Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, June 23, 2011

Cerita bajet tambahan.

Dah lama tak menulis dalam blog ni, asyik dok main fb saja, pasai respon syok tengok.
Dalam masa perbahasan dewan rakyat la ni, berbagai benda yang ana dok tengok dalam bajet tambahan ni. Kerajaan minta 13 billion pula, bila kita teliti nampak macam ada benda-benda yang rakyat boleh persoal dan kekeliaruan macam depa nak susup sesuatu .
Ana dok teliti tang kerajaan minta 150 juta nak beri kepada rakyat konon bil;a bil letrik 20 ringgit tu diberikan percuma kat rakyat, katanya nak beri kepada TNB. Kalau kita bayangkanlah 159 juta ni, katakan satu rumah dibayar 20 ringgit maksima oleh kerajaan kepada TNB, agak-agak hampa berapa rumah yang dapat, bahagi tengok, maknanya 7.5 juta rumah yang dapat letrik percuma, agak-agak kita lah adakah dalam Malaysia ni 7.5 juta rumah yang dapat letrik free ni, atau nak salur kemana.
Yang kedua aku dok tengok bila YB Senator jaga Kebajiikan minta 489 juta untuk beri kepada rakyat miskin sebagai bantuan one off, maknanya sekali beri saja, agaknya berapa orang yang miskin ada dalam negara kita kalau ikut kaedah depa kira la, maknanya bahagi punya bahagi, congak punya congak, maka akan timbul 2.4 juta yang dapat 200 seorang, ooi dahsyat tu, bila mai tang nak kata menhapus kemiskinan, bukan main lagi war-war kata kita nak kaya, nak pendapatan tinggi dan kita dah maju, tapi mai nak minta bantuan, nak minta bajet, ooi mak ramai lagi yang pokai rupanya rakyat yang 50 tahun merdeka dah ni, kesian kat kita, sampai 2,4 juta, itupun beri serang 200 saja, sekali beri, pasai permohonan tu one off.
Bila cari pula tang Kem Kesihatan, jumpa pula minta 1 billion nak beri kepada petugas di KKM termasuklah kawan aku Doktor bel;ah, doktor bayi, doktor jaga beranak dan macam macam lagi, kelmarin masa bahas aku dan wakil Selayang dok tanya juga pasai pa minta tambah banyak sangat, kalau kita denga petugas osrang boleh dapat 8 ribu oooooo, tapi menteri jawab dia minta pasai dulu minta 67 billion, beri 6 billion saja, jadi tak cukup nak bayar emolumen ( gali la tu ). Jadi sebelum Dr semua buat demo macam kami dulu, maka minta lagi.aknanya dalam bajet hari tu, minta tujuh beri 6 billion pasai saja nak kata depa pandai buat nak kurangkan defisit dalam belanjawan negara 2011, dah tu belum habis bulan jun, minta lagi bajet tambahan.
Cuma yang kita nampak satu aja. nak buat belanja pilihanraya ke, atau nak umpan pilihanraya, tu saja la maknanya.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.