Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Tuesday, October 20, 2009

Mula parlimen dah

Dr. Haji Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Yang Berhormat Padang
Terap. Tuan Yang di-Pertua, apabila Yang Berhormat Padang Terap menyebut tentang insentif
kepada pekebun-pekebun kecil saya teringat di kawasan MADA. Misalnya petani-petani kita
yang menjual setiap 100 kilogram padi diberikan subsidi harga padi. Apakah pandangan ini
boleh dibawa masuk juga kepada pekebun-pekebun kecil ini supaya mereka juga mendapat
sedikit sebanyak hasil daripada yang disebut kemakmuran negara kita ini. Ini kerana pada bulan
puasa yang lepas kawasan saya, pekebun kecil hanya dapat menoreh tiga hari sahaja dalam
masa sebulan. Ini parahnya kemiskinan yang dihadapi oleh mereka. Yang Berhormat Padang
Terap.
Tuan Mohd. Nasir bin Zakaria [Padang Terap]: Saya bersetuju dengan Yang
Berhormat Pendang. Dalam pengalaman saya ketika saya turun bersama dengan kawan-kawan
daripada universiti dulu, berdepan dan juga menemu bual penoreh-penoreh ini ada di kalangan
mereka yang tidak mampu menghantar anak ke sekolah.

Itu antara permulaan perbahasan semalam dimana RUU mengenai RISDA dipinda dan ada banyak perkara yang ana sentuh yang diharap memberikan faedah kepada para pekebun kecil kita di kampong sana.
Ana sedih sungguh bila masa bulan puasa baru ni, dah la hujan lebat boleh kata hari-hari, harga getah pula jatuh merudum , dulu RM 4.70 se kg, tapi baru ni hanyan RM 1.70 saja, punya lah teruk orang kampong, tu pula dapat toreh hanya 3 hari saja. Orang buat bendang dapat juga subsidi, tapi motong getah itulah saja hasil depa, jadi haraplah menteri dapat fikir hal ini dan membantu penoreh kita dikampong sana.
Hari ni ana tambah lagi perbahasan tu kepada beberapa perkara semasa mencelah menteri dan dia janji akan teliti perkara ni dan akan dilaksanakan sebagaimana yang dia berikan kepada kaum orang asli yang bekerja dikelompok ladang mereka.
Begitu juga dengan keanggotaan didalam lembaga pengarah, dah nak dapat tanah nak buat ladang,maka kenalah ada wakil didalam board tu dari kerajaan negeri , jangan jadi macam dalam KEDA dan MADA, wakil kerajaan negeri tak ada, yang ada wakil pembangkang dari Kedah dalam MADA dan KEDA, bahkan ketua pembangkang yang jadi pengerusi MADA di Kedah.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.