Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, May 29, 2009

Program PEWANGI Pendang.

29 Mei 2009
Pewangi –Pertubuhan wanita prihatin Daerah Pendang telah mengadakan satu program pada 29 May 2009 bertempat di Surau Kampong Panchor Charok Kudong petang semalam . Seramai 30 orang telah dijemput untuk menerima bantuan dan sumbangan daripada Syarikat Era Edar
yang berpengkalan di Bandar Darulaman , Jitra, Kedah.
Syarikat Bumiputera Islam yang berstatus barangan halal ini telah beroperasi sekian lama yang terkenal dengan Examo 500 , untuk kecergasan minda dan berbagai lagi produk kesihatan berdasarkan peubatan homeopathy yang diasaskan oleh Allah yarham Prof Dr Azizan Ismail, seorang pengamal homeopathy yang disegani di Malaysia dan pernah menjadi pensyarah homeopathy di Rusia dan Germany.
Semalam, Isteri Allahyarham, Prof Dr Hamsiah telah sudi menyampaikan ceramah produk halal dan menyampaikan sumbangan kepada penerima yang dipilihn oleh JK MKK dan surau Kampong Panchor dan Charok Kudong.
Sebelum Majlis berlangsung, juga diadakan satu ceramah kesihatan oelh Dr Rahimah Sahit, isteri kepada YB Dr Mohd Hayati Othman, Ahli Parlimen Pendang tentang masalah kesihatan terkini di Kawasan Pendang sekarang ini iaitu penyakit Chikungunya .
Pihak Pewangi melalui Pengerusinya Ustazah Kalsom , mengucapkan terima kasih kepada pihak Era Edar atas sumbangan dan juga MKK Kampong Charok Kudong dan AJK surau Panchor serta semua AJK Pewangi dan semua individu yang terlibat didalam penganjuran majlis tersebut.

Thursday, May 28, 2009

Sumbangan khemah kenduri.

Satu majlis penyarahan Khemah kenduri telah ana adakan di rumah MKK En Wahab di Kpg Mahawangsa Sungai Siput, Syngai Tiang. Majlis diadakan pada 27 May 2009 jam 3.30 petang sebagai menunaikan tanggungjawab dan janji yang telah diucapkan dulu sekiranya ada lebihan dalam peruntukan, maka kini tertunailah janji tersebut kepada mereka. Selama ini keluhan mereka adalah kalau hendak kenduri, terpaksa sewa di Felda Lubuk Merbau kera pakatan khemah disitu tidak dibenarkan oleh orang kuat UMNO di Kpg tersebut.


Ana berpesan kepada sahabat kita disana terutama ahli PAS supaya kita jangan bersikap begitu, kerana ini akan menyebabkan susana harmoni di Kpg akan terjejas dan sebab itu jugalah maka seluruh rakyat dimana-mana sekarang ini sedang menolak mereka sampai nak masuk pilihanraya pun sudah cuak, takut kalah dan terus kalah.
Bagi kita siapa pun nak guna kalau ada masa berikanlah, dan kalau semua kena bayaran untuk angkut dan maintain, maka kenakanlah sama kepada semua orang. Ana juga berjanji bahawa permohonan mereka untuk perkakas lain insyaallah kalau ada peruntukan atau lebihan perbelanjaan akan ana tunaikan.

Ana terkejut juga bila kali ini masuk Kpg Mahawangsa, dan terlihat ada rumah ada tar sampai depan tangga dan ada rumah yang langsung tak ada tar walau pun teruk nak sampai kerumah dia, rupa-rupanya sedang diadakan diskriminasi sesama umat Melayu dan Islam disitu, rumah tak ada rumah orang PAS dan yang ada rumah orang UMNO. Apa yang ana kesalkan adalah duit untuk turao tar adalah dari Kementerian yang kami bahas dan sama-sama lulus dalam parlimen, tetapi sampai nak laksanakan dibuat penginayaan macam tu, tetapi cukai dan hasil dari rakyat diperah tanpa kira sokongan atau parti apa, ana kata rakyat dah tunjuk contoh dan jawapan di 5 negeri dalm PRU ke 12 lalu.
Mereka juga akui bahawa pekara ini akan diteruskan oleh semua masyarakat baik Melayu, Cina dan Siam disana.

