Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Saturday, March 27, 2010

Dimana penilaian seorang sahabat

Peluang diberi walau mendapat tentangan sahabat dan musuh, tetapi penerangan dihidangkan agar menerima beliau dengan baik . Strategi dilakar, organisasi disusun, gerakkerja dilaksanakan, akhirnya membuahkan hasil maka menanglah beliau , lalu bermegahlah dengan gelaran dan title Yang Berkhidmat.
Setelah kemenangan dan gelaran diperolehi, maka terus mencanang bahawa aku tidak ada ikatan dengan sesiapa lagi, sudah bagai burung diawangan, tidak semacam layang-layang yang terikat dibumi, aku dah bebas, dah lepas.
Itulah manusia yang semua orang kenal perangai dia.
Masa dalam kelemasan, berkawan dengan semua orang, bila dah ada nyawa sikit habis orang lain kena libas.
Ana teringat apa Allahyarham Dato' Fadhil Mohd Nor, pernah kata dalam ceramah dia lembu kalau dah nak mati kena sembelih, dia kelupur habis tendang dan terajang orang sekeliling tak kira kawan dan lawan habis kena libas. Akhirnya matilah dia.
Itulah kisah kalau nak mati, sebab itu dia buat macam-macam la ni agar orang sanggup terima jadi ahli puak depa dan lepas ni dapat dahan bergantung dan terus boleh hidup.
Ana teringat satu hadis nabi dalam hal ini,bererti "tidak ada kelebihan bagi orang Arab atau Ajam(bukan Arab) malainkan bertaqwa kepada Allah". Maknanya Allah akan melihat siapa yang bertaqwa kepadaNya sahaja di akhirat kelak, usah melalak bela itu dan ini kalau tidak takut atau taqwa ( melaksanakan apa yang Allah perintah dan meninggalkan apa yang Allah larang ),kepada Allah tak ana maknalah hidup ini pada hari akhirat kelak.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.