Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Tuesday, December 23, 2008

Jimat masa berada agar senang masa susah.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memaklumkan ekonomi negara masih dalam landasan untuk mencapai sasaran pertumbuhan 5.7 peratus tahun ini.

Beliau turut menyatakan ekonomi Malaysia juga mampu mengharungi krisis kewangan dunia kerana ianya dilindungi sistem pengawasan yang baik dan tidak terlalu terdedah kepada pasaran kewangan global.

Sekarang apa dah jadi. 4,749 bakal diberhenti. Tajuk Utusan Malaysia hari ini menjelaskan segala-galanya.

Persekutuan majikan-majikan Malaysia(MEF) pula menganggarkan 200,000 hingga 400,000 pekerja akan hilang pekerjaan tahun depan ekoran keadaan ekonomi yang diramal pada suku tahun pertama dan kedua 2009.

Terdahulu di Petaling Jaya, Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, pada Januari ini sebanyak 35 majikan akan memberhentikan 3,111 pekerja diikuti Febuari, tiga majikan memberhentikan 1,523 pekerja manakala Mac, 64 majikan bakal memberhentikan 115 pekerja.

Itulah mungkin salah satu kesan keruntuhan ekonomi global yang turut dirasai oleh negara kita, tapi bakal PM kita dia tidak nampak yang global, dia hanya tahu glokal saja, satu istilah baru yang dia sendiri cipta sampai ahli pun tak faham apa makna. Cari dalam kamus muktabar pun tak jumpa, mungkin kamus orang Pekan ada la kut.

Bercakap pasal ekonomi ni, kesian ana lihat orang kampong sekarang ni, yang pak cik menoreh getah, sekerap harga 1.05 sen sekilo dengan harga barang yang masih tinggi ditakok lama, harga sawit tinggal 200 setan dan berbagai kerenah barangan yang tak nampak nak turun harga, dah la anak-anak nak mula masuk sekolah minggu depa, terpaksa bayar yuran itu dan yuran ini, baju sekolah, buku, beg dan berbagai lagi semuanya akan menbocorkan poket ibu dan bapa yang bergantung hidup pada hasil komoditi negara yang kian menjunam akibat kemelesetan ekonomi dunia, tapi bakal PM kata kita tak terjejas dengan kemelesetan ekonomi dunia.

Kalau masa Dr M dulu , dia kata George Soros punya hal, tapi yang ni, tak tahu lah nak cakap sapa punya hal pula, tapi jangan dok dabik dada kata ekonomi kita kukuh tak terjejas pun. Ana rasa tahun depan tahu lah kita apa akan terjadi kepada ekonomi dunia dan kita, cuma kita harap dapat dilakukan sesuatu agar kita tidak terus terjejas lebih teruk , takut tengok sahabat di Somalia yang besar kepala kecil perut keran tidak ada makanan berbanging dengan kita diMalaysia yang kecil kepala besar perut kerana lebih makanan. Beruntunglah mereka yang mendengar nasihat Nabi Yusuf Alai hissalam , imat semasa berada untuk menghadapi kemelesetan semasa susah yang akan tiba.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.