Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, January 21, 2011

Memang. mungkin APCO belum beri green light lagi.

PINDAAN PERLEMBAGAAN SELANGOR - UMNO TUNGGU ILHAM DARI APCO?

Oleh: WFAUZDIN NS


KEPADA rakyat Selangor khususnya, nantikan tarikh pada 24hb Jan ini (Isnin) untuk mengetahui siapakah pembela Raja-Raja dan siapakah yang `auta' kununnya mempertahankan kuasa Raja-Raja. Dun Selangor akan bersidang pada hari tersebut untuk meminda Perlembagaan bagi mengembalikan kuasa kepada Raja-Raja dan pemerintah Kerajaan Negeri.

Deraf Pindaan undang-undang tersebut telah diperkenankan oleh Sultan Selangor. Khabarnya kesemua Adun dari Bn akan hadir pada tarikh tersebut tetapi samada kesemua Adun mereka menyokong atau tidak, kita akan saksikan nanti. Jika ada Adun dari kaum Cina dan India yang menyokong pindaan berkenaan manakala terdapatnya Adun dari kaum Melayu yang menentang atau berkecuali, tentulah amat memalukan kita semua. Malu kerana terdapatnya kaum Melayu yang tidak berkenan kuasa dikembalikan semula kepada Sultan.

Noh Omar berkata, ini semua politik Kerajaan PR Selangor. Bebalnya Menteri ini kerana beliau masih mahu mengasingkan politik dari segalanya. Memanglah kerja pindaan undang-undang ini kerja orang politik kerana yang bakal menentukan lulus atau tidak pindaan undang-undang ini bakal ditentukan oleh kesemua Adun yang juga orang politik. Masakan tukang kebun atau tukang cuci lantai yang bekerja di bangunan Dewan Undangan Negeri atau di Pejabat MB akan menentukannya.

Selama ini Noh Omar serta kuncu-kuncunya dari Umno juga yang menyalak ke hulu ke hilir mendakwa Kerajaan Negeri tidak menghormati Sultan. Nah, ini lah masanya untuk Umno Selangor buktikan bahawa mereka benar-benar ikhlas menyanjung institusi Raja-Raja. Sekarang, Umno berada di dalam dilema samada mahu taat setia kepada Sultan atau kepada seorang manusia yang berada di Putrajaya itu. Mungkin juga mereka sedang menanti ilham dan petunjuk dari Apco.

Nampaknya perangkap makan tuan. Ini semua kesilapan mereka untuk bermain politik di dalam perlantikan SUK Negeri Selangor yang mereka sangkakan bakal menyusahkan Kerajaan Negeri Selangor seterusnya meruntuhkan Kerajaan PR di Selangor. Mereka silap strategi dan strategi mereka terlalu bahaya sehingga menikam diri sendiri. Apa yang berlaku sekarang ini adalah angkara mereka yang berada di Putrajaya, tetapi kesusahannya ditanggung oleh Umno Selangor.

Umno Selangor nampaknya `lumpuh' dengan tindakan bijak Kerajaan Negeri Selangor. Segala tipu helah mereka sumbang dan mudah dibaca. Kini, kita tunggu saja perkembangan pada 24hb Jan ini nanti. Kita mahu tahu, siapakah yang bakal menggagalkan pindaan undang-undang ini nanti. Kita mahu pastikan adakah PR yang menyanjung Sultan Selangor atau Umno/Bn. Selepas ini, biar rakyat Selangor yang buat penilaian./wfauzdin.blogspot.com

Memang benar apa yang ditulis En Wan ni, mereka sekarang ni dah gelabah, dapat seorang Ketua pun yang tak tak tentu arah nak tuju dah, ingat teror sangat, rupanya macam yang jadi bos di Putrajaya tu, ajak debat kecut telor, tapi dalam TV bukan main hentak sana tabuh sini. Dia sorang ini dalam parlimen merupakan antara menteri yang tak pandai nak berbahas langsung, asyik mood dia naik angin saja, contoh macam apa yang berlaku pada MPPP disetiap Parlimen, bagi yang bukan diwakili BN , pengerusinya adalah daripada ketua UMNO Bahagian. Begitu juga bila masa nak beri beras dalam program subur, sampai terpaksa ditangguhkan kerana hanya orang UMNO sahaja yang mendapat manfaat daripada duit hasil kutipan cukai rakyat . Sehingga akhirnya setiap borang mesti ditandatangani oleh ketua UMNO dan JKKKP baru boleh beras. Bagi orang PAS dan PR, mereka tak kisah, tapi bagi orang UMNO memang itulah yang mereka nak, semuanya mereka nak bolot dan sapu walaupun hasilnya adalah dari cukai yang dipungut dari rakyat.

Dalam hal Selangor ini, ana rasa ini merupakan pengajaran daripada rakyat yang berfahaman UMNO kerana hanya inilah satu-satunya yang mereka ada untuk memimpin mereka dan malangnya yang dah dapat amanah jadi MB dah kena dakwa dimahkamah dan dah ditarik dan digantung pingat oleh Sultan.