Moga rakyat terus sedar bahasa pilihkasih dan diskriminasi tidak disukai mereka.

Wednesday, May 27, 2009

Politik-politik, sampai bila nak berubah!

1.Baru nak check status parti komponen.Heran bin ajaib bila baca nerita hari ini, PM nak siasat dulu dengan ROS status parti komponen BN iaitu PPP samada sah ke tidak sebelum dapat memberikan persetujuan samada untuk meresmikan AGM parti itu atau tidak. Tu dia ah, sampai parti komponen dia sendiri sah ke tidak pun dia tak tau, kerana yang ada dua presiden sekarang ni adalah parti dalam komponen BN sendiri, satu Kayveas dan satu lagi Murugiah. Bersilatlah dua-dua ni , yang mana satu yang akan jadi Presiden yang bakal ditentukan oleh Mahkamah mungkin, macam yang berlaku di Perak tu, ada dua speaker, dua MB dan dua set EXCO , sehinggalah mahkamah tentukan yang mana satu jadi MB pilihan mahkamah dan yang mana satu pilihan rakyat majority.
Takut pula ana bila check, rupanya dua-dua jadi parti tak sah, maka bila bernauang dibawah paying BN maka dengan BN –BN pula nanti jadi komponen yang tak sah , dan PM juga nanti jadi PM komponen tak sah pula. Tetiba bila jaga dari tidur, baru DS Najib tahun bahawa beliau sudah tidak ada majority lagi dalam parlimen dan sudah diarah letak jawatan kerana majority ini tak perlu kepada siding parlimen atau undi tak percaya lagi dah la ni saperti yang diputuskan oleh mahkamah rayuan bagi kes MB Perak.

2.Satu Malaysia.Tajuk ni amat menarik untuk di analisa terutama bagi wakil rakyat . Masuk kampong keluar kampong dan yang jelas sekarang ni bukan satu Malaysia tetapi banyak Malaysia. Baru tadi ana pi ke Kpg Sungai Siput, ( Mahawangsa), bertujuan menyerahkan sumbangan khemah kenduri dan terkejut beruk juga ana bila lihat apa yang dilaungkan satu Malaysia oleh manusia bernama Najib Razak rupanya hanya slogan penipu dan pembohongan yang jelas dan nyata. Ini buka hanya untuk rakyat antara bangsa Melayu dengan bangsa lain, tetapi sesama bangsa Melayu dan beragama Islam.
Peruntukan dibawah Kementerian luar Bandar yang dapat duit dari kerajaan pusat yang mendapat hasil dari cukai yang dikutip dari rakyat dan wang Negara yang disatukan, tetapi bila sampai nak buat . turap jalan kekampong, rumah rakyat didiskriminasikan , pelik ana lihat ada yang dimasukkan tar hingga depan tangga rumah dan ada yang jalan berlobang-lobang hingga nak bawa kereta pun susah. Bila ana tanya mereka kata yang ada tar tu rumah UMNO atau Siam sokong UMNO dan yang tak ada tar dan berlobang-lobang tu adalah rumah orang PAS. Bahkan rumah Siam yang tak sokong UMNO pun tak dimasukkan jalan tar depan rumah dia, apa ana nak kata, hanya dapat menyuruh mereka bersabar kerana inilah salah satu dari punca BN kalah di 5 negeri pada PRU ke 12 yang lalu diskriminasi terhadap rakyat sehingga rakyat sepakat menolak mereka. Maka atas kesedaran itu maka dislogankan satu Malaysia menggantikan Islam Hadhari, tetapi nampaknya pembohongan ini terus berlaku dan ramai yakin bahawa sekiranya perkara ini berterusan juga, maka PRU ke 13 nanti, Insyaallah lebih banyak lagi negeri yang akan jatuh ketangan Pakatan Rakyat .
Rakyat semua sudah faham, duit adalah hasil keringat dan usaha rakyat, cukai dibayar oleh rakyat kepada kerajaan, dibahaskan didalam parlimen dan diluluskan untuk perbelanjaan dalam perbahasan bajet setiap tahun, tetapi bila sampai kepada nak diagihkan kepada rakyat kenapa ia harus didiskriminasikan, kalau rakyatb tak undi, maknanya rakyat benci pemerintah yang tak adil dan zalim la tu maknanya. Tak kan yang ni pun BN tak reti nak faham.

