Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, October 30, 2008

Bercelaru , eurocopter punya hal!! nasibla duit rakyat .

Bayangkan kalau kita nak beli kereta , bahkan motosikal kap cai pun, selalunya kita akan lihat dulu apa bentuk, apa warna dan apa kriteria yang ada yang kita nak beli tersebut, walaupun harganya 2 ,3 ratus ringgit, lepas tu cuba bawa, kata orang test drive dulu tengok macamana rasa dia , absorber dia, brek dia, pick up dia dan sebagainya sebelum kita bagi keputusan nak beli disamping tengok apa spesifikasi yang dia ada bandingkan dengan yang sama jenis dengan dia, lepas tu bawa buat perjanjian nak beli. Siap dengan harga dan terma serta syarat yang faedahnya kita dapat dari perjanjian tersebut. Itu kebiasaan kita nak beli sesuatu la, tapi yang ni lain pula cerita nya.

Sebuah kementerian yang nak jaga keselamatan rakyat kita nak beli helikopter nak ganti Nuri yang selalu jatuh gedebuk gebebak dalam sawah dan hutan, tiba tiba tengok spesifikasi dan lepas tu buat perjanjian dan terus tempah nak beli, tanpa ada test drive dan harga pun berbagai saperti yang dijawab oleh Timb Menteri dalam Parlimen Malaysia semalam.

Perjanjian pasal harga ni pun satu hal, kita dengar pun pening kepala, mula dia kata ikut harga euro, buat perjanjian ketika tu exchage rate sekian harga berbanding dengan ringgit, tapi bila sampai masa confirm tempah, exchage rate berubah maka harga pun berubah pasal euro dan ringgit sudah berubah. Sapa tak pening, ini lah cerita pembelian heli yang berharga billion ringgit, bukan dua tiga ribu macam orang beli kapcai tuh.

Ini ulasan dari apa yang dibaca oleh Tim Menteri yang ana dapat tangkap dari penggulungan beliau fasal heli eurokopter tu le semalam ni Menteri Pertahanan baru kata kos lain, KSU Kementerian kata harga macam lain dan Timbalan menteri jawab semalam macam lain harga dia, satu jawab 1.1 billion ringgit, satu lagi 1.604 billion. dan satu lagi kata 1.7 billion, dan bila ditekan soalan bertubi-tubi, kata harga mula tak ada spesifikasi, harga kedua ada spek tentera , harga ketiga kata pasal euro dan ringgit sudah berubah kadar pertukaran, dan macam-macam lagi alasan yang dia beri kenapa harga tak sama.

Dari sini kita sebagai rakyat boleh telah dah apa sebenarnya yang berlaku dalam kes pembelian eurokopter ni, bila ditekan oleh pembangkang barulah kita tahu bahawa selama ni banyak kong kalikong yang terjadi dalam proses pembelian atau tempahan sesuatu peralatan ketenteraan.

Macam YB Azmin sebut dalam parlimen semalam, kita beli 88 skyhock . bawa balik 44, itu pun grounded tak boleh terbang pasal ada masalah teknikal, lepas tu kalau kena ceroboh, pakat tengok saja lah apa orang nak buat dengan negara kita. Itu yang bawa balik 44 buah tak boleh terbang, yang masih dok kat padang pasir Arizona Amerika tu apa hal pula, duit sapa semua tu, bukan duit rakyat ka. Kalau duit Pak Lah atau DS Najib, kita rakyat tak kisah la.Itu kita belum sentuh lagi dengan harga yang negara lain beli, khabarnya Brazil beli satu 83 juta dengan syarat mesti pasang dalam negara dia dan ajar rakyat dia knowhow pasal heli eurokopter tu, tapi kita beli 193 juta bawa balik seketul tak payah pasang disini. Dengan negara Amerika latin pun kita dah jauh kebelakang, macamana kita nak terus menjadi pelopor dalam mentadbir dunia. Pasal tu bila dah tak boleh terbang, kita groundedkan dia, tengok macam tikus tengok besi, nak repair tak tau pasal perjanjian tak termasuk pasang dan servis bagi rakyat dapat ilmu. Yang kita sibuk , bila beli scorpion , rakyat boleh dapat peluang naik duduk diangkasa dan lepas tu gah seluruh dunia Malaysia dah hantar angkasawan naik keangkasa.

