Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Friday, February 5, 2010

Angkara siapa semua ni ha!

Masa BN dulu berapa ramai Melayu telah lari ke Tanah Besar . Siapa punya kerja, siapa jadi pemerintah masa tu kalau bukan BN , Gerakan dan UMNO. Apakah masa tu DAP atau Pakatan yang menjadi punca Melayu lari dari pulau ke Kulim , Sungai Petani dan lain lagi.
Masa masa BN/ Gerakan/ UMNO perintah Penang dulu berapa ramai orang Melayu dapat melalui open tender, atau berapa kroni dapat given tender.
Ana lihat hari ini siapa yang jadi kepala demo dan bakar gambar KM Pulau Pinang tuh, apakah orang tu ada persamaan dengan demo dan bakar tayar di Kota Bharu pada tahun 1978 dulu. Siapa yang bakar semangat buat demo pada 1978 dulu ada persamaan dengan yang buat demo di Pulau Pinang semalam.?

Siapa yang menjadi punca sehingga berlakunya MAGERAN sehingga PAS kalah pada 1978 selepas orang itu jadi pembakar semangat sehingga menjadi huru hara menyebabkan terjadinya peralihan kuasa tersebut.
Rakyat Kelantan yang Melayunya 99 % telah dinafikan royaltinya oleh Kerajaan BN Pusat bukan oleh Petronas , apakah orang itu ada demo atau jadi pembakar semangat sehingga rakyat Kelantan dapat balik bayaran royalty 5% dari petronas tersebut dalam bentuk cash kepada KERAJAAN KELANTAN mengikut perjanjian akta industry petroleum 1974.
Kalau jadi rakyat membangkang dinegeri PAKATAN , polis Malaysia memang cukup adil memberikan permit untuk buat demo hingga bakar dan pijak gambar ketua menteri pun tak apa, hanya lihat saja, kalau pijak kepala lembu juga tak apa,lihat saja juga, tetapi kalau berkumpul di mahkamah tinggi Jalan Duta tanpa buat demo dan pijak gambar sapa-sapa pun , polis cukup baik hantar FRU dan lori bawa air mandi dan air asid. Adilnya polis Malaysia.
Cuba lihat siapakah yang paling aktif didalam mengusung tilam dan mendakwa serta membawa cebisan tilam pada 1998 , siapakah pula yang tampil didalam sodomi 2 tahun 2010 ini.
Dimana pelakon katif tersebut pada 1998 dan dimana pula pelakon aktif kini pada tahun 2010 ini, tentu taraf sudah dan dan pangkat sudah tinggi, tapi minda masih lagi terjajah, pegawai yang terjajah minda mereka dek orang politik, macam mana pelabur tak lari, sebab itu apa yang menteri MITI kata pelaburan turun 50 % tu memang tepat dan benar cuma dia tak bagi alasan yang menyebabkan penurunan tersebut.

Apakah cerita penglipur lara yang anak tadika asyik tanya bila lihat berita dalam TV ada beza pada tahun 1998 dan 2010 ini. Tentu ada yang mudah lupa tetapi ramai Melayu yang tak akan lupa , kecuali bila dah berusia 83 dan sudah nyanyuk.

Rakyat sudah tahu siapa penulis skrip dan siapa perancangnya.
Mulanya aibkan, jauhkan dari politik, salahkan , buat provokasi, huru hara, mageran, buat pilihanraya, aku masih disokong rakyat, lepas tu enjin hilang ke, PKFZ berulang ke, mati jatuh bangunan atau kena C4 ke, aku apa peduli. Dapat kuasa sudah, naik cukai itu dan ini apa susah, aku dah menang.

Enjin hilang ke, M16 hilang macam di Sauk dulu ke, sapa nak peduli, bila mai PRU beri kain batik dan wang sikit, selesai kerja . Dengar kata lepas ni jururawat dan doktor kena undi pos pula dan tentera dapat pula my ID untuk senang nak isi minyak kereta, apakah ini akan pula menjadi myID nak mengundi sebagai pengundi awam bagi tentera selain dari kelayakan mereka yang sudahpun mengundi sebagai pengundi POS.

Terima kasih Tranung kite kerana artikel dibawah yang ana tumpang siarkan untuk faedah anak cucu kita nanti.


Apakah cerita penglipur lara yang anak tadika asyik tanya bila lihat berita dalam TV ada beza pada tahun 1998 dan 2010 ini. Tentu ada yang mudah lupa tetapi ramai Melayu yang tak akan lupa , kecuali bila dah berusia 83 dan sudah nyanyuk.
Rakyat sudah tahu siapa penulis skrip dan siapa perancangnya.

Mulanya aibkan, jauhkan dari politik, salahkan , buat provokasi, huru hara, mageran, buat pilihanraya, aku masih disokong rakyat, lepas tu enjin hilang ke, PKFZ berulang ke, mati jatuh bangunan atau C4 ke, aku apa peduli. Dapat kuasa sudah, naik cukai itu dan ini apa susah, aku dah menang.


Di bawah ini beberapa fakta untuk tatapan Melayu Umno Pulau Pinang.