3.Penanti.
Yang ni lagi menarik. Ala pasal Kak Min kita ni la. Menurut YB Saifuddin, kawan ana dari Machang tu, jemput orang makan dirumah dia, ( kata tetamu , menghadiri jemputan pertunanagn anak Kak Min), lepas tu bercakap sampai 3 jam , rakam pula perbualan tu, top top bila masuk bertanding, keluar MP4 depa tengah berbincang pasal nak dealing agar Kak Min tarik diri nak lawan dalam PRK Penanti ni. Tau kah depa ni yang Kak Min dah serah boring atau dah beli boring nak masuk bertanding ketika tu, atau dah lulus ke kertas penamaan calon yang belum pun diserah kepada SPR pada tarikh tersebut, dan apakah kuasa depa nak buat deal dengan Kak Min pasal jawatan TKM PP tu. Ataukah skrip ni orang lain yang rancang dan tak kan lah PKR ni teruk sangat sampai tak tau nak pilih siapa yang lebih layak antara Kak Min dengan Dr Mansor tu yang nak dipilih jadi TKM PP nanti, atau antara Kak Min dengan calon bebas yang lain.
Kekadang kesian juga bila lihat setiap hari masuk dalam TV, takut nanti bila lepas PRK, tak tau nak sorok muka tang mana pulak nanti pi mana pun orang akan kata, apa khabar bakal TKM PP. Takut malu nanti . Jadi sesuai dengan apa yang dikata oleh YB Saifuddin tu, lebih baik berhenti la edar CD tu, yang ada gambar dan suara pun SPRM kena tubuh suruhanjaya diraja, macam video Lingam tu, ini kan pula hanya suara perbualan dirumah kenduri selam 3 jam pula tu. Cerita pasal tape Tun Zaki yang didedahkan oleh YB Karpal Singh dalam parlimen hari tu pun sampai sekarang ni masih belum tahu sampai kemana siasatan dibuat, inikan pula gebang dirumah kenduri.
Tahniah la kak Min kerana hari hari masuk TV la ni. Ana kalau orang tu hari-hari masuk TV dan kita ni buka dari parti yang jaga TV maka sah kita boleh buat andaian bahawa kita tu adalah orang harapan orang yang control TV, maknanya kita dan Kemnetrian TV adalah daripada kumpulan yang sama. Tak perlulah nak berlindung lagi kerana terkilas ikan diair sudah orang tahu jantan ke betinanya. Pasai apa calon bebas yang dua orang lagi tu tak masuk dalam PC dan TV hari-hari macam kak Min juga?

Sunday, May 24, 2009

Apa dah jadi, apa nak jadi sama-sama kita hadapi!

a. Seorang Menteri Besar ( di peringkat Negeri ) atau Perdana Menteri ( PM ) di peringkat Pusat secara tersirat boleh dipecat atau diminta letak jawatan jika Sultan atau YDPA memutuskan bahawa MB atau PM tidak lagi mendapat sokongan majoriti ADUN atau Ahli-Ahli Parlimen.

b. Perkara 16 ( 6 ) Perlembagaan Perak atau Perkara 43 ( 4 ) Perlembagaan Persekutuan tidak menyebut bahawa kaedah bagi menentukan bahawa seorang MB atau PM hilang keyakinan majoriti ADUN atau ahli-ahli Parlimen adalah melalui undi tidak percaya ( votes of no confidence ).