Bila ana tanya apa ujian yang kita buat, Menteri jawab hantar Jepun untuk analisa. Sampai la ni faedah yang rakyat dapat hanya semangat yang disuntik oleh Pak Sheikh tu supaya murid kita jadi agkasawan, lepas tu nak naik keangkasa. Berapa jumlah duit yang perlu sediakan, berjuta-juta, Lepas nih dalam keadaan dunia menghadapi kemelesetan ekonomi, baru tau angkasa tu tinggi ka rendah, rakyat dikampong nun diceruk rantau makan sekerap dah , pasal nak jual tak laku, harga dah merudum jatuh. Sekilo sekerap la ni tak boleh nak beli sekilo beras. Nasib la rakyat Malaysia, punya pemimpin yang sofistikated dan terlalu pandai, dah dapat mengangkasakan rakyat marhaen.

Wednesday, October 29, 2008

Soalan tambahan pasal Felda dan OKU.

Persidangan Parlimen masih lagi berjalan sekarang. Bermula dari hari Rabu selepas sambutan Depavali pada hari Isnin, dan cuti pada hari Selasa, maka pada hari Rabu ianya berjalan sehingga jam 10.00 malam. Ana sempat bertanya berhubung dengan soalan Felda yang ditimbulkan oleh Jempol.
Ana tanya berhubung dengan rumah Felcra yang kita selalu lihat bila kita berjalan melalui Trolak Utara iaitu dalam program Memperbandarkan Perkampongan Felda yang dibuat oleh Feldajaya .
Ana sudah lalu melalui kawasan ini sejak ana jadi MP pada tahun 2004 lagi adalah cukup menyedihkan kerana dah lama siap tetapi masih belum diduduki oleh penduduk khasnya penghuni Felda. hanya nak tahu pasal apa tak atau lambat diduduki , takut-takut akan diduduki oleh anai-anai nanti kerana terbiar dah hampir 5 tahun dah.
Apa yang Timbalan Menteri jawab adalah terkeluar kerana rumah tu bukan dibuat oleh Koperasi Peneroka Felda yang dia jawab tu. Kita tanya pasal Felda, tapi bila dia tak mau jawab, dia kata tak ada hubung kait dengan soalan , tetapi ianya tetap dengan hubungan Felda dan peneroka.

Hari ni ada juga satu soalan tambahan lagi yang ana kemukakan selepas ana terpaksa angkat tangan disamping berdiri, iaitu pasal OKU pula. Bila Timbalan Menteri sebut ada lebih dari 50 K orang kurang upaya pendengaran yang berdaftar, maka kenapa tidak dijadikan satu dasar agar mereka yang tidak ada kecacatan fizikal langsung, cuma tidak dengar saja , padahal tangan dan kaki mereka lengkap , mereka boleh lihat macam kita , lalu boleh dan layak mereka ini ditempatkan ditol-tol PLUS menggantikan anak-anak remaja kita yang 'come lote' yang sepatutnya mereka ini boleh ditempatkan ditempat-tempat lain yang memerlukan khidmat yang lebih mencabar dan dilakukan oleh orang yang sempurna bukan OKU.

Dan juga pasal dasar yang ada pada kerajaan kepada syarikat-syarikat sebegini yang bermurah hati mengambil mereka yang kurang upaya ini , apakah hanya dengan pengecualian cukai berganda sahaja.

Saya rasa jawapan yang bakal diberikan menteri itu akan ana copy dan paste daripada hansard parlimen agar ianya lebih tepat dan tidak menyeleweng dewan dan publik.

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua,
timbalan menteri, saya melalui Lebuh Raya Utara Selatan dari 2004, tiap-tiap minggu ada sidang Parlimen, di sebelah kiri untuk pulang ke utara ini ada satu perkampungan memperbandarkan perkampungan FELDA iaitu FELDA Trolak Utara, saya dah nampak dari tahun 2004, rumahnya dah siap, saya ingin tahu apakah ini juga dibuat oleh koperasi peneroka FELDA dan kenapa ianya sampai sekarang masih lagi belum diduduki oleh orang kerana ini sudah hampir lima tahun ia tidak diduduki dan sudah siap, saya takut nanti, anai-anai yang duduk, bukan orang. Terima kasih
DR. 29.10.2008
22
Dato’ Haji Hasan bin Malek: Tuan Yang di-Pertua, dan Yang Berhormat Pendang, saya
ingat ini lari daripada soalan asal, sebab asalnya dengan koperasi, cuma saya ingat kalau yang apa..
Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: FELDA, koperasi..
Dato’ Haji Hasan bin Malek: Jawapannya bukan koperasi yang membangunkan ini
kerana kita tawarkan kepada syarikat untuk membangunkan projek apa yang disebut oleh Yang Berhormat Pendang tadi iaitu Felda Jaya Sdn Bhd.