Dalam sidang DUN yang diperkenankan oleh Tuanku Sultan ini, nanti akan nampak siapa sebenarnya yang nak menentang dan siapa pula yang akan menyokong apa yang telah dibuat oleh bekas PM dahulu yang telah melumpuhkan kuasa Tuanku dinegeri Tuanku sendiri. Itulah sebenarnya kerja yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir sehingga DYMM YDA sendiri sudah terpaksa akur dengan apa yang dipinda bila sesuatu RUU yang tidak ditandatangani oleh Baginda , dengan ataumatik akan terlaksana selepas 30 hari disampaikan kepada baginda, sehingga Baginda Sultan Selangor sendiri menyataka kepada YAB MB Selangor bahawa baginda tida boleh buat apa-apa dalam kes SUK Selangor ini kerana bagin tidak ada kuasa untuk menentang lagi.

Jadi sebenarnya siapakah yang menjadi petualang dan pengkhianat kepada Tuanku Raja-raja Melayu sebeanarnya kalau bukan puak-puak ni?.Betul jugalah kata-kata Saudara Wan ni, mungkin mereka sekarang sedang menunggu nasihat daripada pengkhianat manusia yang dilaknat Allah iaitu Yahudi APCO yang menjadi penasihat mereka dalam hal ini, moga kita diberi petunjuk oleh Allah agar menjauhi manusia paling zalim diatas muka bumi ini, iaitu Yahudi ( APCO) laknatullah.

Monday, January 17, 2011

Hait, tak kan la baru nak bising.

Ana tertarik membaca apa yang diulas oleh WFauzdin dalam blog dia pasal MPSJ dan pekerja Islam bekerja dikilang arak.
Apa yang menghairankan bila pula nampaknya geng DS Noh Omar dan Jamil khir ni prhatin dan ikhlas dengan pekerja Islam dikilang arak ni. Masa hampa perintah dulu ada apakah yang hampa fikir danbincang mengenai nak ambil tahu dan nak ubah depa ni pergi kerja ditempat lain.
Ana ucapkan syabas kepada TS Khalid yang sedang berusaha nak cari tempat kerja kepada mereka melalui penubuhan tabung khas membantu mereka.
Kita tak kisahlah apa yang YB Ronnie liu nak kata kerana semeamngnya kita tahu dia bukan Islam, tetapi kita heran kenapa masa UMNO perintah dulu tak terfikirkah depa pasal hal pekerja Islam ini, sampai Datuk Ismail Kamus pun hairan dia pernah dijemput untuk beri ceramah ugama oleh perkerja Islam dikilang arak yang diberi lesen dah berpuluh tahun oleh pemimpin UMNO dan diresmikan kilangnya oleh pemimpin UMNO juga .
Memang semua arif dan faham dah, (ana ambil dari tulisan WFauzdin disini) Islam samasekali tidak membenarkan umatnya bersubahat dengan pekerjaan yang diharamkan itu. Jika bersubahat pun diharamkan oleh Islam, apatah lagi mereka yang membenarkan arak ini dikilangkan secara besar-besaran. Mengapa Jamil Khir tidak terfikir yang ini? Mengapa Noh Omar tidak menyalak hal ini? Ini adalah kerana mereka berdua tahu tangan siapa yang punya angkara.

Saya tabik dengan kebijaksanaan MB Selangor di dalam hal ini. Tan Sri Khalid menyatakan beliau akan berbincang dengan YB Ronnie Liu, Pesuruhjaya PAS Selangor DR Hassan Ali dan semua Pegawai Majlis Perbandaran/Tempatan untuk mengatasi permasalahan ini. Harus diingat, mereka telah bekerja di premis arak sudah lama sebelum PR memerintah lagi. Ini satu perkembangan baik oleh Kerajaan PR dan tidak mudah untuk merealisasikannya tanpa ada perancangan. Justeru itu, bagi menyelamatkan umat Islam yang mencari makan di tempat haram seperti itu, tentunya perancangan perlu dibuat dan inilah yang sedang dilakukan oleh MB Selangor. Di zaman mereka memerintah, isu ini tidak timbul kerana mereka tidak langsung prihatin kepada kebajikan umat Islam di negeri tersebut.

Moga lepas ni manusia macam tu janganlah bila keluar kata kita nak beri peluang kepada depa nak dapatkan kerja lain, maka sibuk pulak geng UMO di Selangor ni nak jaja bahawa depalah yang prihatin pasai pekerja Islam dipremis arak ni. Kita kena tanam dalam benak dan snubari anak-anak bahawa yang beri lesen dan masih lagi beri lesen dan mungkin akan terus beri lesen arak dan judi ini adalah tak lain dan tak bukan BN, dimana ada didalamnya menteri UMNO.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.