Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, March 4, 2011

Orang kata jahiliah depa marah, tapi ni lah dia buktinya.

GELEK M.DAUD KILAU DAN DANGDUT MELALAIKAN ORANG FELDA DI KERDAU
Gambar Hiasan


Oleh: WFAUZDIN NS


PUNYALAH haprak puak tu. Ajak berdebat secara ilmiah tentang ekonomi negara takut, kecut. Bila kita berceramah, puak tu cari jalan jangan kasi rakyat mendengar ceramah kita agar rakyat akan menjadi bangang macam mereka. Maka, di kawasan felda kat Kerdau, dibawanya artis M.Daud Kilau dan konsert dangdut. Ya Allah.

Maka bergolek punggung lah si Daud Kilau bersubahat dengan puak tu. Ada ke Daud kilau

bercakap macam artis Bob Lokman yang baru masuk PAS itu? Jika Bob Lokman bercerita tentang keinsafannya dan keindahan Islam, apa pula M.Daud Kilau buat di Kerdau? Golek punggung je lah dan si tua lelaki perempuan yang masih tak sedar diri di kawasan tu pun tersengeh dan terangguk-angguk menonton. Kesihan Melayu....

Kalau tak ada Wakil Rakyat yang meninggal dunia kat situ, gamaknya sampai mati orang situ tak dapat tengok M.Daud Kilau atau menonton dangdut. Terasa rugi besar mereka, agaknya. Di sebelah kita bercerita pasal harga barang naik, pasal pemimpin rasuah, pasal tanah kita dan hak kita telah dirampas, pasal moral remaja semakin teruk, tetapi puak tu pasang speaker kuat untuk hanyutkan orang-orang Melayu dengan alunan gelek M.Daud kilau dan nyanyian dangdut. Berbaloi M.Daud kilau dapat Datuk kerana `berjihad' untuk orang-orang Melayu. Patut lah Bob lokman tak dapat Datuk. Kalau Bob Lokman buat macam M.Daud kilau tu, tak lama lagi dapatlah Datuk. Shah Rukh Khan yang nyanyi guna `miming' suara pun dapat Datuk kat Melaka. Itulah hebatnya ketuanan Melayu.

Kesihan Melayu...Melayu semakin `Me-Layu'./

Umur umatku antara 60 dan 70 tahun, tak kan tak ingat pintu kubur lagi Pak Cik Daud ooi, kalau pi Kerdau ajak anak-anak muda pi surau ka, masjid ka, apa salahnya. Semua kita nak kesitu , jadi dalam usia yang nak masuk kuburni, ingat sama dengan mati noooo. Ana takut nanti tengah bergolek, malaukat maut mai, terus tak dan nak sebut kalimah Allah. Dalam solat sering kita doa, ya Allah matikan aku dengan 'husnul khatimah'. tetapi dalam hidup seharian, kita lakukan perkara-perkara yang menuju kearah suul khatimah.
Dalam suasana kehangatan kita menyambut maulid nabi, selawat sana selawat sini, lepas dua tiga minggu, dicemari dengan pesta dangdut, amat jelas berlawanan dengan apa yang kita sanjung dan sambut masa maulid hari tu. Dikala syfaat nabi kita tagih, tetapi dikala itu juga syariaat dan ajaran nabi kita lawan, kita tentang dan kita perlekeh. Apakah ini hasrat penasihat agama menteri besar Pahang. alahai kaum ku, dimana Ulamak Muda perlu berada?????

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.