Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Tuesday, September 15, 2009

menyantuni anak yatim Zubaidiah

Menyantuni anak yatim merupakan satu amalan yang amat besar pahalanya, sebaliknya menzalimi anak yatim pula amat besar dosanya.
Baginda rasulullah didalam hadisnya ada meninggalkan pesan bahawa sesiapa yang menyantuni anak yatim bagaikan dua jari berkembar telunjuk dan tengah, bermakna amat dekat dengan rasulullah didalam syurga kelak.

Menyedari hakikat ini, maka pihak pengurusan muzium negeri Kedah telah mengadakan satu majlis berbuka puasa dan sumbangan hari raya kepada anak-anak yatim dari sek Agama Zubaidiah Merbok pada malam semalam, dihadiri Ahli Lembaga Pengarah Muzium dan 40 orang anak yatim serta guru-guru mereka.

Majlis diadakan di Hotel Seri Malaysia Alor Sater dan dihadiri oleh EXCO Belia , Kesenian dan Sukan Kedah YB Dr Hamdan Khalib.
Sebelum majlis berbuka , dalam ucapan ana menyeru agar kita semua mengambil peluang yang Allah berikan didalam bulan yang penuh berkat dan ganjaran ini untuk menambah pahala dgn menambah amalan sebanyak mungkin didalam baki yang ada hanya seminggu ini dan gunakanlah kesempatan ini untuk mendapatkan ganjaran satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, iaitu lailatul qadar.

Majlis berbuka seterunya disudahi dengan solat terawikh.
Moga acara ini akan menjadi amalan tahunan, itulah harapan kami ahli lembaga pengarah muzium Kedah, disamping membuat amal kepada anak-anak yatim, ia juga dapat mengeratkan hubungan silaturrahim antara seluruh warga kerga muzium Kedah, insyaAllah.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.