Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, September 4, 2008

Jawapan kepada kulupsakah .

seorang warga tua ahli sebuah masjid di Pendang telah lumpuh kerana terjatuh..anaknya telah diberitahu kawan2nya cuba2lah tanya pihak2 Jabatan Agama atau YB kalau2 dapat bantuan atau sedikit sara hidup kerana dah hilang upaya..(Anak muda ni pun kurang upaya gak seperti yang aku cerita sebelum ni)

anak muda yang tak berapa reti protokol (alahhh!! urusan dengan rakyat apa perlu protokol sangat) ni cuba hubungi YB Pendang melalui telefon.. dipendekkan cerita setelah diberitahu maksud telefonnya, jawapannya lebih kurang begini:-

YB : Eh!! itu bukan bidang saya tu..saya tak tau!!
Anak muda : saya cuma nak tanya je..agak2 boleh dapat bantuan tak?
YB : Mana saya tau..bukan bidang saya..pi tanya pejabat Agama!
Anak muda : Ada tak nombor telefon Jabatan tu?
YB : Saya tak tau...ini bukan bidang saya!! Saya sibuk ni!!!
( YB Pendang memutuskan talian)

- Perbualan ini bukanlah seratus peratus betul bentuk ayatnya tetapi begitulah maksudnya dan nada YB Pendang ketika berlangsung perbualan ini langsung bukan saja tidak mesra tetapi kasar..anak muda ini yang aku kenal agak lemah lembut berasa tersinggung!

Kulup punya cerita bagai tertulis dalam blog dia, kulupsakar, ana pun malas nak ulas. Tapi kalau macam mana yang disebut beliau tersebut, ana rasa itu bukan perkataan yang pernah ana ucapkan, tapi tak lah nak nafi macam DS Najib atau Saiful buat tu, bersumpah. Seingat ana mengeluarkan perkataan macam tu kepada mereka yang menelefon ana, belum pernah lagi lah, tapi kalau dalam keadaa mengigau atau mimpi, atau masa meracau,atau histeria tak tahu lah ana. Dalam daerah Pendang, ada 49 buah masjid, ana tak pasti masjid mana yang kulup ni maksudkan, sebab seingat ana belumlah ana dapat laporan macam ni, orang sakit dan hendak minta bantuan dari pejabat agama ka, pejabat kebajikan ka, tetapi yang datang kepusat khidmat atau lapor kepusat khidmat, semua kita pi ziarah dan lawat serta bagi nasihat, tak tau la kulup dapat maklumat dari mana ana tak berani nak komen. Kalau beritahu masjid mana, mungkin boleh recall balik pesakit yang telah kami ziarah tu dan boleh bantu apa yang termampu, kerana baru-baru ni satu keluarga Siam di Kpg Lampam yang daif dan susah telah dikira melalui pusat khidmat ke Jabatan Kebajikan Pendang dan beliau mendapat bantuan bulanan sekarang ni. Tapi kalau tak lapur kepada kita atau pusat khidmat, kami tak dapatlah nak tahu dan membuat susulan untuk bantuan.
Setakat nak tulis dalam blog pasal berita dengar dari orang, ana rasa ini suatu yang cukup menyedihkan. Sahihkan dulu apa yang berlaku , pas tu confirm pula, baru la dapat berita yang bermutu.

Kalau nak tanya pasal no telefon pejabat kerajaan saperti yang tertulis dalam komen kulup tu, ana rasa ramai wakil rakyat yang mungkin tak dapat beri jawapan pada ketika itu juga, kerana biasanya semua itu ada dalam buku direktori dipusat khidmat, kita tak simpan dalam handphone kita, malainkan yang selalu dan kerap kita hubungi.

Walaupun begitu, kalau ada kulup terdengar atau terbaca tulisan ana ini, haraplah bagi respon di Kariah Masjid mana dan melalui pusat khidmat mana supaya boleh ana buat follow up, pusat khidmat gajah mati ke, pusat khidmat kpg baru ke, atau pusat khidmat pendang atau kelab penyokong PAS.

Begitu juga bila sebut orang sakit, memang itulah kerja ana, baik dalam klinik maupun kerumah orang, memang itulah yang ana selalu buat, malainkan bila ana berada diparlimen, tak dapatlah nak pergi ziarah. Bahkan yang ana pi lihat dirumah, kebanyakannya suruh pasang air ( drip).


Semuga tulisan ini dapat menghuraikan segala kekusutan dan ana sekali lagi seingat ana tidak pernah mengeluarkan perkataan saperti yang tertulis dalam tulisan kulup tu.

Wallah aklam .

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.