1) Pada 2007, katanya, Kerajaan BN mensasarkan Belanjawan 2008 mengalami defisit RM35 juta tetapi sebaik sahaja kerajaan bertukar kepada PR, belanjawan itu mengalami lebihan RM88 juta, iaitu lebihan paling tinggi dalam sejarah Pulau Pinang.


2) Belanjawan 2009 pula, anggaran defisit dibuat sebanyak RM40 juta tetapi pemerintahan Pakatan sekali lagi memberikan hasil dengan lebihan RM77 juta.

3) Pada 2008 peruntukan untuk hal ehwal Islam yang dibuat oleh kerajaan BN dalam belanjawan tahun sebelumnya hanya bernilai RM12.5 juta, namun pada pembentangan belanjawan tahun 2008, Kerajaan Pakatan telah menambah kepada RM20.5 juta untuk peruntukan 2009.

4) Pada pembentangan Belanjawan 2009 peruntukan meningkat lagi kepada RM24.3 juta untuk 2010. Jumlah ini adalah peruntukan tertinggi yang pernah dinikmati oleh intistusi Islam di Pulau Pinang selama ini.

5) Kerajaan Pakatan juga memberi pengiktirafan kepada para huffaz dengan memberikan peruntukan RM1.5 juta setiap tahun kepada sekolah-sekolah agama rakyat.

6) Dakwaan Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang yang dikuasai Umno bahawa Melayu dipinggirkan dalam agihan projek dinegeri itu adalah tidak benar. Ini kerana pada 2008, 78 kontraktor Melayu, berbanding 35 kontraktor bukan Melayu telah menerima projek melalui sebut harga, atu kontraktor Melayu dan satu kontraktor bukan Melayu masing-masing telah menerima projek melalui tender terbuka.

7) Pada 2009 pula, 89 kontraktor Melayu diterima untuk projek melalui sebut harga dan bilangan kontraktor bukan Melayu yang diterima berkurangan kepada 19 syarikat sahaja.

8) Pada tahun 2009 juga, projek yang diberi kepada kontraktor Melayu melalui tender terbuka bertambah kepada 45 syarikat dan bukan Melayu enam Syarikat.

Sebenarnya orang Umno dengki dan susah hati kerana mereka sudah tidak mendapat kontrak dan projek sebagaimana zaman pemerintahan BN. Mereka gagal mendapat projek kerana sememangnya mereka tidak berkemampuan untuk melaksanakan sesuatu projek yang diberikan. Mungkin sebutharga mereka mungkin tinggi, pengalaman dan kepakaran tiada dan sebagainya.

Selama ini mereka mendapat projek kerana tender rundingan dan mereka mendapat projek atas dasar kroni BN dan Umno. Jadi mereka sekarang berada dalam keadaan tenat kerana hendak beri rasuah kerajaan PR tidak makan rasuah, hendak bodek kerajaan PR 'tidak makan' bodek

Apa kata EXCO Pulau Pinang la ni !

Abdul Malik Abul Kassim, Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang ketika mengulas perkara ini semasa ucapan beliau dalam ceramah anjuran PAS Pulau Pinang di tapak ekspo, Seberang Jaya, berkata demonstrasi yang dianjurkan oleh mereka ini adalah demonstrasi yang tidak berjaya.

"Mereka uar-uarkan untuk mengumpul seramai 10 ribu orang Melayu untuk berhimpun bagi menentang Kerajaan Negeri Pulau Pinang.Tetapi yang datang pada hari itu dan berucap diatas lori itu pun bukannya orang Melayu Pulau Pinang.Datuk Ibrahim Ali bukannya Melayu Pulau Pinang.Dia mewakili parti yang tidak diketahui di Pasir Mas, Kelantan.

"Kini muncul untuk memperjuangkan nasib orang Melayu di Pulau Pinang.Saya cabar Umno Pulau Pinang jika mereka benar mereka ingin memperjuangkan nasib orang Melayu Pulau Pinang, tukar dan ubah dulu Pengerusi Barisan Nasional yang ada di Pulau Pinang.

"Yang itu pun Umno tak boleh lakukan walaupun mereka ada majoriti kerusi yang dimenangi oleh BN jika dibandingkan dengan Gerakan. Tapi itu pun tak dapat mereka laksanakan bagaimana hendak laksanakan reformasi memperjuangkan nasib Melayu Pulau Pinang.

"Dulu semasa mereka berkuasa kenapa mereka tak adakan demonstrasi dan bantahan apabila Melayu memang benar-benar miskin dan ditindas, tapi mereka yang menindas orang Melayu di negeri sendiri.Itu mereka tidaksedar.


"Kini apabila Pakatan Rakyat yang memerintah dan kroni-kroni mereka yang tidak mendapat projek apabila Kerajaan Negeri mengamalkan tender secara terbuka maka mereka kata kita menindas orang Melayu. Sebenarnya apa yang mereka perjuangkan ialah Melayu Umno dan bukannya orang Melayu dalam konteks yang sebenar,"katanya lagi.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.