c. Kes Stephen Kalong Ningkan ( 1966 ) iaitu kes yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi di Sarawak yang memutuskan bahawa Governor atau Sultan tidak ada kuasa memecat Ketua Menteri atau MB dan satu-satunya cara menentukan seorang MB atau PM hilang keyakinan ahli-ahli Dewan adalah melalui undi tidak percaya tidak boleh lagi dipakai.
Itu antara alas an penghakiman yang di katakana 3-0 dimenangi oleh DS Zamry.
Tahniahlah kita ucapkan kepada beliau buat sementara waktu ni, kerana aakan ada lagi kes yang akan dibawa ke mahkamah lebih atas pula.
Bila baca alas an penghakiman diatas, ana rasakan ia merupakan satu precedent yang harus diamabil ingatan oleh semua yang menjadi MB atau PM baik dibegeri Pakatan atau BN, kerana kedudukan mereka hanya boleh ditentukan oleh usra atau hasrat atau keinginan majority yang inginkan seseorang menjadi PM atau MB. Tidak kiralah keinginan itu dibuat diatas pokok, dibawah pokok, dikedai kopi atau dimana saja tanpa memerlukan ianya dibuat didalam dewan undangan negeri atau parlimen dan tanpa ada surat sumpah atau pengakuan bersumpah atau apa-apa surat jaminan sokongan bahkan ada niat untuk menyatakan suara majority terletak kepada seseorang , maka sipemegang jawatan akan lujut jawatan MB atau PM dan boleh dilantik orang lain.
Tertarik juga ana kepada ulasan yang dibuat oleh Pakar Perlembagaan UIAM Prof Aziz Bari bahawa perkara 72(1) Perlembagaan Persekutuan tidak ternampak terlaksana jika keputusan diatas diladikan alas an saperti yang telah semua kita tahu dan dapati hasil dari keputusan mahkamah rayuan tersebut.
Ana mat tertarik sangat dengan tulisan Sdr Hanifa Maidin bahawa nanti DS Najib akan terkejut bila mendapati jawatan beliau sudah diambil oleh orang lain kerana beliau kehilangan majority berdasarkan apa juga andaian yang dibuat oleh Mahkamah Rayuan diatas walaupun tidak ada persidangan Parlimen dan tidak ada usul undi tak percaya dalam dewan. Cukup setakat menyatakan kami sokong sifulan dan bukan DS Najib, maka akan hilanglah jawatan PM atau MB kalau ianya mendapat perkenan Baginda Yang di Pertuan Agung berdasarkan kepada majority yang diperolehi.
Oleh itu janganlah BN merasa ini merupakan satu kemenangan yang akan menggembirakan mereka kini dan masa depan, kerana ia merupakan satu precedent case yang sudah tentu akan menghantui penjawat jawatan tersebut dimasa depan jika sekiranya majority yang diperolehi antara pihak kerajaan dan pembangkang tidak besar bezanya. Pasti ianya akan menjadi suatu mimpi nyeri kepada mereka selepas Pak Lah melepaskan jawatan PM baru lalu. Tahniah Paklah kerana telah dapat cuci tangan dan lari dari segala kemelut yang bakal menimpa Negara dimasa depan seandainya ianya dijadikan contoh.

PKR rasuah calon Bebas.


