Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Wednesday, May 21, 2008

Pelajar Agama tak penting, kurang permintaan.

Soalan Tambahan Yang Berhormat Bachok Ust Nasharuddin Mat Isa kepada Timbalan Menteri Pelajaran telah membongkar sebab mengapa MOU antara Kerajaan Mesir dan kolej-kolej yang menghantar pelajar ke tahun tiga dibatalkan.

Banyak kolej yang terlibat langsung menghantar pelajarnya menyambung pelajaran ke Universiti Al-Azhar selepas belajar di dalam negara dua atau tiga tahun. Kolej yang terlibat termasuklah Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS), Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kedah dan Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) di Kelantan.

Pelajar-pelajar ini akan melalui proses temuduga semula semasa tiba di Mesir untuk menentukan tahun mereka sepatutnya sambung berdasarkan keputusan yang mereka perolehi.

Timbalan Menteri Datuk Haji Idris Harun yang merupakan Ahli Parlimen Tangga Batu memberitahu parlimen dalam jawapannya kepada Ust Nasharuddin mengatakan permintaan pasaran terhadap graduan agama adalah minima. Sebab itu telah mendorong kerajaan menghadkan penghantaran pelajar ke al-Azhar. Keputusan tersebut jelas menunjukkan bahawa pihak kerajaan lebih mengutamakan pembangunan fizikal berbanding pembangunan insan yang bersepadu. Kerajaan masih belum belajar tetang msalah sosial dalam negara kita yang hanya boleh diselesaikan dengan agama.

Banyak persoalan yang timbul dalam persoalan pembatalan MOU ini. Adakah pembatalan al-Azhar dalam isu MOU ini adalah dengan campurtangan kerajaan Malaysia? Apakah nasib yang akan dihadapi oleh pelajar yang berada di kolej-kolej ini? Adakah pihak kerajaan akan membayar pampasan kepada ibubapa pelajar yang sudahpun mengeluarkan perbelanjaan yang begitu banyak dari poket sendiri untuk menanggung anak-anak mereka semasa belajar di kolej-kolej ini? Apakah pelaburan kerajaan negeri sebelum ini dalam membina prasarana yang bernilai puluhan juta akan lebur begitu sahaja? Adakah ini satu lagi diskriminasi terhadap kerajaan negeri yang diperintah Pakatan Rakyat yang mana kebanyakan kolej-kolej ini berada di negeri-negeri terbabit.

Jawapan kerajaan ini amatlah tidak bertanggungjawab dan penghinaan kepada graduan agama khususnya graduan al-Azhar yang cukup berjasa terhadap perkembangan Islam di Negara kita.

...terima kasih YB Padang Terap/ Bachuk.
http://nasirzakaria.com/ver3/index.php?

Ana agak terkejut dan sedih dengan jawapan yang diberikan, takkanlah kalau pasaran minima, maka anak-anak kita yang sedang belajar di Mesir tu dan di mana-mana kolej ditanahair ni nak diabaikan sehingga tergendala pengajian mereka untuk melanjutkan pelajaran. Kalau ana tak lupa, dalam satu daripada jawapan Menteri Sumber Manusia sessi lepas menyatakan bahawa Siswazah dari pengajian Islamlah yang paling kurang menganggur setelah mereka lulus pengajian, jawapan kepada soalan YB Hj Fattah Harun, ADR dari Rantau Panjang ketika itu.
Kalau kita fikir pun, walaupun mereka ini tidak mendapat pekerjaan, dengan asas agama yang ada pada mereka, rasanya tidak ada yang sanggup melakukan kerja-kerja yang tak berfaedah dan mengancam keselamatan diri dan masyarakat serta takkanlah mereka akan melakukan kerja-kerja yang mendatangkan dosa pada diri mereka. Kalau tidak mendapat pekerjaan pun, mereka sudah pasti akan dapat menjadi pembimbing dalam masyarakat dengan ilmu agama yang mereka ada tu.
Sedih jawapan begini dari seorang yang terpelajar dari luar negeri, kerajaan sanggup menggelapkan masa depan anak-anak kita demi kerana politik sempit BN.
Ana teringat dulu masa TS Hamid Othmanlah maka MOU berhubung dengan AlAzhar yang biasanya memberikan biasiswa kepada rakyat Malaysia, tetapi beliau kata pelajar Malaysia dah banyak duit, maka dengan itu terlepaslah peluang pelajar kita yang berbelanja sendiri mendapat biasiswa lagi lepas tu., nasib lah badan, harap lupuslah cepat UMNO dan BN, baru orang lain boleh hidup senang sama.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.