Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Wednesday, September 17, 2008

Kabinet Pak Lah semakin kalut.Pembentangan bajet 2009 nampaknya tak dapat nak dibahas pada sidang akan datang 13 Oktober nanti. Ana nampak dengan pertukaran potfolio menteri dari Pertahanan kepada Kewangan ni, mungkin bajet tu akan disemak semula oleh orang baru ni, kerana ia mungkin tidak sesuai dengan naluri beliau atau perlu dipinda sana sini, maklumlah orang lain buat dan orang lain terpaksa tanggungjawab pula. Walaupun kita nampak mungkin yang agak gembira DS Najib jadi menteri Kewangan adalah adik beliau yang jaga CIMB, tetapi mungkin ramai lagi yang tak berapa bersenang hati dengan suasana pindaan kabinet Pak Lah secara mengejut ini.
Beliau sekarang dilihat oleh ramai sebagai gagal menjaga ekonomi negara yang semakin merosot dan saham yang sudah jatuh macam buah nangka gugur sekarang ni dan kegagalan beliau menurunkan harga minyak yang dijanjikan pada bulan September ni nak diturunkan, tetapi bila dah jatuh sampai US 94 se tong, maka dia masih kata lain kali pula. Apakah ini janji lepas pilihanraya yang akan terus meranapkan UMNO dan BN.
Kini kekuatan beliau boleh diandaikan hanya disambung tali hayat nya oleh tentera, sebab itu baru-baru ni polis dan tentera berlatih bersama dan kenyataan ketua ATM baru-baru ni dengan jelas telah menunjukkan sedikit sebanyak hint kearah apa yang bakal berlaku kini.
Walaupun kegagalan adalah berpunca dari kegagalan PM mentadbir negara dan membetulakan ekonomi negara sejak beliau terajui Kementerian Kewangan sejak 2003, tetapi bebanan sekarang dilepaskan kepada DS Najib dan belis juga menyalahkan DSAI dalam situasi begini, dan meluahkan rasa yang terpendam dihati bahawa masalah ekonomi dan keselamatan negara sekarang adalah hasil ancaman daripada DSAI.
Kenyataan ini serupa saperti yang disebut oleh salah seorang ahli MT kepada DSAI bahawa kalau tak dapat ambil mempelam yang tinggi katakan saja ianya masam, nah sekarang boss beliau sendiri sekarang ini menyalahkan semua orang diatas kesilapan yang dilakukannya.
Hari ini terpapar berita SAPP bertindak nekad keluar dari pakatan gabungan BN. Bila disaman oleh syarikat pembekal peralatan PR, orang besar mereka katakan mereka bukan sebuah perti politik, tetapi bila nak masuk pilihanraya mereka katakan mereka parti politik. Inilah hipokritnya Bn, kalau kena saman bagai nak rak lari tak cukup tanah tak mau bayar hutang, bila rakyat tak larat bayar hutang, ligan sampai lubang cacing.
Ana rasa tertarik bila Menteri Luar kata baguslah potfolio Mneteri Kewangan dipegang DS Najib, dia ada pengalaman ekonomi, dengan sendirinya beliau memperlekehkan bekas MOF yang baru lalu yang tak ada pengalaman ekonomi, tetapi bila hari pertama sahaja DS Najib masuk pejabat MOF, saham menudum jatuh dan macam biasa alasan yang diberi adalah kerana suasana serantau dan antara bangsa yang juga memperlihatkan saham menjunam juga, tapi kalau saham naik, maka kita pandai jaga ekonomi, ekonomi kita kukuh dan sebagainya. Begitu juga dengan Paklah, kata ekonomi kita bagus, inflasi kita terkawal tetapi bila suruh turunkan harga minyak, apa dia kata, kita tengok dulu. Bila dah tak mampu nak jaga ekonomi lagi, maka diserahkan baton kepada DS Najib yang sudah tentu lagi kalut didalam MOF nanti.
Satu lagi mungkin ana rasa Paklah sedang meninjau dimana punca C4 diperolehi untuk meletupkan Altantuya kerana orang yang sebelum ni tak sempat nak melarikan fail kerana pertukaran dilakukan secara mengejut dan serta merta dan berapa sebenarnya komisyen yang diperolehi oleh pembawa masuk Sukhoi dan Schopene tu, kut kut boleh cari lubang dimana dan siapa pula lepas ni boleh dapat manfaat. Jumayan saudara.....

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.