Beberapa Ahli: [Bangun]
DR. 30.10.2008
Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: [Angkat tangan]
Tuan Yang di-Pertua: Ya, Yang Berhormat Pendang.
Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Oh saya angkat tangan.

Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.
Timbalan Menteri hari-hari kita melalui PLUS dan kita dapati pemberi tiket PLUS itu
kebiasaannya orang yang cantik, lawa cukup sifat. Tadi disebut 32,850 orang merupakan
mereka-mereka yang kurang pendengaran ataupun cacat pendengaran. Jadi apakah hasrat
kementerian untuk memaksa PLUS ataupun syarikat-syarikat yang memberi tiket-tiket transit dilebuh raya ini supaya menggunakan 32,000 orang yang cacat pendengaran ini supaya bekerja disitu dan berilah apa-apa juga insentif kepada syarikat ini supaya mereka mengambil daripada mereka yang cukup sifat cuma hanya pendengaran sahaja yang kurang. Pohon penjelasan daripada kementerian terima kasih.

Puan Noriah binti Kasnon: Terima kasih Yang Berhormat Pendang. Memang seramai
lebih 32,000 orang di dalam negara kita yang mengalami ketidakupayaan pendengaran dan
cadangan boleh kita panjangkan kepada pihak PLUS ataupun pihak tol-tol ya di lebuh raya sebagai pekerja. Tetapi kita tidak ada kuasa untuk memaksa Yang Berhormat. Tetapi insentif seperti potongan cukai berganda oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri ada diberikan kepada mereka yang mengambil pekerja-pekerja OKU. Begitu juga dengan kumpulan OKU ini mereka boleh kepada pihak swasta mereka boleh berdaftar terus dengan Jabatan Tenaga Kerja di bawah Kementerian Sumber Manusia.
Ianya sangat efektif, sangat berkesan di mana daripada 10,094 orang OKU yang
berdaftar, 7,180 orang OKU yang telah mendapat penempatan pekerjaan di sektor swasta. Jadi saya kira ini juga adalah termasuk dalam PLUS atau pun pekerjaan-pekerjaan seumpamanya.
Terima kasih.

Terselamatkah wang simpanan rakyat ?

Minta perhatian semua pasal cerita dibawah ini dan fikir-fikirkanlah apa yang telah terjadi pada KWSP akan juga berlaku kepada Tabung Haji ini , kerana terkilas ikan diair, maka sudah kita tahu jantan betinanya.

Baca betul betul cerita dari penulis yang disiar di Tranung kite ni dan renung baik-baik pasal duit didalam kantung Tabung Haji yang akan mengecut dengan karenah pemimpin negara kita mutakhir ini yang begitu ghairah menyedut dana yang dikumpul rakyat untuk konon membantu menaikkan semula ekonomi kita, tetapi hakikatnya yang dibantu adalah pemilik saham yang ada hubungkait dengan mereka , tidak ada sedikitpun membantu penyimpan yang terdiri dari pak tani , pekebun dan nelayan serta rakyat marhaen.

Selepas KWSP ! Tabung Haji akan dipaksa Melabur di Pasaran Saham?
Oleh Reformis Muda

Kita telah mendengar sebelum ini bagaimana Kerajaan menggunakan wang KWSP untuk dileburkan di Bursa Saham, kini desas desus bertiup kencang Tabung Haji akan sekali lagi menjadi Mangsa kerakusan pemimpin BN, Tabung Haji Mempunyai rekod membeli saham saham bukan syariah dan berkaitan judi dan akhirnya terpaksa dijual dalam keadaan rugi, Tabung haji juga pernah dipaksa membeli kawasan sawit yang luas meliputi kawasan wilayah Indonesian dan pada asalnya rugi, tetapi di senarai awamkan apabila pelaburan tersebut mengalami keuntungan berganda selepas kenaikan harga komiditi sawit tersebut, dan ia disenarai awam atas nama TH Plantation yang membuatkan pendeposit tabung Haji hilang hak dan keuntungan sebenar dari kenaikan harga komiditi,

selain itu Tabung Haji juga terlibat dengan pelaburan matawang asing(Forex) yang menyebabkan kerugian RM 200juta duit pendeposit, dan yang terkini Tabung haji membeli ekuiti Silverbird yang mempunyai kepentingan terhadap pembuat roti kontroversi HIGH 5 dengan pembelian RM 300juta.

sedangkan dengan nilai RM 300juta banyak pengusaha roti Islam dan pengusaha makanan orang Islam boleh dibantu tetapi Tabung Haji dipaksa melaburkan wang ummat Islam bagi menyelamatkan tauke tauke Cina. kalau Syarikat Ummat Islam dengan hasil suci duit Ummat Islam boleh digunakan untuk membeli dan membantu syarikat Bukan Islam dan digunakan untuk pelaburan Forex yang diharamkan, apakah Kerajaan Umno Hadhari ini bertanggungjawab?

