Diri ku ini

My photo
Pendang, Kedah, Malaysia
Berkhidmat untuk semua kerana Allah, Kedah sejahtera, nikmat untuk semua. PAS for All. Malaysia kaya, kenapa rakyat miskin. email: pendang@parlimen.gov.my

Tuesday, July 27, 2010

Macam alasan serigala dengan anggur masam aje!

Membaca jawapan Menteri MITI pasal kenapa pelaburan masuk ke Malaysia jatuh 81 % berbanding negara Aisean lain hanya 44.1 % dan 47 % sahaja, dia kata yang ada di Malaysia dan yang masuk kesini berkualiti. Walaupun sikit tetapi memberi kesan jangka panjang yang baik, memberikan peluang pekerjaan yang memberikan gaji lumayan.
Teringat cerita sang serigala dengan anggur masam pula bila baca cerita Menteri dari Jeli ni. Tak mampu ambil anggur yang tinggi tersebut, dia kata anggur itu masam. Tak mampu nak tarik pelabur , kata pelabur tersebut tidak membawa pelaburan yang berkualiti dan berpendapatan tinggi. Maklumlah kita sekarang nak menuju kepada ekonomi berpendapatan tinggi.Padahal kita masih belum mampu menyediakan pekerja yang berketerampilan dan berpendidikan tinggi, hanya 25 % sahaja pekerja kita yang ada ijazah berbanding 75 % yang masih memiliki SPM kebawah.

Rasanya dengan hujah beliau tersebut serta andaian dan dalil yang dibwanya, padan lah nampak gaya di Kelantan anak buah dia mesyuarat di dua kawasan sekaligus dalam satu bahagian.
Kalaulah alasan macam ini yang Singapura gunakan, sudah tentu negara mereka tidak akan berada di puncak apa juga statistik ekonomi berbanding dengan negara-negara lain.
Pelaburan yang masuk tak semestinya yang berkualiti saja dan memberikan peluang perkerjaan yang begaji lumayan saja yang masuk kita dalam UNCTAD ini, kerana cuba bayangkan pekerja yang ada didalam negara kita ini, berapa ramai rakyat dari warga tempatan dan berapa peratus pula rakyat negara seberang baik Indonesia atau Bangladash atau Myanmar dan lain-lain.
Ana rasa kalau fenomena ini berterusn, mungkin 10 atau 20 tahun lagi,negara kita akan jadi macam UAE atau Bahrain atau lain-lain setengah negara Teluk dimana rakyat luar yang datang sebagai pekerja jauh melebihi rakyat sendiri.
Satu lagi ana nak tumpang ucapkan tahniah kepada jurucakap terbaru MITI yang tolong beri pandangan dan jawapan kepada hujah UNCTAD ini iaitu adik kepada PM kita , samada jawapan untuk mewakili kabinet atau hanya menteri MITI atau Menteri Kewangan tak tahu lah, tetapi walau bagaimana pun mungkin ia ada kaitan dengan mempertahankan kabinet abangnya itu, nampak sama macam apa yang menteri MITI jawab saja, tetapi menteri jawab selepas jurucakap tersebut bercakap.

No comments:

Lawat Parlimen

Lawat Parlimen
ADUN Kedah diketuai Speaker dan Timbalan telah datang mengunjungi Parlimen baru-baru ni untuk menyaksikan hari ini dalam sejarah bekas mangsa kezaliman ISA dua kali YB Sdr Yusof Husin mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara. Kami hanya sempat berbicara seketika waktu rehat dan selepas itu mereka mempunyai agenda lain untuk dibereskan. Diharap dimasa akan datang kita akan dapat melakukan yang lebih baik lagi apabila kehadiran direncanakan dengan teliti melalui Setiausaha Sekretariat parlimen PAS Sdr Wan Johari Wan Omar.