Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Thursday, December 17, 2009

Kesian, kesian, letih nampak lepas turun takhta ni!

Sebagai seorang yang berjasa buat seketika menjadi orang nombor satu negara dan begitu gah dengan Islam Hadharinya, ana kadang kala rasa kesihan tengok bekas PM ni, nampak makin letih mutakhir ni kerana terpaksa berkejar datang keparlimen dalam waktu-waktu senja begini kerana ada satu kesilapan besar yang telah berlaku 3 hari lepas dimana 70 orang MP BN telah melakukan satu aib besar kepada Perdana Menteri dengan kemenangan hanya 3 undi bacaan kali ketiga bajet negara, bajet sulong Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri.
Hanya 66 daripada 137 orang ahli yang hadir , bahkan ahli bebas yang nak masuk UMNO tapi tak jadi pun tak datang juga, ini semua bukan apa, nak tengok atau nak beritahu dunia bahawa mereka semua tu becadang atau berpakat atau bersekonkol untuk menjatuhkan suatu bebanan besar keatas PM sekarang ini, hendak memberitahu rakyat bahawa setakat itu sahajalah sokongan yang boleh diberikan kepada bajet PM ini, bahkan ianya merupakan bajet sulong yang tak sepatutnya berlaku.
Hari ini PM kata semua yang tak hadir kena beri alasan kenapa tak hadir, maknanya kenapa tak sokong bajet beliau. Dalam parlimen ini, ikut kata Speaker TS Pandikar Amin, kalau tak lulus bajet maknanya kerajaan yang ada kena adakan pilihanraya semula, mendapat mandat baru, tapi kalau di barat, dah kena letak jawatan tu, dan kalau di Jepun, nak masuk kubur tu, dah terjun bangunan, sebabitu yang tak hadir tu kena beri alasan.
Pasal tu pada petang kelmarin, hari last sidang parlimen kali ni, terkocok-kocoh bekas PM tu datang, elok sampai ketangga parlimen nak masuk dewan, speaker tangguh mesyuarat jam 5.20etang kerana dah habis urusan dan mungkin ramai yang nak balik tengok bola Malaysia lawan Vietnam, tahniah lah menang 1-0.
Beliau mendengar khabar akan ada undi belah bahagi, takut nanti kena jawab dekat PM semula kenapa tak hadir, jadi dekat dengan masa nak mengundi baru nak datang, padahal masa jadi PM dulu beliaulah yang lantang menyeru semua MP agar jangan abaikan sidang parlimen.
Tapi kalau kita lihat sekarang ni, kerusi lebih banyak kosong daripada penuh terutamanya belah Menteri atau Timbalan Menteri sana, bahkan apa persoalan yang kita kemukakan dalam perbahasan pun masih belum mendapat jawapan daripada Menteri, janji nak jawab bertulislah, nak kaji dululah dan nak dapat info dari pegawailah. Ambil satu contoh pasal yang ana sentuh mengenai perumahan guru di Tajar, Kubor Panjang dan Sumgai Tiang yang tidak diduduki kerana masalah meter air, meter letrik dan ketiadaan lift serta menjadi sarang maksiat, sampai sekarang Menteri janji nak jawab masih belum mendapat jawapan baik secara lisan ataupun tulisan. Itu timbalan Menteri pelajaran yang janji nak jawab tu, begitu juga dengan jemputan kepada wakil rakyat dari Pakatan yang tidak dibenarkan untuk menghadiri program disekolah kerajaan SM atau SK atas alasan tidak diberikan green light oleh PPD, ana nak dapatkan kepastian secara hitam putih dan nak bawa kemesyuarat tindakan daerah kalau ini menjadi dasar kementerian, tak berani pula nak jawab, padahal setiap kali nak adakan program, bertimbun surat minta sumbangan nak buat majlis itu dan ini, padak nak jemput kita duduk atas pentas pun takut kena tindakan.!!

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.