Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, May 28, 2010

Karnival Belon Panas Antarabangsa

Pagi tadi bertempat di Taman Jubli Emas , Jalan Suka Menanti Alor Setar berlangsung peristiwa yang julung kali diadakan di Negeri Kedah ini, iaitu karnival International Hot Air Baloon yang di sempurnakan peresmiannya oleh Kebawah Duli yang Maha Mulia Tuanku Sultan Abdul Halim . Karnival yang diadakan selamg 3 hari sehingga 30 Mei ini mendapat tarikan ramai pengunjung yang merasa sendiri suasana belon yang terapung diudara dinaikkan dengan menggunakan gas yang dipanaskan nun tinggi diawan dan berlegar mengikut arah angin dan berterbangan tanpa kawalan dari bawah , hanya akan berputar mengikut bawaan angi, cuma yang dikawal hanya pelepasan gas panas untuk menaikkan belon tersebut dan kawalan semasa hendak turun kebawah sahaja. Oleh kerana inilah kali pertama ianya diadakan, maka tiket untuk menaikki belon panas ini sold out cukup pantas , hanya RM 10 untuk sekali merasa berada diatas awangan , tetapi yang dinaikki ini diikat agar tidak pergi jauh supaya senang dikawal untuk naik dan turun supaya boleh dinaikki oleh ramai pengunjung. Disamping adanya belon panas ini, berbagai lagi pertunjukan menarik juga terdapat sempena dedngan karnival ini saperti go kart, pin ball dan gerai jualan serta berbagai lagi pertandingan dan pertunjukan belon remote control dan kapal terbang remote control.

Nampaknya acara pioneer ini mendapat respon yang baik dan oleh kerana ianya baru disebelah utara , selain dari Langkawi, maka dirasakan ianya akan menjadi pendorong kepada YB S Manikumar selaku EXCO Pelancongan untuk membawa lebih banyak lagi program sebegini dimasa akan datang, dan tohmahan menyatakan beliau dan rakan-rakan akan keluar dengan jelas terbukti dengan perancangan aturcara dan program yang menanti dimasa depan. Moga berjaya YB.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.