaan Malaysia telah membenarkan bekas Menteri Luar untuk berucap dan juga
mengutuk dan menghina kepimpinan Palestin yang baru. Maknanya bukan PAS yang
menjemput dia tetapi dia yang hendak menjadi tetamu PAS dan PAS telah membawa beliau
sebagai tetamu kepada PAS
.
Jadi, saya harap pihak Kementerian Luar memberi perhatian di
atas perkara ini.

Datuk Bung Moktar bin Radin [Kinabatangan]: Yang Berhormat sudah lari tajuklah.

Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Ada hubung kait dengan Palestin dan juga
Israel. Jadi, saya rasa itulah sedikit sebanyak yang saya hendak tambah kepada apa yang telah
dibawa oleh Yang Berhormat bagi Kubang Kerian. Terima kasih.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.