Ini Berita Terbaru bagaimana sudah ada suara mahu pertubuhan dan Majlis Islam membeli saham saham Syariah yang dibawah nilai, tidak dinafikan pelaburan pada ketika dibawah nilai adalah satu pelaburan yang baik, tetapi apakah orang Islam didalam pertubuhan ini tahu selok belok pelaburan? tidakkah nanti dana ini akan diberikan kepada pihak ketiga untuk dilaburkan seperti wang KWSP kepada ValueCap?

ketika itu mereka hanya membeli saham saham untuk kepentingan Syarikat dan portfolio pelaburan mereka, akhirnya duit ummat Islam yang dihanguskan.adalah lebih baik Tabung Haji atau mana mana institusi Islam memikirkan bagaimana mereka boleh menyediakan Kompleks Perniagaan seperi yang dibuat PKNK(Perbandanan Kerajaan Negeri Kelantan) yang mendirikan tempat perniagaan usahawan melayu ditengah Ibu Kota dengan nama KB MALL yang telah mendapat pengiktirafan pasaraya terbaik yang jualannya mengatasi KLCC? tidakkan ini satu contoh yang baik bagi perbadanan Ekonomi di Negeri negeri Pakatan memikirkannya? jangan ada pemimpin negeri Pakatan masih terikat dengan cara pemimpin Umno untuk menguruskan anak Syarikat mereka, malah adalah lebih baik tabung haji dan badan badan ekonomi Islam yang lain juga memikirkan bagaimana untuk menyelesaikan soal "Pinjaman Along"?

pernahkah kita dengar nama Mohd Yunus dari Bangadesh yang memiliki Bank Grammeen yang menyediakan pinjaman Mikro sehinggakan anda mampu membeli 2 ekor kambing dengan meminjam di Bank. model perbankkan Yunus inilah telah membuatkan dia dianugerahkan hadiah Nobel. tetapi ramai dikalangan pemimpin Pakatan tidak mengambil sikap " Merakyatkan Ekonomi" tetapi masih memilih kaedah pelaburan bercitarasa tinggi ala UMNO. Ok kita akan sambung cerita merakyatkan ekonomi dilain masa, dan ini adalah petikan dari Utusan bagaimana mereka menyaran dana Ummat Islam dilaburkan dipasaran saham.

-------------------------------------------------------------------------
ARKIB : 28/10/2008 Segera hulur bantuan - Kaunter saham syariah perlu sokongan pertubuhan, majlis agama Islam
Oleh SARAH NADLIN ROHIM


KUALA LUMPUR 27 Okt. – Kerajaan dan pihak yang mempunyai dana besar digesa menghulurkan bantuan dengan segera dengan menyunting dana ke dalam pasaran saham tempatan.

Para penganalisis pasaran berpendapat langkah tersebut wajar memandangkan Malaysia tidak dapat lari daripada terkena tempias kejatuhan pasaran saham global.

Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia, Huda Ikhwan berpendapat, pihak atau pertubuhan agama Islam yang mempunyai dana yang banyak mungkin dapat membantu dengan menyuntik dana ke dalam pasaran tempatan.

Malaysia sebagai pelopor kepada pasaran modal Islam dan mempunyai kaunter-kaunter saham yang berlandaskan Islam memerlukan sokongan atau bantuan daripada pertubuhan dan majlis agama Islam yang mempunyai dana yang besar untuk membeli saham-saham bermasalah ini.

Kebanyakan kaunter-kaunter tersebut tidak mempunyai harga yang sama dengan nilai syarikat tersebut, dengan menyuntik dana ke dalam saham mereka akan dapat membantu kaunter tersebut ‘bernafas’ semula,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Pada minggu lalu, prestasi bursa tempatan menurun ekoran jualan sederhana sejajar dengan prestasi pasaran serantau seperti bursa saham Hong Kong, Shanghai, Jepun dan Korea Selatan.

Kejatuhan kaunter perladangan dan kewangan telah menurunkan penanda aras pergerakan Bursa Malaysia, Indeks Komposit Kuala Lumpur (IKKL), apabila mengakhiri dagangan minggu lalu pada 859.11 mata, iaitu paras terendah dalam tempoh tiga setengah tahun, setelah kehilangan 46.12 mata, daripada 905.23 pada Jumaat lepas.

