Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Sunday, January 31, 2010

Mananya walk the talk Menteri Pelajaran oii. KPI kamu dimana!!

Kalau dizaman Pak Lah, sering kita dengar perkataan " walk the talk", tetapi diaman DS Najib ni tak lagi kedengaran perkataan macam itu, apa yang sering didengari adalah hanya satu Malaysia, rakyat didahulukan.
Beberapa kali didalam perbahasan ana telah menyentuh berkenaan dengan walk the talk yang sering diabaikan oleh kebanyakan Menteri BN ini, Apa yang mereka perkatakan itulah yang mereka langgari. Sering kita dengar sekolah jangan dijadikan gelanggang politik, guru dan anak murid disekolah jangan dicampur adukkan dengan politik, tetapi itulah pengkhianatan yang amat sering dilakukan oleh UMNO dan BN ini.
Mereka larang orang gunakan sekolah untuk gelanggang politik, tetapi merekalah yang sering menjadikan sekolah sebagai gelanggang politik.
Dalam perbahasan peringkat jawatan kuasa bajet 2010 dalam perlimen bulan Disember lepas, ana ada sentuk pasal sekolah tidak benarkan kami wakil dari Parti Pemerintah di negeri Kedah ini masuk kedalam dewan sekolah untuk sama-sama berada diatas pentas semasa majlis pencapaian hadiah cemerlang, tetapi kalau mohon derma sekolah kerajaan Malaysia inilah yang paling kerap memohon, apa yang dijawab oleh Dr Fuad Zarkashi, ia akan beri jawapan secara bertulis berhubung perkara tersebut, namun sampai sekarang ana masih belum menerima jawapan daripada beliau lagi.
Apa yang ana paparkan disini adalah apa yang berlaku 2-3 hari lepas di Sekolah Menengah Kebangsaan Ayer Puteh Dalam dalam kawasan ana di Pendang dimana ketua UMNO bahagian, telah menggunakan dewan SMK itu untuk berucap menghentam kerajaan Negeri Kedah dibawah Pakatan Rakyat dengan berbagai hujjah yang tidak ada fakta dan bukti kepada para ibu bapa yang terpaksa hadir atas alasan anugerah cemerlang untuk anak-anak mereka , ramai yang melahirkan rasa meluat dan geram dengan program ini, kata mereka kalau tahu Ketua Bahagian UMNO yang hadir, dari awal mereka tak sudi untuk hadir pada hari itu. Mereka merasakan telah ditipu, Menteri mengajar supaya sekolah tidak digunakan untuk kepentingan politik, tetapi membiarkan UMNO menyalahgunakan sekolah untuk kepentingan politik.
Ana tak kisah kalau mereka nak bagi wang ke, hadiah ke kepada murid cemerlang kerana duit peruntukan untuk Ahli Parlimen Pendang satu sen pun ana tak dapat dari peruntukan untuk kawasan Parlimen, tetapi janganlah menggunakan sekolah untuk meracuni fikiran anak-anak murid kerana itulah yang dilarang oleh Menetri Pelajaran sendiri, harap suatu tindakan perlu dikenakan kepada mereka yang membenarkan sekolah digunakan untuk program meracuni fikiran murid sekolah dengan aktiviti songsang ini.
Yang datang pula buka PPD ke atau Ketua Pengarah Pelajaran ke, tetapi Ketua UMNO Bahagian. Dah nampak jelas tak ada KPI Menteri Pelajaran ni.
Kalaulah begini kata mereka, makin ramai guru dan ibu bapa akan lebih meluat kepada UMNO pada PRU ke 13 nanti. Ana memang sokong cara ini kerana kalau berterusan peristiwa macam ini berlaku, ana tak payah lagi nak teruk berkempen kepada cikgu-cikgu untuk memberi sokongan kepada PAS lepas ini.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.