Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, December 31, 2009

Rakyat didahulukan !

Ana nak ucapkan selamat menyambut tahun baru kepada kekawan yang telah sempat menyambutnya dengan aturcara mencanai minda di Sungai petani dengan hidangan halwa telinga melalui forum ehwal Islam dan lepas tu balik rumah dijamukan lagi dengan sembahyang Sunat Khusuf yakni gerhana bulan yang kebetulan datang diawal tahun baru ini, apakah petanda yang muncul dengan kemunculan gerhana bulan tersebut. Bahkan kepada sesiapa yang sempat melaksanakan amalan sunat muakkad yang amat dituntut ini, alhamdulillah dan diharap pada tahun baru ini sesuatu yang akan menjadikan Islam lebih diterima oleh rakyat baik didalam melaksanakan amalan wajib dan sunat, bahkan diharap dapat jjuga dilaksanakan syariat dan syiarnya yang maha agong itu.
Walau pun rakyat dikejutkan dengan bajet yang hampir tak dapat diluluskan, hanya menang dengan 3 undi sahaja, kahabarnya sahabat dair Sarawak juga ramai yang mengambil peluang untuk mensabotaj bajet ini, adajuga yang sengaja hendak menjadikan ini sebagai batu loncatan untuk DS Najib berfikir bahawa dia lah yang jadi PM, bukan RM yang jadi PM, walaupun tak dinafikan disebalik seorang suami itu, ada isteri yang sering membantu, bukan menjadi batu api, tetapi apakah dengan adanya PLKN, Permata negara dan dengar khabarnya akan ada pula fleet untuk bas kegunaan pelatih PLKN yang akan dibeli dengan ratusan ribu sebuah hasil desakan siapa kah ini, tak cukup dengan uniform dan sepatu untuk PLKN serta kem-kem latihan yang semua sudah tahu siapakah pemiliknya dan siapa yang mendapat labanya, bukan menjadi rahsia lagi sekarang ini.
Begitu jgalah apa yang terjadi kepada 2 enjin jet dan bahan sampinganya yang dikatakan melebihi 100 juga hilang bagaimana pun tak tahu, mungkin ada David Copperfield baru yang boleh mengecilkan enjin jet lalu dilesapkan keluar negara, khabarnya orang besar tak terlibat , semuanya kerja orang kecil-kecil saja, macamlah apa yang berlaku kepada kes Altantunya, yang kena juga orang kecil yang menjadi PTK dan Polis yang jaga orang besar, padahal motil mengapa dibunuh, tak boleh diketahui. Itulah nasib orang kecil-kecil dalam negara kita sekarang ini.
Begaimana nama Altantunya yang masuk dalam negara ini tetiba boleh hilang dari rekod Imigresen siapa pun tak tahu, kalau itu pun kerja orang kecil juga, apa lagi kita nak kata dengan keselamatan negara ini , tepuklah dada tanyalah askar dan polis kita, sampai Amerika pun persoal bagaimana enjin yang sebesar lori boleh hilang dikerjakan oleh orang kecil, tentulah yang sebesar kapal nanti akan hilang kalau dilakukan oleh orang besar pula.
Begitu juga dengan duit beratus juta boleh lesap keluar negara melalui money changer yang dilesapkan oleh orang besar , tetapi bila disuruh siasat, sampai hari ni senyap saja, macam lembu kenyang saja. Tuptup bila dikatakan lesap juga masa Dr M jadi Menteri Perdana, maka dikatakan juga zaman Pak Lah juga ada lesap 270 M juga, masa dia hanya 100 M saja, lepas ni dedah pula masa DS N pula, akan lesap berapa puluh juta pula tak tahu lah, biar sampai pokai negara, baru rakyat nak sedar dan masa tu barulah nak kata kalau dulu kita tukar kerajaan bagi orang lain perintah lebih baik.
Tahniah atas rakyat yang undi Barang Naik (BN ), kerana roti dan gula /AAAAAAAABis/XDKcvQmbDxE/s1600-h/gula.2.jpg">sudah naik lepas ni kena GST dan akan pula diikuti harga minyak dan banyak lagi yang akan kena rakyat dahulu, sebab satu Malaysia, rakyat didahulukan, depa atas nu tau apa, semuanya tak pernah depa beli dengan duit dari wallet sendiri, walau sekupang pun.
Harap denga kehadiran tahun baru Mesihi ini, rakyat akan lebih sedar dan buatlah satu azam bahawa orang lain boleh perintah dengan lebih baik daripada apa yang BN (barang naik) boleh buat selama ini, ingatlah Mlaysia kaya, tetapi kenapa rakyat masih miskin, kemana pergi duit yang negara hasilkan selama ini. Dulu masa dalam ucapan dalam parlimen ana pernah sentuh pasal subsidi roti ni, yang diberi subsidi hanya bahan roti asas, yang diperkaya tak subsidi, maka semua roti
ada dalam pasaran kebanyakannya adalah roti diperkaya, vitamin la, zat besi la, dan berbagai lagi, maka sampai kiamat pun rakyat tak dapat harga subsidi tu, maka memanjang la rakyat kena tipu.
Ana baru balik dari Sabah, tengok suasana disana dipekan nampak OK tetapi bila pergi jauh sikit ke arah Ranau atau Kundasang, nampak jelas ada ramai lagi yang memerlukan pertolongan dari yang memegang amanah mentadbir negara.
Selamat membuat perubahan, insyallah rakyat boleh buat.Untuk yang lebih baik.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.