Tambah Huda, pelaburan yang dibuat majlis agama Islam itu adalah untuk jangka panjang dan selepas beberapa tahun mereka boleh mendapat keuntungan melalui pelaburan itu.

Selain itu, Huda turut mencadangkan agar pihak berwajib dapat melonggarkan sedikit undang-undang dalam pasaran bagi menggalakkan lebih banyak dana masuk untuk menggalakkan aktiviti dalam pasaran saham.

Sebagai contoh pelabur yang meminjam untuk membeli saham, mungkin pihak bank dapat memberi sedikit pelepasan kepada mereka bagi menggalakkan mereka kekal berada dalam pasaran.

Langkah

Sementara itu, margin yang terdapat kini perlu dikaji semula kehadirannya bagi mengelakkan semua pihak menjual semua saham tanpa ada pembeli dalam pasaran,’’ jelasnya.

Sementara itu, Pengurus Kanan Kumpulan TA Investment Bhd., Alsetdek Al Haj berpendapat, langkah kerajaan mengumumkan rancangan penyuntikan dana sebanyak RM5 bilion melalui Valuecap Sdn. Bhd. (Valuecap) masih belum menunjukkan hasil, menjadikan pasaran berada dalam keadaan tidak menentu.

Sepatutnya pada masa ini, Valuecap sudah mula membeli saham-saham di bawah nilai,’’ katanya.

Beliau berpendapat kerajaan kini perlu menggunakan pendekatan psikologi bagi meyakinkan pelabur tempatan dan luar yang berada di negara ini untuk terus berdagang di sini.

Manakala Huda berpendapat, pengumuman kerajaan melalui suntikan dana kepada Valuecap sebelum ini memberi sedikit harapan kepada pasaran.

Tetapi para pelabur kembali tertekan apabila dana tersebut belum lagi masuk ke dalam pasaran dan kaunter mana yang akan menjadi pilihan Valuecap.

Valuecap tidak hanya perlu melihat kepada kaunter-kaunter saham mewah atau kaunter syarikat berkaitan kerajaan (GLC) sahaja tetapi perlu juga melihat saham berwajaran sederhana tetapi mempunyai potensi keuntungan yang besar,’’ jelasnya.

Monday, October 27, 2008

Muhibbah tergambar di Jenun petang tadi.


Muhibbah sebenar tergambar pada hari ini semasa Kelab Penyokong PAS Pendang mengadakan Majlis Jamuan di rumah SU Kelab En Kunasegaree di Kilang Besar, Jenun. Tetamu yang hadir terdiri dari pelbagai kaum, Melayu, India, China dan Siam, menjamu selera yang disediakan oleh En Rosdin, katerer yang tidak asing lagi bagi PAS Pendang. Jamuan diadakan daripada jam 3 petang hinggalah habis bekalan.
Kehadiran dari berbagai kaum kerumah En Kuna amat menggembirakan beliau dan anak-anak seramai 5 orang itu.


Kehadiran EXCO Kedah, YB Dato' Hj Mohd Taulan Rasul, DO Pendang, Tuan Harun Jasin , SU PAS Kawasan Pendang En Sobri Awang serta ramai ahli majlis daerah Pendang En Tan, Cikgu Tiang, En Ai Min, Pengerusi Lajnah Antara Kaum Kawasan En Rosli Mat serta AJK PAS Cawangan dan Kawasan serta turut hadir sama Tok Penghulu Mokhtar serta kakitangan pejabat Daerah. Masyarakat sekitar Jenun juga turut sama memeriahkan jamuan tersebut.


Majlis dihidangkan dengan jamuan meehoon dan laksa serta buah-buahan dan kekacang dan kuih muih .Diakhir majlis tersebut, mejlis penyampaian sumbangan yang disediakan oleh Kelab telah diberikan kepada beberapa orang kaum India yang daif dan miskin disitu.
Tergambar wajah ceria dan gembira oleh mereka yang menerima sumbangan dan keluarga En Kuna dengan kehadiran kami petang tadi 27 Oktober 2008.

Harapan semoga dengan adanya majlis sebegini, maka dilain masa En Kuna atau ahli majlis yang lain dari berbagai kaum akan mengadakan lagi majlis yang sebegini mengikut kaum masing-masing dengan menyediakan makanan yang halal dan boleh dijamah oleh semua.


Terima kasih kepada Kelab Penyokong PAS Pendang dimana En Kuna adalah Setiausahanya.

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.