Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, June 6, 2008

Apa yang kita dapat dari Petronas.


Selain dari 3.5 juta ringgit yang dibelanjakan untuk membiayai Petronas Philharmonic sebulan ditambah lagi dengan belanja hangus yang disenaraikan dibawah dan masih banyak lagi yang kalau nak dikirakan memang boleh hangus kantung semua rakyat sebab tu lah bila PM kata kerajaan tak dapat beri lagi subsidi, maka kita dah tahu sebelum PRU lagi, tetapi demi nak jaga supaya boleh menang lagi, maka tak naik hinggalah mereka menang maka dengan senang hati dinaikkan harga bukan sekupang, dua kupang tapi tujuh kupang lebih dan 1 ringgit , inilah hadiah PM kepada rakyat yang sentiasa setia mengundi Barang Naik . Bagi pengundi Barang Naik, memang inilah yang mereka relakan diri sampai satu ketika dulu, wakil Pasir Puteh kata kalau munyak naik 4 kupang pun dia sokong kerajaan, tetapi bila PRU 12 berlalu, dia tak lagi jadi calon parlimen dan kalah di DUN. Nasib la penyokong Barang Naik ooi.
Pemerhati politik berpendapat wang Petronas banyak sekali dihabiskan melalui projek-projek yang tidak menguntungkan rakyat dan dilihat hanya menguntungkan pemimpin Umno dan kroni-kroninya seperti senarai di bawah :

i. Membail-outkan Bank Bumiputra (kini CIMB) dua kali bernilai RM4.86 billion akibat pengurusan bank tidak ada integriti salah urus dan melonggarkan syarat-syarat pemberian pinjaman yang besar kepada kroni-kroni yang tidak dibayar balik pinjaman

ii. Membeli bon kerajaan sendiri bernilai RM3.8 billion.

iii. Membina gelanggang Formula 1 berharga RM286 juta dan setiap kali ada perlumbaan Petronas akan menjadi hostnya berbillion ringgit dikeluarkan.

iv. Beli HICOM (Proton) berharga RM999.4 juta dan selesaikan hutang RM1,299.6 juta.

v. Membangunkan Putrajaya dan MSC berharga RM22 billion

vi. Bail-out MAS sebanyak RM668.8 juta

vii. Penubuhan Dana Harta sebagai modal permulaan sebanyak RM4.56 billion

viii. Membina KLCC berharga RM1.8 billion. Maintenance sebulan bernilai RM95,000.00, setahun sudah menjadi RM108 juta

ix.Membina KLIA sebanyak M9 billion, peruntukan tahunan sebanyak RM900 juta.

Semua yang berlaku ini dilihat hanya untuk menyelamatkan dan mengkaya pemimpin semata-mata termasuk mengekalkan kuasa yang sedia ada.

Siapa nampak pengecut dalam gambar diatas, satu pihak bawa poster dan banner, satu pihak siap dengan perisai, cota dan ada yang bawa peluru hidup, nak tembak orang la tu, bukan nak tembak Babi Negara. Gambar demo naik minyak di Sungai Petani. Insyaallah kalau pak lah masih pekak badak lagi, lagi ramai rakyat akan turun kejalanraya.
Tapi kena ingat, ana dengar kata memang sengaja dinaikkan minyak, agar rakyat naik minyak dan tunjuk perasaan macam Dato' H buat di Kelantan dulu, pas tu boleh buat Mageran dan depa ambik habis negeri di bawah PR. Ingat sikit wahai sahabat semua, taktik licik tok wazir perdana kita ni dan sahabat altantunya serta orang tingkat 4 ni.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.