Kah-kah-kah. Dah buat laporan SPRM dan Laporan polis ka Kak Min. Atau dah lapor kepada Gerak ka.
Itu saja yang ana dapat ulas kata-kata Kak Min yang nak lawan Dr Mansor di Penanti. Macam cerita masa anak-anak sekolah dulu bila musang tak dapat nak ambil anggur yang tinggi dia kata anggur tu masam. Kes beli membeli calon ni, ana rasa kena tanya mereka yang masuk calon bebas di Bukit Selambau dulu sampai 15 orang tu la. Salah sorang daripada calon yang bertanding ada memberitahu, aku nak pasal dapat 30 ribu , tentulah pihak yang banyak duit yang bagi, tak kan pihak yang nak masuk bertanding pun ceramah kena kutip derma tiap-tiap malam pula nak beli , pokai lagi la kita.Tak percaya pi la tanya sapa yang masuk calon bebas Bukit Selambau dulu, yang pasti calon yang kata dia dapat 30 ribu tu adalah calon Melayu. Berapa orang ana tak taulah, kena selidik la tengok, tapi dengan bangga dia kata aku tak payah keluar duit satu sen pun, deposit poster, deposit calon dan belanja kempen sana-sini tentu kalau kita congak tengok masih ada baki 15 K lagi dalam poket, jadi sapa tak mau masuk, glamour pun dapat, nak harap menang jauh api dari bara la. Cuma yang ana rasa bangga sikit kak Min ni bila dia boleh ditemuramah oleh TV malam tadi, bukan senang nak masuk TV, kalau tak jadi calon tobat lahum tak dapat, dan dapat publisiti pulak tu, Cuma sayang sikit skrip yang dia cakap tu sapa buat tak tau la.
Apa yang menarik pada hari penamaan calon tu, Nampak tenang dan aman hari tu, tak lah nampak yang terhegeh-hegeh tepuk buntut macam Pemuda dan Puteri UMNO buat di Permatang Pauh dan Ijok dulu, dan tak nampak juga suasana gawat dan rosak akhlak anak-anak muda hasil didikan DS Hisham hari tu, atau macam semua orang Nampak apa yang dilakukan oleh MB Pahang semasa penamaan calon di Sanggang dulu dengan isyarat lucah mainan anak nakal kurang akal lagi sempit fikiran, dan nampaknya jika tidak ada UMNO dalam pilihanraya suasana aman dan tenteram dapat dilihat oleh semua rakyat. Nampaknya Penanti menjadi tapak permulaan UMNO akan semakin terhakis dari persada pilihanraya tanahair. Harap ini hanya andaian ana saja.

Manik Urai.

Takziah kepada Keluarga Pak Su Wei.
Nampaknya sekali lagi PRK akan diadakan dan kali ini apa pula alas an BN untuk mengabsahkan ketidakmasukan mereka dalam PRK ini. Kita merayu saperti disebut oleh MB Kelantan Tok Guru Nik Aziz supaya BN masuklah bertanding kali ni, usah fikirkan soal kalah atau menang kerana nanti hilang bahan sejarah atau kesan sejarah UMNO di Kelantan yang akan dilihat oleh anak cucu di Kelantan kerana tidak ada lagi pilihanraya yang disertai oleh lambing dacing biru , yang ada mungkin hanya paying, kunci dan bas. Ini cukup membimbangkan ahli sejarah untuk mencari alas an apakah sebabnya maka sudah tidak Nampak lagi lambing dacing dalam PRK mutakhir ini.
Semakin ku kerap lari darimu wahai PRK, semakin kerap kau datang, apakah ini petanda PRK negeri Perak juga akan berlaku selepas ini. Mungkin itu keluhan hati kecil Pemimpin besar BN sekarang ini.
Di Perak takut sangat nak adakan PRK, tetapi satu demi satu PRK perlu diadakan di Negeri lain. Bahkan ADUN hantar surat letak jawatan yang disahkan oleh speaker pun, SPR tak terima lagi kerana kononnya tidak berstem.
Lepas ni dengan keputusan Mahkamah Rayuan tu, tak perlu adalah lagi persidangan nak undi tak percaya, hanya cukup yakin dengan wujudnya majority, maka boleh ambil alih kerajaan. Kalau buat PRK bazirkan duit rakyat, tapi kalau beli wakil rakyat saperti laporan salah seolah pemimpin Keadilan Ipoh Barat kepada SPRM dan Polis tu, apakah ini bukan satu pembanziran duit r

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.