Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, February 6, 2010

wasitoh didalam pekerjaan antum , nasihat PM kepada ulamak.

Tahniah diucapkan kepada sahabat karib ana masa di Maahad Mahmud dulu yang sekarang ini sudah menjadi Ketua di JPM bahagian jaga Agama Islam tu, masuk dengan payung terjun tanpa diuji dengan pilihanraya yang telah dapat menasihatkan PM kita agar semua umat Islam berada dalam suasana wasitoh , memang itu adalah gesaan daripada Nabi Muhammad saw dalam hadis baginda ‘ khairul umur ausatuha’ setiap perkara itu mestilah dalam keadaan pertengahan, hendaklah kita sentiasa menjadi umat pertengahan, ‘ummmatan watasan’. Cukup idelistik sekali. Tahniah sahabatku.

Nampaknya sudah lekat wasitoh ni didalam sanubari PM kita sehingga beliau telah menasihatkan ulamak kita supaya wasitoh didalam kerja buat mereka, jangan melampau dan jangan lemah sehingga cuai.
Beliau telah member nasihat kepada ulamak agar berpegang kepada pesanan Nabi tersebut dan ini juga merupakan satu nasihat yang kena pada tempatnya. Ana Cuma teringat satu lagi hadis nabi yang bererti tentang ‘dua jenis manusia, jika baik manusia tersebut maka baik masyarakat manusia itu dan jika buruk manusia tersebut maka buruklah masyarakat tersebut, mereka berdua adalah ulamak dan umarak.’
Kali ini kita lihat umarak yang menasihati ulamak supaya bersifat wasitoh ( bersederhana), apakah kita tidak pernah dengar sebelum ini ulamak telah menasihatkan umarak tentang wasitoh dalam keja buat umarak ?. Rasanya telah berbiuh mulut ulamak kita menerangkan itu semua tetapi apa yang telah diambil teladan oleh umarak itu itu.
Cuma saya harap lepas ni jangan jadi macam kakak tua tahu sebut tapi tak faham apa itu ausad atau wasitoh yakni pertengahan didalam kontak Islam. Ana nak tanya juga ulamak muktabar kita di Malaysia ni, apakah wasitoh itu bermakna kita tutup aurat ikut arahan Allah dan nabi , atau kita tutup semasa berada didepan Kaabah saja dan buka bila tidak berada didepan kaabah itu pun dinamakan wasitoh. Maklumlah masa tengah belajar bab ni dulu tok guru ana sakit dan meninggal, tak habis la bab wasitoh ni.
Atau juga nak tanya wasitoh juga ke kalau beli baju dan pakaian sampai satu kapalterbang dari mana-mana oleh sesiapa pun untuk dibawa balik kenegara ini sehingga terpaksa sewa jet eksekutif lain kerana nak selamat daripada diketahui oleh sesiapa, ana Cuma nak tanya kot-kot ada dalam Negara kita macam tu, sebab dinegara luar Nampak macam ada, harap disini tak ada lah, apakah itu juga dinamakan wasitoh.
Atau adakah dikatakan wasitoh juga kalau tuduhan kepada sesama Islam dalam hal jenayah rogol ke, atau zina ke atau liwat ke tanpa bawa empat orang saksi saperti didalam ayat Allah yang bererti ‘mereka yang menuduh seseorang yang muhsan kemudian tidak membawa empat orang saksi maka sebatlah mereka sebanyak lapan puluh kali sebatan dan jangan menerima persaksian mereka selama-lamanya ‘, tapi tak dibawa empat orang saksi itu dinamakan wasitoh juga ke aduhai bijak pandai ugama kita, sekadar nak tanya kerana ana tak arif hal begini.
Ana akur dengan nasihat umarak kepada ulamak yang perlu dipatuhi tetapi apakah tidak perlu umarak juga bersifat wasitoh didalam mendengar nasihat ulamak kita.
Wasitohkah kita bila membiarkan satu golongan membuat demontrasi dengan membakar gambar Ketua
kerajaan sesebuah negeri dengan diketuai dalang import dari negeri lain yang tak sanggup diterima menjadi anggota oleh mana-mana parti politik kerana sifat yang tak digemari oleh semua orang tanpa ada apa-apa tegahan bahkan diberi permit tetapi dimasa yang lain dibelasah dan bantai serta sembur air asid terhadap orang tua dan kanak-kanak berdemo dalam mempertahan bahasa Melayu tanpa adapun bakar gambar atau pijak mana-mana gambar pemimpin dimana-mana negeri.
Ana rasa masih banyak lagi nasihat yang telah diberikan oleh para ulamak yang berbentuk wasitoh atau sederhana yang perlu dilunasi oleh para umarak sama dengan gesaan supaya para ulamak mengikut nasihat umarak dalam perkara-perkara wasitoh didalam pekerjaan ulamak mereka.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.